Officieel: vanaf 2016 in heel Duitsland tolheffing

Auteur: , 43 Reacties

Tolheffing: op diverse Europese snelwegnetten is het gemeengoed. Duitsland gaat echter een stap verder, en heft vanaf 2016 op alle wegen tol. Ook korte grensoverschrijdende ritjes gaan nu geld kosten. Fors geld.

Tolheffing

De Duitse minister van verkeer Dobrindt presnteerde eerder vanmiddag zijn plannen, die alleen betrekking hebben op buitenlanders, de Duitse automobilist krijgt geen lastenverzwaring voor de kiezen. De heffing komt in de vorm van een vignet. Voor 10 dagen of 2 maanden is de prijs voor iedereen gelijk: respectievelijk 10 en 20 euro, zo veel werd afgelopen weekend bij het lekken van de plannen al bekend.

Wie een vignet voor een jaar nodig heeft betaalt een prijs die onder andere afhankelijk is van de leeftijd, brandstofsoort en motorinhoud van de auto. Hierbij kan het bedrag variëren van minimaal 24 tot meer dan 150 euro. Vooral diesels van na juli 2009 zijn het bokje: zij betalen 9,50 euro per 100cc aan motorinhoud, auto’s op benzine betalen 2,50 euro. Dit is overigens onderhevig aan een ingewikkeld Duits rekenmodel: een Passat 2.0 TDI bijvoorbeeld wordt ingeschaald op 104,50 euro, aldus Der Spiegel. Het mag duidelijk zijn dat ze in Duitsland compleet de weg kwijt zijn.

De Duitsers verwachten met deze maatregel de buitenlanders op jaarbasis 625 miljoen euro uit de zak te kloppen, terwijl het hun eigen volk geen cent gaat kosten. De pomphouders in de grensstreek zullen goedkeurend knikken, wellicht sijpelt er op deze manier minder volk over de grens om daar te tanken. Als ze in 2016 nog bestaan…

Als de plannen doorgaan (de EU moet ze nog goedkeuren, maar Dobrindt acht zijn plannen EU-conform) dan is de BeNeLux per 2016 ongeveer het enig overgebleven gebied op continentaal Europa waar geen vorm van tolheffing bestaat. In elk land is dit te omzeilen door niet de snelweg te pakken, maar niet in Duitsland, dat een groot voorstander is van één Europa, maar niet te beroerd is flinke tariefmuren op te werpen binnen dit ‘grenzenloze’ Europa.

Update: de plannen komen op dezelfde dag dat stas Mansveld aankondigt miljoenen in een grensoverschrijdende treinverbinding met Duitsland te investeren. De liefde komt duidelijk van één kant.

Update 2: De Europese Commissie steunt de Duitsers in beginsel, maar wil wel het hele plan checken. De ADAC daarentegen noemt het plan onrealistisch en wil de rechtsconformiteit ervan nagaan.43 reacties

Muhaha. Blij met mijn Duitse kenteken!!!
@xenonlampje: Same here! Haha
Stelt vignet voor uitsluitend voor Duitsers…. Zo, gelijk van die sukkels af die bij mooi weer een puinhoop maken van onze snelwegen op weg naar de kust.
@w0o0dy: waar ze op tolheffing wat gaan verdienen, verliezen ze op omzet (dagjes)toerisme.
Gewoon een stom plan van een minister,die enkel voor eigen parochie spreekt.
In Frankrijk heb je de keuze en die tolwegen zijn van hele goede kwaliteit. Die betonplaten in Dld zijn heuse bandenslijters.
@w0o0dy:
duitsers en vignetten; ik voel een godwin aankomen….
@w0o0dy: tien euro voor elke kuil in ons Noordzeestrand. Klaar.
je moet dan gewoon geen vignet voor een jaar kopen als je anders zo’n 150 euro ding moet dokken; gewoon 6×2 maanden, terugnaaien die handel!
Meer parkeerplekken bij IKEA duiven een mooie bonus hahaha (al moet je mij er met een stok heen jagen)
Mooi, daar heb ik dus geen last van.


Voor de pomphouders in de grensstreek zou dit hun redding kunnen zijn, die krenten die nu over de grens tanken zijn hun voordeel kwijt aan tol.
@jrk68: ik tank ook over de grens, maar daarvoor hoef ik geen tol te betalen.
@Jipp:
Nu nog niet nee, tenzij je een Duits kenteken hebt zal je na 1 januari 2016 met een Jerrycan op je fietsje moeten als je geen tol wenst te betalen….
@jrk68: ook in 2016 niet. Er zijn genoeg tankstations in de grensstreek praktisch op de grens waar je al voordeel hebt en je dus geen vignet voor nodig hebt. Aangezien de toe en afrit binnen 10 meter van de grens zijn.
Grenzeloos Europa my ass!!
Oh en natuurlijk voeren wij dat vignet in op basis van het aantal kW….
En wat gaat NL/EU hier aan doen….helemaal niets. Toekijken hoe DLD het geld binnen haalt en de burgers compenseert.
Whoehoe, zie het positief in jongens! Rondje over de tolweg die men de Nurburgring noemt is normaal 26 euro, nu leg je 20 euro neer voor 2 maanden en kan je onbeperkt Ringen
@milie33: Dat gaat niet gebeuren.
De Nordschleife gaat gewoon geld vragen voor een rondje, dus dan is het de prijs van het vignet EN de kosten van de Ring zelf.
Leer mij maar niet hoe een overheid rekent, dat is ALTIJD in je nadeel als automobilist zijnde ;)
@milie33: de ring is niet van de overheid maar van een bedrijf. Niets voordeel dus.
Snelweg zou ik nog snappen, maar voor de rest vind ik het een bezopen plan… Kan me niet voorstellen dat het Europarlement zich hier zomaar bij neerlegt.
Schande, tot zo ver een Europa. De mooie ambitie is nu definitief failliet. Wat me nog het meeste steekt is dat als je straks naar Roemenië rijdt (doe dat af en toe, mooi terreinrijden daar) je eigenlijk terug bij af bent. Bij elke grens moet je stoppen om een visnet te halen.

Duitsland
Oostenrijk
Hongarije
Roemenië.

We zijn nu dus terug bij af, weer stoppen bij elke grens met het verschil dan dat we nu ook nog overal moeten dokken. Dit soort reisjes lopen zo ook flink op, koste me de vorige keer bijna 50 euro, daar komt nu dus 20 bij.
Ben benieuwd wat hoe hoog de boete is voor het niet betalen van de tol en hoe ze dat gaan controleren.

Anders gok ik het daar wel op
@yupyup: gewoon “Das habe ich nicht gewusst.” zeggen…
Nog een reden om duits staatsburger te zijn, als Nederlander wordt je van alle kanten geplukt. Als onze staat het niet zelf doet ben je wel op een andere manier het zakje.

Prijzen vallen allessinds mee op een jaar tijd, voor de ritten die hier gemaakt worden over de grens.
@frietjemet: daar hoef je toch geen Duits staatsburger voor te worden, naar Duitsland verhuizen is afdoende.
Belast gewoon de caravans die dingen haat iedereen en dan zijn we er ook gelijk klaar mee! Zo. Kan me echt niet voorstellen dat da rond de 100 euro gaat kosten maar goed kunnen wij dadelijk een Audi Q7 v12 tdi gaan kopen:)
Leg je er maar bij neer.

Duitsland is baas in Europa.

Griekse “miljarden steun” wordt linea recta terug overgemaakt naar de Duitse banken en naar Goldman Sachs, want als er weer eens miljarden zijn gestort, zie ik geen lachende gezichten in de straten van Athene.

En we blijven met die @#%^&*( Euro zitten, simpel en alleen om het volgende reken sommetje, niet door mij als simpele ziel gemaakt, maar door een Brit die destijds betrokken was bij de eventuele tot stand komen van de Euro , maar werd gewipt omdat hij verkondigde dat het niet kon wat de politici wilden :

De US Dollar gerekend aan de euro per land en zijn BNP en schulden last

De Griekse € = $ 0,32

De Spaanse € = $ 0,37

De Duitse € = $ 2,78

Nu begrijpt u waarom de Duitsers koste wat koste de Euro in de lucht willen houden, dank zij de failliete Zuid Europese landen kunnen zij concurreren op de wereld markt…

Zie hier de documentaire van Tegenlicht :

http://www.youtube.com/watch?v=WmCGBp6jXyM
@desjonnies:
de hypocrisie van de duitsers is werkelijk stuitend… en nu als klap op de vuurpijl een tol voor niet duitsers, zie je weer eens wat europa voor de duitsers inhoudt, van mij mogen ze direct uit de eu getrapt worden, kijken hoevel vw’s ze dan nog in china verkopen met een sky high d-mark…
@super: heel erg veel VW’s want die worden immers gewoon in China geproduceerd. Dat Chinees protectionisme zou dan zelfs gunstig voor de Duitsers zijn.
We moeten de boel ook niet overdrijven, de EU gaat nog het 1 en ander doen. Mevrouw Merkel is niet voor de tol en kan het zomaar als ruilmiddel voor iets anders gaan gebruiken.
En 80 euro is natuurlijk niet eens zo heel veel voor een heel jaar. Over Oostenrijk en Zwitserland wordt ook niet meer gejammerd en de Peage houdt ons ook niet tegen de caravan naar Zuid Frankrijk te slepen.
Misschien moeten we ook maar gewoon een Benelux plaketten invoeren, dan is er geld voor onderhoud van het Belgische wegennet en kunnen we in Nederland een paar van de belangrijke snelwegen (zoals A1, A15, A50) etc een serieuze upgrade geven.
Even voor mijn auto voor een heel jaar.

Ik rijdt in een peugeot 207 1.6 benzine.

benzine is 2,50 per 100cc dus 16 x 2,5 is 40 euro’s voor een heel jaar.
Of mis ik nog iets?
@peugeotgek:

Klopt (volgens mij)

Voor mijn Punto 1.2 wordt het 12 x € 2,50 = € 30

Voor mijn oldtimer met 5 liter V8 mag ik 50 x € 2,50 = € 125,- aftikken.
Dat gaan we dus NIEMALS NEVER NOOIT doen dus.

Nu rijden de meeste mensen alleen maar dóór Duitsland, of gaan er twee weken op vakantie, dus dan wordt het minder.
Maar als je in de grensstreek woont en regelmatig aan de andere kant van de grens rijdt, kom je niet onder een jaarvignet uit.

Ik stel een Vignet voor Duitsers voor (iets met een gele ster).
Wij dokken, dan zij ook dokken.
Mwaoh. ff tanken over de grens, boodschapjes doen net over de grens: Denk niet dat je het in je hoofd haalt om een vignet te kopen voor die paar kilometer die je nodig hebt om flink goedkoper te shoppen.

Bedenk je dat
1) duitsers zeer strikt zijn als het er op aan komt.
maar
2) de boetes op een compleet ander niveau liggen dan hier.
Laat het er dus niet op aan komen (doe

Mileuzones: Wie kent ze niet? Al die Nederlanders braaf een sticker plakken. Rij al jaren zonder sticker, nooit aangehouden, beboet of ook maar een opmerking van een diender gehad. Waarom? Omdat mijn voiture niet een sticker kán krijgen (ja, een zwarte, met een 1 erop :-)

http://www.odimobil.de/wp-content/uploads/2008/12/schwarze-umweltplakette.jpg
@stamp: Mijn busje heeft ook geen milieusticker, nog nooit wat over gehoord en kom geregeld in DLD (kom er nu ook net vandaan) ;)
Ik krijg steeds meer motivatie om uit de EU/NL te emigreren, ga zo door!
@faalhaas:
Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat er in Norge ruimte zat is.
Oh W8, daar is alles net even duurder..
@tupperware: En ligt het salaris ook weer wat hoger ;)
We kunnen ook een importheffing van 500% gaan heffen op Duitse auto’s.
@topless: liever niet.
Pfff, das gewoon €285 per jaar voor mijn notabene Duitse wagen….
wel leuk dat europa…in belgie en nederland betaal je het meeste wegentaks van de EU en als dank mag je in heel europa de ander zijn wegenbelasting ook nog eens betalen.
als Duitsland dit klaar krijgt op de secundaire wegen zal dit niet lang duren of frankrijk krijgt dit ook.
In het voorjaar nog in Oostenrijk en Tsjechië geweest.
Bewust de snelwegen gemeden en dus geen vignet nodig gehad daar.

Nu wordt je dus gedwongen zo’n lelijke sticker op je ruit te plakken.
Na een beetje lange vakantie zit je hele ruit vol.
Het is toch nog niet zeker dat het doorgaat? Op het laat avond journaal in België zeiden ze net nog dat het helemaal niet zeker is dat Europa dit plan goedkeurt?
Ik ga niet nog meer stickers op m’n voorruit plakken hoor.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).