Kortpittige organisatie verbiedt Volkswagen-reclame

Auteur: , 65 Reacties

In het Verenigd Koninkrijk zijn ze er niet zo blij mee.

Huh: deze nieuwe Volkswagen-reclame is verboden

Je kunt niet zomaar een reclame in elkaar flansen en deze delen op internet en televisie. Er zijn commissies die beoordelen of de commercial wel geschikt is om uitgezonden te worden. In Nederland gaat dat best oké, maar in het Verenigd Koninkrijk zijn ze ongelofelijk streng tot aan het bizarre toe.

Volkswagen Engeland heeft een spotje gemaakt om de e-Golf aan te prijzen. Geheel in lijn met het merk komen allerlei mensen uit de maatschappij voorbij in de reclame. Op het einde passeert een elektrische Golf het beeld met de slogan van Volkswagen.

Als je niet zou weten dat deze reclame verboden is, dan is de kans klein dat je gaat ontdekken wat hier fout aan is. Toch denken ze daar in het Verenigd Koninkrijk anders over.

In de laatste scène passeert de e-Golf een moeder die op een bankje zit en een boek leest. Belachelijk, vinden ze bij de Advertising Standards Authority (ASA). Volgens deze organisatie zet Volkswagen de vrouw hier op een stereotype neer. Namelijk als moeder. En nee we verzinnen dit niet. De ASA is van mening dat dit aanstootgevend kan zijn en daarom is de reclame verboden in het Verenigd Koninkrijk. Misschien de volgende keer toch maar een vader die borstvoeding geeft dan? Je kunt de verboden reclame hieronder bekijken. Een discussie van een woordvoerder van de ASA daaronder. (via BBC)65 reacties

In principe juig ik ieder initiatief toe dat er voor zorgt dat er minder Golfjes op land’s wegen rijden, maar dit gaat natuurlijk nergens over.
Eerst die Brexit, nu dit weer. Waar gaat dat heen met de UK?
@hotze: is al jaren naar de klo#en dat land
@lekkerlinksrijden: Verdorie, dat was juist een van de weinige landen waar je lekker links kon rijden zonder al te veel problemen.
@daihatsucuore: lukt hier ook goed hoor ;-)
@lekkerlinksrijden: gas geven seinen en je komt een heel eind 😉
@daihatsucuore: en waar ze helemaal niet moeilijk doen over rechts inhalen.
Volgens mij was het meer de vrouw die het kind verzorgt, de was doet, en de broodjes smeert. Daar tegenover waren het de mannen met het “succes”
@funkiejopie93: het is toch werkelijk waar idioot dat je tegenwoordig een moeder niet meer een moeder mag laten zijn, wat een politiek correct gel*l. Illegalen mogen wel panden bezetten van hard werkende ondernemers, maar een moeder in een reclame zal zogenaamd de wereld afbreken. Dit is te zot voor woorden!
@stewie:

De avontuurlijke man in z’n tentje in de bergen.
De slimme mannen in de ruimte!
1 been minder? Geen probleem, je kan nog steeds alles bereiken!
Vrouw, ga jij eens even de was doen en bammetjes smeren, en even eropuit met de kinderwagen. Dan heb je wel weer genoeg bereikt voor vandaag.

Het is ook wel echt een k*treclame.
De UK gaat wel heel erg ver in politiek correctheid, en het marketing bureau bedoelde deze reclame waarschijnlijk juist als een positief iets richting de jonge moeder, maar verder doet de reclame alleen maar aan stereotype bevestiging.
@fanboy: Er lag ook een vrouw in het tentje hoog in de berg….
maar dat geheel terzijde,

Na de uitleg van de beste vrouw over de scheiding tussen de vrouw die idd bammetjes smeert, wasje doet, met kindje loopt ten opzichte van de mannen in de ruimte en de man met 1 been, snap ik haar punt.

of je daarom een reclame moet verbieden laat ik even in het midden.
@fanboy: tja, het is dat je het hier allemaal benoemt. Je moet maar op zo’n manier naar een reclame willen kijken.

Maar goed, dit soort uitspraken van zulke organisaties gaan er dan gelukkig ook toe lijden dat het stereotype dat de man veel sterker is ook verdwijnt en we vrouwen dus net zulk zwaar werk kunnen laten doen als mannen.
@rhellema: Dat laatste is sarcasme denk ik?

ik moest er in ieder geval hardop om lachen
@shogun: nee hoor geen sarcasme, zou in deze tijdsgeest bijzonder goed passen en eigenlijk gewoon keihard gehanteerd moeten worden.
@rhellema: Ben ik helemaal met je eens dat je niet zo naar alles zou moeten kijken, want daar wordt je echt niet vrolijk van.
Dat doe ik gelukkig ook niet. Maar eerst dit artikel lezen, en dan die reclame kijken, ja dan wel.

Het gaat ook juist om het onbewuste deel.
Ik heb twee dochters, en dan lees je van die kinderboekjes voor enzo. Dan op een gegeven moment realiseer je dat het bijna altijd jongetjes in de hoofdrol zijn (op dingen als Pippi langkous na).
Lijkt onbelangrijk, maar wat doet dat voor de beeldvorming? Zelfbeeld etc.
Ik zou ze toch zou willen geven dat ze alles kunnen doen waar ze zin in hebben. En als ik aan de auto werk dat ze dan ook lekker mee kijken, want dat vinden ze ook interessant.

Geloof verder ook niet dat mannen en vrouwen 100% gelijk kunnen komen. Dan moeten ze inderdaad ook zelf maar die zware kast naar boven tillen en niet mij vragen haha.
@fanboy: mijn vrouw en ik hebben twee gasten van 18 en 13. Heerlijke knullen welke wij ook opvoeden met respect voor vrouwen te hebben. Hun taak in het huishouden is afwassen nadat ik gekookt heb. Geen idee hoe oud je dochters zijn, maar als ze de leeftijd er voor hebben zou ik ze gewoon mee laten sleutelen in plaats van toe laten kijken. Van zwarte “klauwen” is nog nooit iemand dood gegaan.

Maar al dat gelul over stereotypen, hoe mensen daardoor in een slachtofferrol geraken is in mijn ogen echt complete bullshit. Als men het zo op de spits wil drijven dan vind ik dus ook dat dat de andere kant op moet gaan werken; als je als vrouw zijnde een “mannenberoep” wil vervullen dat we dan ook niet naar stereotypen kijken en dat de dame in kwestie net zo zwaar moet tillen als de man en niet zeiken over het feit dat vrouwen anders gebouwd zijn dan mannen! Gewoon tillen en verder niet janken.
@rhellema: Mee eens. Ze zijn nog maar 3 en 5, maar ze kijken wel mee met alles.
Slachtofferrol is inderdaad waardeloos, en over het algemeen kom je daar ook niet ver mee.
@fanboy: wel gaaf dat je dochters het op die leeftijd al leuk vinden om te kijken naar het sleutelen van pa. En nu maar hopen dat ze je daarbij willen gaan helpen. Die jongste van mij heeft mijn elektronica hobby overgenomen. Is al druk bezig met solderen en printplaatjes maken, arduino’s programmeren en meer van dat soort grappenmakerij…heerlijk om zo samen te knutselen. En de oudste is bezig met zijn eigen auto, aan het ontdekken hoe en wat op een bepaalde manier werkt en zijn vriendin…die helpt gewoon mee👍🏻😀
@rhellema: Leuk. Ja het is nu alleen kijken en vragen stellen wat ik aan het doen ben.
Ik ben zelf programmeur van origine, en zou graag er wat mee willen doen.
Bijvoorbeeld met dat LittleBits spelen (elektrokennis) en programmeerbaar technisch lego.
En dan later Arduino of Raspberry pi o.i.d.
Onze oudste zit nog maar net op school en vind zo’n “programmeerbare” robot al leuk (waarvan ik niet eens wist dat ze die hadden) dus volgens mij heeft ze al wat meegekregen.
@fanboy: ja die programmeerbare robots zijn ook heel gaaf. En natuurlijk het Lego Mindstorms. Ja het is kostbaar speelgoed maar ze leren er spelenderwijs mee te programmeren. En ja…ook voor papa erg leuk om mee te spelen😃

Maar voorlopig heb je nog een tijd te gaan en je gaat ook nog eens het probleem krijgen van vriendjes😠 wat dat betreft ben ik blij dat ik geen dochters heb haha
@rhellema: Het “probleem” van vriendjes wordt door het gelijktrekken van de opvoeding ook wel een beetje opgelost. Dochterlief trok zich voor de ogen van de vriendjes van haar broer gewoon even 3 keer op en ze worstelt fijn met me mee. Gisteren stond ze aan een groep jongens uit te leggen waar een bougie voor is, in haar jurkje, dat dan weer wel.
@shogun: 😂 geweldig zulke meiden!!
@stewie: inderdaad als de moeder de moeder niet meer is, dan mag de vader ook niet meer werken
@funkiejopie93: Dat is het geloof ik ook. En prima dat er kritisch naar reclames wordt gekeken, maar nu lijkt het een beetje dat ondanks dat het oké is als je ervoor kiest om huisvrouw te zijn, je het niet mag laten zien in reclames, omdat dat ambitieuze vrouwen zich benadeelt zouden kunnen voelen. Voor zover een huisvrouw niet ambitieus is, ik denk namelijk van wel, ieder op zijn/haar eigen vlak.
Nouja, die vrouw gaat in elk geval tegen het traditionele beeld van een vrouw in :/
Het is gewoon een extreem slechte reclame die vrijwel niets over de auto zegt, maar vergezochte vergelijkingen wil maken met zaken die niets met een auto te maken hebben en de auto. Een beetje zoals iedere auto reclame. Een beetje zoals iedere parfum reclame ook.

Is er ooit iemand geweest die een dikke trage nissan quasquai door een stad zag dansen op tv, en dacht, ja ik ga nu 30k uitgeven aan die auto want ik heb die auto een salto zien doen op tv?
@grasvreter:
Commercials geven al jaren geen feiten meer over producten. In plaats daarvan wordt een lifestyle getoond waar, volgens de adverteerder, het aangeprezen product bij past.
@grasvreter: ookal slaat een reclame op als een tang op een varken, is dat nog geen reden om het te verbieden. We moeten zeer zorgvuldig hier mee omgaan…
@grasvreter: Je ziet allemaal mensen die zich aangepast hebben naar de situatie. Net als nodig is bij elektrisch rijden. Vervolgens rijdt er in stilte een eGolf voorbij. Er zit meer boodschap in de reclame filmpje dan een standaard auto reclame van een auto die door de bergen rijdt.
Daarnaast is de reclame ook veel te wit. Kijk alleen al naar die Golf op het eind
@posthumus: ja, vreemd dat ze daar niet over gevallen zijn.. En waarom groene stroom? Wat is er mis met paarse, rode, bruine, zwarte, gele,… Stroom… En waarom wordt er een golf gebruikt met het stuur aan de rechterkant? Waarom wordt extreem rechts weer benadrukt!! Dit soort debiele quotes lees je dus dagelijks. Triestig.
Ik vind dit ook nogal aanstootgevend en dat hier een verkeerd rolmodel neergezet wordt…

Mijn vrouw had het in elk geval niet in haar hoofd hoeven halen om toen ze net gelegd had rustig op een bankje te gaan zitten en een boek te gaan lezen terwijl de afwas nog gedaan moest worden, de ramen gelapt, het beddengoed gestreken, de vloer gedweild en het avondeten klaargemaakt.
@moveyourmind: Pijnlijk genoeg heb ik vandaag oppasdienst. Terwijl ik eigenlijk liever al mountainbikend door de bergen was geklommen om per kajak in de woeste stroom weer neerwaarts te gaan.
@cloverleaf: wel in je avontuurlijke crossover
@cloverleaf: oppasdienst????
@rhellema: haha. Echt he. Ik had op mn werk ook zo’n collega; als ie dan een dagje thuis met zn kids was, dan moest hij oppassen. Heel afstandelijk naar zn eigen kids toe; dat is toch meer voor moeders leek zijn idee.
Ii vind het maar bizar.

Vreemd genoeg zijn dit soort lui altijd de “hoog opgeleide links dragende” figuren voor wie alles uit een boekje lijkt te moeten komen.
Dat zijn volgens mij t zelfde soort lui die reclames afspeuren opzoek naar dit soort stereotypen; want dat kan echt niet hoor.

Ik hou niet zo van identiteitspolitiek; ik heb ook niks op met discriminatie roepers en ik heb geen enkele moeite met het neerzetten van traditionele beelden van het echt leven.
@sudbina: ja ik moet altijd zo lachen om kneuzen die een dag samen met je kinderen “oppasdienst” noemen. Ik denk dan altijd dat ze die kids toevalligerwijs gekregen hebben omdat ze eindelijk eens een keer op die uitgezakte muts mochten kruipen. Echt je gaat toch dood van het lachen om zulke idioten!😂
@cloverleaf: beetje vent verzint dan gewoon een oplossing om het grut mee te nemen…
De maatschappij uit het boek 1984 is niet meer zo ver weg.
@Original_Arnoud: dat boek kent iedereen jonger dan 35 toch niet joh 🤡
Zolang je zelf zo zielig doet gaat niemand je écht serieus nemen…
Reden is volgens mij echt niet alleen die vrouw met kinderwagen. In de reclame is het ook de vrouw die het eten (boterham) klaarmaakt en de was doet. Terwijl de mannen in de reclame meer avontuurlijke dingen doen. Snap wel dat men daarom het totaalbeeld dat wordt neergezet, stereotypisch vinden.
@vroaaar: het mooie is dat stereotypen gebaseerd zijn op feiten. Maar tegenwoordig moet je je als blanke, westerse, heteroseksuele, hoogopgeleide en succesvolle man diep diep schamen dat je balnk, westers, hetero, hoogopgeleid en succesvol bent.
@sirprize: zo kreeg ik als
blanke, westerse, heteroseksuele man bij mijn eerste baan te horen dat ze eigenlijk liever een allochtone vrouw hadden.

Waar blijft mijn meldpunt?!
@flutterby: ik zou me niet willen verlagen tot het Calimeroniveau van al die verongelijkte gekwetsten.
@flutterby: dag meldpunt, ze hebben mij een baan gegeven! Terwijl ze liever iemand anders willen! Meldpunt: wat is nu uw probleem?
@pomoek: ik kreeg vast 3% te weinig betaald.
Je zal je maar druk maken om een simpele reclame van 30 seconden. En dan uitgenodigd worden door de BBC om je verhaal te komen doen.

Waar men zich tegenwoordig zich druk om kan maken zeg. Een moeder mag op de televee geen moeder meer zijn…
@viezefreddyw: Precies dit, zulke type’s moet je gewoon geen aandacht geven.
ASA, wederom een organisatie zonder serieus bestaansrecht
binnen enkele jaren enkel nog blanke mannen overal. in een sinterklaas optocht, in reclame filmpjes of model voor kleding
Ondertussen is deze afgekeurde reclame uiterst succesvol
Ik heb die Jess Tye even opgezocht en jawel, kort kapsel, lelijk en lijkt bijna op een kerel. Echt een stereotype feministisch zeikwijf!
En hierdoor heeft Volkswagen weer gratis publiciteit… zo’n gekke reclame is het dan weer niet ;)
Ik zal wel een knuppel in het hoenderhok gooien, maar ik begrijp het ergens wel. Dat er geen opzet in het spel is, geloof ik direct, maar het is wel een beetje onhandig. De vrouw slaapt, mag in de keuken staan (meen ik aan nagellak te zien) en zit op een bank. De man verzet alle grenzen der mensheid. Dat is mijn inziens ook een oud stereotype. Dit soort beelden kunnen vormend werken, aldus wetenschappelijk onderzoek. Ervan uitgaande dat dat onderzoek klopt, is het toch geen probleem? Het is niet boze schreeuw naar alle mannen die hun best doen, maar om de gelijkheid tussen man-vrouw wat evenwichtiger te maken.
@willeme: De vraag is of je het zo negatief uit moet willen leggen.
Misschien wordt het moederschap hier wel net zo cool neergezet als het rondvliegen in de ruimte, ik noem maar een zijstraat. Alles valt of staat met interpretatie.

Het gaat momenteel zo goed met de westerse wereld dat de mensheid voor het eerst in hun evolutie geen echt conflict meer heeft in het leven. Daardoor zoeken we het op in alles waar we het kunnen vinden.
@shogun: Daarom zeg ik ook als eerste dat ik absoluut begrijp dat VW (of het reclamebureau althans) er geen verkeerde intenties mee heeft. Het gaat er niet om of een kind opvoeden heel moedig is of niet, maar het zijn ouderwetse stereotypen. Het feit dat er geen opzet in het spel is, wil niet zeggen dat die kortpittige dame feitelijk gezien gewoon een punt heeft, naar mijn mening. Ik heb dáár tegen nog geen goed argument gelezen. Omdat het er niet is, waarschijnlijk.
@willeme: Vind ik dat deze dame een punt heeft dat deze reclame lomp is? Ja, als ik heel kritisch naar de reclame kijk zou ik dat eventueel kunnen vinden (Maar goed, reclames gaan het ene oor in het andere uit).

Maarrrr.. naar mijn mening kunnen jij en ik en ieder ander mens heel good voor zichzelf bepalen of ze een reclame sexistisch/racistisch/(vul hier sch van uw keuze in) vinden. En daar een conclusie aan trekken –> ik koop geen Volkswagen meer.

Dat heb ik liever dat een externe commissie gaat bepalen wat wel of niet op TV mag worden uitgezonden. Aan de andere kant hebben wij allemaal dingen waarvan we ze liever niet op TV zien. Zo zie ik bijvoorbeeld liever geen onthoofdings spotjes om ISIS te verheerlijken als reclame op TV. Deze dame trekt de grens bij een autootje dat langszoeft terwijl een vrouw met haar kind in het park zit. Tsja.
@willeme: een zwarte dag op de redactie. Het politiek correcte virus is geïnflitreerd, waarschijnlijk door de ventilatieschachten. Hopelijk vinden we op tijd een antigif om @willeme’s brein te redden. @rubenpriest, begin jij vast met het contaminatieprotocol? Ik heb de speciale quarantaine kamer al klaargemaakt met de soundtrack van een V12 Ferrari en een paar Duitse Werkstatt kalenders aan de muur. Laten we hopen dat dit helpt onze waarde collega weer tot zijn positieven te laten komen. Verder roep ik de community op om jullie thoughts and prayers naar @willeme en diens familie te sturen in deze zware tijden.
Die dame moet toch wel een ongelofelijk kutleven hebben, of niet? Ik kan mij niet voorstellen dat het fijn is om overal maar boos om te worden en alles als aanstootgevend op te vatten. Maar goed, dat heb ik wel vaker bij dit soort types
De gedachtenpolitie is hier.
1984 is hier.
Het einde van diversiteit is hier.
@peugeotgti: je mag nog gewoon alles zeggen wat je wil hoor.
Kan niet wachten tot de Brexit.
Ik heb er ook altijd zo’n kuthekel aan als m’n vrouw gaat wandelen met onze zoon in de kinderwagen. Daarmee doet ze haar wetenschappelijke carrière aan de UU die ze vier dagen per week vervult steeds volledig te niet.

Ik heb haar al eens aangeraden om met kniebeschermers om met hem te gaan wandelen terwijl rustig in een kruiwagen ligt. Dat is tenminste stereotypeontwijkend! Maar nee hoor, mevrouw wil gewoon aan het stereotype voldoen.

Ze geeft zelfs borstvoeding! Hoe burgerlijk wil je het hebben? Laat mij dat dan doen!
Ze kijkt helemaal niet op voor de voorbijrijdende Golf, dat is vreselijk stereotype bevestigend.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).