Kwalificatie Formule 1: Grand Prix van Azerbeidzjan 2016

Auteur: , 80 Reacties

Wie o wie start morgen vanaf pole in het bruisende Bakoe?

Kwalificatie Formule 1: Grand Prix van Azerbeidzjan 2016

Q1

De Mercedessen staan vooraan, gevolgd door Bottas. Het moge duidelijk zijn dat de Duitse krachtbron in het voordeel is op dit circuit, dat het langste rechte stuk kent van de gehele F1-kalender. Grosjean verremt zich en draait met een fraaie pirouette weer de baan op. De eerste tijd van Max Verstappen is 1,1 seconden trager dan die van de nummer 1, maar Max noteert wel de voorlopige hoogste topsnelheid met 354 km/u. Een unicum, aangezien de TAG Heuer-motor niet te boek staat als de krachtigste van het veld. Het doet vermoeden dat Red Bull met weinig vleugel rijdt.

Grosjean verremt zich wederom, evenals Lewis Hamilton. Beide coureurs weten zonder schade hun weg te vervolgen. Rosberg staat voorlopig op P1, gevolgd door Hamilton, Perez, Ricciardo, Bottas, Hulkenberg en Raikkonen. Max Verstappen sluit aan op P8, op 1,2 tellen van de snelste tijd.

Het mag trouwens gezegd worden dat de baan in Azerbeidzjan nog best aardig oogt. Waarschijnlijk kunnen we op het enorme rechte stuk en in de krappe bochten morgen best wat actie verwachten.

Haryanto, Button, Werhlein, Palmer, Magnussen en Ericsson zijn het bokje, hun tijd was niet rap genoeg. Max zakt uiteindelijk trouwens af naar P10.

Q2

Gauw door naar het tweede deel van de kwalificatie waarin weer vijf namen van de lijst worden geschrapt. Nico Hulkenberg rijdt iets buiten de racelijn en gaat in de rondte. Ook hij kan zonder schade z’n weg vervolgen. Rosberg rijdt om een punt te maken even een seconde harder dan tijdens Q1 en zet de gehele concurrentie te kijk.

Dan komt Max de baan op en zo te zien is de jonge scheurneus na Monaco niet bang geworden voor stratencircuits. Al glijdend en glibberend zoekt Max de limiet van z’n Red Bull op. De auto zet met name bij het uitkomen van de bochten aan de achterzijde nu en dan een stapje opzij. Max zet desalniettemin de voorlopige derde tijd op de klok.

Hamilton heeft een probleempje. De kampioen staat op P10 omdat hij last had van een eerdere gele vlag-situatie. Tijdens een snelle ronde verremt Hamilton zich echter en dus is het nog maar de vraag of hij Q3 gaat halen. Dat lukt met gemak, zij het op een seconde van teamgenoot Rosberg.

Grosjean, Hulkenberg, Sainz, Alonso, Gutierrez en Nasr vallen af.

Q3

Lewis Hamilton verremt zich voor de verandering en verpest weer een paar voorbanden. Max heeft het ondertussen aan de stok met Bottas, hij meent dat de Fin hem hinderde bij het ingaan van bocht 1. Het betekent wel dat onze landgenoot met 4 minuten te gaan nog geen tijd heeft neergezet.

Bottas en Verstappen

Actie in de tent! Lewis Hamilton parkeert z’n auto in de muur en zal z’n tijd niet verbeteren. Het leidt tot een rode vlag. De crash doet denken aan de fout die Verstappen tijdens de kwalificatie voor de GP van Monaco maakte.

Hamilton

Na het opheffen van de rode vlag-situatie wachten diverse coureurs, waaronder Max, aan het einde van de pitlane tot het licht op groen gaat. Hij heeft echter wel wat auto’s voor zich terwijl de tijd dringt. Het valt dus nog te bezien of de jongste GP-winnaar ooit een fatsoenlijke tijd op de klok weet te zetten.

Ondertussen verkeert Olav Mol al 3 minuten dat Max vooraan stond te wachten in de pitlane, maar dat was teamgenoot Ricciardo. Verwarring alom.

Rosberg was al vroeg klaar. De Duitser zette in het begin van Q3 een tijd waar niemand meer bij in de buurt zou komen. Perez en Ricciardo maken de top 3 compleet en Max start op P9 vóór Lewis Hamilton. Dat wordt ongetwijfeld vuurwerk, morgen bij de start om 15:00 Nederlandse tijd. Wij hadden het idee dat Max last had van het vele verkeer op de baan, maar wellicht was het rondje gewoon wat minder. Dat kan natuurlijk ook.

Startopstelling Azerbeidzjan80 reacties

Gewoon ronduit slecht van max, moeten we volgens mij wel zo eerlijk in zijn. Had veel meer ingezeten
@roller: Volgens mij had ie tot twee keer toe Bottas om zich heen. Beide hebben niet echt een toptijd neer kunnen zetten. Ook een gevalletje van domme pech voor beiden. Hamilton zou hem wel na de eerste ronde voorbij steken, misschien kan Verstappen in de opmars van Lewis mee naar voren.

Knappe prestatie van Ricciardo, trouwens!
@willeme: en Sergio perez die heeft het ook goed gedaan.
@willeme: idd twee keer genakt dit bottas. Geen domme pech wat mij betreft. Zeker de tweede keer had bottas kunnen weten dat hij een groter gat moest laten vallen omdat de eerste keer al duidelijk was dat de Williams en hogere top heeft een dat je dan allebei in bocht 1 je lap verpest. Daarentegen had max misschien niet net als vettel bottas moeten inhalen in de inrij laptop.
@willeme: alsof Bottas er alles aan wilde doen om te voorkomen dat Max nog een tijd kon neerzetten. Rare acties in ieder geval.
@awesome: Nee, volgens mij was dit gewoon gebruiken van MV als ‘tow’ op het lange stuk.
@roller: Heb je wel gekeken? Enige wat je hem kan verwijten is te laat naar buiten gaan. Goeie ronde verneukt door de rode vlag vanwege Hamilton, en daarna een rare actie van Bottas die de ronde van beide heren verneukte.
@harrie: Ja ik heb gekeken, maar ik vind dat max deze slechte kwalificatie zichzelf ook mag aanrekenen. Ik vind niet dat je dit in de schoenen kunt schuiven van een Bottas of Hamilton, dit zijn 2 momenten in 12 minuten.
@roller: lijkt mij van niet. Max kan er niets aan doen dat Bottas hem tot 2x toe in de weg rijdt en Hamilton hem in de muur zet en daar een rode vlag op volgt… Raar idee om Max dat aan te rekenen. Zelfde als dat jij je teen zou stoten tegen een tafelpoot. Daar kan ik toch niets aan doen?
@theveenmeister: Max rijdt Bottas in de weg niet andersom. Bottas haalt max in omdat hij meer snelheid heeft. Beide in vliegende ronden dus Bottas had Volledig recht om te doen wat hij deed.
@lambo4all: Bottas geeft zijn fout zelf toe. Hij had niet verwacht dat de Red Bull zo’n hoge top had. Heel simpel. In geval van qualificatie mag je uiteraard inhalen. Echter mag hij daarbij geen coureur hinderen die in een snelle ronde zit. Dat is t FIA regelement. Bottas maakt de move, dus zit hij fout. Max heeft namelijk op dat moment alle reden om daar te zitten. In geval van contact, had Bottas ook zeker “causing a collision aan de broek gekregen”..
@roller: je weet hoe lang een rondje duurt? Incl. In- en outlap kom je niet verder dan 2 rondjes op snelheid…
@awesome: ik wel, jij ook? Ongeveer 1:45 per rondje, dus 6 rondjes moet lukken, waarvan 3 op snelheid. Als je in een van de eerste bochten wordt gehinderd kun je de volgende ronde alsnog een snelle tijd neerzetten (Zoals Hamilton met zijn foutje in P2).

Daarbij had Max na de rode vlag achter Bottas kunnen blijven, dan had hij geen last van hem gehad. Ook had hij tot twee maal toe eerder de pits uit kunnen komen, dan had hij na de rode vlag vooraan gestaan en in het begin van de kwalificatie al een snelle ronde rijden. Dus ja, ik ben nog steeds van mening dat Max het niet goed gedaan heeft.
@roller: snelle rondjes 1:45 inderdaad maar een normale in en outlap is 2 minuut +
Je komt dus niet verder dan 2 snelle laps in Q3 op dit circuit
@awesome: @harrie: Man man man ..
@roller: ja, Max kan en zal nooit iets verkeerds doen, dat weet je nu toch wel…
@roller: iets met een koe en kont.
@roller: zoals @willeme al zegt, kansloze bottas actie, anders had er veel meer in gezeten.
@dutchdriftking: MAx wist dat hij als tow werd gebruikt door Bottas, dan de binnenkant niet dichthouden, de buitenbaan nemen en jezelf naar buiten laten duwen was gewoon best te verwachten in de situatie.
@roller: Dat was gewoon hele dikke pech. Eerste ronde werd al direct verneukt door die rare actie van Bottas. Daarna had hij een hele snelle eerste sectie maar ging Hamilton tegen de muur met een rode vlag als gevolg. Hij heeft gewoon geen goede tijd neer kunnen zetten.

OT: Hopen dat Rosberg morgen de fout in gaat, want nu staat hij op de enige plek waar hij wat kan: Eerste plek.
Gezien wat teamgenoot Ricciardo heeft gedaan heb je absoluut gelijk. Slechte kwalificatie van Max!
Maar morgen wordt denk ik een interessante spektakel race (veel SC) aangezien er veel tegen de muur aan knalde en rechtdoor gingen op de uitlopen.
@roller: of gewoon domme pech. Toen hij in z’n snelle en beste ronde zat kreeg hij die rode vlag. En hij werd 2 keer gehinderd door Bottas.
@roller: Max zette een banking neer en geen kwalitijd. Q2 was max een seconde sneller.
Waarom staat Ricciardo boven Vettel met exact dezelfde tijd?
@svdv: Dat vraag ik mijn ook af, Vettel heeft het in minder ronden gedaan.
@svdv: Bij dezelfde tijd telt het wie hem als eerste gezet heeft!
@svdv: De reden is omdat Ricciardo 1 ronde meer heeft gereden. Die had “baanpositie” in Q3 .. dat telt zwaarder. Daarom staat die hoger.
Zonde dat Max de pech had van de rode vlag, maar P9 is zijn eigen schuld. Had veel eerder naar buiten moeten gaan en niet moeten hopen op een goede run. Ik ben benieuwd wat de race gaat brengen morgen. Iets in mij zegt dat het morgen geen goede dag gaat worden. Laten we hopen dat ik het mis heb.
Verstappen is wel zwaar door de mand gevallen met een ronduit waardeloze kwalificatie.
1.5 seconden langzamer dan Ricciardo en zelfs ook 0.8 seconden langzamer dan Kvyat.
Morgen worden die Red Bull’s compleet om de oren gereden op het rechte stuk.
@HZW: Twee keer zaten hij en Valtteri elkander in de weg. Tel daarbij de rode vlag erboven op en het is gewoon stomme pech ;-)
@willeme: als je het goed doet kan je elkaar niet in de weg zitten want dan positioneer je je een ronde van tevoren
@cthijs: Volgens mij reed Max voor Bottas, dan valt er weinig te positioneren.
@healey: dan heeft hij gewoon niet hard zat gereden
@HZW: Wat Willem zegt HZW. Dit comment is onverdiend. 2x zit Max te ruzieën met die Bottas die hem in de eerste ronde voorbij wil. Zowel in Q2 als Q3. Dat kost tijd! Zowel Max als Bottas. DAT verpest die ronde dus al. Daar heeft hij dus tijd op verloren. En toen zat ie eindelijk goed.. vliegt Hamilton in de muur. Weg tijd. Als die ronde was gelukt had ie ook rond de 3e plek gestaan.
@Freewarefreak: Had hij slimmer moeten oplossen, had hij ook het probleem niet gehad.
Laten we het maar op een “Leer Moment” houden, en vooral hopen dat hij er daadwerkelijk wat van leert.
Zijn kwalificaties kan nog wel eens een struikelblok gaan worden in zijn carrière als hij er niet heel snel heel veel beter in wordt.
@HZW:

Ik heb het gekeken op een streampje op mijn laptop tijdens het kijken van Ierland – België. Wellicht heb ik iets gemist, maar ik had even een vraagje. Wat heeft Max dan eigenlijk verkeerd gedaan?

  • Eerste snelle ronde zit hij in de clinch met Bottas. Niet echt een fout van iemand, kan gebeuren.

  • Tijdens zijn tweede snelle ronde maakt Hamilton een schuivertje, waardoor hij deze moet afbreken.

  • Derde poging zit ie weer met Bottas om zich heen, waardoor hij met name in de eerste sector te veel tijd verliest.

  • Hij zat met zijn eerste sector tijd van de tweede poging en de derde sectortijd van de eerste poging rond de 1:33 – 1:34. Precies waar Ricciardo nu staat.


Dat is toch ook gewoon domme pech?

Daarbij: Ricciardo staat 4-0 voor als het gaat om kwalificatie, maar bij de races is Max sterker. Voor de puntjes is dat laatste toch beter, toch?
@willeme: prima analyse.
@HZW: Hij is immers ook al 18 jaar, veel tijd heeft die niet meer om te verbeteren.

Ik denk dat het wel goed komt. Max lijkt me slim genoeg om van zijn fouten te leren. Aan de andere kant, voor ons als kijker is het natuurlijk veel leuker als hij een beetje van achteren moet komen zodat we mooie inhaalacties te zien krijgen. Op P1 starten en de rest achter je houden is ook zo ‘saai’.
@willeme en @freewarefreak zullen we niet meer op @hzw reageren? Komt toch alleen maar drek uit als het over Max gaat. Don’t feed the troll.
@w0o0dy: Mijn vraag was oprecht: ik was echt benieuwd of ik wat over het hoofd had gezien. Ik herken trolls niet zo snel :-D
Dacht Bottas dat het al zondag was? Wat een mafkees.
Die 354 km/h is omdat hij in de slipstream zat van iemand voor hem!
@sportstand: Hij zal vast niet de enige zijn geweest die in de slipstream van een ander zat.
@MauritsH: Geen idee, maar Marko vertelde dat het 14km/h extra was t.o.v. een normale ronde
Oef die Max, valt toch wel wat tegen hoor.
Zonde van Max. Leuk klapje van Hamilton. Verder weinig spektakel
@eefie: Hamilton deed een Verstappentje in Monaco haha
Man man man, die Olav snapt er ook niets meer van. Hij was er continu van overtuigd dat Verstappen vooraan in de pitstraat stond. Blijkt het Ricciardo te zijn, en denkt Olav dat Max een foutje heeft gemaakt.
@kartmans: Tip: Max heeft de gele camera op zn auto, Riccardo de zwarte.
@sportstand: Ja, geef dat maar door aan Olav.
@kartmans: Ik heb zn telefoon nummer niet :)
@sportstand: Twitter of mail je het :)
@Kartmans: Olav snapt er nooit wat van. Het enige wat hij doet is boekjes wijsheid 10x oplepelen waardoor hij de actie mist. En de keren dat hij een bepaald fenomeen probeert te verklaren is het tenenkrommend.
Let op he, Max maakt een tactische fout en gelijk ligt ‘ie op het hakblok.

Kan gebeuren, Max. Morgen lekker gaan strijden om een podiumplaats!
@Jochempie: Daar kan hij alleen maar in de buurt komen als er heel veel vanaf klappen.
De Red Bull’s zitten niet eens in de top 10 qua topspeed, die worden morgen aan alle kanten om de oren gereden op het rechte stuk.
@HZW: Ik heb volgens mij in de afgelopen twee weken geen ook maar gematigd positieve reacties van jou gelezen dus deze neem ik ook weer met een korreltje zout ;)
@HZW: Jij hebt bij deze de “zuurpruim van de week” prijs gewonnen, van harte gefeliciteerd!
@Jochempie: uiteraard dat heb je met een toekomstig wereld kampioen, tenminste dat roept iedereen hahaha.
Heerlijk om meneer ‘neehoor, ik liet trulli niet voorbij. Hij heeft me ingehaald!!” meneer die alle regels aan zn laars lapt, in de muur te zien. Meneer ‘neehoor, ik hoef geen track walk te doen’. Laten we hopen op een Duitse wereldkampioen.

Want Mercedes heeft na half seizoen zitten sandbaggen, eindelijk weer laten zien waarom de V6T era voor niemand anders dan Mercedes goed is. Niemand gaat ze inhalen. Anderhalf jaar en 700 miljoen euro investering verder en McLaren Honda start naast een 80 miljoen euro Manor.

Jammer van Force India. Die auto heeft geweldige mechanische grip. Maar zowel Hulkenberg als Perez hebben het team laten zitten.

Ik hoop dat Verstappen heel blijft naast crash happy Lewis Hamilton.

Waarom kreeg Hamilton geen straf voor snelle tijden onder geel in Q2? Oja, een ander regelboek voor Lewis Hamilton.
Max gaat 5e worden morgen
@cpp1: Met een beetje pech is het na de eerste bocht over.
@HZW: bij jou is zeker ook altijd ’t glas half leeg…
Ik snap niet alle regels van de F1 helemaal, maar bij dat filmpje met Verstappen zie je toch gewoon dat Bottas de bocht veel beter aansnijdt?
Handig, na de le mans finish direct door naar de F1. Goede timing !!
Max start als 8e volgens RTL+ ik meen dat Perez 5plekken straf heeft gekregen.
@w0o0dy: 5 plekken straf betekent 7de startplaats voor Perez.
Jezus, de beste stuurlui staan weer eens aan wal hoor.
Niet max maar bottas was erg dom bezig met zijn stupide inhaalacties op max , iets wat beiden een hoge startplek heeft gekost
Max voor Lewis-met-slechte banden en achter Botte Bottas, belooft wat voor morgen …
Ik verwacht dat bij de eerste bocht de grootste klappen in het middenveld zullen vallen.
Ik begin het vermoeden te krijgen dat Max geen kwali beest is. Ik vraag mij af of hij ooit voor pole kan strijden. Volgens mij is het geen one round wonder. Denk trouwens ook dat hij nog aan z’n starts moet werken.

Als hij zich op die vlakken kan ontwikkelen dan zal het echt kampioen materiaal zijn. Voor nu is het een spectaculaire racer die het vooral van de race zelf moet hebben.
@Rick-dos: klopt denk ik wel, behalve van die starts
@Rick-dos:
Geef hem tijd, in het begin bij TR werd hij in de kwalificaties ook regelmatig afgetroefd door Sainz. Ricciardo heeft een bak meer ervaring in de RB, en desondanks reed Max in Q3 betere de sectortijden vandaag. Helaas door Hamilton en Bottas niet in 1 en dezelfde ronde.
Die bottas mag van mij een penalty krijgen.
@clarkson: omdat Hij Max voorbij reed toen ze beide in een vliegende ronde zaten? Logisch man..
Hee Haryanto op 17, eens kijken wat hij kan doen.
Als die Mercedes-Benzen weer slecht straten, wordt het ws een start als bij de GP2. Ben benieuwd! Nieuw circuit, veel spektakel.
Het zat max gewoon niet helemaal mee tijdens de kwali. Kan gebeuren. Hij heeft iig een tijd neer kunnen zetten.

Hopelijk zit t m in de race meer mee.
Toch niet onaardig.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).