Kwalificatie Formule 1: Grand Prix van Canada 2016

Auteur: , 79 Reacties

Max voor het eerst met zijn nieuwe snelle motor, hoe heeft hij het gedaan? Kon hij zich concentreren in het woud van Heinekenreclames?

max drift

Q1
Gaat het regenen of niet, dat was vooraf de vraag. De kans op druppels was 30%, dus de topteams kwamen en masse de baan op, om maar zeker te zijn van een snelle tijd. En snel gingen ze. Rosberg pakte de (virtuele) pole en de rest mocht die tijd volgen. En dat deden ze, heel dicht bij elkaar, maar niemand was sneller dan de Duitser/Fin/Monegask. Op een Heineken-groene baan werd Max het snot voor de ogen gereden door zijn teamgenoot Ricciardo, maar dit is natuurlijk nog maar Q1. De knikkers worden pas later verdeeld. Zevende werd Max.

Q2 dan
Een zevende plek voor de man die eigenhandig voor files zorgt is natuurlijk niet genoeg. Carlos “Ik ga ook naar een topteam” Sainz ramde zijn rode stier tegen de muur en zorgde voor een code rood. Pas als zijn auto weg is getakeld en de carbolschilfers van de baan zijn geveegd, kunnen de anderen weer verder. Nationalistisch als we zijn moeten we wel even melden dat Carlos zijn auto afschreef tegen een Heineken muur. Die daardoor dus extra vaak in beeld kwam. De een zijn dood… Juist.
Maar goed, we waren aan het kwalificeren. Gaat Max door naar Q3, dat willen we weten. Ja, dat deed hij. Maar niet zoals we vooraf hadden gehoopt. Hamilton pakte de eerste stek, op 18-duizendste gevolgd door teamgenoot Rosberg. Maar wat deed Max? P5. Langzamer dan zijn teamgenoot, langzamer dan Bottas in de Williams en langzamer dan de twee heren in hun Benzen. Maar we hebben altijd Q3 nog. Daar waar de mannen echt van de jongens worden gescheiden. Loopt Max te ‘sandbaggen’, of is dit echt zijn max? (pun intended)

Q3
Daar gaan we dan, de belangrijkste van de zaterdag. Blijft Hamilton de snelste, wordt het toch Rosberg, of tovert Max Verstappen een konijn uit de hoge hoed? Zijn eerste ‘flying lap’ was een goeie, met 1.13:8 pakte hij een derde tijd, achter de ongenaakbare Mercedessen. Maar houdt hij dat vast? Neen, is het antwoord. Eerst pikte Vettel zijn derde stek af, daarna was Ricciardo nog wat sneller. Max start morgen vanaf de vijfde plek. Normaal gesproken een resultaat om van te dromen, maar tóch voelt het als een lichte teleurstelling. Maar de race is morgen, dan kan Max laten zien uit welk racehout hij is gesneden.

Hamilton, Rosberg, Vettel vooraan. Ricciardo vierde en max op P5. Daarmee moeten we het morgen doen.

UPDATE: de uitslag is HIER!79 reacties

Ja, ’t was balen dat Ricciardo er even 3 tienden voorbij schiet, maar volgens mij deed Max het aardig. Ook nog ruim een tiende er vanaf snoepen in de laatste Q-ronde is gewoon goed. Wat zit het allemaal dicht bij elkaar zeg! En wat knap van Vettel dat ‘ie zó dicht bij de Mercedessen komt!
@Jochempie: Vettel had p1 gehaald als hij geen overstuur had voor het rechte stuk.
@simonvb: als mijn tante een piemel had, was ze m’n oom geweest..
@ozan: ook dat was waar geweesr. Net als simon zijn reactie
@Ozan: nee, dan was ze een shemale geweest
@marstr: nee dan was ze een hermafordiet geweest
@marstr: op deze zat ik al te wachten! Maar zou dat niet juist m’n oom met tieten zijn?
@Jochempie: En laten we niet vergeten dat ie ongeveer als enige in de top 5 niet z’n velgen aan de muur na de laatste chicane geschuurd heeft; m.a.w, denk dat hij na Monaco niet op standje Max stond, maar op standje heel houden.
Als hij dit keer zonder te crashen finisht vind ik het al goed
@bmwm3gtr: Mét een crash finishen kan ook nog een aardig resultaat geven!
@Jochempie: in inder geval wel spectaculair maarcik bedoel dat hij finisht en niet crasht
Toch wel een tegenvaller startplaats 5.
@HZW: Hoezo tegenvaller? Qua auto lijkte me de juiste plek, en hij rijdt er pas net in. Een tegenvaller zou het zijn als slechtere rijders met een mindere auto voor hem waren geëindigd.

En als dit al een tegenvaller is, wat moet Max dan in de toekomst gaan presteren? Elk jaar kampioen worden en elke race eerste worden?
@HZW: het valt me ook zwaar tegen…bar slecht. En als je dan kijkt wat er voor hem staat….ongelofelijk.
@p993: Denk dat de helft van je likes niet snappen wat sarcasme is :D
@HZW: zolang dit voldoet aan de verwachting van je werkgever is het prima toch?
Dit jaar is een leerjaar, het was helemaal niet de bedoeling dat hij al zou winnen in Spanje.
@awesome: een leerjaar bij een topteam als Red Bull? Als ze hem zo willen behandelen had hij nog bij STR gereden…hij moet gewoon nu presteren zoals dat hoort bij een topteam…tja, het is snel gegaan. Dus gewoon voor de winst gaan waar het kan.
@HZW: Grappig Q3 halen vind ik al heel goed.
Dat de beste mogen winnen ..

Blijkt nogal belangrijk te zijn voor die kinders ..
Ik heb er nu al zin in! Regen, regen!
@aadzor: Vanaf ± 12:00 uur is de kans op regen 50%.
tja, punten op zondag he…

off-topic. die tabelletjes van de duurste onderhoud dingetjes, erg mooi. de eerste is gewoon een groot wit vlak, de tweede zie ik er 1 (half) en de derde zie ik er 2 (gekorreld) en de reactie zone is verdwenen. sinds de update nog nooit problemen mee gehad, nu ineens wel.
Toch gewoon precies de plaats waar Max hoort te staan? Ricciardo heeft meer ervaring met de auto en de baan. Hij rijdt niet voor niets bij Red Bull en Vettel is ook gewoon een stukje beter.

De Ferrari’s lijken íetsjes sneller te zijn dan de Red Bulls (zag je ook op Barcelona) dus ook daar geen schande. Verder mogen we blij zijn dat Lewis het heilige vuur weer heeft gevonden (was vroeger zijn motivatie: “Ik wil wereldkampioen worden!” lijkt het nu te zijn “Ik wil niet dat Rosberg wereldkampioen wordt!”.

Gelukkig gebeurd er altijd wel wat op Canada, waardoor de startopstelling nooit leidt tot de einduitslag. Verder moeten we wel realistisch zijn: die Mercedessen lijken zich bij de kwalificatie zich licht in te houden, om in de race een flink gat te slaan.

Nadeel is wel dat Max in een soort vacuum lijkt te zitten: Achter de Mercedessen, maar voor de rest. Wat is de weersvoorspelling voor morgen, @nicolasr?
@willeme: Volgens Koekol 36% kans op regen bij de start van de race, dus hopelijk pakt Max na een paar buitenbochten P3.
@Jochempie: Olav Mol had het er over dat het op de racedag zou regen van 8.00 tot 20.00 lokale tijd.
@rhellema: Olav Mol lult wel vaker uit zijn nek
@MrSkyline: yoo hee, yoo hoo!!
@willeme: Max rijdt ook niet voor niets bij Red Bull, dus hij moet Ricciardo verslaan en ja, ik baal er van dat dat nu niet gelukt is. Hij zit nu bij Red Bull en moet nu goede resultaten laten zien. En aub niet zeggen dat het nog een leerjaar voor ‘m is…Max is anders dan de rest😉
Regen en Rosberg gaan ook niet zamen als ik van Monaco uit ga.
Dit is toch gewoon prima? Max is sowieso geen qualiwonder. Die stelt zijn auto af voor de race en daar is hij altijd snel. Morgen gewoon netjes P4 of P5. Ik zou daar dik tevreden over zijn
@jeps90: Kwalificaties zullen toch beter moeten, als hij ooit wereld kampioen wil worden.
Met 5de startplaatsen gaat dat hem toch niet worden, om genoeg races te gaan winnen.
Hij zal toch vaker op de eerste startrij moeten gaan staan in de toekomst.
Je eerste race winnen voor je nieuwe team is leuk, maar vervolgens je auto in de vangrail parkeren door een stomme persoonlijke fout is niet de manier hoe het moet.
Dit weekend zou het ook zomaar weer zo kunnen eindigen, alleen zal het nu een muurtje zijn.
crx via Android app
@HZW: het is z’n derde kwalificatie in een echt snelle auto. Cut the boy some slack.
Wel balen dat ie uiteindelijk de 3e plek niet kon volhouden.

Benieuwd naar morgen
Gat naar Ricciardo is wel stevig, ben benieuwd of hij aan het einde van het seizoen er dichter bij zit of voor staat. Ricciardo is natuurlijk ook geen koekenbakker…
Gewoon goede prestatie van Verstappen. Ik vind de verwachtingen onredelijk hooggespannen. 2e seizoen F1, 3e race in de red bull.

Niet te veel risico nemen, races uitrijden, regelmatige rondentijden, ervaring opdoen.
Verstappen is het hele weekend sneller dan Ricciardo, alleen “niet” als het er toe doet.
@HZW:
Hoe weet je dat, de race is morgen pas.
@harrie: Het doet er niet toe dat Max de snelste van de twee was op Donderdag, op Vrijdag, tijdens het oefenen, op de supersofts, op de intermediates en weet ik wat voor rondjes, testen en runs hij allemaal doet. Het DOET er toe in de derde kwalificatierun op zaterdagavond na half 7. Dan moet ie de snelste zijn. En daar ging Ricciardo harder. DAT bedoeld HZW.
Gewoon netjes gedaan. Het gat kleiner gemaakt na Barcelona. 2 plekjes naar voren en voor het podium gaan!
Vettel benoemde ‘de muur’ mooier: ‘I think I brushed the wall of champions’

Heineken-muur…
@awesome: prachtig hè, de naam die ze de muur hebben gegeven. Het gaf leuke momenten tijdens de kwalificatie en dat zal morgen tijdens das Rennen niet anders zijn. Zeker niets als het regent. (Kunnen we gelijk zien of Nico nu wel standhoudt tegen nummer 44.)
Voorspellinkje: de Mercedessen klappen wederom op elkaar? :P
@e1000bmw523i: Laten we het hopen, zou beter zijn voor de F1.
Één team dat er ver boven uitsteekt is niet goed voor de sport.
@e1000bmw523i: ik stem voor!
Niet eens een vermelding dat Max vandaag P2 stond? Was gewoon mij de derde kwali training, toen de Renault de vangrail in reed.
@stfu: gewoon = volgens
@stfu: Ja, met 1.14.158 in FP3 achter Vettel met 1.13.919.
Rosberg 3 met 1.14.316.
Toch een prima resultaat?!
Volkomen logisch. Achter Mercedes, een veel meer ervaren teamgenoot en de beste Ferrari coureur.
@dutchdriftking: Waarbij die Ferrari op papier t.o.v. de RB’s ook nog eens als de betere auto wordt beschouwd. Voor mij ook volkomen normaal resultaat. DIT is de rangorde nu.
De achterwielophanging van Ricciardo heeft wel een klein tikje gehad toen hij de Wall of Champions raakte, dus wellicht dat dat hem nog parten gaat spelen tijdens de race.

Dat Max drie tienden achter Ricciardo zit is jammer, maar we moeten niet vergeten dat dit pas Max’ derde race voor Red Bull wordt. Daarnaast is de driveability van de verbeterde motor natuurlijk iets anders en is Ricciardo ook gewoon een stuk meer ervaren dan Max.
@Edge: Ik mag aannemen dat de achterwielophanging nog wel gefixt gaat worden voor morgen?

Tja, de vijfde startpositie. Niet gek toch? Sta je bij de eerste bocht aan de binnenkant. Dat zie ik altijd als een voordeel. Nu maar hopen dat hij een goede start heeft.
@viezefreddyw: Nop. Door de Parc Fermé regels mag dat niet. Ricciardo start morgen gewoon met deze beschadigde ophanging.
@Edge: Zelf gaf hij aan dat als de achterwielophanging echt stuk was, dat hij verwachte dat de FIA wel toestemming zou geven om het voor de race nog te repareren.

[video]https://youtu.be/0ZBMXEByyMc[/video]

Lijkt mij gezien het veiligheidsaspect ook niet onlogisch,
Je wilt niet een F1-coureur in een gevaarlijke auto laten rondrijden.
@martinus: als hij de muur zo raakt, zijn dan niet alle wielen buiten de lijnen? En dus buiten de track limits? Dan zou die ronde niet meer tellen toch?
@mrB: Nee je kan bij the wall of champions tegen de muur aan rijden met je rechter wielen tegen de muur, en je linker wielen op de baan.
@Edge: Oh, dat wist ik niet. Vervelend voor Daniël. Ik gun hem alles van de wereld, erg sympathieke gozer. Ik ben benieuwd morgen.
@Edge: werkelijk? Een coureur -of z’n team- kan altijd claimen dat de veiligheid in het geding is indien men de vermoedens maar heeft van schade aan de auto. En anders zorgt de wedstrijdleiding daar zelf wel voor.
@RRRobert: Klopt, men kan altijd bij de wedstrijdleiding aankloppen en claimen dat de veiligheid in het geding is. Maar het mooie is dat daar echt geen domme jongens zitten, ook die weten wanneer een klacht gegrond is of niet.
@viezefreddyw: Kan niet door de parc fermé regels die gelden tot aan de race morgen dacht ik
@dennisjuh95: de Parc Fermé regels gelden toch alleen voor de setup, niet voor dit
@viezefreddyw: ze mogen toch niks meer aanpassen aan de auto na de kwalificatie?
Pfff… 4 weken geleden smulden we nog van P4 en nu is P5 te min?
Het word vast een top 5
Ik denk dat niet crashen voor Verstappen wel een dingetje was vanmiddag. In q2 ging ie al vrij hard over de curbs in de chicane. 5 is gewoon goed en duidelijk beter dan de vorige keer!
Ik ga m’n Ferrari petje maar eens afstoffen, misschien valt er wel wat te juichen morgen. P5 voor Max is prima.
@PeugeotGTI: Juichen voor Ferrari is hier een beetje gestopt sinds dat ze Vettel opnamen in het team…

Geen sympathieke jongen,
En zijn rijstijl bevalt me ook niet. in plaats van zelf verantwoordelijkheid te nemen, is hij altijd ‘slachtoffer’ van zijn omgeving.
crx via Android app
@martinus: Toch leek zijn felicitatie voor Max na Spanje erg oprecht. Daar heeft ie voor mij wel puntjes gescoord. Collegialiteit lijkt schaars daar.
@crx: komt omdat Red Bull hem groot gemaakt heeft, dus ligt niet zozeer aan Max denk ik
Gewoon prima kwalificatie van Max niets meer niets minder, morgen voor het echie en kijken wat er uit rolt voor hem
Lijkt wel of niemand het(korte) interview met max na de kwalificatie gezien heeft. Daarin zegt hij namelijk dat er op het laatste moment nog wat veranderd is aan zijn auto waardoor deze iets anders stuurde.. Dus als jij dan gelijk een P5 neerzet dan ben je gewoon van wereldklasse.. Ik zie (helaas) morgen Riciardo door het tikkie de eindstreep niet halen.. Vettel moet voor P1 gaan en dus knalt hij er een Mercedes af.. Goedschiks of kwaadschiks en anders doet Räikkönen het per ongeluk zodat vettel de overwinning kan pakken. Max einde race P3. 😉
Ik hoop niet dat de regen er weer voor gaat zorgen dat er weer achter de safetycar gestart gaat worden.
Goed resultaat voor Max, in de race kan nog van alles gebeuren.
Na 1431 jaar, verschillende republieken en watersnoden, oorlogen en staatsvormen, waaronder die der vereenigde zeven Nederlanden, Michiel de Ruyter, Tromp, Karel Doorman, Harmen Siezen en Mark Rutte, hebben we nu eindelijk een Formule 1 coureur die NIET voor spek en bonen meerijdt, neen hij rijdt goed vooraan. Geen Boy Haije, geen Bleekemolen, geen Roelof Wunderink geen Gijs van Lennep die door gebrek aan geld en materiaal dat helaas wel moesten doen.

Vinden sommige lullo’s hier de vijfde plaats voor de man tegenvallen.!

Get a life !
@desjonnies: Ja, 5de is niet goed genoeg in de F1😉 Kijk al jaren F1 en ben blij dat we nu zo’n coureur vd buitencategorie hebben die mee kan doen om podiumplaatsen…volg Max ook al een paar jaar. Reken er maar op dat hij zelf ook baalt met P5…hij wil RIC ook op snelheid verslaan en dat lukt tot nu toe nog niet. En dan baal ik ook gewoon…P5 is goed maar niet goed genoeg, klaar. Je rijdt nu bij een topteam…
Kans op Neerslag om 2 uur ’s middags in Montreal Canada. 74%

Volgens weer online
http://www.weeronline.nl/Noord-Amerika/Canada/Montreal/3797876
5e plek is prima resultaat.Mensen verwachten dat Max als het dit jaar niet kan volgend jaar wereldkampioen wordt. Er bestaat natuurlijk ook nog een kans dat hij nooit wereldkampioen wordt.Moet hij zichzelf dan maar doodrijden tegen een muur ofzo? Hij doet het beter dan ieder van ons.Vindt het gewoon belachelijk wat er van hem verwacht wordt.
@Alfarobert: uuuhmm dat is nu eenmaal zo als je goed bent en bij een topteam rijdt en dan ook nog eens presteert als een baas…dat heet sport. We zitten hier niet meer op de kleuterschool hè?😉
Iemand een HD linkje voor de race?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).