Laatste aflevering Top Gear is historisch dieptepunt

Auteur: , 83 Reacties

Dit is niet het einde van een serie die de BBC voor ogen had.

Chris Evans

Voor het eerst in de geschiedenis van het moderne Top Gear (sinds 2002) trok het programma minder dan twee miljoen kijkers. Het feit dat het zonnetje lekker scheen of het feit dat Frankrijk-IJsland gaande was haalt niets uit. Het nieuwe format is geflopt en de BBC weet het.

Niet eerder werd er zoveel geschreven rondom de entertainmentshow als de laatste serie. Onenigheden, aanpassingen binnen het programma en roddels over de presentatoren voerden de boventoon binnen de Britse media. Als een dalende grafiek met een heel klein lichtpuntje moest de BBC genadeloos toekijken hoe bijna iedere aflevering een nieuw dieptepunt vormde. Gisteren werd de laatste aflevering van de serie uitgezonden. Er stemden 1,9 miljoen mensen af op de show. Een schrikbarend verschil in vergelijking met de eerste aflevering, dat 4,4 miljoen kijkers wist te trekken.

De grote boze boeman lijkt Chris Evans. De roodharige Brit wordt nog steeds onder vuur genomen. Volgens The Mirror moet Evans zijn gedrag flink gaan aanpassen wil hij zijn carrière kunnen voortzetten bij de Britse show. Roddelkrant The Sun berichtte onlangs over seksueel misbruik door Evans bij een voormalige collega van de presentator. De BBC schaart zich vooralsnog echter achter Evans. De beschuldigingen vanuit de krant hebben geen invloed op zijn huidige job bij de BBC. Naast Top Gear presenteert Evans ook een radioshow voor de Britse publieke omroep.

De opnames voor de nieuwe serie van Top Gear starten in september. Top Gear’s tegenhanger, The Grand Tour, verschijnt dit najaar op Amazon Prime.

UPDATE: de BBC begrijpt het nu ook, Chris Evans is EXIT!83 reacties

De laatste brandstofpas van 3.500 euro wordt nu geveild Bepaal zelf wat je betaalt!.
Flop gear dus
@jordip:
Chris Evans is zo slecht.. eigenlijk het bashen niet meer waard.

Ik weet dat de BBC het fijn vindt dat hij alleen maar ‘politiek-correct’ spreekt,
Maar waarom hij dat alleen maar kan in shots als de auto recht vooruit rijdt.. snap ik niets van.

Clarksons beste uitspraken kwamen bijna altijd als hij sprak terwijl dat de auto zijdwaards drifte of gedurende een mooie bochten combinatie.
@martinus:
ja, dan riep hij inderdaad diep kosmisch-filosofische dingen als “pooooweeer”.

clarkson; een “petrolhead” die eigenlijk geen flikker van autos begreep, behalve dat je met sommige autos kon powersliden en met anderen niet.
@super: Clarkson begrijpt meer van auto’s dan 95% van de autoblogaanhang.
@aadnus:
ja, ben ik mee eens.
@martinus: Dat Chris Evans inderdaad niet kan praten en sturen viel mij gisteren ook meer dan ooit op. Alle presentatoren waren lekker aan het praten en sturen tegelijk. Terwijl Chris Evans praat als hij in een rechte lijn rijdt, dan remt hij, stuurt in en begint te gillen…

Persoonlijk vind ik het stemgeluid van Chris Evans ook niet echt prettig, wonderbaarlijk voor iemand die een radiopersoonlijkheid is!
@peidur: Tja, dat zijn Giel Beelen en Dolf Jansen ook. Over vreselijk stemgeluid gesproken. Die wil je eigenlijk ook niet zien en horen.
@martinus: Chris Evans stopt bij Top Gear, zojuist bekend geworden
Wel leuk dat BBC heeft geprobeerd om het programma door te zetten maar, is helaas niet gelukt
Het is de saaiheid van de saaie onderdelen uit het oude topgear gecombineerd met steeds op moeten passen voor die momenten dat evans z’n mond opentrekt of communiceert met joey.. dat laatste voelt voor mij alsof iemand onverwachts met z’n nagels over een schoolbord gaat, echt niet om aan te zien..
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Ik vind de presentatoren en het format anders redelijk goed te doen. Matt, Chris Harris en zeker Rory Reid vind ik goed te doen, Chris Evans en Sabine kunnen ze beter achterwege laten. Ook Eddy Jordan valt me wat tegen, misschien moeten ze die maar niet te vaak mee laten doen.

Maar al die zuurpruimerij? Ik vind het nog steeds een best vermakelijk programma.
@madmarky:

Het is essentie kapot gemaakt.
Presenteren kun je leren.. dus dat zal wel goed komen.
Maar het presentatie-niveau is ook niet de reden waarom het nieuwe topgear zo sexloos is als een vaatdoek.

De oude presentatoren bestonden uit wat dichtgetikte, mooie conservatieve Britten, gelijkgestemde echt Britse humor. Nu heb je een Duitser (die zijn niet grappig) Een Amerikaan (zonder diepgang), en Chris Evans met het Brits bewustzijn van een garnaal.
@martinus: En niet te vergeten, ook nog een blik ‘compensatie-presentatoren’…
@madmarky: exact dit. Rory Reid valt op als iemand die met veel passie praat over hetgeen wat hij doet, en het ook goed kan.
Over Chris Harris hoeven we niks meer te zeggen, al is het lastig om te zien dat hij nu in 5 minuten iets over een auto moet zeggen tussen allerlei mooie shots door. Ik had bij de NSX amper de indruk wat zijn mening over de finesses van de auto was.
Matt LeBlanc kan nog wat worden, al is het apart dat een Amerikaan het over ponden heeft. Laat hem lekker de Amerikaan zijn.

Met die drie gasten kan het best wat worden, maar noem het dan geen TG meer en haal dat 12 minuten durende reclameblok voor één of andere film er ook gelijk maar uit. Niet om aan te zien.
@madmarky: Ik vond Reid gister bijna poetisch klinken. Het Top Gear team heeft een mooie shoot gemaakt; ook al mocht er niet te veel inhoud in natuurlijk.
Volgens mij was het duidelijk wat Harris zei: prima auto waar je leuk in kan rijden. Te duur voor een auto zonder enig sex-appeal (niemand die m geloofde toen ie zei dat hij die auto sexy vond).
En ach, Evans was best sympatiek; maar leuk wordt ie gewoon niet.

Hoogtepunt was dat Sabine Matt een Fat American noemde. Heerlijk.
@madmarky:
Volgens mij heeft het ook te maken met het feit dat ze Top Gear volledig gingen vernieuwen (zo hadden ze het toch gezegd..) en uiteindelijk bleek het een (slap) afkookse van het oude Top Gear te zijn.
Ze proberen te veel (Chris Evans op kop) het oude format te kopieren…
Volgens mij zit daar de fout.
Ook het vernieuwde SIARPC is veel te kinderachtig..
Stemmen op wie de leukste eerste wagen had.. Komaan…
Het vernieuwde parcours is dan wel weer tof!
De kracht en de toekomst van het vernieuwde Top Gear zal hem zoals gezegd idd voornamelijk in Rory, Chris (Harris uiteraard) en Matt..
-edit: is imiddels gefixt-

OT: Overigens ook geen verstand van het maken van televisieprogramma’s maar dit is natuurlijk erg droef. Los van de presentatoren die wel of niet geschikt waren had dit eigenlijk niet goed kunnen aflopen. De kijkers hebben een beeld bij de naam Top Gear, vervolgens wordt dit te hard en te slecht geprobeerd te imiteren en zorgt dit voor een behoorlijke teleurstelling. Bij een compleet andere invulling van het programma was de vraag misschien wel opgekomen waarom het programma ook niet anders is genoemd. Hammond, Clarkson en May ZIJN Top Gear en worden nu The Grand Tour. Top Gear is gewoonweg teveel verbonden met de oude presentatoren en zal in een andere vorm voor veel mensen een teleurstelling opleveren.

TL;DR: Top Gear was eigenlijk al gedoemd om te mislukken.
Er is een reden waarom Fifth gear geen kijkcijfers haalde zoals Top Gear met het welgekende trio. Haal die reden weg, en dit is het gevolg.
Dit was echt niet zo slecht. Heb echt een paar afleveringen objectief proberen te kijken. Was echt nog niet zo slecht. Het succes van de oude was voor mij gewoon de intense droge humor van Clarkson en de rest gecombineerd met de meest mooie beelden en een top editor. Ga maar eens naar seizoen 18tm21 random shows kijken. Ook lang niet zo goed altijd.
Ik ben wel benieuwd hoe Evans te werk gaat bij de Britse publieke omroep..
Met Evans geen Top Gear, ik ben het er mee eens.
Jammer, want het was gewoon een prima aflevering. De items van Rory Reid, Chris Harris en Matt LeBlanc in respectievelijk de Mustang, NSX en 911R waren gewoon heel leuk. Als Star in a Rallycross Car haddden ze deze keer een of andere Britse comedian/acteur die ik persoonlijk niet kende en Patrick Dempsey, acteur/raceheld. Zelfs het item van Chris Evans in een gerestaureerde DB5, Eagle E-Type en MGB was prima te kijken.

Ik denk dan ook dat de BBC zichzelf moet afvragen of dit wel zo’n handige actie was. De eerste aflevering was zonder twijfel de ergste, met het meeste geschreeuw van Chris Evans en een gebrek aan Rory Reid en Chris Harris. Vervolgens moet Top Gear vanaf aflevering 2 tegen diverse sportevenementen opboksen (F1/EK). Als een grote groep mensen Top Gear niet geweldig vond na die eerste aflevering, en je vanaf aflevering twee tegen de F1 en het EK moet concurreren, dan kun je verwachten dat Top Gear de klappen ontvangt.

Mijn advies is dan ook dat ze Chris Evans en Sabine Schmitz moeten dumpen. Evans schreeuwt teveel en Schmitz kan gewoon totaal niet presenteren. Extra Gear moeten ze ook schrappen en Reid en Harris gewoon fulltime op Top Gear moeten zetten naast Leblanc. Dan krijg je een leuk autoprogramma.
@Edge: Ben ik het mee eens.

Heb ook al een vergelijking klaar voor een nieuw trio:
Jeremy -> Matt
Richard -> Chris H.
James -> hier is geen vervanging voor, maar Rory is leuker.
@madmarky: Rory leuker dan James May ??? Pff… Dacht het niet
Ik vind het een vermakelijk programma en zie een stijgende lijn. Hoewel er verbeterpunten zijn hoop ik dat de BBC nog niet de handdoek in de ring gooit. En om eens een pluspunt te noemen ten opzichte van de oude show; het is wat serieuzer. De meligheid van slopen en vergezochte ombouwprojecten was al ver over datum.
@woutel: Een stijgende lijn?? lees nu eens goed ;)
@bofkont: Niet in kijkcijfers nee. Maar als ik de kijkcijfers moet geloven is de grootste tv rommel het beste programma. Dat is natuurlijk niet zo.
@pomoek: Heel Nederland kijkt massaal Boer zoekt vrouw, dat zegt inderdaad genoeg.
Top Gear 2.0 draaide voor 75 procent op de chemie tussen die 3. Nu proberen een kopie te maken zonder enige chemie, met mensen die niet kunnen werken met gescripte humor… tja…
Niet niet gekeken, vanavond even de torrent binnenhalen. Maar vond de laatste paar best goed. Als ze Evans verwijderen en dat lullige klapspelletje met die 2 ‘bekenden’ schrappen heb je een mooi programma.
@trustmeiamanengineer: Same. Echt woord voor woord.
@trustmeiamanengineer: Als je de voorgaande uitzendingen goed vond zal deze laatste je zeker bevallen. Vond het persoonlijk de mooiste uitzending van het seizoen, prachtige beelden, geen geforceerde challenges of vergezochte grappen. Het laatste stukje van de presentatoren in de Mini wel even skippen, zonde dat het seizoen met zo’n slap item moet eindigen.
Ik vond de aflevering van gister wel tof hoor. Chris Harris met de NSX bracht wel een glimlach op mijn gezicht (no-homo) en Rory is echt een toffe gozer en die had een leuk item en naderhand was het gesprek tussen hem en Matt ook leuk. Het item van de 911R was ook tof.

Ik ben het gewoon met vele eens dat Chris Evans echt weg moet. Laat Matt maar zijn taken opnemen, je ziet hem wekelijks groeien in zijn rol.
@87sandyd: lol “no homo”, alsof het gay is als je als man een glimlach op je gezicht krijgt door iets wat een andere man doet.
@jipino: nee, maar je moet hier rekening houden met het meest simpele volk, dus vandaar ;)
Tot nu toe iedere aflevering gezien en ik blijf ook kijken. Je merkt duidelijk dat er veel is veranderd sinds het begin van dit seizoen. Voor mij is Chris Evans zeker niet het enige probleem. Ook Sabine en Jordan zijn een ramp.

Hoewel dat Matt LeBlanc wel oké is word ik er ook niet heel enthousiast van moet ik zeggen. Rory en Harris zijn mijn favorieten. Maar goed even terug naar het probleem, twee van de drie hoofdpresentators vallen dus tegen. Wat weer als gevolg heeft dat de dingen die ze met zijn 3e presenteren ook tegenvallen.
@reistje: Ik denk dat Jordan een prima aanvulling kan zijn. Iets met Top Gear en F1, nu de Beeb de uitzendrechten niet meer heeft. En hem dan serieus commentaar laten geven op de race van zondag. Hij verzand nu compleet in flauwe grappen. Niet leuk.
Top Gear afzeik blog
IEDEREEN is het er inmiddels wel over eens hè. Evans is een dildo, Schmitz is gewoon ni gemaakt voor TV, daarvan hadden ze beter the Schtig gemaakt, Eddie Jordan is even boeiend in TG als op TV bij de F1, en Rory Reid is ongeveer even boeiend als een natte dweil zien uitlekken.

Wat blijft dan over? Wel Matt LeBlanc. Daar zijn de meningen verdeeld over, maar ik vind em persoonlijk best okay. Hij zal altijd Joey blijven natuurlijk, en dat werkt hem best tegen, maar hij is best grappig, hij heeft ne knappe kop en heeft best wat benzine in zijn aders zo blijkt. Van mij mag hij blijven.

En wie nog? Juist. De enige die wat mij betreft heel de zooi zou moeten leiden als het Matt LeBlanc niet doet. Chris. The Boss. Harris. Dat weten we nu ondertussen wel, hij is het gewoon. Hetgeen wij zoeken in hedendaags auto entertainment. Probleem is, wil Jan Met De Pet met geen flauw benul van auto’s maar die ontploffende caravans wel leuk vindt, het ook wel? Da’s lastig, want da’s kijkcijfers.

Kijk als het aan mij ligt is het Matt LeBlanc als presentator met Harris aan zijn zei, en zet daar nog een Needell en Plato bij, want die hebben toch niks te doen. Et voila, Top Gear zoals wij het graag willen.
@vinox: *aan zijn zijde (maandag, sry)
Toch jammer dat het allemaal zo is gelopen.

Ik heb echter geen enkele aflevering van deze serie gezien. Weet iemand waar ik die kan terugkijken?
@henkp1: Iplayer als je met een VPN kan werken.
Torrents als je met torrents kan werken.
Of Veronica, over anderhalf jaar, waar ze er waarschijnlijk stukjes uitknippen zodat de reclame er in past. Enige geluk is dat als je geen Engels kan, je geen grappen meer mist door de slechte ondertiteling; want die waren er niet dit jaar.
Chris Evans heeft een prima hoofd voor de radio…
Ik vond het een uitzending om je vingers bij af te likken, mooie auto’s, prachtige scenery, waanzinnig camerawerk. Ik vond het beter dan het spul dat we de laatste seizoenen voorgeschoteld kregen.

Voorzichtige conclusie na het eerste seizoen: Chris Evans is niet mijn favoriet, al vond ik zijn item van gister nog goed te pruimen, over het algemeen geen toevoeging aan het programma. Hij draagt het programma niet zo als Jeremy dat kon. Chris Harris zoals verwacht top. Rory Reid kon ik niet, maar valt 100% mee. Leblanc heeft me gister in het Porsche item overtuigd, gewoon een leuk stukje, hij groeit er echt in.

Sabine en Eddie zal ik geen woorden aan vuil maken, werkelijk tenenkrommend. Deze 2 schrappen samen met Evans, en presentatie over laten aan Leblanc, Harris en Reid. Ik kijk uit naar seizoen 2!
@motoragent:
Totaal niks aan toe te voegen!

Zeggen dat iets ruk is, is hardstikkuh makkelijk.
Markeren wat goed is, wat beter kan of wat echt anders moet. Daar hebben we wat aan.

Met jouw aanpassingen wordt TG weer goed. Misschien wel beter dan het de laatste jaren was…
@ramshoek: Ik durf te wedden dat de meesten ‘het is allemaal klote’ roepers geen enkele uitzending hebben gekeken. Als je gewoon objectief naar het programma kijkt, en niet telkens het vergelijk gaat leggen met het oude programma (of zoals velen het programma gaan kijken met het idee dat het toch niets wordt), is het gewoon een zeer mooi uurtje tv.
@motoragent: Helemaal mee eens! Maar van mij mag Jordan nog af en toe terug komen en iets doen over de F1. Zoiets.
Vond Chris Harris zelfs tegenvallen. Zijn youtube filmpjes zijn een stuk leuker. Het spontane miste alsof hij de standaard topgear tekst moest voorlezen.
Pull. The. Plug.
Het is weer maandag en dat betekent dat het weer “Rosberg is een looser” dag en “Top Gear is waardeloos” dag is.
Niet omdat dat zo is, maar da’s nu eenmaal folklore…

Volgend weekend wint Rosberg weer gewoon.
En komend najaar kijk ik weer gewoon naar Top Gear.

@ramshoek: onzin het is gewoon flop face it!!
Ik vind het eigenlijk telkens beter worden. Met name Reid weet goed te overtuigen. Harris is prima, evenals Matt Leblanc. De test van de 911 R was echt wel gaaf om te zien.

Dus dan gaat de Bieb verder met die drie en haal je Eddie Jordan erbij voor een challenge en Sabine als een soort Oestro-Stig.

Kunnen ze nog jaren door. Helaas voor Evans. Beetje het Moyet effect. Na tientallen jaren is Sir Ferguson niet zomaar te vervangen.
@willeme: precies mijn lijstje. Eddy hoeft opzich niet voor mij.
De aflevering van gisteren was ook wel erg saai en voorspelbaar hoor. Prachtige shots, maar kreeg vooral het idee: geldverspilling, want we hadden wat FX budget over …

Sabine & Chris Evans mogen inderdaad weg, voegen niets toe. Chris Harris, Matt en Rory zijn een prima team, af & toe aangevuld met Jordan als er vals gespeeld moet worden ….

Keek toevallig gisteren Jay Leno’s Garage Season 2 op YT; de volledige 43m show; niet de losse auto-filmpjes op z’n site en ookal is het cheesy, met slechts 1/100 van het budget van TG, was het minstens net zo onderhoudend om te kijken, inclusief goede production-values…
via Android app
Ik had bij het oude Top Gear altijd het gevoel te kijken naar 3 vrienden met toevallig dezelfde baan en passie. (Sterker nog, ik zeg vaak tegen mijn vrienden dat dit toch wel de beste baan van de wereld moet zijn, zwaar overbetaald in de mooiste auto’s op mooie plekken rijden).

Hier zit dan ook het verschil; mannen met passie en plezier tegenover “presentatoren”.
@autodrop: toch zat je naar 2 autojournalisten (Clarkson, May) en een radio presentator (Hammond) te kijken.
@autodrop: Het heeft wel even geduurd voordat het die richting uit ging. Met name de specials hebben hier een positieve invloed op gehad. Moeten ze niet willen imiteren. Dat ontstaat of niet.
Nou, als Sabine toch moet wieberen, dan graag naast mij op de bank zetten.
@draadloos: Waarom in godsnaam?
@pomoek: tja, omdat ik het wel ern leuke vrouw vind, en ze al eens met mijn auto gereden heeft over de ring. Scheet 7 kleuren stront, maar kom op.. Wie wil er geen vrouw die zo kan rijden en praten over auto’s? Van een knappe tafel kun je niet eten zeggen we hier.
@draadloos: Ieder zijn ding!
@draadloos: Zoek dan een vent ;)
een vrouw die zo kan rijden en praten over auto’s is niets aantrekkelijks aan.
Tja wederom krijg ik gelijk, vanaf het begin af aan al geroepen, oh wat een bagger kreeg ik over mij heen. TG kunnen ze beter totaal de stekker uit trekken en bedenk een compleet nieuw format, het trio JC/RH/JM is niet te evenaren, de chemie /vriendschap/ passie spatte van het scherm, het beste wat de BBC ooit heeft voortgebracht! getuige ook de de kijkcijfers.
@bofkont: Ik sta ook wel eens in mijn huiskamer in mijn onderbroek iets te gillen. En dan krijg ik ook altijd gelijk. Geniet er van.
@pomoek: Dank voor die openbaring, lijkt me een geweldig gezicht ;)
@bofkont: Ons eigen Autoblog-orakel; Bofkont.
@motoragent: Nou zover zou ik niet willen gaan, maar dank hoor ;)
Iemand een link waar ik hem terug kan kijken? Heb ze allemaal gezien alleen de laatste heb ik gemist…
Ik vind die Amerikaan echt niets, die heeft zo iets stoer doen over zich… not my cup of thee.
Tiff zoekt weer werk!!!!!!
@aadnus: Nee, alsjeblieft niet.
Tiff is een prima kerel maar ondertussen over de houdbaarheidsdatum. Daarnaast is zijn presentatiestijl typisch voor (wijlen) Fifth Gear, net als die van Vicky. Dan zou Jason Plato nog de beste keuze zijn van het stel, die is tenminste wat vlotter.
@madmarky: Over de datum? En Clarkson dan? Tiff was vroeger al geweldig in Top Gear. En Plato is een grote pannekoek die nooit meer een andere presentatiebaan zal vinden.
Hij heeft zojuist bekendgemaakt te stoppen. Bron: Nu.nl
Vroeger had je Swiebertje op TV. Was Joop Doderer -de acteur die Swiebertje speelde- overleden tijdens de opnamen, was de serie over en uit geweest.
Zo is/was het ook met TG. Geen Jeremy, geen TG. Je kunt hem leuk vinden of verschrikkelijk, maar hij trok de kar bij TG. De chemie tussen James May, Richard Hammond en Jeremy Clarkson was bepalend voor de sfeer, maar de eerste twee hadden vervangen kúnnen worden. Clarcson niet!
De BBC kan ongetwijfeld, uiteindelijk, een goed autoprogramma neerzetten. Maar géén TG meer, omdat dat veel méér was dan een autoprogramma.
@penthane: Swiebertje was ook al lang over zijn houdbaarheidsdatum heen ruim voordat ie van de buis werd geschopt. Uit de weinig keus tijd….
@pomoek: Swiebertje is gewoon gestopt omdat Joop Doderer iets anders wilde gaan doen. Had niets met een houdbaarheidsdatum of ‘van de buis schoppen’ te maken.
Is dit gewoon trappen om het trappen, of bedoel je er nog iets mee?
@penthane: Ha Joop jij ook op autoblog! ;-). Is maar gewoon een mening.
Chris Evans was weer tenenkrommend irritant maar voor de rest best een mooie aflevering. De Mustang film was oogverblindend mooi en Matt deed het prima met de 911R. Ik kijk nu al uit naar de Extra Gear torrent. Eigenlijk was Extra Gear continu veel beter dan Top Gear. Het nieuws en interview met Rory Reid en Chris Harris was altijd de moeite waard. Jammer dat het zo snel voorbij is, nu is het wachten op de torrents van de GT.
Dag daag rode dakduvel!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).