Lancia Kayak by Bertone: vergeten concept (1995)

Auteur: , 26 Reacties

Niet alleen automerken bouwen conceptcars, ook designhuizen laten zo nu en dan zien waar ze ook alweer goed in waren. Halverwege de jaren '90 ontwerpt Bertone deze schitterende Lancia, en ditmaal bleef het niet bij één exemplaar.

De jaren ’90 zijn niet de beste jaren voor Bertone. Er worden in dit decennium geen belangrijke auto’s ontworpen door de Italianen. Geen auto’s van het kaliber Citroën BX en XM, Lancia Stratos of Alfa Romeo Giulia GT. Neen, alleen ontwerp en productie van de Fiat Punto Cabrio en de eveneens dakloze Opel Astra. In 1994 proberen ze met de Karisma, een vierpersoons conceptcat op basis van Porsche-techniek, nog te laten zien wat ze waard zijn, maar dat lukt allerminst. De auto is namelijk ronduit lelijk.

Velen moeten het geloof in Bertone dan ook al verloren zijn, toen daar op de Geneefse autoshow van 1995 opeens de Lancia Kayak was. Onderhuids was de auto een doodnormale Kappa, die een 2.0 vijfcilinder turbo met 220 pk als topmotorisering had. Overigens vermoeden we dat de Kayak de 3.0 V6 24V met 204 pk onder de kap heeft liggen, die past beter bij het concept van een luxueuze reiswagen die de jaren ’50 moest doen herleven. In die jaren maakte Lancia furore met vooruitstrevende techniek en schitterend vormgegeven auto’s als de Aurelia en de Flaminia.

Aangezien Lancia zelf niet nauw betrokken is bij de ontwikkeling van de Kayak, zal het tot productie jammer genoeg nooit komen. Gelukkig is daar Fiat-eindbaas Gianni Agnelli en die is naar het schijnt weg van Bertone’s Lancia. Op de Turin Motor Show van 1996 schittert de Kayak wederom op de stand van Bertone, maar ditmaal is de Kayak een volledig functioneel prototype. Niet dat er heel veel werk is gestoken in het ontwikkelen van het interieur, dit komt bijna 1-op-1 uit de Lancia Kappa Coupe. Heel even er is bij de pers de hoop dat er misschien toch een kleinschalige productie gepland staat, maar het mag niet zo zijn.

Het begin van het einde

Datzelfde jaar toont Bertone overigens ook de Opel Slalom, eveens een best geslaagde conceptcar. Toch blijken de jaren van de Italiaanse designhuizen geteld. Sommige worden overgenomen, anderen sterven een stille dood. Zo ook Bertone, dat iets meer dan een jaar geleden na een lang ziekbed failliet ging.26 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
De 2.0 20v Turbo was inderdaad de topmotorisering voor de Kappa, maar deze kwam pas in 1999 op de markt volgens mij. In 1995 was de V6 nog de topper.
@gtwillem: klopt! Daar voor had je wel het 2.0 16v turbo blok. Je kan de 2.0 20v meer zien als een opvolger daar van.
Schitterend! Zou ik nu zo als occasion willen kopen.
Wow!
Kende ik niet, schitterende auto en wederom een leuk stukje Jesse!
Vette car in productie graag hij was z’n tijd gewoon vooruit
Ik vind het een beetje een rare auto met die vreemde achterkant…

Niet negatief bedoeld, want ik houd van rare auto’s. Autos als de AMC Pacer, de Saab 900 classic 5-deurs met dat spuuglelijke achterste zijruitje en meer recent de vreemde Nissan Juke.

Supermooie velgen trouwens!
Mercedes gt kont Alert! Plagiaat!
Kont doet mij denken aan de Mercedes Gt.
Een auto hoort in mijn ogen de voorwielen meer in de hoek te hebben en achter wat meer overhang. Bij dit model valt het me erg op dat het hier juist andersom is. Ik snap wel waarom, maar vind het absoluut niet mooi. Voor de rest is het best een leuk ding, jammer maar helaas.
@lekbak: Are you sure?

http://www.endlesscars.com/wp-content/uploads/2014/06/ferrari-f40-side.jpg
@dizono: ik ben zeker ja. Als je goed kijkt zie je dat de verhouding bij je Ferrari heel anders is als bij deze concept. De concept heeft de achterwielen veel verder in de hoek staan, visueel in ieder geval. De Ferrari is meer in balans. Overigens is die ferrari erg tof en ik zou er bijna een moord voor doen. Maar niet vanwege het uiterlijk. Over smaak valt (niet) te twisten…
@lekbak: Eensch!
Foei mercedes
Mooi ding!
Wauw! Ik heb de auto nooit gekend maar wat een plaatje zeg!
Mooie koplampen!
Lijkt veel op een lincoln continental coupe uit de jaren 90
ik moest ook erg denken aan de Mercedes GT. Weten we ook gelijk waar alle inspiraties vandaan komen.
Zie er ook wel wat Lancia Hyena in. Dat ontwerp was net zo naar voren “geduwd”.
Het exterieur zou zelfs nu nog met deze tijd mee kunnen
Tsja Italiaanse design huizen
Stijlvolle ontwerpen
Houden we niet meer zo van tegenwoordig.
Eigenlijk met niets meer.
Stijl, chique is dood.
Het gaat nu om de baaaaadge
Apple, Audi, Aldi, noem maar op.
Hoe het eruit ziet zal ons worst zijn, de NAAM, alleen maar de NAAM !

Zo, zo ziet STIJL eruit, chique ingetogen en absoluut niet blufferig, maar onderkoeld en bescheiden :
http://www.conceptcarz.com/images/Lancia/54-Lancia-Aurelia_B20_DV-12-RMMC_01.jpg
@desjonnies: behalve de naam is het ook belangrijk dat het juist niet opvallend is. Dus niet stijl, of juist sportief. Gewoon gewoon.
Persoonlijk doet mij dit denken aan een Lincoln mark VIII
@hp525i: Exactly europese continental
Vind dat achterlicht best vet. Nou de auto nog

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).