Land Rover Defender occasion aankoopadvies

Auteur: , 31 Reacties

Defenders zijn alleskunners pur sang, maar meestal zet men de Defender in om volgas over verkeersdrempels te kunnen rijden. De kustwacht gebruikt ze, evenals de Mariniers.

Land Rover Defender sundown

De Land Rover Defender in het kort
Een Defender is niet zomaar een occasion. Het klinkt als een cliché maar met iedere Land Rover Defender koop je een stuk geschiedenis. Ruim 50 jaar geleden begint de ontwikkeling van het model, als ‘Series 1’. Dan is het nog een klein auto, met kortere wielbasis dan tegenwoordig en bladveren maken hem een stuk minder comfortabel dan Defenders van vandaag. Toch is het in die tijd een auto die goed mee kan komen op de weg en vooral ook overal kan komen naast de weg.

Nog steeds staat de Land Rover Defender op grote hoogte als het gaat om ‘go anywhere capability’. Vooral onder omstandigheden waar een simpele auto een noodzaak lijkt. Elektronica zit extreme situtaties in de weg, geavanceerde techniek gaat eerder stuk en is moeilijker te repareren. Toch is het wel zo dat in Afrika en de woestijnen van het Arabisch schiereiland men de voorkeur geeft aan Japanse offroaders zoals de Patrol en Land Cruiser.

Land Rover maakt de Defender volgens een oud recept. Een recept dat het onmogelijk maakt de auto nog nieuw te verkopen in Amerika, maar tegelijkertijd een extreme uitwisselbaarheid tussen nieuwe en oude modellen mogelijk maakt. Aan de basis van de auto staat een zeer stalen ladderchassis. Twee stalen balken van voor tot achter vormen de basis van de auto. Spiraalveren op starre assen dragen dit chassis. Tussen de balken in ligt voorin meestal een dieselmotor in de meeste gevallen met zo’n 120 tot 130 pk. Veel Defender motoren zijn viercilinders maar er zijn rond de eeuwwisseling ook vijfcilinders gebruikt, indertijd onder toeziend oog van BMW voor Land Rover ontwikkeld.

De zeer koppelrijke, rustig in de toeren klimmende diesels maken de Land Rover Defender geen snelwegbeest. Meekomen met het verkeer kunnen de turbodiesels prima, parkeren in de stad gaat eenvoudig en je kan er lasten achter hangen van 3500 kg. Eenmaal op de snelweg vecht het aluminium tuinhuisje (geplaatst op en het stalen chassis) woest tegen de luchtweerstand en dat hoor je.

Zitten is als op een tuinstoeltje, het stuur staat veel meer horizontaal dan bij de meeste personenauto’s en de stoel is erg ‘rechtop’. Toch zijn lange einden in een Defender, met gepaste snelheid à 90-100 km/u, best mogelijk. Hoe moderner de Defender, hoe groter het comfort. Zitpositie en interieurruimte veranderen daarentegen weinig. Nieuwe modellen winnen het op souplesse van de motor en geluidsisolatie. Afhankelijk van de uitvoering (90/110/130 inch wielbasis) zweeft het verbruik voor de dieselmotoren rond de 9 à 10 liter op 100 km.

Als occasion
Opzoek naar de ideale Land Rover Defender kan je zeer veel kanten op. Grof genomen produceert Land Rover het model sinds 1983. In de eerste jaren heten de lange en korte modellen respectievelijk ‘Ninety’ en ‘One Ten’. Ze zijn in Groot-Brittannië dan nog niet op de naam ‘Defender’ gekomen. Modellen vóór 1983 verschillen daadwerkelijk in chassis, remmen en vering en gaan als ‘Series’ (1/2/3) door het leven.

In het oog van de aanstaande ‘afschaffing vrijstelling motorrijtuigenbelasting oldtimers‘ hebben de klassiekers (1983-1987) enige charme verloren. Diesels uit die tijd hebben meestal nog geen turbo, zijn sterk maar erg langzaam. Daarbij is de motorrijtuigenbelasting voor diesels van 1600 kg en meer kostbaar. Een prettige uitzondering daarop zijn de meer zeldzame V8 benzine Defenders. Vrijwel vanaf het begin levert Land Rover de Defender ook met 3,5 liter Rover V8. Een van de meest geproduceerde en veelzijdig toegepaste motorblokken ooit. In de ‘klassieke’ Ninety en One Ten levert dit blok 136 pk. Later, in 1998, volgen er ook nog kleine series Defenders met 4 liter 182 pk V8.

Creatieve uitspattingen daargelaten bewegen de meeste Defenders zicht voort met diesel. Vanaf de 113 pk 300tdi komt de Defender goed mee met het dagelijks verkeer. Nog sneller is de TD5 (122 pk). Dat motorblok is na 2002 weliswaar wat geknepen in de lage toeren vanwege zijn uitstoot. Sindsdien zijn er nog een 2.4 Turbodiesel van Ford en een 2.2 TD4 in de Defender gelepeld.

Land Rover Defender occasion prijzen

Prijzen lopen afhankelijk van de staat van de Defender uiteen van €5000,- tot €50.000,-. Relatief goedkope ‘instappers’ hebben veelal een volledige restauratie nodig om betrouwbaar een paar jaar verder te kunnen. Goed onderhouden exemplaren zijn al te vinden tussen de €8000,- en €12000,-. Defenders zijn qua aanschaf geen goedkope auto’s, maar de auto blijft ook gewild en verliest daarmee weinig waarde. Onvermijdelijk kleven er flinke onderhoudskosten aan Defenders, maar wie graag zelf knutselt blijft een hoge rekening bespaard. Onderdelen zijn zeer goed verkrijgbaar voor alle bouwjaren via allerhande officiële en vooral ‘aftermarket’ kanalen.

Vanaf 1998 had BMW de touwtjes in handen en verbeterde de kwaliteit van Defenders. Toen Ford in 2007 Land Rover overnam monteerden ze een beter motorblok en begonnen het monteren van stalen deuren. Van deze auto’s heeft de carrosserie het minst te lijden.

Aandachtspunten
Ondanks de lange ontwikkeltijd is een Land Rover Defender nog steeds niet foutloos. Carrosserie, remmen en elektronica kunnen allemaal (flinke) problemen geven. Enkel de dragende delen van het chassis lijken tamelijk onverwoestbaar. Chassis kunnen hevig roesten maar zijn tegelijkertijd érg sterk.

Hebben juist de oudere Defenders (pré TD5) je interesse? Inspecteer dan de volledige carrosserie en het chassis. Stalen delen roesten flink en roesten in 20 jaar door als men geen aandacht aan de auto’s besteedt. Aluminium carrosseriedelen kunnen na 10 tot 15 jaar ook corrosie gaan vertonen. Plaatwerk ‘reageert’ dan met stalen frames. Het deert het functioneren van de auto zelf weinig, maar fraai ziet het er niet uit. Aan de buitenkant is vaak veel opgebolde lak en witte aanslag te zien. Deuren en spatborden zijn allemaal eenvoudig nieuw verkrijgbaar, waarbij kosten vooral in het spuitwerk zitten. Bij schade aan het schutbord (te controleren bij de scharnieren van de voordeuren en voetenbakken bestuurder en passagier) is een reparatie meer ingewikkeld.

Land Rover Defender rear

Motorisch zijn Defenders sterk. Ze zijn overbemeten en worden eigenlijk nooit ‘op vermogen’ gereden. Daarmee blijven turbo’s vaak lang heel en komen gescheurde cilinderkoppen en uitlaatspruitstukken minder voor dan in Land Rover Discoveries met dezelfde motoren. Hoge kilometerstanden deren de auto’s nauwelijks. Niet wassen na terreinrijden en slecht onderhoud schaadt de Defender wel.

Modder en water die in de motorruimte achterblijft werkt vaak als eerste in op fans en de dynamo. Van een korte blik onder de motorkap kan je veel leren. Hetzelfde geldt voor het chassis. Hier zitten grote gaten in, gebruik deze om te kijken of de balken goed schoon zijn.

Elektronica kan een crime zijn in Land Rover Defenders. Land Rover lijkt vrij willekeurig kabelbomen in elkaar te hebben gezet. Op de meest vreemde plekken zitten kroonsteentjes en elektronische storingen zijn de auto dus niet vreemd. Van ABS en ESP storingen tot kapotte computers of knipperlichten, alles komt voor. Computers zijn onder de passagiersstoel gemonteerd. Er loopt een kabelboom naartoe, waar soms water in lekt, vervolgens overlijdt de computer. De beste Land Rovers zijn exemplaren waar een specialist dit soort zwakke plekken al uit gehaald heeft. Bijvoorbeeld door kabelbomen opnieuw aan te leggen of te solderen en isoleren.

Kijk verder naar oliesporen bij de scharnierpunten van de voorwielen. Controleer speling op stuurkogels en kruiskoppelingen. Sommige (oudere) auto’s hebben smeernippels op deze onderdelen zitten en dienen regelmatig vers vet in de draaiende delen te krijgen.

Conclusie
Werkschuwe mensen: blijf bij de Land Rover Defender weg of neem een héle grote zak geld mee. Koop een Land Rover Defender voor het avontuur, de charme van zelf aan je auto werken en zijn onverslaanbare terreincapaciteiten. Als hobby zijn V8-benzine modellen zeer bijzondere en machtige machines, maar qua karakter passen diesels de auto beter. Snelheid maken is in een Defender uit den boze, net zoals het ‘drukmaken om tijd’.

Je zal een Land Rover Defender nooit hoeven wassen, afspuiten is wel sterk aan te raden. Zwarte handen krijg je ongetwijfeld en het vraagt een rijk en/of vaardig mens om hem in goede staat rijdend te houden. De beloning? Daar zal je achter moeten komen door er in te rijden. Een Defender brengt je naar de meest afgelegen vakantiebestemmingen ter wereld en sleept de zwaarste lasten met zich mee. Spreekt dit aan? Klik dan door voor een overzicht van Land Rover Defender occasions.
31 reacties

Aankoopadvies: Koop een Patrol, Pajero of Landcruiser ;)
@imba:
+1
En nuttig tea and biscuits om 4u als je Engelse charme mist!
@imba: aankoopadvies: Koop iets anders!
@imba: Of G-klasse…
@Emile_Benz: Geht kaputt.
@ imba; helemaal mee eens. Ander alternatief is de G-klasse van Mercedes.
@gearhead: Jij was eerder. ;) Wrangler/CJ-x is ook een optie.
@gearhead: Gezien de g-klasse de electronica/parts deelt met de rest van het aanbod zou ik het zelf niet aandurven om daarmee de rimboe mee in te gaan.
@imba: de militaire variant niet hoor. ;)
Mooi geschreven. Net wat de Defender verdient.
De tomb raider edition voor mij graag
100% een supercar dus ..
leuk voor een ander ..
Ik heb 3 weken door Ghana met een Defender gereden op de meest slechte onverharde wegen. Geen krimp gegeven en ik ben verliefd op deze auto geworden. Helaas buiten mijn budget.
@WId: Cool, dat is waar de auto voor gemaakt is, en waar hij zich in zijn element voelt
Voordeel van een Defender is dat je overal ter wereld onderdelen kan krijgen.

Nadeel is dat je deze ook overal ter wereld nodig hebt……

Voordeel van een Defender is dat je alles zelf kan repareren.

Nadeel is dat je er wel lang mee bezig bent omdat de Defenders zo raar in elkaar zitten….
3 weken door Namibie gereist, daar rijden ze allemaal in Land Cruisers en staan de Land Rovers achter op het erf te vergaan.

Afrikaanse grap: Hoe herken je in het donker een Land Rover? Doordat je over de benen van de monteur struikelt.
Ding was 25 jaar geleden al niet meer van deze tijd.
Uitstekend vervoer voor een mascochist.

Doe mij maar zijn ultiem zeldzame stiefzuster van hem, die Iveco Mastiff die slechts kort is gemaakt bij Santana in Spanje.
@desjonnies: De Massif is niet veel beter bij zijn tijd met z’n bladveren, maar het is inderdaad wel een vet ding!
Net als bij de Toyota Land Cruiser heb ik een zwak voor deze auto, al is het in mindere mate. Het rauwe dat deze auto’s hebben spreekt mij erg aan omdat ik niet zo gek veel met luxe heb, ondanks dat ik dat af en toe ook wel lekker vind. Ook het vierkante ontwerp heb ik een zwakke plek voor.
De Defender, Pajero en G-Klasse, het zijn modellen die aanspreken. Ik zou om die reden ook liever een Discovery hebben dan een Range Rover.
Als je een off-road auto zoekt kijk je beter verder. En als je per se voor het imago wil gaan waarom kijk je dan niets naar iets goedkoper (wrangler) of luxueser (g-klasse).
Snap helemaal niet wat mensen zien in dit ding.
@Hupke: Het is deels de liefhebbers die achter de Defender staan denk ik. Wranglers worden nog al vaak door “idioten” (kon het niet anders verwoorden) bestuurt en G classes zijn al best wel lang te luxe wat voor een ander soort publiek heeft gezorgd. (voor de echt oude G’s is dit veel minder). Ik ben nog nooit een onaardige Defender bestuurder tegengekomen. Daarnaast hebben Britse auto’s vaak iets wat andere auto’s niet hebben. Het is ook een deel gevoel wat niet te beschrijven is. Maar dat is met meer dingen zo en iedereen heeft wel bij iets zo’n onbeschijfbaar gevoel.
@robert110:

Ja puur uit liefhebberij kan ik het wel begrijpen.
Ben benieuwd hoe lang de schrijver bezig is geweest met dit artikel. De nodige research en statistieken, en dat voor een auto die amper wordt verkocht! Respect!
@alassad: the magical word is “love”….
Voor een goede 90 ruil ik mijn 240 zo in, gebeurt dus nooit.
k zou denk ik niet echt kunnen kiezen tussen Defender, Patrol, Land Cruiser, Pajero, G-Klasse of Wagoneer. Allemaal zulke geweldige wagens! Weer een topartikel! Goed gedaan @Alwood!
Tof artikel! Al blijft ge G-klasse natuurlijk baas over de Defender in mijn ogen..
Mss ook eens zo’n artikel over de G-klasse?
Land Rover Defender occasion aankoopadvies: Koop een Toyota Landcruiser.
Mijn eerste lange reis door Afrika was met een defender en het was fantastisch.Voor de reis wist ik nog net een band te verwisselen, na de reis voelde ik me niet een automonteur.
Toch maakte het me niks uit, want ik had geweldig genoten. De laatste 3 reizen o,a naar Kaapstad met een landcruiser waren ook fantastisch maar van ik ben er geen beter monteur van geworden” er gaat gewoon niks stuk” Beide leuk, maar de defender meer als hobby auto, de landcruiser meer als overland auto
Heb er 1 keer in gereden. Rijd voor geen meter , veel te lompe koppeling veel te zwaar. Enorm stug. Niet mijn ding.
En er gaat ook veel aan kapot. En roesten kunnen ze ook goed.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).