Jaguar XJ facelift herken je alleen aan de binnenkant

Auteur: , 35 Reacties

Voor modeljaar 2014 punt Jaguar zijn vlaggenschip, de XJ, bij. Na een tijdje goed te hebben gekeken mogen we concluderen dat hij van buiten niet te onderscheiden is van de huidige versie.

In plaats daarvan worden er enkele subtiele wijzigingen doorgevoerd, die de onovertroffen combinatie van luxueus rijcomfort en aansprekende prestaties op een nog hoger plan brengt. Net zoals een jaar geleden dus… Maar wat is het deze keer?

Wel, een start-stop systeem dat standaard is, en extraluxe stoelen met massagefunctie in de LWB-versie. Daarnaast schijnt de achterwielophanging in de extra lange XJ (van een extra-extra lange XJ is vooralsnog geen spoor) iets malser afgesteld te zijn, waardoor je de hobbels als passagier minder voelt. Onbekend is of er ook een brandblusser op de optielijst staat.

Als inzittenden een gesprek met elkaar voeren wordt veel makkelijker. Microfoontjes pikken je stem op, en versterken deze via de luidsprekers. Jag noemt dit zelf ‘Conversation Assist’, en ik ben heel benieuwd hoe dit uitpakt als je 4 vrouwen (of Harry en Lloyd uit Dumb & Dumber) in een XJ zet. Deze functie hoort bij het optionele Meridian™ Reference Audio Systeem, met niet minder dan 26 luidsprekers.

Motorisch verandert er niets, het gamma loopt nog steeds uiteen van een 2 liter vierpitter met 240 pk/340 Nm, via de 3.0 liter V6 Supercharged (340 pk/450 Nm, en de enige met optionele AWD) tot de beestachtige XJR (550 pk/680 Nm). Dieselaars krijgen een 3.0 V6 met 275 pk/600 Nm.

Standaard hangt in elke XJ de welbekende achttraps automaat, de exacte bakverhoudingen hiervan is Jaguar nog aan het uitvlooien. En misschien kunnen ze ook nog even naar het ABS-systeem kijken?35 reacties

Jammer, ik had gehoopt dat ze iets aan de Chinese achterkant en de rare verhouding tussen koplampen en gril zouden doen.
@sketcher: -1
@themanjeroen: Want?
Ik woon vlak bij de fabriek, ik kom ze elke dag tegen. Ik heb zelfs een deel van de ontwikkeling meegemaakt (al was ik er niet bij betrokken) en ik kan er gewoon niet aan wennen. De achterkant vind ik gewoon nog altijd erg lelijk, hoe vaak ik hem ook ziet.
@sketcher: de achterkant moet iets van een katachtige voorstellen, is prima zo… Misschien zou ik toch even langs de fabriek gaan en even uitleggen hoe het moet.
Dan is het dus geen facelift maar een nieuw modeljaar. Doe elk merk
Een echte Jag in mijn ogen. Zeker de mooiste in deze klasse.
Nog steeds een van de mooiste interieurs die er zijn.
“Meridian™ Reference” die naam klinkt toch wel een beetje als een Aldi merk.
@mashell: Wel nee man iets van een Aldi merk zou een term uitvinden zoals Exclusive of zo.
@mashell: Spoel je mond. Meridian is een exclusief merk in de dure audio. Ze zijn erg goed in de ontwikkeling van eigen digitale systemen. Had in het verleden een DVD speler van hun van 20250 euro. En dat is geen Aldi prijsje!!
@Bo1972:

een dvd speler is gewoon digitaal hoor ..
de “beste” kost nooit meer dan 100 euro ..
@lincoln: dan heb je weinig kaas gegeten van highend geluidsapparatuur. En wat het is en wat het verschil is met een huis, tuin en keuken dvd speler. Ga maar eens kijken op de website van Meridian Audio wie ze zijn en wat ze doen. Voordat je domme opmerkingen maakt. Hou je aan feiten.
@Bo1972:

waan van de dag ..
morgen is er weer een ander “de beste” met zijn overpriced meuk ..
Niet echt een ”face”lift dus meer in ”guts”lift, niet dat ze er wat aan zouden moeten veranderen de XJ ziet er tiptop uit!
Love jag dit is een blijk van stijl en swaggg
@carlover007:

Ik weet dat ze bij Jag het roer compleet omgeslaan hebben zodat ze kunnen overleven maar om de een of andere reden denk ik niet dat ze bij Jag willen dat het volgende hun auto beschrijft.

“Swagg, n
mostly known as style, unique part of what makes you different than the other players in a cool way. the way you carry yourself(confidence), your gear(clothes), and anythin else that is pimpin!”
Niks aan veranderen inderdaad, perfect zo.
Een 2.0 l in een Xj? Dat kan echt niet.. Alleen het geluid is al te licht..
@solmatje: s-klasse is ook met 2.2 en a8 met 2.0t
Ik begin deze auto steeds mooier te vinden. dit wordt een van de weinige klassiekers uit deze tijdsperiode.
Soms denk ik dat mensen te ver gaan met luxe features.
Dat je in een oude rammelbak wat moeite hebt om elkander te verstaan kan ik nog begrijpen.

Maar dat je in een luxe wagen met geluidsisolatie een stemversterker nodig hebt om beter te kunnen spreken is toch echt wel overdreven luxe.
Net als massage zetels, wie gebruikt die dingen ooit? Na een week ben je zo’n optie al beu.
@Hupke: Het is juist een goed uitgedachte optie voor de wat oudere Jaguar bezitter. Je hoeft je nu niet om te draaien als je voorin zit of naar voren te leunen als je achterin zit om een fatsoenlijk gesprek te kunnen voeren.
@boertje:

Dat omkijken doe je ook alleen maar uit beleefdheid. Oude mensen die niet goed horen praten van zelf luid genoeg of hebben een hoorapparaat.
@Hupke: Ik merk toch wel dat mijn ouders me slecht verstaan als ik voor me uit praat. En dan rijden we niet in een barrel.

Ik vind de optie zeker nuttiger dan bijvoorbeeld het versterkte motorgeluid over de speakers in een 5 serie.
@boertje:

Als je met hen praat in huis ofzo dan zit je toch vaak verder van ze af?
Ik heb nergens gezegd dat dat versterkt motorgeluid niet nutteloos is, ik vindt net het tegendeel.
@Hupke: Als ik bij ze op bezoek ben dan zitten we vaak aan tafel of dicht bij elkaar in de salon. Dan praat je dus meer naar elkaar toe. En in huis is het ook stiller dan in een auto op de snelweg.

Maar laten we het er maar op houden dat we het oneens zijn;)
Ik hoorde net dat je er een gratis brandblusser bij krijgt!
@chrisej2: wauw zeg, originele grap die stond er nog niet in ofzo…
Ik heb zelf een halve dag in een zwarte XJR gereden en vond het een heerlijke wagen met leuke gadgets zoals de draaiknop voor de automaat maar ook de power en wegligging van de wagen vond ik erg goed.
Doe maar in het rood als XJR graag.
Prachtige Jag. Een van de mooisten in het segment. Jammie!
LOL “conversation assist” ..
en een 26 speakersysteem slaat helemaal kant noch wal ..

hoop dat ze er een hoop verkopen iig ..
@lincoln: die 26 speakers zijn er om de fans van duitse limousines te lokken. Meer is voor die mensen ten slotte ook altijd beter.
Het is idd een limousine! Wat een ruimte zeg
dit is gewoon een gestoffeerde/gemeubileerde woonkamer van de toekomst. straks kan je deze nog huren voor een x maandbedrag.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).