Land Rover Defender toch niet dit jaar uit productie

Auteur: , 54 Reacties

Goed nieuws voor de liefhebbers van oersterke terreinwagens, auto's die af-fabriek al deuken hebben en/of karakterbakken: de Defender mag nog even door!

Land Rover Defender Heritage

Dit jaar viert Land Rover dat de Defender dan eindelijk met welverdiend pensioen mag. Deze oer-terreinwagen zette zijn eerste stapjes in 1948 en zou in december 2015 zijn dagen gaan slijten als pensionado. De vraag naar de Defender blijkt echter zo groot, dat de productie ook na de jaarwisseling nog enkele maanden zal doorlopen.

Het heugelijke nieuws bereikt ons via de Birmingham Post. Hoewel Jaguar Land Rover zelf nog niets heeft losgelaten over een eventuele verlenging van de productie, klapte een medewerker van JLR tegenover de krant hierover uit de school. Productie zou doorlopen tot tenminste februari 2016, maar binnen het bedrijf gaan zelfs geruchten over productie tot en met april.

Rolden er vorig jaar nog 17.781 Defenders van de band in Solihull, dit jaar zullen dat er een stuk meer zijn. De productie is opgeschroefd van 80 naar 125 exemplaren per dag om aan de flinke toename in vraag te kunnen voldoen. Blijkbaar willen veel mensen toch een nieuwe Defender voordat het te laat is. Zou de tweedehandsprijs van Defenders na het stoppen van de productie ook omhoogschieten, net als bij de bijna net zo iconische iPod Classic? Overigens wordt er maar één shift per dag aan Defenders geklust, daar waar de overige productielijnen in de fabrieken van Jaguar Land Rover dag en nacht blijven draaien.

Alleen voor de echte (en hele rijke) liefhebber

In Nederland is de Defender door slurptax en andere belastingmaatregelen schier onbetaalbaar geworden. Een Defender 90 begint bij 93.000 euro, een Defender 110 kost je zelfs minstens 111.900 euro. En dat voor een auto met 122 pk… Begin dit jaar introduceerde Land Rover nog drie uitzwaaiedities van de Defender, waarvan bovenstaande Heritage zonder meer mijn favoriet is. Gelukkig kent Nederland ten minste één liefhebber die zo’n retro-Defender heeft aangeschaft, tot mijn blijdschap zag ik er onlangs een exemplaar staan in Durgerdam.
54 reacties

Wie wordt er Vakantieauto van het jaar in de FUN categorie, bekijk het HIER!
Van mij mogen ze deze auto tot in de eeuwigheid blijven produceren, het is en blijft een plezier om er naar te kijken en al helemaal om er de modder mee in te gaan!
@agera:
Ik heb lang geleden in de tijd voor de mobiele telefoons wel eens vastgezeten in de donker afrikaanse bush met zon ding, vond er geen fuck aan, vooral die uren door de bush teruglopen heb ik niet van genoten. Maar goed, in het foldertje heet dat vast “avontuur” en op het offroad circuit pak je uiteraard je mobieltje om effe iemand met een landcruiser te bellen om je weer los te trekken.
@super: ik ga zelf een aantal keer per jaar naar off-road dagen georganiseerd door de LRCH (land rover club holland) en daar rijd ik in defenders en discovery’s mee, en zulke dingen staan niet snel vast.
Het is ongelofelijk wat die dingen aan kunnen en daarom veronderstel ik uit je verhaal dat je door een zee heen probeerde te rijden. En zelfs dat zou geen probleem moeten zijn met een raised air intake.
@agera:
ja, dat was het inderdaad, ik probeerde ff door het victoria meer te rijden, maar toen kwam ik vast te staan.
@super: off road rijden is ook een vaardigheid waar goed materiaal je bij helpt
@super: ga je op op safari, neem een land rover, wil je ook terugkomen, neem je een land cruiser…
What…da….fuck….$90.000 voor een iPod van 10 jaar oud?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?

Dat kapitalisme experiment dingetje is gewoon gedoemd om te mislukken….
Beetje duur he?
@jobberns: Defenders zijn vrij goedkoop, zo’n 30K voor een 110 als ik mij niet vergis, daar komt dan nog een beetje bpm en btw bij wat de prijs op +/- 50K brengt voor die zelfde 110. Voor die prijs heb je een Defender 110 in bedrijfswagen uitvoering. Die 111K komt pas om de hoek kijken als je een personenwagen uitvoering besteld. Het is dus niet de Defender die duur is, het is het belastingstelsel hier wat belachelijk veel geld kost.
@robert110: natuurlijk betalen we allemaal graag minder belasting, maar het stelsel doet hier wel precies waar het voor ontworpen is. Het zorgt er namelijk voor dat de verouderde Defender na belastingen even duur is als de veel modernere Landcruiser. Wat doe je dan? Dan koop je een Landcruiser.
@knipperlichtje: inderdaad. De Defender heeft een CO2 uitstoot van 269 gram per kilometer. Een C63 AMG doet 195. Zelfs voor zijn soort is het een bizar inefficiënte auto
@knipperlichtje:
Enige probleem met die landcruiser is dat ie zo fokking lelijk is geworden, de j80 customwagon was nog een brute bak, maar j200 lijkt meer een soort mpv.
@knipperlichtje:
Voor de ene is zijn auto zijn handtasje, voor de ander zijn Swiss armyknife, de laatste groep maalt niet om futiliteiten als uiterlijk, comfort en het laatste gammetje uitstoot en koopt een Defender.
@noodles:
“Voor de man die niet om futiliteiten als comfort geeft” klinkt als aantrekkelijke marketing speak waarmee je “avontuur” kunt verkopen aan urban kakkers. Enige reden die ik namelijk kan bedenken om een defender te kopen is om het uiterlijk, als je de bush in wilt kun je beter zon lelijke landcruiser hebben namelijk.
@super:
Nope, als je de bush in wil pak je een Defender, als je er ook weer uit wilt komen is de Landcruiser de betere keuze.
Het is alleen dat ik de huidige Landcruisers zo godvergeten lelijk vind.
@noodles:
Ja, met dat lelijke ben ik het eens, tot de j80 customwagon was de landcruiser een brute bak, daarna zijn ze echt helemaal de weg kwijt geraakt qua design, of ms vindt de echte doelgroep het wel mooi ofzo.
@super:
Toyota richt zich met de Landcruiser vooral op de Amerikaanse markt en meer specifiek op de soccermoms.
Dat ze er toevallig mee door elke denkbare bush heen kunnen snapen die dozen niet.
Het mooie van de Defender vind ik het nononse en het vast houden aan oude waarden. Bedrijfseconomisch een no no maar ik word er erg vrolijk van.
@noodles:

Bedrijfs economisch een cash cow ..
Een yuppie scum leasebak ..

De Defender is anno 2015 100% pro-bullshit ..
@noodles: de Defender heeft inderdaad een no-nonsense uiterlijk dat de Landcruiser minder heeft, maar om de Landcruiser daarom een handtasje te noemen is onjuist. De Landcruiser is hét voertuig van de VN en diverse NGO’s, die wagen doet z’n werk in gebieden waar jij en ik liever niet komen.
@knipperlichtje: en van terroristen over de gele wereld…
@e1000bmw523i: dat is de minder mooie kant van het verhaal inderdaad, maar het geeft wel aan welke wagen je moet kopen als je altijd overal moet kunnen komen in een land waar er geen ANWB is.
@e1000bmw523i: dus dan weet je Dat het een goede wagen is. Ze rijden niet in rommel als ze de kans lopen te moeten vluchten.
@robert110:
Klopt, in frankrijk kan je em al voor zon 30k kopen. Dingen lopen wel 1:9 (diesel!) ofzo dus je moet er niet te ver mee willen rijden.
“Ik ben een snob” op je voorhoofd laten tatoeëren is aanzienlijk goedkoper ..
@lincoln: Je spreekt uit ervaring begrijp ik?
@BmwMPower:

Yep .. Er zijn niet veel mensen met nuttelozere auto’s dan mij ..
@lincoln:
We hadden er hier nog eentje, maar die hebben ze geroyeerd.
Te vrije denkers liggen nog al moeilijk.
Ze verdienen volgens mij bakken met geld aan deze auto’s. Je kan mij niet wijsmaken dat de productie kosten er nog niet uit zijn. Elke defender die de deur uit gaat is pure winst.
@clarkson: land rover verdient anders niets aan de belasting die wij er over betalen
@agera: Joh.
@clarkson:
De productiekosten zijn nog nooit zo hoog geweest, de ontwikkelingskosten zullen ze er wel aardig uithebben.
Al komt daar ook geen einde aan met de bijna dagelijks wijzigende eisen die Brussel stelt aan uitstoot en botsveiligheid.
Goed zo, blijven bouwen. Er zullen altijd mensen blijven voor wie n Defender gewoonweg de beste optie is.
@scottishcarspotter2000:

Nope .. Blinkt al dik 20 jaar precies nergens in uit ..
@lincoln:
Je snapt het niet, het ding blinkt uit in “karakter”, daar wordt je bijzonder gelukkig van namelijk.
@lincoln: een echte alleskunner dus? (plaagstoot)
@lincoln: En zijn nog maar weinig auto’s die zo basic gebouwd worden en zo breed inzetbaar zijn als de Defender. Maar ja, je moet of liefhebber zijn of zo’n auto daadwerkelijk nodig hebben om dat volledig te begrijpen.
@robert110:
Niemand heeft zon ding nodig, 40 jaar geleden al achterhaald door lancruiser en patrol. En ja, ik heb er meerdere keren mee vastgezeten in de afrikaanse bush, dus spreek uit ervaring. onbetrouwbare, ouderwetse, underpowered, achterhaalde rammelbakken zijn het. Maar ja, karakter en lifestyle enzo.
@super: hoeft niet persé aan de auto te liggen he….
@super: Plus het is de enige auto waarvoor je in werkelijk elk dorp onderdelen kan krijgen. Landcruiser onderdelen vind je dan weer nergens. Of zou dat komen omdat je landrover onderdelen ook overal nodig hebt?
@robert110: er is tegenwoordig niemand meer voor wie een defender de beste keus is. In gebieden waar mensen vergelijkbare voertuigen nodig hebben bestaat zoiets als de 70 serie land cruiser. Die alleen al maakt de land rover volledig overbodig.

Ook zijn er tal van andere alternatieven die beter zijn, afhankelijk wat je er exact mee wilt doen.

De voordelen van een defender zijn het sociale aspect en het karakter. Beide heeft dat dus niks met de kwaliteit van de auto zelf te maken. Niet voor niks verdedigen liefhebbers de auto vaak met de zinnen “maar hij is zo makkelijk te repareren” of “de onderdelen zijn zo goedkoop”. Mens, koop dan toch lekker een auto die niet stuk gaat.
Want bij een defender heb je twee garanties. Je hebt altijd aanspraak waar ter wereld je ook bent, en hij gaat stuk.

Overigens hou ik ook wel van de defender (liefst een series trouwens) maar dat is puur met mijn hart, niet met mijn verstand.
@robert110: en geen haast hebben
Als ze nou gewoon door gaan tot 2018 heb je weer een leuke verjaardag te vieren
Omdat grijskenteken
Nothing beats a defender
@stijnwille:

Mwah .. Kinderwagen kruiwagen bakfiets ..
Doe maar gewoon blijven produceren. Heerlijke wagen
Als ik een tonnetje over had voor zo’n wagen had ik zo de Autobiography neergezet.

Net als de G-Klasse heeft deze auto gewoon een bepaalde uitstraling en een specifiek karakter.

Mij trekt dat karakter wel!

Al zijn er genoeg mensen die er niks van zullen willen weten.
enigste minpuntje is de power. maar wacht is even, hoor ik daar nou iets met opvoeren?
2e hand zijn er er anders die weggegooid worden voor gratis. Nuja een tijdje terug toch.

Maar dan vraag ik me af, waarom niet 5min. verderkijken naar een G-klasse. Als het je toch om streetcred te doen is …
Top top top
Vorig jaar mijn def geleverd gekregen iedere dag weer een genot om mee te werken/rijden
Best 4x4xfar
Geniale wagens, perfect voor de br319 tijdens de transamazonica!
Top! Zo hoor ik het graag!
Is dit goed nieuws of gewoon slecht nieuws dat de opvolger die al minstens 50 jaar te laat is nog later komt?
111.900 euro voor een Defender?? In België heb je al een nieuwe voor 30.400 euro, gewoon de achterzetels er uit gooien, ramen blinderen en inschrijven als lichte vracht, dan betaal je bijna geen tax

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).