Land Rover eert uitgaande Defender met 3 speciale edities

Auteur: , 32 Reacties

De Land Rover Defender is sinds 1948 een Engels instituut, maar gaat dit jaar toch echt met pensioen. Ter ere van zijn lange staat van dienst -en als afsluiter- perst het concern er de Defender Celebration Series uit.

In december 2015 rolt in Solihull de laatste Defender van de band, en menig nostalgist zal een traantje wegpinken om de robuuste Brit met zijn ladderchassis. Echter, net zoals bij mensen is het na 68 jaar wel eens welletjes, en gaat de Defender met pensioen.

In zijn bestaansgeschiedenis werd menig Defender gesloopt, onder meer door zinloos Amerikaans geweld, en werd natuurlijk de 65ste verjaardag niet vergeten. Ook jonge Lego-bouwers konden al kennis maken met de Defender.

Defender

Dit gebeurt echter niet voordat er als afsluiter een drietal speciaaltjes verschijnt: de Adventure (oranje), Autobiography (two-tone grijs-zwart) en de Heritage (groen), allemaal boordevol verwijzingen naar het verleden. Onder de kap ligt de gepokte en gemazelde 2,2 liter diesel, en Land Rover adviseert je snel te bestellen, want de aantallen zijn ‘strictly limited‘. Indubitably.

Volgens de overlevering beleefde de Defender zijn Genesis in 1947, toen Rovers engineering director Maurice Wilks de eerste lijnen van wat de Land Rover zou worden in het zand van Red Wharf Bay trok. Met deze kennis in het achterhoofd togen de Britten met zes Celebration Series naar hetzelfde strand om dit nog eens dunnetjes over te doen, met een XL-zandtekening dit keer. Het resultaat hiervan vind je op autojunk.32 reacties

Die Heritage ziet er wel mooi uit. Het blijf jammer dat ze er nu toch mee stoppen maar 68 jaar is dan ook best lang. Gelukkig blijven er nog genoeg beschikbaar op de tweede hands markt.
@robert110: zowieso knap, 68 jaar een auto bijna onveranderd bouwen.
@sleepyj: Zet de serie 1 eens naast de laatste..
@norge: daarom zegt hij ook bijna, de verandering van de eerste naar de laatste had ook in 15 jaar kunnen plaatsvinden als ik eerlijk ben
Tja, best jammer maar all good things come to a end.Ze zijn alledrie te gek natuurlijk, maar die heritage is echt een verademing.En bijkomend voordeel; je stapt hier in de buurt niet zo snel in de verkeerde Defender.
via Android app
Zou er iemand wel blij zijn dat deze prachtige brok ruigheid uit productie gaat?
@bimmerfanatic97: De gemiddelde Groen Linksert vast wel…
Die groene moet je wel hebben vind ik als je een verzamelaar bent. Wel jammer het is een leuke auto. Je zit altijd met je arm tegen het raam aan als je rijd in zo’n ding.
Ik vermoed dat als ze echt zo gelimiteerd zijn dat dit wel eens een hele goede investering zou kunnen zijn. Vooral de heritage. Ook de laatste van de gewone defender zullen hun waarde wel behouden. De prijzen van 2de hands defenders is nu al aan het stijgen.

Overigens 3 erg mooie versies. Onmetelijk jammer dat hij verdwijnt. Ik heb helaas absoluut geen vertrouwen in de opvolger. Maar we zullen zien.
Het was de laatste jaren al meer een karikatuur van zichzelf. Net als de G-Klasse. Met extra luxe en/of stoere accessoires werden het hippe statements. En ondanks dat dit soort auto’s geweldig zijn, zijn ze ook hopeloos verouderd.

Ik ga de Defender zeker missen, maar er zijn er zat op de okasiemarkt. En aangezien het overgrote deel niet rijdt waarvoor ie gebouwd is, zullen ze lang in goede staat blijven.

Qua veiligheid (minimaal), wegligging (bijzonder), bouwkwaliteit (gezellig engels) en zitpositie (ronduit belabberd) is het concept een beetje, ehh, uitontwikkeld. Doe mij die Heritage Edition maar ;-)
@gtwillem: Spijker en kop.
@gtwillem: Al vind ik dat Mercedes-Benz de G-klasse redelijk up to date kan houden, zoals het interieur en het dashboard dat al regelmatig is aangepast, net als het feit dat er altijd nieuwe motoren onder de motorkap liggen.
Doet er overigens niets aan af dat ie nog steeds de luchtweerstand van een flatgebouw heeft en waarchijnlijk ook niet zo vriendelijk voor voetgangers is :)
@granlusso: Dit lees ik op de Wikipedia-pagina: ‘Total replacement will be needed by 2015, when new European regulations regarding crash safety for pedestrians will render the current design obsolete.’
@granlusso:
LR heeft ook andere motoren en interieur, kijk maar eens in een originele 109. Maar goed, beide autos zijn niet meer aantrekkelijk voor hun originele doelgroep (boeren in de outback) en moe(s)ten het hebben van yuppen (defender) of russen (g klasse).

Mijn vader had in afrika destijds een paar series III (compleet met schuifraampjes, luchthappertjes onder de voorruit, bladvering, en 2.3L benzine), wat me nog bij is gebleven is het afgrijselijke gerammel, en het stof dat werkelijk overal terecht kwam.
@super: Klopt, maar het interieur en motoren komen meer overeen met de huidige modellenlijn van het merk dan de Defender t.o.v. de andere modellen van Land Rover.
Wel gaaf, die Series III :)
Ben ook benieuwd naar de opvolger.Wat moet tuinders straks bestellen? Hoe kom je africa nog zonder veel problemen door,etc.
@Alfarobert: Toyota LC70, 76 of 78. Zelfde basis idee, maar beter. Wordt ook nog steeds up to date gehouden. Grijze import uit Afrika…
Ik vind het 3 mooie versies
Ik kan me zomaar voorstellen dat huidige RangeRover (sport) met een licht aangepakt Defender uiterlijk, nog best een financieel aantrekkelijk projectje kan zijn voor LR.
PS. De Autobiography is al uitverkocht in België. :(
Die HUE 166 versie is echt te gek! Doe mij die maar!
En wat is het verschil met de allereerste?
Dit mocht wel eens stoppen ja, je kan in 2015 toch niet met zo’n model aan komen… Komop nou.
vooral slecht voor de beschikbaarheid van onderdelen voor de classics….. :(
Telkens als ik een Defender zie, vind ik het jammer dat we die van ons weg hebben gedaan… Het is en blijft een geweldige auto! En deze 3 versies zijn een heel mooi eerbetoon!
Hoe moet dat straks met Midsumer Murders, nu weet je vrij zeker dat de Defender rijder het gedaan heeft.
Leuke uitzwaai versies, als ze in eentje nou de 5.0 supercharged zouden lepelen zou het helemaal af zijn!
3 BEAUTIES
Mijn Defender gaat nog lang niet pensioen, toch blijft het een jammere zaak. Het is een van de weinige echte offroad jeeps die er nog zijn
Die groene ziet er heel chill uit!
De autobiography is heel stijlvol maar dat past nu net niet zo bij de Defender. Die groene is gewoon perfect. Helemaal geslaagd. Die velgen maken het gewoon af.
En ik hou mn hart vast voor de opvolger. Ik hou van land rover, maar de nieuwe discovery belooft niet veel goeds. Het zal wel minder ruig zijn

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).