Land Rover Defender volhangen met rotzooi is kunst [video]

Auteur: , 12 Reacties

Het is alweer 65 jaar geleden dat de Land Rover Defender werd onthuld op de RAI Amsterdam. Om de pensioengerechtigde verjaardag van de Defender "en alles waar zij voor staat" te vieren, werd op PAN Amsterdam de "Automobile – Land Rover" van Studio Job onthuld.

Apart, om het maar bescheiden uit te drukken. Een vast team van kunstenaars, ambachtslieden en “andere perfectionisten” waren jarenlang aan het experimenteren en creëren om alle vormen, invloeden en technieken in één object samen te laten komen. Het resultaat is een clownachtige monstruositeit dat onder het mom van kunst wordt gesubsidieerd en tentoongesteld.

De Defender was een gewillig slachtoffer met zijn eenvoud, een blank canvas voor de kleurrijke fantasie van de kunstenaars. Eén van hen verteld:

Het liep helemaal uit de hand! Op het moment dat die zwarte dame in ons atelier stond spoot de inspiratie uit onze oren. Deze Land Rover moest en zou de wereld van Studio Job doorkruisen, haar eigen verleden oprakelen en meteen het meest exotische en tegenstrijdige continent Afrika meenemen op de freaky reis. Deze Land Rover werd een rijdend rariteitenkabinet. Het mysterieuze voertuig dat Doctor Snuggles altijd wilde hebben. Het is de auto van de Queen maar ook een troon van een stamhoofd en tegelijk een mechanische neushoorn, een freakshow. Een autonoom karikatuur voor de hoofdrol in de video van een beroemde popster… Als een kubistisch werk met verschillende perspectieven. Het is chaotisch en bizar zoals het leven. Het is zeker geen oefening uit het grote boek der vormgeving maar wel een rudimentair meesterstuk uit den hoge hoed – tevens controversiële pallet – van Studio Job. Een anti-held die zichzelf voorziet. Een dagboek en een spiegel.

Studio Job wil met hun kunstwerk de Defender vereeuwigen, die binnenkort uit productie wordt genomen. Zoals we zien was alles toegestaan, mits de auto kon blijven rijden. Aluminium, brons, koper, Europees eiken, faïence, Swarovski kristallen, handgeblazen glas, handschilderingen, leer, hoogglanzende coating, rubber ps 160, satijn, bladzilver, Smurray, polychroom glas-in-lood, Vlisco wax geverfde stoffen en 24K goudblad werden uit de kast getrokken om het arme ding vol te hangen.

Dit is niet de eerste keer – en ook niet de laatste keer – dat Studio Job een Land Rover onder handen neemt. Eerder dit jaar maakten zij CAR, een ornament dat werd geïnspireerd door het design van de Range Rover Evoque. In 2014 zal er een Range Rover Evoque Limited Edition worden uitgebracht in samenwerking met de kunstenaars. Wij houden ons hart vast.

Bekijk HIER de creatie van “Automobile – Land Rover” op Autojunk.12 reacties

“Een vast team van kunstenaars, ambachtslieden en “andere perfectionisten” waren jarenlang aan het experimenteren en creëren”

Serieus? Zet die wagen een middagje in een kleuterklas neer, en je hebt precies hetzelfde resultaat lijkt me..
Die enorme spiegels zijn wel nice, die zou ik voor de lol ook wel op mijn Defender willen hebben (als ik er een had).
5 minuten door het bos raggen en hij is weer zo goed als nieuw, kan je dit soort mensen niet aanmelden voor milieu vervuiling?
Kunst met de K van Kansloos. Ik snap dat kunst op verschillende manieren te interpreteren is, maar dit is gewoon Kinderspel!
Ik mis toch een beetje het kersje op de appelmoes bij de van der valk: Walvispenisleer.
Ze wilden aantonen dat de Defender inmiddels een “karikatuur” van een moderne auto is geworden? Dat zie ik er wel in.
Kon evengoed de nieuwe mansory zijn…
Hoeveel subsidiegeld zit hierin? of is het gesponsord door LandRover?
Als je de auto als de ultieme vorm van toegepaste kunst ziet, wat hier vrij gebruikelijk is, valt het vaak niet mee om die auto als autonoom object toegetakeld te zien. Gezien de reacties is deze met hoofdletter K geslaagd, en volgens mij is het als geheel best wel uniek.

Dus deze eerst “zwarte dame” is nu wit gespoten?
Dit is de reden om per direct de subsidie op kunst in welke vorm dan ook af te schaffen.
Kunstenaars kunnen ook per direct een baan zoeken.
Een goede kunstenaar had ingezien dat een goed gebouwde auto, zoals deze, kunst is.
Zuurpruimen… Dit ding is fantastisch. Geef hem aan de cliniclowns

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).