Lijst: de populairste auto in ieder Europees land

Auteur: , 44 Reacties

Na tweede te zijn geëindigd achter de Peugeot 308 in 2015, pakte de Golf vorig jaar in Nederland weer de kroon als de bestverkochte auto van Nederland. Maar hoe zit dat eigenlijk bij onze Europese broeders? In welke landen pakten bijvoorbeeld de Hyundai Tucson en Suzuki Vitara de eerste plaatsen?

Golf-R

Alle menschen werden brüder…maar toen kwam de Brexit. En die Zwitsers weigeren ook steevast om zich bij ons aan te sluiten. Daarnaast heb je nog een paar landen die zich wel wíllen aansluiten, maar waarvan ‘wij’ zeggen ‘nou liever nog maar even niet’. Kortom, Europa verkeert weer meer en meer in de situatie die voormalig USSR-leider Leonid Brezhnev naar verluidt ooit treffend typeerde toen iemand hem iets vroeg over Europa.

“Europa, wat bedoel je met Europa? Geef me dan eens het telefoonnummer van de leider van Europa. Europa bestaat niet.”

Die leider hebben we nu wel, soort van. Het is een Pool en hij heet Donald Tusk. Donald Tusk, is dat niet dat karakter uit House of Cards? Nou, nee dus, maar de kans is inderdaad groter dat je die Tusk wel kent en de echte Tusk niet. Net zoals voorganger van Rompuy, lijkt deze andere Donald vooral te zijn aangesteld omdat hij níet de man is die met veel bombarie voor heel Europa spreekt. De afzonderlijke landen willen namelijk maar al te graag vasthouden aan hun eigen identiteit en spreken voor zichzelf.

Het voordeel van deze diversiteit, is dat er tot op zekere hoogte ook andere auto’s verkocht worden in de verschillende landen. Hoewel, dat voordeel is voor ons Nederlanders eigenlijk een nadeel, want door het belastingklimaat zitten wij veelal in schraapbolides vast. Enfin, zonder verdere omzwervingen zullen we maar overgaan op de harde feiten.

Land
Best verkochte auto
Aantal verkocht*
NederlandVolkswagen Golf10,858
BelgiëVolkswagen Golf14.519
DenemarkenPeugeot 2089.381
DuitslandVolkswagen Golf185.654
EstlandSkoda Octavia1.139
FinlandSkoda Octavia5.530
FrankrijkRenault Clio112.118
GriekenlandToyota Yaris5.307
HongarijeSuzuki Vitara6.538
Ierland Hyundai Tucson7.425
ItaliëFiat Panda147.262
KroatiëNissan Qashqai687
LetlandNissan Qashqai772
LitouwenFiat 5002.459
LuxemburgVolkswagen Golf1.645
NoorwegenVolkswagen Golf12.259
OostenrijkVolkswagen Golf12.684
PolenSkoda Octavia16.960
PortugalRenault Clio11.494
RoemeniëDacia Logan16.911
ServiëFiat 500L1.709
SloveniëRenault Clio3.854
SlowakijeSkoda Fabia5.373
SpanjeSeat Leon33.494
TsjechiëSkoda Octavia28.406
Verenigd KoninkrijkFord Fiesta120.525
ZwedenVolkswagen Golf22.088
ZwitserlandSkoda Octavia11.648

De Asterisk bij de aantallen staat voor het feit dat deze cijfers van JATO Dynamics afkomstig zijn en niet geheel overeenkomen met de eerdere cijfers die we gezien hebben voor de Nederlandse markt. Maar desalniettemin geeft het lijstje een mooi inkijkje in de specifieke voorkeuren van de afzonderlijke landen.

Duidelijk is dat nationale trots over het algemeen meespeelt in de autokeuze van vele Europeanen. In Duitsland, Frankrijk, Italië, Roemenië, Spanje en Tsjechië staan auto’s van eigen makelij bovenaan de lijst. In andere landen zoals bijvoorbeeld Hongarije en Servië staan auto’s bovenaan die in ieder geval lokaal gemaakt worden. Dat verklaart de gekke topposities van de Suzuki Vitara respectievelijk Fiat 500L in die landen. De Skoda Octavia is behalve in Tsjechië ook in andere Oost-Europese landen populair.

Blijft eigenlijk vooral de vraag over waarom de Hyundai Tucson het zo enorm goed doet in Ierland. Maar daarop hebben we geen goed antwoord. Misschien moeten we toch nog eens die rijtest bekijken?44 reacties

Classic Roemenië
@mgmbh: dacia 4 life
@mgmbh: ik ken veel Roemenen die bij de overheid werken. Rijden BMW of Prius. Ze vinden Dacia maar rommel en dat gaat vaak gepaard met hilarische verhalen uit hun jeugd.
Damn wat een hoop grijze Golfje… in Nederland op naam gezet > geexporteerd naar heel Europa > opnieuw geregistreerd als nieuw?
Waarom de tucson het goed doet in Ierland? Omdat het een fijne auto is om veel kilometers te vreten…
“Duidelijk is dat nationale trots over het algemeen meespeelt in de autokeuze van vele Europeanen. In Duitsland, Frankrijk, Italië, Roemenië, Spanje en Tsjechië staan auto’s van eigen makelijk bovenaan de lijst. (…) De Skoda Octavia is behalve in Tsjechië ook in andere Oost-Europese landen populair.”

@jaapiyo: Je hebt het in bovenstaande quote tot tweemaal toe over Tsjechië, maar dat land staat helemaal niet in bovenstaand rijtje genoemd. Vergeten? Overigens staan er nog een paar EU-landen niet in dat rijtje: Bulgarije, Cyprus en Malta. Noorwegen, Servië en Zwitersland dan weer wel, terwijl dat geen EU-landen zijn. Beetje onduidelijk waarom landen er wel/niet in staan…
@henrie: misschien heeft er ook mee te maken dat de auto’s goedkoper zijn omdat ze in dat land wordt gemaakt.
@henrie: Verwar Europa nou niet met de EU. Dat doen al genoeg Brusselofielen.
@oxymoron: Dat doe ik ook niet. Ik weet prima het verschil. Maar jaapiyo heeft het eerst over ‘Europa’. Vervolgens komt o.a. Donald Tusk ter sprake, die leider van de EU is. Kennelijk bedoelde hij met ‘Europa’ dus de EU, althans dat leidde ik daaruit af. Daarna volgt het lijstje met landen, maar daarin staan niet alle EU-landen. Daarentegen staan er wel een aantal niet-EU-landen in. Kennelijk gaat het dan toch over Europa, niet over de EU. En tot slot wordt een conclusie getrokken over o.a. Tsjechië, maar dat is nou juist een van die EU-landen die helemaal niet in het lijstje staat…

Vandaar dus dat ik aangaf dat het een beetje onduidelijk is waarom landen wel/niet in het lijstje staan. Want het zijn niet alle EU-landen, ook niet een selectie van alleen EU-landen, en al helemaal niet alle Europese landen. Komt dus nogal arbitrair over…
@henrie: Ai, ernstige omissie, ik heb de Tsjechen er alsnog even bijgezet.
12 keer de golf. Doen ze toch goed…
@lekbak: 12? Ik zie maar 7 keer de Golf in de lijst :o
Met name de Panda 4×4 zie je ‘in campagna’ in Italië veel rijden, want: echte alleskunner!

Meestal in geel of groen, mandje voor de jachthond in de achterbak en man met oude legerkleding aan erin, stom mutsje op en bloediritant langzaam rijdend op provinciale wegen op zoek naar prooi. En dan weken achter elkaar met z’n allen knallen op alles dat beweegt in de bosjes, ook elkaar vreemd genoeg… Met uitzondering van maandagen en vrijdagen, dan mag de natuur ff ademhalen. Ik begrijp de koop van die panda (serieus onverwoestbaar karretje) maar dat jagen zal ik nooit begrijpen.
Sorry, liet me even gaan … ;-)
@bischero: Meestal zie je in ons polderland een grauwgrijze Golf rijden, donkerder of lichter, maakt niet uit als het maar grauw is. Man voorin, witte boord, leren tasje op de bijrijdersstoel, irritant langzaam een cruzers plek afstruinen op zoek naar prooi. En dan…
Je ziet in dit lijstje ook mooi de verhoudingen tussen de Europese landen. En hoe minuscuul het aandeel van Nederland daarin is…
Allemaal schapen die golf rijders
@keesieboy2: Allemaal geiten die dit soort opmerkingen maken.
@dijan: schapen, geiten; 1 pot nat.. gevaar voor zichzelf en de kudde waarin ze zich bewegen.
De nationale trots is in Zweden ver te zoeken. Volvo eindigt daar voor het eerst sinds decennia als tweede na VW. (Hier heb ik AB al een paar weken geleden over getipt, maar helaas hebben ze niks met die tip gedaan.)
Zou het Chinese eigenaarschap (Geely) van Volvo hier iets mee te maken hebben?
@Henk_he: is weken geleden al over geschreven. Te lui om het te zoeken.
@airc: 186.000 verkochte Golfs in Duitsland klopt niet, er werden 236.000 exemplaren verkocht van de Golf in 2016. Misschien dat ze Golf Sportsvan niet hebben meegerekend. Ook in Oostenrijk verkocht Volkswagen ruim 16.000 Golfjes
@arias: oeps verkeerde reactie was bedoeld voor @thomasthomas
@airc: ik heb wél even gezocht en ik kan er op AB niks over vinden hoor…
Nederland 10.000 Duitsland 180.000 Golfjes. Denk niet dat ze in Duitsland zich heel druk maken wat wij van de Golf vinden.
@thomasthomas: en maar 5 keer zoveel inwoners…
Die golf…..
Chauvinisme ten top, dat is natuurlijk de Golf in Duitsland. Eigene Produkte zuerst!
@v60germany: ja want de Clio staat om een andere reden bovenaan in Frankrijk.
@v60germany: en zo heurt het. Kunnen wij nog wat van leren.
Panda de best verkochte auto in Italie! Ik heb niks tegen de Panda, maar eigenlijk moeten de Italianen zich schamen dat een budgetauto op nummer 1 staat. Zoveel mooiere auto’s uit Italie…
@hammerman: Wel eens nagedacht over iets met geld. Italië staat er niet best voor. Rijkeluiszoontje zeker? Of zeer beschermd opgevoed.
@bartsmit: ik ben bekend met de situatie in Italie. Mensen met weinig geld kopen geen of geen nieuwe auto. In Nederland geldt hetzelfde.

Ik ben helaas geen rijkeluiszoontje of beschermd opgevoed. Ik heb alles zelf betaald (ook mijn rijbewijs). Door spaarzaam te leven, geen geld over de balk te gooien en goed na te denken heb ik het nu niet slecht. Beter kan altijd, maar ik ben tevreden met wat ik heb.
@hammerman: vertel…. De 500 komt uit Polen, de 500L uit Servië, de Tipo uit Turkije en de Punto is al ruim 10 jaar oud. Ik snap ze wel.
@roppp: waar de auto’s gemaakt zijn doet niet ter zake, het blijven Italiaanse auto’s. Je hebt bijvoorbeeld ook nog Alfa Romeo. Volgens jouw redenatie is de Mini Countryman dus een Nederlandse auto, want hier in Born gemaakt.
Logisch, de Golf is het meest volwassen in z’n segment.
Gewoon een goed product, de lijst is het bewijs.
Een Octavia is een fijn rijdende auto, beter dan een Golf van hetzelfde jaartal en ook betrouwbaarder, ondanks dat ze onderdelen delen, dit weet ik uit ervaring en van vrienden die aan VAG sleutelen. Dus dat de Octavia er tussenuit springt dat begrijp ik wel. Maar dat een Golf zo veel verkocht wordt heeft enkel en alleen met zijn geschiedenis (die in feite, begrijpe wie begrijpe kan, na de Golf 2 niet echt rooskleurig was qua slijtage van onderdelen, bron Autogids België) te maken, met marketing en het gemiddeld IQ van mensen dat een gauss curve vertoont, namelijk: Het heeft een naam, het zal wel goed zijn zeker? Mijn buur rijdt het, het zal wel goed zijn zeker?
Bizar hoe veel panda’s ze in italie verkopen. Het zijn natuurlijk wel super praktische karretjes. Maar hier in Nederland laten ze hem massaal staan en stappen ze in een picanto bijvoorbeeld. Dan hebben ze toch nog een behoorlijke band met het merk Fiat daar. Wel bijzonder.
Monaco Smart Brabus
Geen cijfers voor Malta?
ik ga mijn kind ook Donald noemen, wordt hij met zo’n naam sowieso president van Europa of Amerika…
Veel eenheidsworst

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).