Live verslag: de Grand Prix van Singapore 2016

Auteur: , 100 Reacties

De messen zijn weer geslepen voor de nachtrace in Singapore. Is het inderdaad dé Red Bull-baan bij uitstek of trekt Mercedes alsnog aan het langste eind?

Live verslag! De Grand Prix van Singapore 2016

[start] Nondeju! Verstappen heeft weer een start om van te huilen, hij valt terug tot achter de Toro Rosso’s. In de consternatie parkeert Hulkenberg z’n Force India na een tikje in de muur en dus is het tijd voor de Virtual Safety Car. Los daarvan: het is ONGELOOFLIJK dat Max na de GP van Italië wéér een matige start kent. Verstappen heeft wel ontzettend veel mazzel dat hij Hulkenberg niet vol raakt, de Force India schiet rakelings voor de Red Bull langs.

Een aanzienlijk deel van het startveld duikt direct de pits in voor verse banden. Het zal ons benieuwen of de afwijkende bandenstrategie van Red Bull (langer doorrijden op de eerste set) nu nog voordelen op kan leveren. Uiteindelijk komt de echte safety car de baan op en Max zit achter de beide Toro Rosso’s op P8. We hebben zo’n idee dat Sainz en Kvyat niet zomaar aan de kant zullen gaan.

Rosberg rijdt op kop, voor Ricciardo en Hamilton. Raikkonen volgt op een f*cking ridiculous P4. In de replay rent een marshall voor z’n leven. Hij was nog bezig met het opruimen van het rechte stuk toen het veld al op volle snelheid over start/finish kwam. Het loopt gelukkig goed af.

Vettel startte na een motorwissel achteraan, hij baant zich tussen langzamere auto’s een weg naar voren. Ondertussen zit Max vast achter Sainz, die een stukje vleugel los heeft hangen langs de sidepod. Hij krijgt een meat ball (bepaald type vlag) en zal zich waarschijnlijk in de pits moeten melden voor een check. De regie vindt het kennelijk interessant, want we zien eigenlijk alleen hoe onze landgenoot vastzit achter z’n voormalige teamgenoot.

Sainz duikt de pits in om z’n auto te laten controleren en dus schuift Max een plaatsje op naar P7. De monteurs van Toro Rosso ontdoen de auto met grof geweld van het loshangende vleugeltje en de Spanjaard kan weer verder. Rosberg krijgt een telefoontje vanuit de pits, of hij erop let dat de remmen heel blijven. De fantasie van ’s lands F1-commentator slaat op hol. In plaats van brake management verstaat hij brain mangement. Wat dat ook wezen mag.

De top vier begint zoetjes aan uit elkaar te vallen. Rosberg is snel en heeft een gaatje op Ricciardo. Hamilton lijkt eieren voor z’n geld te kiezen en geeft wat ruimt aan de Red Bull. Raikkonen zit op een paar tellen achter de kampioen. Ondertussen komt Verstappen niet echt dichterbij Kvyat. Zonder onze befaamde roze bril durven we te stellen dat de race van de Nederlander nu al in het water is gevallen.

Verstappen komt echter de pits in en dat hadden we niet verwacht! De Nederlander blijft rondrijden op supersofts. Hij komt pal achter Ocon de baan op en die twee hebben in het verleden fraaie duels uitgevochten. Nu is de Manor echter geen partij voor de Red Bull en VES gaat er voorbij. Hij rijdt nu op P14. Ricciardo en Hamilton duiken samen de pits in, nadat eerder al Alonso stopte. Geen opvallende zaken hier, al stapt Hamilton over naar de soft compound.

Max zet Wehrlein opzij. Jos kijkt toe vanuit de pits. Opa Frans is veilig thuis gebleven in z’n ijssalon. Rosberg stapt eveneens over naar de soft compound. [Lap 18] Verstappen zit achter Kvyat op P10. Hij is de laatste coureur in een treintje van drie, dat wordt aangevoerd door Alonso. Kvyat maakt een foutje en Verstappen heeft een geweldig duel met de Rus. Dit is racen!

[lap 20] Verstappen en Kvyat gunnen elkaar maar nét genoeg asfalt. De twee zijn lekker met elkaar aan het stoeien, maar vooralsnog komt Max er niet langs. Ondertussen verdwijnt Alonso aan de horizon en komt Massa dichterbij. [lap 26] Raikkonen loopt in op Hamilton, wat wellicht te maken heeft met de bandenkeuze van de Brit. [lap 28] Vettel gaat Sainz voorbij na een leuk duelletje. Honestly, what are we doing here? Verstappen duikt alweer de pits in, we zijn bijzonder benieuwd waarom de Nederlander al zo snel de pits weer opzoekt. Hij kiest opnieuw voor supersofts en valt terug naar P13.

[lap 31] VES zit achter Gutierrez en Perez. Beide mannen lijken zin te hebben in een flinke knokpartij, want ze laten de Red Bull er niet zomaar voorbij. Toch is Perez het haasje. [lap 33] Ricciardo komt binnen voor een setje softs. Waarschijnlijk probeert hij de race (in totaal 61 ronden lang) op deze set uit te rijden en hij valt terug naar P4. Sensatie alom! Raikkonen passeert Hamilton, die hadden we niet aan zien komen. De Brit blokkeert z’n voorwielen bij het remmen en Kimi snoept P2 af.

[lap 34] Rosberg duikt naar binnen, evenals Raikkonen. Beide mannen wisselen naar de soft compound. Ook LH44 zoekt in leidende positie de pits op. Raikkonen gaat hem netjes weer voorbij en dus heeft Mercedes het wat minder goed voor elkaar. [lap 37] Bottas geeft op. Verstappen zit pal achter Magnussen, dit moet een makkie worden. [lap 38] Het werd inderdaad een makkie.

[lap 40] HAM (P4) loopt in op Raikkonen, het verschil bedraagt iets meer dan vier tellen. [lap 43] Vettel duikt de pits in en wil de race uitrijden op een nieuw setje ultrasofts. Hij keert terug op P6. Verstappen ligt op P5, bijna 40 tellen achter Lewis Hamilton. [lap 45] Max komt naar binnen voor gewone softs, hij valt terug naar P9 en is waarschijnlijk minder snel dan Vettel op z’n ultrasofts. Hamilton duikt eveneens naar binnen, hij kiest supersofts.

[lap 47] Kimi gaat voor ultrasofts. Hij komt nét achter Hamilton de baan op, maar heeft dus wel de snellere banden. [lap 49] Warempel! Verstappen zit weer op de staart van Daniil Kvyat, nu duikt de Nederlander er wel rap voorbij en hij ligt op P7. [lap 53] Ricciardo komt dichterbij Rosberg en niet zo’n beetje ook. We hopen dat hij de Mercedes een koekje van eigen deeg kan verkopen. Verstappen zit op de staart van Alonso, hij rijdt op P7. Max zet de Spanjaard hondsbrutaal opzij en dus schuift de Nederlander op naar P6.

[lap 59] Ricciardio knabbelt nog steeds aan z’n achterstand op Rosberg, maar met twee rondjes te gaan lijkt de Australiër te ver weg om nog iets leuks te proberen. [finish] Rosberg had z’n dag en pakt de overwinning, Ricciardo pakt P2. Hamilton pakt het laatste treetje op het podium en Raikkonen legt beslag op P4. Verstappen reed alsnog naar P6 ondanks een slechte start en een aparte pitstopstrategie. De rest van de uitslag check je hieronder.

Uitslag100 reacties

Wat een poepstart van Verstappen weer zeg
@bjorn997: Het begint een standaard te worden indd, helaas maar waar.
Oranje pechleeuw mag met pensioen
Man man man… dat die gozer eens start gaat oefenen!
@venividivici: terug naar de lesauto
@melkkoe: Ja en straks weer bij Jack, “De computer stond op agressief of de banden waren niet lekker en te koud bla bla”.
Dat Max dan gewoon eerlijk zegt, “Ligt aan mij. Ben te gretig en moet starts gaan oefenen”
@venividivici: Check even zijn stuurwiel bij de start. Valt helemaal zwart weg. Dus ergens lijkt er wel degelijk iets mis gegaan te zijn.

F1 piloten oefenen altijd met starts. Maar ik zou zeker even een c.v. sturen naar de HR afdeling van Red Bull. Goede adviseurs zijn zeldzaam ;)
@willeme: De grap is dat het de andere pakweg 20 rijders wel lukt. Daar heb je geen adviseurs voor nodig.
@willeme:
Venividivici heeft wel gelijk.
@willeme: het is toch een samenspel van omstandigheden, wie daarbinnen het beste acteert is het snelst weg. Max is daar niet goed. Wees nou eens kritisch en eerlijk ipv dat hersendode volgen van mac
@melkkoe: hij mag volgend jaar oefenen bij Force India oid.
Het enige goede woord: ongelooflijk.
@phaeton: nondeju, heerlijk woord!
Rosberg en Ricciardo zeer strak. Netjes. Ook een mooie actie van Alonso en leuk voor Kvyat dat ie voor Sainz zit.
Max moet eens even op een cursusje starten…
Wat een prutser die Verstappen zeg…man man man….als hij na de race maar niet weer met een k** smoes komt. Denk dat hij nu toch wel een flink moet gaan trainen op starten want dit is gewoon sneu…
En Olaf Drol mag ook weer een keertje voor een checkupje naar de oorarts met zijn Brain check….tjongejongejonge…hij lijkt B2 wel “Wat Zeggie?”….
Ligt niet aan max. Software failure, zn display op het stuur is zwart bij de start…..
@drdrift: neej, het ligt nooit aan Max… behalve als hij wint, dan ligt het wel aan Max (we vergeten voor het gemak even dat de Mercedessen elkaar de baan uit kegelden)
@maarten020: best knap jezelf 2x tegenspreken in 1 zin
@drdrift: knap, begrijpend lezen…
@maarten020: rij een keer met een f1 praten we verder ?
@drdrift: sterk tegenargument…
@maarten020:
Met fanboys is het zo goed als onmogelijk om een normaal realistisch gesprek te voeren. Het fanboyship an sich is natuurlijk ook al een beetje abnormaal.
Verder heb je met je commentaar helemaal gelijk. Ik gun Verstappen het beste, maar hij heeft wat meer psychologische begeleiding nodig. Rust. Bedachtzaamheid.
@kempenaer: het tijdens de race conclusies trekken over een start die fout gaat zonder verdere technische onderbouwing of oplettendheid tijdens de race, is misschien nog wel erger dan al die fans. Beste stuurlui staan aan wal was het toch?
@maarten020: weet jij hoe het startsysteem van de Red Bull werkt?
@rhellema: neej, en ik geloof Max ook niet ;-)
@maarten020: “”Helaas voor Max ontdekten we gisteravond koppelingsproblemen aan zijn auto. We dachten het gerepareerd te hebben voor de race, maar helaas had hij nog steeds veel wielspin bij de start. Samen met het remmen om het ongeluk Hulkenberg te ontwijken, zorgde dat voor veel tijdverlies.”” Aldus Horner.
@drdrift: Aha, dus toch. Ik begreep al zoiets te horen bij RTL.
Zijn Hamilton en Max samen flink aan het partyen de laatste tijd? Beide missen ze nogal wat focus de laatste paar races.
Iemand een livestream?
@koenh: ik zit op de Duitse RTL te kijken, maar er zit wel héél veel reclame doorheen deze keer :( Ook niet een klein spotje half in beeld maar gewoon voor de tweede keer 7 minuten eruit met actie op de baan :/
@gulli: ja idd echt ruk..
@christiaan: Ik snap het al; tijdens de vorige races gaven ze een Fiesta ST weg, dit keer is het een Focus ST, die zal ergens van betaald moeten worden denk ik :P
Verdomme wat een kut start van max. Kans op een podium laat hij weer varen.
‘Come on man’… huilebalk
Nu die waardeloze Rus ook nog in de weg…
@trustmeiamanengineer: Max moet niet zeuren maar inhalen.
@trustmeiamanengineer: Die Rus doet het uitstekend. Precies waar hij voor is aangenomen. ;)
@willeme: kan ook de reden zijn dat die rus terug is gezet, hij kreeg er teveel achter zich om te moeten verdedigen :))
Altijd fijn een rancuneuze Rus voor je hahaha
Mooi gevecht nu met Kvyat. Die laat Verstappen natuurlijk niet zomaar voorbij. Ik ben benieuwd en hoop niet dat ze allebei in de muur eindigen.
2 keer niet langs Kvyat..word een moeilijke race voor Max.
Denk dat Verstappen moet gaan oppassen. Dit soort dingen gaan opvallen bij andere teams en ook bij Helmut. Max kan weleens z’n glans gaan verliezen en dan is hij niet veel meer dan andere coureurs als hij zo doorgaat.
@Rick-dos: zeker een valide punt denk ik! Het valt helemaal op, omdat hij voor Red Bull fantastisch begon in Spanje. Daarna nog een paar mooie plekken, maar de laatste tijd – en dat staat het verst in het geheugen – een stuk minder. Vandaag weer niet best.
@krizus: Misschien dat Jos hem te snel heeft los gelaten en het te snel toevertrouwt heeft aan RB.
@rick-dos: Dat dacht ik dus ook.
*wordt
@lambo4all: okee laat ik het dus even doen zonder dat engelse autocorrectie aan staat:
Hahahahaha dit geloof je niet!!! Verstappen die fair en squar (Zo moet dat dus max!) even op zijn plek gezet wordt en dan gaat lopen janken op de radio! HYPOCRIET
Wordt nu wel zaak dat Max rustig blijft en de aankomende races gaat presteren anders word hij er misschien wel net snel snel als Kvyat uitgewipt…
@maarten020: Neuh, dat denk ik niet. Met Ricciardo heeft RB een zeer sterke coureur. Stabiel, betrouwbaar en zeer betrouwbaar.

Met Max hebben ze een talent voor de toekomst. Met een 18 jarige weet je van te voren dat niet elke race top zal zijn. Daarbij, als de start niet zijn fout blijkt te zijn heeft ie niet veel fout gedaan. Maakt verder niet uit, maar voor de toekomst is dit een topper.
Het is misschien wel een beetje te snel gegaan met Max. Grossiert in fouten en foutjes de laatste drie, vier (of zijn het er meer?) races. Het is in ieder geval duidelijk geworden dat hij zijn teamgenoot niet echt kan bijbenen.
@rik_ringers: Nope. Het is niet te snel gegaan met Max. Denk je dat dit niet is ingecalculeerd?

Het ruwe talent is er absoluut. Hij heeft al een race gewonnen. Ze moesten bij RB de keuze maken: blijft ie bij de junioren? Of leggen wij hem vast voor langere tijd met het risico dat er een leercurve is? Ze hebben overduidelijk gekozen voor het laatste, met alle risico’s van dien. Daar zitten ook wat slechte races tussen.
@willeme:
Ik vind het sowieso knap van Ricciardo. Met verstappen kwam er een wervelwind binnen die hem in de eerste wedstrijden leek te overvleugelen. Er zijn coureurs die dan het hoofd in de schoot leggen. Niet Ricciardo. Die heeft keihard geknokt en laat nu zien dat hij als coureur (logisch, gezien het leeftijdsverschil) toch wat verder is dan Max.
Verdomme derde slechte start op een rij, hij rijdt echt slecht vandaag.
Zoals gisteren al aangegeven had ik al een voorgevoel dat Max z’n start ging verkloten. Nu zien wat ie gaat vertellen na de race.
@misterdrogba: venividivinci zei het treffend: “Ja en straks weer bij Jack, “De computer stond op agressief of de banden waren niet lekker en te koud bla bla”.
Dat Max dan gewoon eerlijk zegt, “Ligt aan mij. Ben te gretig en moet starts gaan oefenen”
@maarten020: Aan zijn stuurwiel te zien functioneerde inderdaad helemaal niets aan die auto. Dat was ook te horen aan de motor. Ik denk dat niet dat een coureur bewust geen gas geeft bij een start.

Alle coureurs oefenen overigens hun start, ook bij Red Bull.
@willeme: het valt niet te ontkennen dat Max niet de afgelopen races niet erg sterk start..maargoed, laten we hopen dat het een technisch probleem was en dat Max zijn goede vorm de aankomende races weer terug vind…
@maarten020: haha haha haha pffffff zucht. Haha haha haha. Euh…..Haha ha haha
Wel een geluk bij een ongeluk dat verstappen niet werd geraakt bij de start
Komt vast door de glitters op zijn helm …
Hamilton rijdt ook als een dweil vandaag, 3e plek en een gevecht met Ricciardo was nu realistisch geweest bij een normale start.
@harrie: Problemen met z’n remmen hè!
Kvyat rijd al lang op een goede positie, zal em goed doen voor zijn zelfvertrouwen mooi om te zien dit!
Goh, Vettel rijdt zo aan Kvyat voorbij.. zal wel puur door de banden komen.. ?
@lebeaunl: Max kreeg gewoon even raceles.
@lambo4all: Waar zie jij Max staan in de opmerking waar je op reageert?
Systeem werkte gewoon niet… En nee ik heb geen max-bril op
@dennisjuh95:
Ja de pit strategie en timing is ook een zooitje
Tja, erg lekker gaat het niet met Max. Jammer, dit is namelijk een circuit waar ze wat kunnen pakken. Degene die wat mij betreft in aanmerking komt voor ‘driver of the day’ is Sebastian Vettel. Doet het meesterlijk goed en zal gewoon voor Max over de finish komen.
@viezefreddyw: Ricciardo voor driver of the day, die pakt straks gewoon p1!
@hight96: Nou nee, met ruim 4 seconden achterstand en 2 rondjes te rijden blijft Rosberg gewoon voor Ricciardo.
@viezefreddyw: Geef toe, hij kwam ernstig dicht in de buurt.. Maar ik was iets te opportunistisch haha.
@hight96: Vergeet het maar, dat redden ze niet meer.
Vettel rijdt niet slecht volgens mij he? Ik heb ergens gemist hoe hij zo hard naar voren is komen jagen. Goeie pitstrategie?
@gulli:
Ja, daarom snap ik ook niet waarom ze Max zo snel naar binnen riepen.
En dan zijn er nog mensen die computergestuurde auto’s geweldig vinden…
Nu weet ik het zeker, Toto Wolf is een robot.
Misschien ben ik heel negatief. Maar na nu al een derde slechte start en mindere kwalificaties. Resultaten beginnen ook minder te worden. En of het nu pr gelul is of niet. Maar het ligt altijd aan iets anders dan aan hem zelf. Begint het er wel op te lijken of ze max toch overschat hebben. Hij kan nog steeds goed rijden , maar ze resultaten worden steeds minder.
@raym: Verstappen heeft zich in 1,5 jaar ontzettend hard ontwikkeld. Zijn resultaten zijn de afgelopen races duidelijk minder. Als je het over overschatten het: Ja, mensen die een half jaar geleden riepen dat hij zeker wereldkampioen zou worden: Dat is natuurlijk onzin. Daar heb je meer voor nodig dan alleen talent. Ik durf zelfs te stellen dat dit waarschijnlijk niet zal gebeuren. Ik denk dat de mensen die oog hebben voor talent Verstappen zeker niet hebben overschat.

Zojuist heeft hij op magistrale wijze die Force India en Alonso ingehaald. Hoezo overschat?
Mooie eindstrijd wel
Wordt interessant met Daniel Ricciardo!
@MrShifra: zeker! Zou mooi zijn als hij ROS nog pakt. Voor VES wordt het niet beter dan P6…
Ricciardo is denk ik op dit moment, deze en vorige 2 races, de man die het meest in vorm steekt, die man rijdt foutloos, scherp en strak.
Leuke van die kutstarts van Max is dat we veel inhaal actie te zien krijgen
@harrie: optimist :-)
Een bocht meer voor Daniel…
Die verschrikkelijke ongemakkelijkheid in de waiting room tussen de Mercedes coureurs blijft mooi om te zien.
Mooie race, mooie uitslag. Redbull/Renault motoren hebben het prima gedaan. Ik hoop dat Hamilton kampioen wordt, ik mag die rosberg niet zo.
Wat een bagger slechte race van max, en red bull in het algemeen zou goed een andere persoon voor de bandenstrategie aan kunnen nemen want dit is niet de eerste keer dat ze niet de juiste banden beschikbaar hebben. Jammer dit.
Zijn er nog mensen die vinden dat iemand die 8 Grand Pix in een seizoen heeft gewonnen “er niks van kan?”.
Ik mag nu hiopen dat de uber positivos iets realitischer naar de ontwikkeling van Max kijken(stop er een sok in). Hij heeft nog ern paat jaar nodig aan ervaring om daadwerkelijk race na race op het podium te te geraken. Kijk naar Ricciardo, rijdt behoorlijk constant en voor Max de afgrlopen races, gewoonweg meer race-uren, ervaring en ook ja, ook talent. Max moet nig veel leren …
Mag ik het mooi vinden wat de door velen verguisde Rosberg vandaag heeft laten zien ?
/
En ‘ons’ talent Maxie , hij mocht danm wel als een versleten Mercedes Taxi van zijn plek afkomen, hij liet zijn cojones toch duidelijk even zien bij een paar inhaal manoeuvres.

Dus laat ons, wederom, en masse Rosberg neersabelen die ondanks het feit dat Mercedes Hamilton naar voren wilde brengen heeft gewonnen in een cockpit waar het een graadje of 40 –50 zal zijn, je drinkbus gevuld met lauw naar zeepsop smakend drinken, en een Ricciardo die bloed ruikt !

Mooi man, Singapore, ooit hellhole van het verre Oosten, vol met goedkope whiskey, hoerrren, rovers en aan lager wal geraakte zeelui, nu één van de prettigste plekken op aarde.
Mocht u er ooit naartoe gaan en niet op een paar centen hoeft te kijken, neem het Fullerton Hotel, is het oude postkantoor en ligt aan de track en is gewoonweg fan-tas-tisch.
Dit was ook weer eens een leuke wedstrijd om naar te kijken. Er mogen wel meer vergelijkbare circuits bij komen wat mij betreft.
Meehhh. Matige race om naar te kijken. Het enige beetje spektakel kregen we bij de start te zien en daarna was er niet zo veel meer. Een aantal leuke inhaalacties hier en daar en een ijzersterke Vettel hebben voor mij de race een beetje gemaakt. Voor de rest niet zo spannend. Max Verstappen heeft het na de slechte start, wel of niet zijn schuld, toch wel en beetje laten zitten. Een aantal keer een inhaalactie maar meer ook niet.

Jammer dat Ricciardo het niet zo ver heeft gekregen om Rosberg te kunnen pakken. Het scheelde niet veel, maar de race heeft voor Daniël 3 rondes te kort geduurd. Erg jammer. Maar goed, zo is Rosberg wel weer in het algemeen klassement Hamilton voorbij en dat is dan wel weer spannend.
@viezefreddyw: Voor de laatste bocht was het verschil tussen Nico en Daniel iets van 0,9 sec en na de bocht iets van 0,4 sec, dus een bocht meer en Daniel had Nico te pakken.
@viezefreddyw: ROS heeft RIC gewoon laten komen, waarom zou je nog gas geven als het nog maar twee bochten zijn. 3 sec of 0,4 sec, voor blijven is het belangrijkste argument om te winnen.
Zal wel door het hoofd spoken van de RB engineers vanavond, wat als we Ricciardo 1 rondje eerder binnen had geroepen.
Rosberg laat even zien hoe je cool blijft en presteert onder erg hoge druk. Kanp. Respect voor deze man.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).