Loopt het doorgaan van GP Singapore gevaar door smog?

Auteur: , 19 Reacties

Singapore kampt met zware smog, wat volgens berichten mogelijk een negatief effect heeft op de geplande F1-race van het weekend.

Lewis en Nico doen hun kunstje

Op de Indonesische eilanden Sumatra en Kalimantan woeden de afgelopen dagen hevige land- en bosbranden. De rook die dit veroorzaakt waait richting Singapore, met als gevolg dat de stadsstaat er uitziet alsof Snoop Dogg zijn tourbus er geparkeerd heeft. Ook buurland Maleisië hangt in een grote wolk purple haze.

Enkele dagen geleden was er nog ‘niets aan de hand‘ met betrekking tot de smog, maar nu de race van zondag dichterbij komt wordt de situatie ineens ‘van uur tot uur bekeken’. Da’s logisch, natuurlijk monitor je de situatie, maar als je het ons vraagt is het een storm in een glas water. De PSI-waarden in Singapore dalen momenteel, en liggen maar marginaal boven de 50, wat als een limiet voor ‘gezonde lucht’ wordt beschouwd. In 2013 piekte de index in Singapore al eens op 401.

Bovendien, in Shanghai is het niet ongebruikelijk dat waarden veel hoger liggen, met pieken tot 700, en daar wordt ook elk jaar zonder morren een race verreden. Als je het ons vraagt kunnen we ondanks alle ophef zondag gewoon lekker genieten van Max, Lewis, Seb, en nieuwkomer Alexander Rossi, over Bernie’s lijk dat het hele circus in Singapore afgelast wordt.

Als het moet regelt de miljardair hoogstpersoonlijk een enorme ventilator om de rook weg te blazen en een dozijn sjamanen die een regendans doen. Want zoals Queen (niet deze) al zei: the show must go on.

De huidige smog-situatie kan je HIER bekijken.

Foto: Mercedes-bolides tijdens Singapore 201419 reacties

De laatste brandstofpas van 3.500 euro wordt nu geveild Bepaal zelf wat je betaalt!.
Mooi geschreven weer. Zal wel goed komen toch? De moderne F1 auto`s hebben tenslotte bloementjes uit de uitlaat IPV koolmonoxide.
ha, als je denkt dat Bernie ook maar 1 GP afzegt dan ben je 1. niet goed wijs, of 2. er is wat met opa Bernie aan de hand. Waarom denk je dat de GP op Suzuka vorig jaar niet gewoon afgelast was?
Niet racen is voor de kijker net zo spannend als racen in Singapore. wat een schijtrace is dat om te zien.
@estoque: Hoe was het ook weer? O ja, rode knopje op de afstandsbediening voor “aan/uit” of is dat misschien nog te ingewikkeld voor je, gezien je reactie denk ik het antwoord al te weten!
@toniominestrone:
Ik keek laatst een wedstrijd Nederland-Spanje. Was ergens vorig jaar tijdens het WK. Echt een slechte wedstrijd. Kreeg Spanje nog een penalty mee, ook. Zag ik niet meer goed komen. Dus maar jouw advies opgevolgd en op dat rode knopje gedrukt 😉
@toniominestrone: Je mag mij van alles vertellen, maar jij kunt mij niet vertellen dat jij de race van Singapore een spannende race vind?

Het meest spannende wat daar ooit gebeurd is, was die neppe crash van Piquet Jr. die ervoor gezorgd heeft dat Flavio kon opstappen.. En die spanning kwam een paar maanden na de race toen Piquet z’n stoeltje kwijt dreigde te raken.

Wat ik met mijn eerste bericht wilde zeggen, is dat het gewoon geen spannende race is op voorhand. Ik kijk sowieso nog alleen de races die normaal garant staan voor spanning. (Spa, Amerika, Duitsland, Monza).

en natuurlijk valt het dan wel eens tegen, of mis ik een mooie race. maar het diehard F1 kijken is er voor mij al een tijdje af en dat komt voornamelijk door de gemaakte “spanning” in de races.
Ik kijk veel liever Rallycross en MotoGP.

Het grootste probleem (voor mij) in de F1 is het limiteren van alle innovaties. Het is in mijn ogen absurd dat ze nog niet met 1000pk rijden en spoilers die een Pikes-peak racer standaard-ogend doen lijken.

In plaats innovaties af te schaffen (zoals de ventilator en rokken onder F1 auto) niet verbannen, maar juist accepteren. Als jij slimmer bent dan de rest, heb je in mijn ogen ook het recht het te gebruiken.

Maar he, ik ben een wereldverbeteraar :P
@estoque: Ik ben volledig met je eens dat niet alle innovatie afgeschaft moet worden, maar m.b.t. de rokken en ventilatoren ben ik het niet met je eens.

Begrijp me niet verkeerd, ik vond het prachtig dat, even uit mijn hoofd, brabham met een ventilator onder de auto is gekomen. Hierdoor waren de bochtsnelheden waanzinnig.

Het enige nadeel echter, wanneer zo’n systeem uitvalt midden in een scherpe bocht waar met 150 km/u doorheen geknald wordt, dat het niet op te vangen valt. In andere woorden, je zult met enorm hoge snelheid oncontroleerbaar uit de bocht vliegen en het eerste obstakel dat je tegenkomt zal niet veel van over blijven. De veiligheid kan niet gegarandeerd worden zo.

Ik ben zeker een voorstander van minder regels, maar als de veiligheid echt in het geding kan komen, moet er een streep worden gezet. Op dit moment ligt die streep echter veel te laag…
@merc-94: overigens @AUTOBLOG, @mauritsh, @CasperH, de genoemde Brabham BT 46 zou een heel mooi begin zijn voor een interessant artikel. Zulke techniek zie je niet veel meer.
@merc-94: Houd deze site in de gaten, ik ben met wat ideetjes bezig. Meer kan ik daar op dit moment niet over zeggen.
@mauritsh: dat is niet anders dan normaal!
“Bernie would NEVER allow it!” Hij leent wel wat smog verdrijvers uit China http://edition.cnn.com/2008/WORLD/asiapcf/07/30/oly.beijing.pollution/
@kjeld: In China hebben ze de Smog voor hun militaire parade ook even uit gezet: http://gizmodo.com/china-cleaned-up-beijings-smog-for-its-military-parade-1728978029
Is blijkbaar een koud kunstje.
Foto is niet uit 2014 maar uit 2013 even uit mijn hoofd
@sjeppie156: dat weer ik wel zeker.
Zo lang er nog goed zicht is dan is er toch niks aan de hand? Of is dit om te laten zien dat bernie erg zorgzaam is over zijn geldboompjes?
Leuk dat je linkt naar de smog chamber website van het Paul Scherrer Institut maar PSI-waarden moeten PM waarden zijn gok ik.
Maak je maar niet druk hoor. Er worden vast wat de lucht ingeschoten zodat straks alle smog is verdwenen. Of dat goed is, ist nicht im frage, als onze bernie maar zijn zin krijgt.

Ik kan me nog iets herrineren van de olympische spelen in peking. Bij de openingsshow zou het gaan regenen. Besloten er een paar van die wizzkids uit china wat speciale pijlen de lucht in te schieten, zodat de regen ergens anders viel. Mind was blown, echt waar, dat kan toch niet goed zijn?

Nu denk je vast, wat heeft jouw stoere verhaal hiermee te maken? Nou dit soort oplossingen zullen ze vast ook wel voor de smog hebben….
Ze laten gewoon alleen de even of oneven nummers rijden doen ze in het verkeer ook op kenteken als er teveel smog hangt ;)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).