Maakt de smartphone navigatiesystemen overbodig?

Auteur: , 53 Reacties

Technologische vooruitgang betekent dat we steeds kleinere apparaten tot onze beschikking hebben, met meer en meer geïntegreerde functies. Is de smartphone de bijl aan de wortels van de fabrikanten van navigatiesystemen?

Smartphone dock

Zeker op het gebied van mobiele telefoons hebben de ontwikkelingen niet stilgestaan. Als ik mijn eerste telefoon met internet (een Nokia N80) naast de huidige smartphone leg, zie ik een wereld van verschil, in alles eigenlijk. Zo veel, dat je kunt stellen dat je mobieltje tegenwoordig een volwaardige vervanger is voor een arsenaal aan apparaten. En hoe minder zooi je mee hoeft te slepen, hoe beter.

Laten we ter illustratie de populairste smartphone van het moment er eens bij pakken, de Samsung Galaxy S4. Per 2014 worden naar verwachting 1 miljard Android-devices verscheept, enkele procenten hiervan betreft Samsungs nieuwste.

Filmen doet de S4, zoals elke zichzelf respecterende smartphone al jaren doet, op 1080p, en volgens deze review zelfs beter dan zijn Apple-concurrent. In donkere omstandigheden springt de LED-flitser bij. Dit slurpt weliswaar accukracht, maar als je hem in je auto gebruikt, dan zit deze toch aan een micro-USB-kabel in je houder. Krijg je een kick uit hard rijden, en wil je dit graag vastleggen, dan kan je je telefoon gebruiken. Natuurlijk moeten we hier bij zeggen dat het wel handiger is beide handen aan het stuur te houden.

Navigeren gaat ook al geruime tijd prima met de smartphone, en al helemaal als je een 4G-klare telefoon en dito hotspot in de auto hebt. Zolang diensten als Google Maps gratis zijn, en je internetbundel toereikend, is het aanschaffen van een TomTom-achtige eigenlijk compleet overbodig. Laatstgenoemd bedrijf lijkt zich al voor te bereiden op het onvermijdelijke.

Tot slot is het in dit opzicht ook de moeite waard rekening met de nabije toekomst te houden, waarin de auto’s steeds meer gecombineerde elektronica-functies krijgen, iets dat de Duitsers heel mooi in 1 woord met ‘Vernetzung’ aanduiden. Echter, in dit opzicht zien we meer mogelijkheden voor geïntegreerde tablets dan smartphones, die een slagje te klein zijn om in je dashboard te prikken en te besturen. Het is echter wel mogelijk, als je wilt.53 reacties

De laatste brandstofpas van 3.500 euro wordt nu geveild Bepaal zelf wat je betaalt!.
Ja. Mijn TomTom is niet meer vervangen toen deze kapot viel op ’t asfalt bij ’t uitstappen.

Alleen het opladen van de telefoon wil nog niet zo goed lukken. foon krijgt niet genoeg peut om continue het scherm te verlichten én bij te laden.. Langzame drain.
@sjamp: Hey. Dit is niet Apparata!
@sjamp: koop is een degelijke auto lader. Ik had hetzelfde probleem met de autolader van de Action.
@sjamp: hoe laat jij hem opladen?

Ik heb een USB-lader (origineel BMW) in de 12V-aansluiting. Laadt op dezelfde snelheid als in een stopcontact.

Dension heeft ook z’n 12V USB-lader (zelfs met meerdere USB-poorten).
@sjamp: Zorg dat je oplader minimaal 2A levert (10 watt). Veel laders gaan niet verder dan 1A/5watt, wat voor de modernste smartphones te weinig is.
Google nav is helemaal super idd.. beter dan de meeste betaalde navs… alleen die update van 2 weken geleden was geen verbetering…. (die hebben we er dus weer afgehaald)
nu alleen nog flitsmeister oid integreren en dan zijn we helemaal happy
@hans75: die update is ideaal. Google kijkt gelijk mee in mijn agenda en geeft iets van te voren een notificatie over mijn vertrektijd! Een keer klikken om te starten. Bij het aflopen van een afspraak verteld me hoe laat ik thuis ben.
@flutterby: Heb je het over Google of de NSA?
@Fidenza: is er een verschil?
@flutterby:

Pas maar op, dadelijk kun je net zoals een kwart van Nederland niet meer zelf denken en laat je een kind in je auto met heet weer omdat je geen melding hebt ontvangen….
@jack_abarth: ik ben zelf IT’er en weet dat je nooit afhankelijk moet zijn van technologie, maar hoe meer je kan automatiseren hoe beter.
@jack_abarth: als dat zo was dan kon ik nu ook niet meer schijven… Domme mensen die denken dat ze slimmer zijn als de rest zijn (letterlijk) levensgevaarlijk!
Accu van tomtom heeft het begeven, dus ik gebruik mijn experia t nu voor navigeren. Gaat uitstekend met google maps, en voor het buitenland heb ik sygic europa aangeschaft, omdat ik geen internet aan wil hebben in het buitenland.
Opladen geen probleem, de telefoon laad vlot op tijdens het rijden, ook als de navigatie volop draait en ook flitsmeister (kan gewoon tegelijk), met het scherm op ‘bright’. De experia heb ik ook gekozen vanwege het relatief grote scherm zodat navigeren goed werkt.
@realhustler: ik begrijp je punt, maar zoveel MB kost Google maps gedurende de routebepaling en het navigeren zelf?
@Emile_Benz: Maar zoveel MB kost het tijdens (…) toch niet?
@Emile_Benz: Met 45 ct per mb roamingtarief zit je zo op 10 euro voor een rit, een losse app is dan snel terugverdiend.
Ligt er aan met welk merk je het vergelijkt
Mijn Nokia Lumia 820 gaat straks ook dienen als GPS, de levenslange gratis navigatie en een autolader zijn een perfecte combinatie. Werkt vaak zelfs veel vlotter en beter dan een goedkope GPS van Garmin/TomTom/noem maar op.
Jep gebruik Maps praktisch overal voor, kom altijd waar ik zijn moet. Veel beter up to date dan traditionele gps-systemen, en als je het mij vraagt werkt het beter, sneller en intuïtiever.
Met flitsmeister draaiend op de achtergrond en muziek via bluetooth naar de radio is m’n telefoon zo’n beetje het middelpunt van m’n interieur
Beetje jammer dit soort sluik-reclame.. vooral het zinnetje “en volgens deze review zelfs beter dan zijn Apple-concurrent” geeft aan dat het niets met navigatie te maken heeft, maar gewoon ordinaire sluik reclame.. zet er dan op zijn minst bij dat het een advertentie betreft.
@sir_smokalot: In Nederland is het geen probleem om je telefoon als Navislavie te gebruiken, maar zodra je naar de buren gaat is het toch echt voordeliger om een Tom-Tom bij je te hebben. Want we weten allemaal wat internet in het buitenland kost.

PS alinea 4 gaat over de camera kwaliteiten van de smartphones, maar navigatiekasten hebben geen mogelijkheid om als dashcam te dienen, dus deze alinea heeft niks met de titel te maken.. oh wacht, de titels van AB komen al een tijdje niet overeen met de tekst ;)
@bigcar: Er zijn ook heel goede off-line nav apps ( Sygic bijvoorbeeld ).

Sterker nog: TomTom heeft ook gewoon een app om niet 2 apparata’s mee te hoeven sjouwen. Gewoon een TomTom app op je foon voor off-line navigatie.

Trouwens: Google Maps doet t ook goed zonder internet verkeer: Als je niet te ver van de route afwijkt, kom je ook aan als je het data-verkeer uitzet (of over de grens gaat)
Gezien het feit dat mijn smartphone alles doet wat ik eigenlijk wil, hoef ik in mijn volgende occasion niet per sé een navigatiesysteem. Ik gebruik m’n huidige BMW navi ook al niet meer, evenals de cd speler. Het geld wat ik daarop bespaar kan ik weer uitgeven aan een set leuke velgen of iets dergelijks. Wat dat betreft hebben jullie gelijk, maar in nieuwe auto’s heeft het entertainment systeem veel meer functies dan alleen navi.
Ik vind de standaard navigatie in mijn HTC One prima voor in NL, dacht dat dit i.c.m. met Google is gedaan, zal wel want het is Android. Maar, toen ik naar de ring ging moest toch de Garmin van een maat van me mee. Kaarten in het buitenland laden via de 3G, mooi niet. Dat is dus het enige punt, als je kaarten voor kan laden is ’t klaar met de navigatiesystemen denk ik.
Google maps werk niet overal, daarom heb ik de Tomtom app geïnstalleerd. De Tomtom app werkt altijd en overal zonder bijkomende kosten, Google maps werkt niet naar behoren in het buitenland.
@toroloco: Met werkt niet overal bedoel je alleen in het buiteland neem ik aan? In NL ben ik nog geen plek tegengekomen die niet goed was aangegeven of foutief.
@fastandsmall: Bij mij het werkt niet in Nederland, Duitsland, Luxemburg of Frankrijk wel in België. Zal wel met de telecom provider te maken hebben.
@toroloco: Heb je die TomTom app gekocht of heb je een kraak?
@sjamp: gekocht
Ik gebruik ook quasi altijd mijn Nokia als GPS. Bij hun Nokia Drive app krijg je gratis alle mappen vd wereld, heldere stem, goede bediening, duidelijke zichtbaarheid en perfecte verbinding met mijn Bluetooth radio.

Het enigste nadeel aan hun app, en dat is soms nog de reden dat ik de Tomtom van mijn ouders gebruik, is dat ze nog geen flitspalen aangeven.
Niet alleen navigatie systemen, ook dashcams worden overbodig gemaakt.
Ik heb laatst naar Duitsland op vakantie de app Sygic gebruikt. Kost wel geld (als je een brave burger bent in elk geval), maar werkt geweldig, en heeft de mogelijkheid de kaarten offline op te slaan. Voor Europa kost je dat dik 4GB aan ruimte, maar het betekent wel dat je geen internet nodig hebt, en dat het in het buitenland dus goed werkt. Bevat alle opties die je maar kunt willen :) Flitspalen, snelheidslimieten en zelfs onzin als meldingen voor spoorwegovergangen en scherpe bochten.
Volgens mij vergeet je de belangrijkste eigenschap, stemherkening. Siri van Apple en Galaxy van Samsung werken tegenwoordig erg goed. Maar het is wel handig in een Engels sprekend land te wonen. ‘Siri, navigatie to…’, ‘Siri, take picture….’, ‘Siri, look for petrol stations nearby’, ‘Siri, call contact xx’ etc… werkt toch stukken beter dan de interne systemen van Benz enzo. Ook live traffic werkt een stuk beter en is nu geintregeerd in Google Maps… die hebben ook Waze (sociale nav) overgenomen. Die hadden de techniek om met verschillende telefoonpalen te bepalen waar telefoonaansluitentingen zijn, Google heeft dat nu dus in Maps geplot.
@multizuiger: Als er nou iets geen belangrijke eigenschap is voor de meesten, dan toch wel stemherkenning. Zelf gebruik ik het wel eens, en het werkt vaak ‘best aardig’. En dat is gewoon niet goed genoeg.
(Mompelt iets over sluikreclame en missende “advertorial-tag”)

Gebruik nog altijd m’n Navigon apparaat: geen gezeik in het buitenland, stem veel beter verstaanbaar dan iPhone/Samsung, betere houder, geen glanzend scherm, etc..
Ik ben er simpelweg
A: Te stom voor
B: Niet in geinteresserd
C: het gedoe maakt me al moe

Dus heb ik een navigatiesysteem autoradio geval in mijn wagen.
Die ik overigens alleen en uitsluitend gebruik als ik in de buurt van de plaats van bestemming ben.

Ik heb gemerkt dat navigatie mijn hersencellen lui-ig maakt en denken en kijken op borden houdt me scherp.

En dat lijkt me meteen het gevaar van die gratis navigatie, op enig moment als er zovelen aan verslaafd zijn, dan slaan de dealers keihard toe !
Zoals de Amerikanen zeggen ` There´s no such thing as a free meal `
@desjonnies: Was ik het altijd mee eens, maar ik heb in de schraap-Megane een tomtom met een “live-abonnement”. Dus je blijft op de hoogte van drukte op de weg en indien nodig stuurt hij me om. Daardoor gebruik ik hem eigenlijk altijd, ook al weet ik de weg prima. Zonder dat abonnement is de navigatie zo goed als waardeloos vind ik…
Alles is beter als Apple Maps. Wil je naar Amsterdam kom je uit ergens in Siberie.
@roemeen013: kijk mensen, een troll uit het verleden! Waarschijnlijk had hij last van de driedaagse BlackBerry storing.
@flutterby: Roemenen in Amsterdam, waar ken ik dat van… Oh wacht, vandaar dat ze niet naar Siberië willen…
Als stand alone navigatie is een tomtom o.i.d. overbodig geworden met de komst van de smartfone. Ik heb voor mijn werk tomtom work op mijn tomtom staan, krijg daar ook mijn opdrachten op binnen en kan er zo gelijk naartoe navigeren zonder files. Dat zijn functies die een smartfone (nog) niet heeft.
Ingebouwde nav in de auto, werkt perfect,maar zoals @desjonnies zegt, je wordt er wel lui van. Ook in (voor mij) het buitenland alleen maar aan staan om flitskasten te vermijden en af en toe een leuke toeristische route te vinden.
Telefoon met navi werkt redelijk. Had laatst wel m’n telefoon oververhit omdat het dak open stond en het zonnetje op de telefoon scheen.
Ik gebruik Navfree. Is wel jammer dat ze hiergeen EU versie hier van hebben
@imaginenl: was nog níet klaar…. Losse landen dus bij Navfree wat het reizen door de EU wat lastiger maakt. Het voorkomen van datagebruik bij het zoeken van bestemmingen kan worden voorkomen door dit thuis vast te doen.
Wat is een goede (gratis) Navi met EU kaart?
ideaal voor autobloggers en andere vrouwelijke figuren ..

hebben gewoonweg geen orientatie gevoel ..
Vervangt de smartphone de navigatie? Erh jaaa, since de htc touch cruise :)
ziet er niet uit die rotzooi met een zuignap tegen de voorruit
en dan z’n klote snoertje naar de sigaretten aansteker
wat weer om je versnellings pook gaat zitten
geef mij maar gewoon navi af fabriek ingebouwd
@bmwpowerm5:
Je moet je ergens druk over maken….
@bmwpowerm5: wat een gezeik… een fatsoenlijke brodit houder is er misschien zelfs voor een beamer, en de aansluiting kun je gewoon netjes wegwerken..
de navi van je auto is per definitie na een paar maanden verouderd… in vergelijking tot de google nav…
Interessant dit. Wat voor abonnement heb je nodig om je smartphone voor navigatie te gebruiken? Of kun je gewoon zo’n ding kopen, navigatie app erop en klaar? Ik heb nog helemaal niets, maar ik was van plan binnenkort een navigatiesysteem te kopen.Tot nu toe doe ik alles met een Shell stratenboek of ik draai thuis even de route via Google maps uit. Zit ik gewoon met mijn A4tje op schoot. Uiteraard hoef ik niet vaak voor mijn werk in de auto, dus dat scheelt.
@midasracer: een bundel met mobiel internet is een pré (wanneer je Google maps als navi gebruikt). Voor NaviFree heb je dat in principe niet nodig. Dan kun je namelijk thuis via WiFi de kaarten downloaden en de kaarten raadplegen en route plannen terwijl je offline bent (geen 3G/WiFi-verbinding). Voor buitenlandse ritten gebruik ik laatstgenoemde.
@midasracer: Zelf heb ik ook niet zo vaak een navigatiesysteem nodig en heb de app van Navigon op de telefoon. Geluid van de navigatie dmv een kabel naar de autoradio over de luidsprekers. De gesproken aanwijzingen zijn zo duidelijk dat je amper naar het scherm hoeft te kijken. App is wel een kleine 70 euro, maar is het absoluut waard. Weet alleen niet hoeveel data hij verbruikt, heb nog onbeperkt internet dus daar let ik nooit op.
Voor dagelijks, de hele dag, gebruik vind ik een losse TomTom toch echt nog het beste. Ik wil toch graag mijn smartphone ook nog voor andere dingen gebruiken gedurende de dag (ook af en toe tegelijkertijd voor een verkeerslicht of ik een dikke file).

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).