MAX VERSTAPPEN PAKT POLE IN BRAZILIË!!1!

Auteur: , 56 Reacties

Max Verstappen geeft Christian Horner een verjaardagscadeautje.

Max

Trek je dansschoenen aan en beweeg ritmisch op de Samba-muziek, want de F1 is aanbeland in Brazilië. De landelijke overheid is druk bezig de Gran Premio te verplaatsen van het vloeiende circuit in het bruisende São Paulo naar een zouteloos baantje in Rio de Janeiro, maar als fans van de sport hopen we stiekem dat dit niet van de grond komt. De race in de geboorteplaats van Ayrton Senna heeft ons namelijk al menig geweldige race opgeleverd, niet in de laatste plaats omdat de twee meren waartussen het baantje gelegen is af en toe een bakje water aantrekt.

Ook gisteren tijdens de vrije trainingen was er wat vocht op de baan te vinden. Heel representatief waren de tijden daardoor waarschijnlijk niet. De ogen waren vooral gericht op Ferrari: zijn de roden op het rechte stuk nu écht trager nadat de FIA de regels omtrent de motor wat ‘verduidelijkt’ heeft? Het leek er in eerste instantie niet op, want Ferrari is nog steeds snel op het rechte stuk. Echter, misschien hadden de Italianen om gezichtsverlies te voorkomen gewoon wat weinig brandstof aan boord. Op vrijdag kan je daar nog een beetje mee spelen, op zaterdag en zondag een stuk minder. Dus we zijn benieuwd wat de kwalificatie vandaag brengt.

Q1
Als de eerste coureurs hun eerste rondjes hebben gedaan zien we meteen wat we al vaker gezien hebben dit jaar: veel teams en coureurs zitten enorm dicht bij elkaar. De beide Toro Rosso’s én Alfa Romeo’s nemen kortstondig de eerste vier plaatsen in en zitten binnen 75 duizendsten van een seconde. Daarna nemen de Ferrari’s het over. Leclerc geeft maar liefst 26 duizendsten van een seconde toe op Vettel.

Doch Red Bull Racing kan nog harder. Albon gaat net onder de tijd van de roden door, maar Verstappen biedt nog twee tienden minder. Hamilton en Bottas sluiten na hun eerste rondjes aan achter de Ferrari’s, maar de verschillen zijn ook hier betreft uiterst klein. Zelfs de Formule 1,5 kan op dit korte baantje in deze sessie enigszins in de buurt blijven, waarbij het vooral opvalt dat Haas F1 eindelijk weer eens wat snelheid lijkt te hebben. Eerder in het seizoen hadden ze die ook vaak op zaterdag, waarna het op de zondagen volledig misliep. In de tweede helft van het seizoen daarentegen waren ook de zaterdagen meestal matig voor Magnussen en Grosjean.

Met nog een minuutje of twee te gaan zien we Hulkenberg terug in de gevarenzone. Het wordt toch geen roemloos afscheid voor de Duitser die hier ooit een pole scoorde? Die afgang wordt de Hulk uiteindelijk bespaard: hij weet zich met een uiterste inspanning uit de laatste vijf te boksen. Eigenlijk moeten we trouwens zeggen de laatste vier, want Sainz maakt door technische malheur sowieso geen kans op een plekje in Q2. Hetzelfde geldt voor de Williams-rijders, waarbij je als cynicus ook zou kunnen zeggen dat ze technische malheur hebben: ze zitten immers in een Williams.

Flauwe grappen daargelaten, moeten er dus nog twee anderen afvallen. Deze twijfelachtige eer valt dit maal ten deel aan Daniil Kvyat en aan Lance Stroll. Voor Kvyat is het alweer de zoveelste keer dat hij de oren gewassen wordt door Gasly. De Rus zal er volgend jaar even een tandje bij moeten zetten op de zaterdagen. Voor Lance Stroll is Q1 inmiddels bijna net zo’n bekend eindstation als voor de Williams-coureurs. Het wordt op deze manier wel steeds moeilijker om vol te houden dat Stroll écht goed genoeg is voor de F1.

De afvallers: Kvyat – Stroll – Russell – Kubica – Sainz

Q2
Zoals we wel vaker gezien hebben kiest Mercedes er met beide auto’s voor om maar meteen een rondje op de klokken te zetten in Q2. Je kan maar vast een banker hebben staan. Hamilton en Bottas zetten zo de toon, maar hun rondjes blijken nog niet heel snel te zijn. Albon nestelt zich tussen beiden, terwijl Leclerc nog een tandje harder gaat. Let wel, de Monegask doet dit met de medium compound terwijl de Mercs op softs staan…

Max heeft ook de baan opgezocht met zacht rubber en gaat als een kogel. Hij zet de tot op heden beste tijd neer met een 1:07.503 en is daarmee drie tienden sneller dan Leclerc. Ook interessant: Vettel gaat in tegenstelling tot zijn teammaat wél naar buiten op softs en komt niet aan de tijd van diezelfde teammaat. Het ziet er dus behoorlijk goed uit voor Verstappen, hoewel het de vraag blijft wat dat waard is als team rood en team zilver in Q3 nog wat extra’s kunnen brengen. Dat gezegd hebbende: Leclerc lijkt nu spekkoper met zijn goede tijd op de mediums, maar hij heeft een gridstraf van tien plekken aan zijn rode broek hangen.

Achter de top-6 is het weer ongemeen spannend. De verschillen zijn minimaal. Toch gebeurt er bij het laatste aanzetje niet veel meer. Dat betekent dat de beide Hazen, in Mexico nog kansloos uitgeschakeld in Q1, nu zomaar door zijn naar Q3! Ook Gasly en Raikkonen voegen zich bij de beste tien. Doordat Norris, Ricciardo en Hulkenberg de boot net missen vinden we trouwens geen Renault-PU in Q3 terug. Een beetje gek op dit powercircuit, want in Monza ging de gele brigade best lekker. Tussen Grosjean op plek zeven en Hulkenberg op plek veertien zit uiteindelijk twee tienden van een seconde…

De afvallers: Norris – Ricciardo – Giovinazzi – Hulkenberg – Perez

Q3
Nadat Gasly, Raikkonen en Grosjean hun tijden gezet hebben opent Hamilton het bal voor de toppers. Zijn tijd is niet super indrukwekkend. Teamgenoot Bottas lijkt sneller onderweg, maar komt op de meet toch net wat tekort. Doch Ferrari is sneller. Vettel gaat naar provisional pole en is twee tienden rapper dan Hamilton. Het lijkt niet veel, maar dit is een kort baantje. Verstappen is echter nóg sneller onderweg. De verschillen zijn bizar klein. In sector één pakt Verstappen zestien duizendsten van een seconde op de Duitser. In sector twee én in sector drie levert Max vier duizendsten in. Blijft aan de meet een verschil over van acht duizendsten in het voordeel van MV33.

In de herhaling zien we echter dat Max even met twee wielen van de baan is geschoten tijdens zijn rondje. Hetzelfde geldt overigens voor Leclerc die strandt op een tiende van Max en Seb. Het kan dus nóg harder. Maar wie bokst dat voor elkaar? Max zit bij de tweede run voor de rest van de toppers op de baan en verbetert zijn tijd nog eens met een dikke tiende. Leclerc heeft nu een paarse eerste sector staan. Maar in sector twee gaat LEC naar een gele sector. Hij haalt het niet. Ook Vettel zit niet op een verbetering. Hamilton lukt het wel zijn eigen tijd scherper te stellen, maar LH44 blijft steken achter Vettel. Zo is de top-3 Verstappen voor Vettel en Hamilton. Straatfeest!

Leclerc, Bottas en Albon zijn vandaag de tweede rijders bij hun respectievelijke teams, waarbij Leclerc dus ook nog een dikke straf aan zijn broek krijgt en morgen veel werk voor de boeg heeft. Gasly doet goede zaken door zich recht achter zijn vervanger op de grid te nestelen op P7 en Grosjean mag trots zijn op de achtste plaats. Raikkonen gaat na een aantal moelijke weekends naar P9, net voor Magnussen die de top-10 completeert.

De voledige uitslag
F156 reacties

Pwoh, wat heeft die een snelheid zeg! Snaarstrak. Winnen die hap!
@brammetjedeb: en tof voor vettel!!
#wachtmaaraf #waarisdepowervanFerrarigebleven?
@rick-dos: Ferrari die vlak achter Verstappen zaten en voor Mercedes? Om in de geest van RB te spreken: De FIA moet maar eens naar de auto van Max kijken. Zomaar uit het niets opeens pole.
@dees: had de laatste weken de snelheid al te pakken he!
@dees: Nee, de Ferrari die sinds de zomerstop dominante 1-2 pakten tijdens de kwalificatie. De snelheid van RBR was er al. Hongarije weet je nog?
@Rick-dos: ook waar. De laatste circuits liggen de Red bulls wel wat beter, net als Hongarije.
@brammetjedeb: Zeker waar. Ik denk dat je nu ook gewoon weer de daadwerkelijke pikorde ziet als iedereen zich netjes aan de regels houdt.
@Rick-dos: kampioen dan.
@Rick-dos: er is nergens bewijs dat Ferrari heeft vals gespeeld. Sterker nog, op de GPS metingen is nog steeds te zien dat ze de sterkste motoren hebben. Brazilië is gewoon een goed circuit voor de Red Bull, altijd al geweest. Oh…FYI, Ferrari had aan het begin van het seizoen in Bahrein en Canada ook de pole gepakt.
@sollie1984: De motor van Ferrari was vanaf het begin al sterk, maar sinds de zomerstop waren ze gewoon onverklaarbaar veel sneller. Sinds de TD is het verschil weer terug naar waar het was voor de zomerstop. Als ze nog steeds dezelfde power hadden als dat die motoren na de zomerstop hadden dan had Verstappen vandaag niet op pole gestaan. Het feit dat Verstappen maar duizendsten ipv tienden op het rechte stuk en het laatste stuk omhoog laat liggen t.o.v. de Ferrari’s zegt genoeg.

Ik wil veel geloven maar Mercedes en Honda hebben in de tijd tussen Mexico en Amerika niet ineens 50 pk gevonden. Dus wat kan dan wel verklaren dat het gat weer daar is waar het ook was voor de zomerstop? Je mag drie keer raden…
@Rick-dos: ja dat ze na de zomerstop sterker uit de voeten kwamen komt niet alleen door de motor he. Je zegt het net zelf in een andere reactie maar Ferrari kwam na de zomerstop met een grote update op de auto. Een goede aerodynamische auto is net zo belangrijk als het vermogen anders krijg je hetzelfde wat Renault heeft. Dus ik geloof niet dat Ferrari iets van haar vermogen kwijt is. Wel denk ik dat Honda vermogen heeft gevonden want vandaag waren ze sneller dan Mercedes op het rechte stuk. En dat is iets wat we lang niet hebben gehoord. Heel lang!
@sollie1984: Die update waar ik het overheb is pas een paar races geleden geïntroduceerd veel later dan de zomerstop en de vertoonde dominantie sindsdien. Ze pakten 1-2 na 1-2 zelfs op circuits waar Ferrari normaal niet dominant is. En nu na de TD is het ineens weer naar de oude situatie waarbij de Ferrari wel meedoet maar niet domineert.
@sollie1984: Honda zou de laatste twee races testen met nieuwe onderdelen. Zou kunnen dat ze wat extra gevonden hebben. Maar Ferrari reed in Mexico net zo snel zonder DRS als een Mercedes met DRS. Waar is die snelheid nu? Dan zouden ze op interlagos op de twee rechte stukken stukken sneller moeten zijn. Er valt niets te bewijzen, maar ik vind het wel zo apart…
@Rick-dos: en over de pole van Verstappen…de baan ligt hem en de auto gewoon goed. De pole heeft hij ook gepakt door op de bochtige gedeelte van de baan de beste tijd te zetten.
@sollie1984: Nogmaals, en ik val in herhaling, als Ferrari de dominantie had zoals zij die ook hadden sinds de zomerstop dan had Verstappen niet pole gepakt want dan had Ferrari op het rechte stuk en het laatste stuk naar de finish een paar tienden op Verstappen gewonnen waardoor de winst in het bochtige gedeelte teniet wordt gedaan.
@Rick-dos: In België, Japan en Mexico (door een straf van Max in de schoot geworpen gekregen) zijn de enige GP’s waar Ferrari een 1 en 2 scoorde. Maar dat Ferrari nog steeds sterk is op de rechte stukken was duidelijke te zien. Leclerc maakte tijdens zijn laatste poging 2 of meer fouten maar was zeker op weg naar de pole en Vettel verbrak zijn ronde bij de 2de poging omdat hij een fout maakte bij bocht 1. Dan is einde oefening. Wat wel opvalt is dat Mercedes power tekort komt. De vraag is nu of zij niet stiekem vals hebben gespeeld…
@Rick-dos: maar eigenlijk is het hetzelfde patroon als elk seizoen. Na de winterstop is Mercedes het beste. Maar iedereen ontwikkelt door en na de zomerstop is Ferrari een tijdje het snelste. Maar Mercedes haalt ze vrij vlot bij. Het bijzondere dit jaar is dat Red Bull er zo dicht bij zit.
@mashell: Het patroon van de afgelopen twee jaar is juist dat Mercedes het hele jaar gewoon dominant is, Ferrari aan het begin van het jaar nog kan aanhaken en dan wegvalt waarna RBR aanhaakt.

Dit jaar lag Ferrari in Hongarije een minuut achter op Mercedes en RBR. Er werd al verwacht dat Ferrari in Monza en op Spa goed voor de dag zouden komen maar niet dat ze zo dominant zouden zijn dat ze 7 tot 8 tienden op het rechte stuk zouden pakken. Vervolgens bleken ze op alle circuits dominant te zijn zelfs op Singapore. Na de TD zie je ineens weer dat het verschil tussen de topteams op het niveau zit van voor de zomerstop zonder dat Mercedes of RBR noemenswaardige updates sindsdien hebben gebracht.
Je moet redelijk onnozel zijn wil je geloven dat de auto van Ferrari tussen de zomerstop en de GP van Amerika zuiver op de graat was.
@Rick-dos: maar het blijven aannames helaas. Waarschijnlijk over 15 jaar klapt iemand uit de school en weten we het precies.
@dees: Moest je er ook maar iets van snappen dan zou je weten dat de Honda motor het goed doet op hoge hoogte. Interlagos ligt 800m boven de zeespiegel. Je zou ook kunnen concluderen dat Honda het elektrische gedeelte van de motor, welke geen negatieve invloed ondervindt van de hoogte, het beste onder de knie heeft waardoor de Honda niet zo gek veel verliest op het lange rechte stuk en toch wint op de krachtige Mercedes.
@dees: Nee, zonder cheatingFerrari is het veld ineens veel meer gelijk.
@Rick-dos: staat wel voor Hamilton, maar moet het morgen zien. Leclerc is de vorm wel even kwijt iig, of is vettel weer op scherp gezet net zoals Max Ricciardo op scherp zette?
@brammetjedeb: Ik las ergens dat Vettel sinds een wedstrijd of drie na een update weer echt comfortabel in de auto zit. Kan zijn dat de update beter werkt voor Vettel en dat het voor LeClerc wat minder uitpakt.
“MAX VERSTAPPEN PAKT POLE IN BRAZILIË!!1!“
“Geeft Mac Verstappen Christian Horner een verjaardagscadeautje?” Hmmm.. Volgens de titel wel haha!

Max Verstappen en Interlagos is een gouden combinatie. Hij doet het hier altijd weer goed, knap hoor. Na het zien van Q1 en Q2 was het eigenlijk niet meer de vraag of ‘ie het zou halen. Knap hoor. Kan morgen weer een mooie race worden.
@viezefreddyw: fixed ;)
Ok nu geen domme dingen zeggen in de persconferentie.
@harrie: Hoezo niet, dan heeft de pers tenminste iets om over te schrijven en kan iedereen er weer op los discussiëren…
@harrie: beetje reuring in de tent kan geen kwaad, al dat politiek correcte gelul mag wel achterwege blijven
@lekkerlinksrijden: helemaal eens (like). Maarrr, je moet als je zo’n statement maakt wel met bewijs komen lijkt me. Om gewoon te roepen dat Ferrari vals speelt is heel makkelijk. En ik kan me zomaar voorstellen dat de teams onder elkaar weten wat er her en der speelt of vals wordt gespeeld, maar het is niet handig om dat zonder enige vorm van bewijs te roepen als coureur.
Lekker hoor.
Mercedes komt wel echt power te kort blijkbaar, volgens Lewis. Zouden ze daar stiekem hetzelfde truucje als Ferrari gebruikt hebben tot nu toe? Anders heeft Honda z’n huiswerk in ieder geval goed op orde nu.
@trustmeiamanengineer: volgend jaar fluitend kampioen dan… 😋
@trustmeiamanengineer: Mercedes heeft zogezegd het “truukje” van Ferrari ontdekt maar hebben de ballen niet om het aan te klagen dus laten ze het de weners van Red Bull het maar doen (je weet wel, die met de illegale vleugels een tijdje terug). En dan zouden ze zelf het “truukje” gebruiken? Jaja, jij hebt het gevonden…
beste redactie. Ondertussen heeft Verstappen 7 maal een gp gewonnen en 3 maal pole getraind. Zullen we voortaan de clickbait achterwege laten, voor degene die geen ziggo kijken maar juist met plezier jullie zeer uitgebreide, snel geuploade en goede verslagen lezen na de kwalificatie of race? Die titel haalt namelijk op 2 manieren de spanning weg. staat ie er wel, dan hoef je het eigenlijk niet meer te lezen. staat die titel er niet, dan weet je ook al dat verstappen vandaag niet meedeed om de knikkers.

mvg, een trouwe lezer.
@gwnbmw: Jammer genoeg heeft Verstappen 2 poles. Zijn pole in Mexico is voor Leclerc wegens zijn gridstraf.
@FB_100001036415374: maar hij had hem wel dus 3 maal
@FB_100001036415374: hij heeft 3 maal pole getraind, hij is 2 maal van pole gestart.
@gwnbmw: Makkelijk toch?
@gwnbmw: Yup mee eens
@gwnbmw: helemaal mee eens. Tijdje geleden wilde ik de kwalificatie terug kijken. Opende toch eventjes Autoblog en het eerste wat ik zag was zo’n aandachttrekkende kop met de geforceerd grappig bedoelde ‘!!1!’ waarbij ook gelijk de uitkomst verklapt is. Dat is net zoiets als een detective schrijven en in de titel zeggen wie de dader is.
@gwnbmw: Yup mee eensgezindheid
Die Ferrari’s zijn echt zo traag als slakken geworden. Tweede plaats in de kwalificatie, net als bij de vorige Grand Prix…
Klasse! Gewoon klasse die Max! Morgen verzilveren! 💪🏼
@sollie1984: De motor van Ferrari was vanaf het begin al sterk, maar sinds de zomerstop waren ze gewoon onverklaarbaar veel sneller. Sinds de TD is het verschil weer terug naar waar het was voor de zomerstop. Als ze nog steeds dezelfde power hadden als dat die motoren na de zomerstop hadden dan had Verstappen vandaag niet op pole gestaan. Het feit dat Verstappen maar duizendsten ipv tienden op het rechte stuk en het laatste stuk omhoog laat liggen t.o.v. de Ferrari’s zegt genoeg.

Ik wil veel geloven maar Mercedes en Honda hebben in de tijd tussen Mexico en Amerika niet ineens 50 pk gevonden. Dus wat kan dan wel verklaren dat het gat weer daar is waar het ook was voor de zomerstop? Je mag drie keer raden…
Solide, gecontroleerd en bescheiden. Mooie prestatie!
Waarom krijgt Lec 10 plaatsen straf?
@fapfap: motorwissel, was van de week al bekend.
@fapfap: iedere wedstrijd is iemand anders aan de beurt voor 10 plekken straf. Nu toevallig Leclerc
@gjvp: Dat zijn motor naar de filistijnen was in de USA zal daar inderdaad niets mee te maken hebben Max fan.
@boriske: lees je ergens iets van Max? Je hebt volgens mij een bril nodig
@fapfap: Nieuwe motor.
@fapfap: omdat ie irritant is. 😌
@drdre1: er is er maar 1 irritant en arrogant. En dom.
En dat is @boriske? ;P
@boriske: je bedoelt toch niet de winnaar van Brazilië 2019??🤨
Nah, ff een vetteltje doen bij de start (je tegenstander van na de buitenkant drijven) en dan de Red Bull naar de finish rijden! Geef ons een saaie race, Max!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).