Max Verstappen verzucht: 25 races per jaar is teveel

Auteur: , 37 Reacties

Helaas voor de fans die hoopten op meer F1-races, lijkt niet iedereen in de paddock dat een goed idee te vinden.

Max

Sinds de Amerikanen van Liberty Media de F1 hebben overgenomen wordt er al gesproken over het uitbreiden van de Formule 1 kalender. De simpele gedachte: meer F1 = meer beter. De Amerikanen hebben in eigen land ervaring met ontzettend veel races in een seizoen. In de NASCAR Cup Series worden dit jaar maar liefst 41 races verreden, hoewel sommige daarvan plaatsvinden in hetzelfde weekend op dezelfde baan.

Hoewel F1 een andere belasting met zich meebrengt omdat het circus de hele wereld overvliegt, spreken head honcho’s van Liberty Media al enige tijd hun wens uit voor een kalender met 25 races erop. Op die manier kunnen extra markten ontgonnen worden, door bijvoorbeeld meer races in het Verre Oosten. Tevens zou er naast de Grand Prix in Austin, Texas nog één of zelfs twee extra races gehouden kunnen worden in ‘Murica, om de sport daar ook eindelijk groot te maken.

Hoewel coureurs tot voor kort veelal uitstraalden ‘hoe meer races, hoe beter’, is een veelgehoord bezwaar tegen een uitbreiding van de kalender dat het teveel zou eisen van teamleden zoals monteurs en dergelijke. Zij zijn doorgaans een kleine week bezig zijn met al hun werkzaamheden op het circuit en zodoende dus ook veel weg van huis.

Günther Steiner, de Italiaanse teambaas van Haas F1 die voorheen werkzaam is geweest in de Amerikaanse racerij, gaf eerder al aan dat dit probleem te ondervangen is met roterende crews. In de NASCAR-serie gebruiken ze die immers ook.

Misschien voelen de coureurs de bui hangen, want onlangs gaf Alonso al aan dat hij stopt met de F1 als er daadwerkelijk 25 races in een seizoen komen. Bij de race in Canada worden nu meerdere coureurs over de kwestie gevraagd, waaronder Hamilton en Max.

Hamilton voegt zich bij de woorden van Alonso en geeft de nieuwe eigenaren daarmee iets om over na te denken. Max is iets milder, maar ook hij geeft aan dat het huidige aantal races wel oké is. Als je sponsorbijeenkomsten en dergelijke in acht neemt, wordt het volgens Max allemaal wel een beetje veel als er nog een aantal races bijkomen. Dit sentiment staat enigszins haaks op eerdere uitlatingen van Max dat hij het liefst zo vaak mogelijk achter het stuur wil kruipen. Misschien heeft hij inmiddels wat meer andere dingen te doen.37 reacties

Meer races maakt elke race minder belangrijk. En daarmee minder interessant om te bekijken. Daar zit wel een gevaar in voor Liberty. De reden dat de Olympische Spelen zo belangrijk zijn is omdat ze maar zo zelden gehouden worden.
@mashell: Daar heb je een goed punt! Een evenement als de Olympische spelen zou zijn waarde verliezen als dat om de paar maanden gehouden zou worden, maar aan de andere kant proberen de sportbonden in het voetbal of het basketbal juist zoveel mogelijk wedstrijden af te werken. Ik ben oprecht benieuwd aan welke kant van dat spectrum de Formule 1 valt
@mashell: Een ander puntensysteem vangt dat heel makkelijk op
@bassx: zeker, het zou gaaf zijn als ze bij bepaalde circuits dubbele punten zouden uitdelen. Spa, Monza, Interlagos etc. Daarnaast lijkt het me sowieso zinnig om nu eindelijk eens punten te geven aan de polesitter en snelste ronde.

Sprintraces na de quali waarin met bijv 10 auto’s tegen de tijd gereden wordt in de vorm van een race, waar meer punten behaald kunnen worden maar er mag nadien niets meer aangepast worden aan de auto’s.
@str8six: snelste ronde vind ik wat overdreven maar ben het helemaal met je eens dat er ook in de quali punten moeten kunnen worden gescoord.
@mashell: Roterende crews betekent ook significant meer personeelskosten en meer apparatuur die dubbel uitgevoerd moet worden …
@dawwg: geld lijkt geen probleem in de F1.
@mashell: sauber zit er al zo goed bij…
@mashell: Bij voetbal spelen ze ook 34 keer in de NLse competitie. 38x in niet-Mickey-mouse competities. En dan zijn er nog mogelijkheden om doordeweeks in de avond naar andere clubs te kijken die niet veel tegen elkaar spelen en er is zelfs nog zoiets als de beker, om ook een keer goedkoop naar een stadion te gaan terwijl het niet zo druk is.
En toch zit er bij voetbal vaak de spanning wel op, ook al is het spel dramatisch…. wacht ns even, dit is precies zoals de F1 nu is.

En die coureurs moeten niet zeiken, zat, maar dan ook zat mensen die graag hun job doen voor de fractie van hun salaris.
Daarnaast hebben de meeste teams zat werknemers ‘thuis’ op de fabriek zitten. Veel van deze werknemers zullen t helemaal niet erg vinden om ook een paar weekenden op locatie mee te mogen. Vele werknemers van de teams zitten daar niet voor het geld overigens, maar meer voor de uitdaging.

Een goed punt tegen meer races, is zeggen dat het dan nog meer kost. Echter, de kosten van de F1 zitten ook zeker in het over-engineren om zo dicht mogelijk tegen de grens aan te zitten. Ik durf oprecht te zeggen dat je makkelijk een F1-auto kan ontwikkelen voor de helft van de kosten, die net zo snel is als nu, net zo veilig als nu, door alleen de regelementen op de juiste manieren aan te passen en evt wat meer onderdelen standaard te maken. Dus dat punt hoeft ook niet op te gaan, als de wil er zou zijn.
@gregorius: een NBA-seizoen in Amerika telt 82 wedstrijden. Dan heb je zelfs nog geen playoffs gespeeld. Als je een spannende playoff reeks hebt gehad, dan heb je er weer 16 extra gespeeld
@mashell: en dan heb je het nog niet eens over wat het oplevert, dat is immers waarom het om draait. GELD ik wordt er kotsmisselijk van. Hetzelfde maar totaal anders, een bod gedaan op cristiano Ronaldo 200 miljoen, kom op man gaat het om sport of om geld? Wat een kutzooi.
Ik denk dat de extra races het probleem niet zijn, meer het circus er omheen. Al die extra dagen handjes schudden, sponsors kussen en pers te woord staan telt allemaal op bij een toch al druk schema. Een keer is’t mooi geweest.
Wat een gezeur van Alonso, Hamilton en dan in mindere mate ook Max. Zij leven waar anderen alleen maar van kunnen dromen, racen op de mooiste circuits in de snelste auto’s en krijgen en passant ook nog miljoenen betaald. Zolang het logistiek en medisch verantwoord is moeten ze eigenlijk niet klagen en juist blij zijn dat ze extra racemogelijkheden krijgen.

Oh, en dan nog iets wat hier vrij weinig mee te maken heeft maar ook wel sappig is: De F1-tak van Bild heeft van betrouwbare bronnen vernomen dat als Honda niet binnen twee races een competitieve krachtbron kan aanleveren, McLaren dit seizoen niet afmaakt met de Japanners. Normaal gesproken is Bild een sensatiekrant, maar hun F1-tak is doorgaans toch een van de betrouwbaardere media. Spannend!
@edge: Niets gezeur; al dat reizen en 16-urige werkdagen in het weekend trekt een enorme belasting op de teams; het gaat echt niet alleen om de coureur die rondjes rijdt hoor …
@dawwg: Dat is ook deel van het punt wat ik probeer te maken. De coureurs krijgen het meeste betaald en klagen het hardst. De rest van het team zal ook die 25 races per seizoen moeten afwerken als Liberty haar zin krijgt. Die mensen verdienen een fractie van wat de coureurs jaarlijks mogen bijschrijven, zijn wel afhankelijk van dat inkomen en klagen amper. Dan vind ik best dat het divagedrag van de coureurs een tandje minder mag.
@edge: hoeveel monteurs hebben in ingang tot de pers om te klagen. Juist als je heel veel verdiend dan denk je “acht wat minder werken is ook goed, verdien ik wat minder maar kan ik ook nog goed rondkomen”.
@dawwg: ach schei toch uit met de gemauw laat ze maar een nachtje met me meegaan koerieren piepen ze wel anders.
@Edge: eerder stoppen in het seizoen betekent contract breuk met de FIA en kost miljoenen aan een boete.
@erik2907: Klopt helemaal. Sorry als mijn post niet helemaal duidelijk was. De suggestie die gewekt werd was ook niet dat McLaren ermee zou stoppen, maar enkel dat men zou breken met Honda. Dit seizoen zou dan afgemaakt worden met de motoren van een andere fabrikant, volgens andere geruchten Mercedes. Doordat de montagepunten van de motor door de FIA voorgeschreven zijn, hoeft daar niet het hele chassis voor op de schop.
@erik2907: ja, en kom ze niet aan de portomonnee. want dan worden de kaartjes voor een race nog duurder, mark my words.
Ik vind 20 á 22 meer dan zat. Het is toch ook niet te doen om elke week het halve weekend achter de tv te zitten?!
@trustmeiamanengineer: Ik lees als het mooi weer is gewoon de samenvattingen van Ab.
@trustmeiamanengineer: F1 app met F1 access abbo is prima te doen naast je dagelijkse routines
Genoeg is genoeg. Ook in de F1.
Beetje huilebalken. Net als die verwende voetballers die 2x per week een wedstrijd teveel vinden. Er zijn genoeg bouwvakkers of zelfstandig ondernemers te vinden die best zouden willen ruilen.
@jaymz: Voetballers zijn nog te lui om 90 minuten te rennen en je vergelijking is enorm krom; voetballers maken heel wat minder reis-KMs dan F1 teams. En een bouwvakker is meestal ook niet op z’n best als ie week-in, week-uit 80 uur per week werkt …
@dawwg: Als Max het niet meer aankan mag hij me bellen.
@dawwg: Hoe leuker je baan, hoe minder de reis-kilometers wat uitmaken.
Ook NU ben je geen reizende werknemer van het F1 circus als je echt een familie mens bent.
Je werkt bij een F1 team omdat je blij bent dat je binnen mag komen en omdat je fan van dat leven bent. Niemand die daar werkt omdat ie geen andere reele keus heeft (ok, misschien Olav Mol dan, die kan echt nergens anders aan de slag).
En waren het niet de coureurs die afgelopen winter op de sociale media zaten te zeiken dat ze wel weer konden beginnen met racen?
25 races, 8 dagen incl reizen. 25 x 8 is 200 dagen van huis. Niet zo zeuren dus, racen en sleutelen!
@cloverleaf: het zijn 200 dagen van huis ja. Dus ook 200 nachten. Dus ook al die weekenden.

Ik heb dat jaren lang gedaan en je hele sociale leven gaat ervan naar de kloten. Je mist alle uitjes van je familie, de leuke dingen die je vrienden organiseren en aangezien je vaak langere dagen maakt dan wanneer je 5 dagen van 9 tot 5 werkt is het zo makkelijk nog niet alsof het klinkt. Nu ik een gezin heb zou ik dat echt niet meer willen, en ik ben nou niet echt de meest sentimentele persoon die er is…
Gewoon door racen, kan best elke week n race.
Als de heren coureurs geen zin hebben wil ik wel n jaartje sturen voor een paar miljoen.
Dit is mogelijk als ze de races aanpassen naar regio. Meerdere races in (Z-O) Azie, de races in EU allemaal achter elkaar, (Z) Amerika daarna. Dan moet dit m.i. makkelijk mogelijk zijn. NASCAR racen ze elk weekend is natuurlijk makkelijker qua reizen en kosten maar de sleutel ligt volgens mij bij het aanpassen v/d kalender en de reisafstanden minimaliseren.

Meer F1 en meer races juich ik als fan alleen maar toe.
Misschien moeten de F1 coureurs eens gaan kijken naar de NBA. Die spelen pas veel wedstrijden.
Bij superbike rijden ze 2 races. Zaterdag race 1 en zondag race 2. En bij race 2 draaien ze ook de hele top 9 om. Word je 1ste in race 1, dan start je als 9e in race 2. Ben je 2e geworden in race 1 dan start je dus als 8ste in race 2 etc etc. Ze rijden 13 weekenden 26 wedstrijden. Dat zouden ze in de F1 ook wel kunnen toepassen lijkt mij. Kunnen ze gelijk een paar saaie circuits schrappen.
Dan doen we 24 races, probleem opgelost
Ik denk dat 25 races te veel is. Voor de teams maar ook voor de kijkers. Het klinkt een beetje sneu maar ik heb ook weer niet zo veel vrije tijd die ik aan het zondag urenlang op de bank hangen kan besteden. Voor mij hoeft het niet.
LaLancia verzucht: 365 dagen per jaar nieuws over Verstappen is teveel

OT: Deze knul verdient meer dan genoeg, dus 25 races p/j kan prima. Werken voor z’n geld zal-ie!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).