De Mazda CX-5 is opgefrist. Naast een paar grappige designkenmerken zijn er ook technische aanpassingen.
Lekker sturen
Wat sturen betreft heeft de Mazda CX-5 bij ons altijd een streepje voor. Deze SUV rijdt namelijk verrassend lekker. Het is in zijn segment een goede keuze voor de stuurman, al zijn er natuurlijk ook verbeterpunten, waarover later meer. Vrijwel elk jaar voert Mazda verbeteringen door op zijn modellen. De upgrades voor de CX-5 voor 2022 zijn wat uitgebreider dan voorheen.
Laten we eens kijken naar de noviteiten. We bespeuren een nieuwe voor- en achterbumper, een nieuwe grille en Mazda past nieuwe velgdesigns toe. Ook de verlichting wordt visueel aangepast, met onder meer vernieuwde C-vormige dagrijverlichting. Ook de achterlichten zijn gewijzigd. Niet heel schokkend, maar alles oogt toch net even wat strakker dan voorheen.
Technische upgrades
Maar wat als we de cosmetische aanpassingen even buiten beschouwing laten? Is er ook op technisch vlak wat aangepast? Jazeker, leggen we natuurlijk graag even uit. De geluidsdemping is naar een hoger plan getild. En ook de structuur van de stoelen is aangepast, de benzine-automaat met AWD krijgt een specifieke off-road rijmodus en Mazda heeft ook de andere rijmodi verder verfijnd. Zijn die zaken ook merkbaar? De stoelen zeker: die zitten erg prettig. Gevoelsmatig is de CX-5 ook wat stiller dan voorheen, al laat de atmosferische benzinemotor nog altijd van zich horen als je flink in toeren klimt.
Betere bagageruimte
Ook heel goed merkbaar: Mazda deelt de opbergruimte onder de laadvloer voortaan beter in. Je hebt ook twee laadhoogtes in de bagageruimte. Op sommige versies krijg je een laadvloer met aan één zijde tapijt en aan de andere zijde een beschermende vuil- en waterbestendige kunststof. De vernieuwde kofferbakinrichting resulteert in meer liters bagageruimte (nu 550 liter, een toename van 73 liter). Ook nieuw is de fileassistent (Traffic Jam Assist) in combinatie met de automatische versnellingsbak.
Onder de streep dus best wel wat upgrades. Mazda gooit daarnaast de line-up compleet overhoop. Gebleven zijn de Comfort en Luxury versies. Nieuw zijn de drie uitrustingsvarianten Sportive, Newground en Signature. Deze drie versies hebben allemaal subtiele verschillen.
Newground
Laten we eens starten bij de Newground-variant (zie foto’s in deze rijtest), dat is de off-road uitvoering. Je kunt hem herkennen aan skidplates aan de voor- en achterzijde, zilveren afwerking aan de zijkanten en een zwart kunstlederen interieur met groengele accenten. De bagageruimte heeft een dubbelzijdige kofferbakvloer met waterafstotend deel. De Newground is gebaseerd op de Comfort-uitvoering en heeft onder meer kunstlederen bekleding, 19-inch lichtmetalen wielen, een elektrische achterklep en keyless entry. Rijden kan vanaf 40.740 euro.
Sportive
Door naar de Sportive. Die oogt wat sportiever met details in hoogglans zwart, zwarte 19-inch lichtmetalen velgen en rode accenten. De Sportive is gebaseerd op de Luxury en heeft onder meer kunstlederen bekleding en een zwarte hemelbekleding. Optioneel levert Mazda een schuif-/kanteldak en een volledig zwart lederen interieur. De Sportive is beschikbaar vanaf 42.940 euro.
Signature
Wat rest is de Signature met kunststof delen in de exterieurkleur. Kenmerken zijn donkerbruin nappaleer, een schuif-/kanteldak en de afwerking in het interieur met Japans Sen-hout. De Signature is beschikbaar vanaf 45.140 euro.
Motoren CX-5 2022
De CX-5 modeljaar 2022 blijft beschikbaar met twee benzinemotoren van 165 of 194 pk en een dieselmotor van 184 pk. De 165 pk benzinemotor is beschikbaar als handgeschakelde zesversnellingsbak of tegen een meerprijs van 3.000 euro met zestraps automaat. De 194 pk benzineversie en 184 pk dieselmotor zijn altijd gekoppeld aan automaat en beschikbaar in 2WD of 4WD. Het geremde trekgewicht varieert van 1.800 tot 2.100 kilogram, afhankelijk van de gekozen motorvariant.
Overzicht prijzen Mazda CX-5 2022
- Skyactiv-G 165 2WD handbak: 36.490 euro
- Skyactiv-G 165 2WD automaat: 39.740 euro
- Skyactiv-G 194 2WD automaat: 44.240 euro
- Skyactiv-G 194 4WD automaat: 56.790 euro
- Skyactiv-D 184 2WD automaat: 55.990 euro
- Skyactiv-D 184 4WD automaat: 61.490 euro
De ideale aandrijflijn
De handbak van de CX-5 met Skyactiv-G 165 benzinemotor schakelt perfect, alleen de automaat is er eentje van het luie type. In dat opzicht zou een automaat met dubbele koppeling een betere keuze zijn geweest. Daarnaast voelt de 165 pk benzinemotor aan als ondermaats. Je komt gevoelsmatig gewoon wat vermogen te kort. Beter kies je voor de Skyactiv-G 194 benzinemotor. Die heeft meer kracht en rijdt daardoor stukken beter.
Alleen die fijne zestraps handbak is weer niet leverbaar op deze 194 pk sterke benzinemotor. Mazda levert hem alleen met die conventionele zestraps automaat. Zodoende bestaat de perfecte combinatie niet binnen de line-up van de CX-5. Als je dan toch moet kiezen, neem dan de Skyactiv-G 194 met automaat. Die extra peekaa’s maken van de CX-5 een veel leukere auto. Met die automaat valt te leven.
Fijn stuurgedrag
Gebleven is het fijne stuurgedrag, de prettige demping en de lekkere sound van de atmosferische motor. Gebleven is ook een wat zakelijk interieur. De uitvoering Newground probeert met groen-gele details het interieur wat op te vrolijken, maar onder de streep voelt het interieur wat sober aan. Veel grijs en zwart. Wel keurig afgewerkt overigens. Mazda gebruikt mooie, doorgaans zachte materialen.
Het infotainmentsysteem ondersteunt Android Auto en Apple CarPlay en laat zich met een draai-selectieknop eenvoudig bedienen, alleen heeft het scherm zelf geen touchfunctie. Het invoeren van een adres kan manueel of per spraak. Met de zojuist genoemde knop is dat een hele klus, waardoor je al snel overschakelt op een dienst als Google Maps. Wat dat betreft is Apple CarPlay geen overbodige luxe.
Is de CX-5 nog wel interessant?
Als je zoekt naar een fijnsturende SUV, dan ben je bij de CX-5 nog altijd aan het juiste adres. Ook nu weet deze auto ons te overtuigen met zijn stuurgedrag. Alleen in Nederland krijgt de CX-5 het moeilijk. Relatief hoge CO2-cijfers – minimaal 153 g/km voor de basisversie – maken de auto vrij duur, want veel BPM. Prijzen lopen uiteen van 36.490 euro voor de instapper tot een stevige 64.490 euro voor de AWD-dieselversie in Signature-uitvoering. De Skyactiv-G 194 Sportive met automaat en voorwielaandrijving geniet onze voorkeur, maar ook dan praat je al over 50.690 euro.
Wachten op de CX-60 Plug-in Hybrid
Ons advies zou zijn om te wachten op de komst van de nieuwe Mazda CX-60. Die komt later in 2022 op de markt en heeft een plug-in hybride aandrijflijn met meer dan 300 pk. Een PHEV heeft op papier een relatief lage CO2-uitstoot waardoor je minder BPM betaalt. Het kan dus zomaar zijn dat je straks een SUV kunt rijden met dik 300 pk voor minder geld.
Dan is de rekensom natuurlijk zo gemaakt, als je dan maar wel realiseert dat je die CX-60 wel moet opladen om te profiteren van het systeemvermogen van de 2,5-liter viercilinder benzinemotor en elektromotor. Naar een Mazda CX-5 heb je geen omkijken. Het is nog een van de weinige niet-geëlektrificeerde SUV’s van dit moment en sowieso een auto die wat sturen betreft de stuurman zal aanspreken.
jensoffbutton zegt
Nog altijd één van de mooiste in zijn klasse.
mashell zegt
Geen Skyactiv X of eSkyactiv X motoren? En wat was de gedachtegang bij deze kleur, we hebben nu al heel lang dat prachtige rood, laten we eens iets heel anders doen: bedorven Olvarit groen!
schreute01 zegt
@mashell: die komt later in de vorm van een 6 cilinder. De moeite van het wachten waard!
faalhaas zegt
Mooie *kuch* SUV, maar hadden ze dan echt niet een uitvoering kunnen kiezen zonder uitlaat-afdek-dop?
christian85 zegt
Onder de SUV’s gewoon een hele nette auto. Oké sommige details zoals de fancy kleur van de ventilatieroosters hoeft van mij dan niet.
Johanneke zegt
Mijn ouders hebben zo’n cx30 skyactiv e. Oid. 180pk mild hybrid. Ding rijdt uit de kunst, kan niet anders zeggen. Gemiddeld verbruik van 1 op 19, dat rij ik ook met onze 2010 Ford Ka met 69pk!! Ik vind de automaat alleen wat traag, had liever de handbak genomen. Maar de aankleding (het is het luxe model), de afwerking enzo, echt zeer netjes. En toch net iets normaler, ze hebben ook proefgereden in de de ‘premium’ merken als lexus, audi. Deze mazda reed by far het beste, en je blijft lekker normaal, vindt die generatie, zeker in het oosten, ook wat waard.
degrotemuis zegt
Het blijft een sympathieke auto die inderdaad ook prima stuurt. De enige SUV die tot nu toe op m’n shortlist staat bij het shoppen naar een nieuwe (tweedehands) daily, al heb ik daar sinds die hele covid ellende even wat minder haast mee, omdat de daily van ongeveer 35.000 km per jaar naar amper 10.000 per jaar is teruggevallen met vrijwel alles online. Misschien komend jaar. Maar dan wel in het rood en zonder hippe groene ventilatierooster omlijsting.
lecomte zegt
Nog steeds een prima auto om te zien. Al is deze kleur niet mijn favoriet.
@bartoostvogels: De Signature uitvoering bestaat al sinds 2016 en is niet nieuw ;-)