Mercedes-AMG GLC43: rijtest en video

Auteur: , 71 Reacties

Geen V8, maar toch een AMG badge en dat alles in een midsize SUV. Eerlijk gezegd had ik er niet direct zin in, maar de SUV met de vreemde naam bleek toch de moeite waard.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

GLC, GLA, GLE?

Bij Mercedes-Benz zagen ze zelf ook de bomen in het SUV bos niet meer, dus moest er iets met de naamgeving gaan gebeuren. Voorlopig zien we alleen maar meer carrosserievarianten uit de kokers van de productmanagers in Stuttgart komen, dus enige structuur was van harte welkom. Een deur verder bleek dat ze daar al over hadden nagedacht en dus volgen de SUV’s voortaan de naamgeving van de limousines/ hatchbacks. De kleinste Mercedes-Benz heet A-klasse en dus kreeg de kleinste softroader direct de naam GLA. De GLK past bij de C-klasse en mag voortaan door het leven als GLC. De car formerly known as M(L)-klasse is van formaat E-klasse en heet dus GLE. In hetzelfde stramien werd de grootste SUV omgedoopt van GL naar GLS.

Mercedes-AMG GLC43

AMG light

Dat klinkt misschien wat onrespectvol, maar het idee is solide. Audi doet het (per ongeluk?) vanaf de jaren negentig al goed. De S-modellen zijn iets sportiever, maar voor het echt ruige werk moet je doorsparen voor een RS. Zowel BMW als Mercedes-AMG bedachten zich twee decennia later dat er blijkbaar wel iets in het idee uit Ingolstadt zat en kwamen toen ook met een iets minder ruige performance variant.

Mercedes-AMG GLC43

Voor de voortstuwing zorgt een 3,0-liter grote V6-biturbomotor, het is overigens de enige zescilindervariant die in de GLC leverbaar is. Met dat laatste bijzinnetje kun je je wellicht voorstellen dat we wat weinig liefde voor de GLC zouden kunnen hebben. Zo’n viercilinder dieseltje is meer een figuurlijk verstandshuwelijk, dan dat we gek van liefde voor de deur van de dealer liggen. SUV is per definitie net even zwaarder en minder gestroomlijnd dan een sedan en staat ook nog eens hoger op zijn poten. In ruil voor de hogere zit, lever je dus altijd in qua rijeigenschappen. Wat dat betreft is natuurkunde niet zo heel ingewikkeld, maar het maakt dat een SUV met smaakje AMG-light direct op een achterstand begint.

Mercedes-AMG GLC43

Had ik al gemeld dat ik er niet direct waanzinnig veel zin in had? Natuurlijk is het geen straf om in een SUV met een straf prijskaartje rond te rijden, maar ik verwacht geen hilarische dagen vol met puur rijplezier. En dat werden het wel, want soms is zijn auto meer dan de delen. Daar doe ik het AMG 43 blok overigens tekort mee, want direct tijdens de start klinkt de V6 met twee turbo’s fantastisch. Het zou me niet mogen verbazen, want de geluidsdokters bij AMG staan er om bekend dat hun producties uit uitlaat en met het inlaattraject dik op orde zijn.

Mercedes-AMG GLC43

Qua prestaties valt het ook niet tegen, verre van zelfs. De V6 levert 367 pk en 520 Nm, wat voldoen is voor een sprint in minder dan 5 seconden naar de honderd. Dat is rete-snel voor een SUV en om de topsnelheid te beteugelen is het grote frontale oppervlak niet voldoende, de elektronica maakt er namelijk een einde aan bij 250 km/u.

OK, dus vierwielaandrijving hoeft niet saai te zijn!?

Teksten zoals “AMG performance 4MATIC vierwielaandrijving met op de achterwielen gerichte koppelverdeling” komen vaker terug in persberichten en vaak blijken die auto’s dan ook wel een stapje met de achterzijde te kunnen zetten. Bijvoorbeeld als je met het linkervoorwiel een forse stoeprand, een kleine rotspunt of adolescent boompje meepakt. Dat zijn de momenten waarop de gemiddelde vierwielaandrijver een zwieper aan de achterzijde durft te geven.

Mercedes-AMG GLC43

De GLC43 is anders, want de ingenieurs sturen 69 procent van het koppel naar de achteras en dus slechts 31% naar de vooras. Dat voel je, de GLC43 gedraagt zich zeker niet als de eerste beste suffe bus met vierwielaandrijving. Op droog voel je dat de balans anders is en als het ook maar iets gladder wordt is er zowaar een driftje mee te leggen. Kom daar maar eens om in de gemiddelde quattro of xDrive variant.

Concurrentie en prijzen

Een “kale” GLC43 heeft de al stevige prijs van 90 mille, maar bij een beetje premium merk plus je er nog een kleine middenklasser aan opties bij. Voor de GLC43 is het niet anders: de catalogusprijs is maar liefst 118.947 euro. Er zit overigens nog wel meer dan een fijne middenklasser aan belasting op. Voor de uitstoot van het gas waar plantjes zo lekker van groeien (CO2) mag er € 25.079 in een blauw envelopje worden afgeleverd, maar dan nog is de GLC43 een prijzige jongen.

Mercedes-AMG GLC43

Concurrentie is er nogal veel in deze klasse, maar als het op echt sturen aankomt is de Macan (rijtest) de meest logische tegenstrever. Vooraf had ik het niet bedacht, maar de GLC43 is stiekem wellicht nog iets leuker dan de Porsche. Wat een verrassing. Filmpje!71 reacties

Ik zou het heel jammer vinden als ik een auto koop en het kenteken begint met KK. Ben ik gewoon raar of hebben jullie dat ook?
@hijman85: Je bent niet gewoon raar, je bent kkraar!
@gash: mwah……
@gash: hahahahha!
@gash: Held!
@hijman85: Waarom? Is toch niks mis met Kapitein Koek
@hijman85:
Er zijn in inderdaad elegantere lettercombinaties denkbaar…
@hijman85: Niet als je Koos Koets heet
@hijman85: Ik heb er ook een. Totaal geen moeite mee.
@hijman85: ik ben niet mee, verwijst het dan naar een BN’er of NLse partij ofzo? (Ben Belg)
@captain: In Nederland wordt de kk door breezah kiddies graag gebruikt als afkorting voor een ziekte waar oncologen zich mee bezig houden.
@felixf: Ah juist, weet wat je bedoeld maar dat wordt hier (gelukkig) nooit gebruikt als vloekwoord
@Captain: en dat is maar goed ook
@felixf: Voor een ieder die het niet snapt: het staat voor kanker.

Spreek dat soort dingen de volgende keer alstublieft toch gewoon uit. Van dit soort betutteling krijg je alleen maar een zwakke overgevoelige maatschappij.
@hijman85: gewoon en raar achter elkaar in 1 zin…dat is pas raar
@hijman85: niks mis met een komkommer
@hijman85: klopt, jij hebt liever KKK
Mooie auto en mooie foto’s trouwens. Zijn jullie er toevallig samen met een Megane RS 250 cup heen gereden?
@hijman85: toevallig niet, want afgelopen vrijdag lag er geen sneeuw! ;)
@hijman85: Een paar artikeltjes naar beneden staat een spot van de gele Megane RS van cameraman Martijn. Zou dus goed kunnen.
@edge: Martijn was me voor, I stand corrected! Wel een toffe Megane trouwens!
Ik ben positief verrast! Ik vond de GLC an sich al een hele mooie auto, als AMG is hij nog lekkerder zo te zien. En wat klinkt die V6 goed, heerlijke roffel zit er in. Typisch dat Mercedes-AMG dat weer voor elkaar weet te krijgen.

En leuker dan de Macan, dat had ik nou niet verwacht. Knappe prestatie!
@viezefreddyw: Wat ik overigens wel ontzettend gay vind tegenwoordig zijn uitlaatsierstukken. Er is overduidelijk een enkel pijpje te zien maar toch doen ze twee uitlaatsierstukken. Ziet er niet uit, echt niet.
@viezefreddyw: Klopt, er stond laatst een GLE63 AMG-S hier bij mijn werk en daar zie je ook dat het sierstukken zijn. Je keek aan beide kanten dwars door de uitlaat heen. Zogenaamd zitten er 4 pijpjes op. Maar dat zijn alle 4 sierstukken. Ik ben best benieuwd wat er nou precies onder zit als je hem op de brug zet.
Voor 120k koop je ook een echte C AMG Estate (zelfs de kale AMG S variant red je net) Dan heb je dik 100pk meer en een aantal van de opties al standaard aanwezig. Vind het een knappe auto maar flink aan de prijs dan. Overigens oogt ie als AMG een stuk breder dan een standaard GLC, kan ie goed hebben. Valt me nu pas op dat de gewone GLC een beetje iel oogt anders.
@E34M5Touring: Idd zeg. Hoewel ik deze GLC zeker kan waarderen, zou ik toch ook eerder een C63 estate kiezen voor dat geld.
@berlinetta: Ja en als je voor de gewone AMG gaat kan je nog 10k aan opties aanvinken voor de prijs van de geteste GLC. Pano dak, Command en een soundupgrade en dan heb je nog wisselgeld. Leer is standaard op de AMG dus alleen ff kleurtje kiezen en klaar.
@e34m5touring: Klopt, maar dit soort Test wagens zijn altijd helemaal volgehangen. Als je net zo hard los gaat met opties op de C63 kom je veel hoger uit. En andersom dus ook als je net zo veel opties op deze GLC gooit als jij op de C63 noemt kom je rond de 100K uit. 100K of 120K is nog best een aardig verschil.

Maar ik ben het geheel met je eens dat je wel een klap van de molen gehad moet hebben om deze wagen te bestellen zoals hier getest. Dan is de C63 estate inderdaad de betere koop. Ook een stuk waarde vaster vermoed ik.
@kilum: Jawel dat is ook waar. Maar zo’n rare afweging vind ik het niet. Een C63 zit standaard voller dan deze. En je hebt een ‘echte’ AMG, V8 BitTurbo ipv V6 BiTurbo. Dat zou mij wel over de streep trekken om dat te doen ipv een AMG ‘light’. Tuurlijk kan je zo’n AMG ook naar 150k opspeccen. Maar met de door mij genoemde opties (dak, command en soundupgrade) zou ik er toch wel klaar mee zijn.
@E34M5Touring: Of je hebt liever het net wat beschaafdere geluid van de V6 en een mogelijk iets minder hard onderstel dan de “echte” AMG. Er valt wel wat voor te zeggen.

Verder ben ik het volledig met Wouter eens betreffende het segment. Het ziet er overigens ook een stuk beter uit dan die rare hoog-op-de-poten vierdeurscoupes.
Kijk, zo gek is het idee nog niet om het gat tussen de top motorisering en het AMG model op te vullen.
Stifler’s mom!

Deze auto is mooi, terwijl dat van zijn voorganger (GLK) toch niet echt gezegd kan worden. Ik vind dat dit segment wel echt enorme stappen heeft gemaakt in de afgelopen jaren. De vorige Q5, huidige en vorige X3, de GLK, eerste generatie XC60, het waren allemaal wel prima auto’s als je een SUV-achtige zocht, maar heel spannend of mooi was het niet. Nu heb je gewoon een hele rits auto’s in dit segment die oprecht mooi zijn. Uiteraard de GLC, maar ook de F-Pace, Macan, Stelvio, nieuwe Q5 en nieuwe XC60 komen in mij op. Ik zou dan ook niet direct meer weten voor welke auto ik zou kiezen als ik in dit segment zou (moeten) shoppen.
@Edge: je vergeet de Range Rover Velar ;)
En Volvo komt met de XC60 T8 die meer pk’s heeft en sneller op de 100 is dan de AMG van Mercedes.

Rare tijden…
@gekketurbo: maar dat geluid ;-)!!! Ik heb een C43 en verdorie die V6 is verslavend, het bolt, stuurt en gaat écht beter en leuker dan je allemaal zou verwachten van een ‘light’ en ik vind persoonlijk het interieur ook knapper van de GLC.
Op vlak van exterieur heeft de Volvo een plusje, maar ik kijk meer naar de binnenkant dan de buitenkant :D!
@technopatat: Geluid van de T8 is best ok, maar stelt waarschijnlijk niks voor bij die van de GLC43. Qua interieur vind ik Mercedes iets te klassiek en druk qua uitstraling, maar zijn beide fantastisch. Uiteindelijk zal het clientèle kiezen voor de sereniteit van de XC60 T8 of de bruutheid van de GLC43.
Trouwens, ik denk dat de XC60 T8 aanzienlijk goedkoper zal zijn door de co2 taks. De XC90 T8 heeft ook maar iets van €500 BPM, waardoor hij aanzienlijk goedkoper is als vergelijkbare concurrenten.
@gekketurbo: ik ben gelukkig een belg en hoef aan jullie grote zorg niet te denken dus ;-)! Voor mij de co2 uitstotende V6 dus :D!

Maar je hebt zeker gelijk, 2 verschillende manieren van hetzelfde segment te bespelen. Ik heb het wel voor de speelsheid en de glimlach die de AMG op m’n gezicht bracht, anderen kiezen voor de sereniteit van de Volvo en die gaan zeker en vast ook een prima (en minstens even snelle) auto hebben waar zij ook prima gelukkig mee zijn.
@gekketurbo: Totdat de accu leeg is. Dan mis je ineens 80 pk.
@berlinetta: volgens mij mis je die ook boven de 150kmh. Dat was bij de D6 in iedergeval wel zo
@kennone: Net waar je ze nodig hebt met een dergelijk model…

Voor Nederland niet zo relevant wellicht maar bij de Oosterburen is het lullig als je er door een diesel hatchback uit wordt gereden dankzij je niet zo gunstige stroomlijn.
Mooie stoelen zeg!! Dat bruine leer komt stijlvol over.
Ben niet per sé erg fan van Mercedes maar dit is wel weer een erg lekkere video.

Dus dit is volgens @wouter een echte milfmobiel haha

Ondertussen na het lezen ook het filmpje bekeken! Heeeel erg grappig gedaan met Stiffler’s mom :D!

En zoals ik hierboven reageerde: ik heb een C43 amg Combi (T voor de kenners) en kan me eigenlijk in alles perfect vinden wat wouter zegt.

Enige aanvulling dat ik heb is dat sport-plus een beetje over gesimuleerd sportief is in de C. De auto hangt zo aan het gas dat een auto voor je eventjes volgen tot je er voorbij raakt gewoon niet leuk is. Maar, daarvoor heb je dan weer de ‘individual’ stand :-)!
Voor elk probleem een oplossing, en deze 43 amg’s zijn echt een heerlijke oplossing naar mijn smaak.
@technopatat: Het bizarre is dat dit bij de diesel ook wordt gedaan. Blijft gewoon ruim boven de 3000 toeren hangen, een hoop herrie maar geen optimale versnelling. Daar valt nog wel wat te winnen.

Zo een individual instelling is echter wel ideaal, heb ik bij BMW destijds enorm gemist. Geloof dat die het nog steeds enkel bij M modellen hebben.
@karhengst: moh weer iets dat ik meer weet! Is inderdaad wel heel raar. Ik snap en bewonder dat ze echt een groot verschil willen stoppen tussen comfort en sport en sport-plus. Maar ik denk dat ze een stagair hadden met wat extra jeugdig enthousiasme :D!
Van mij mag ze wel in de 510pk sterke Alfa Romeo Stelvio komen aanrijden. Maar de GLC vind ik ook erg gaaf!
Is dit nou een opvolger van de ML63AMG ?
@naamloos3: nee dat is de GLE63 AMG, dit is de GLK opvolger. Alleen was daar geen AMG van te bespeuren :-)!
Chique auto is dit toch, zelfs met AMG styling. Dat geeft hem dan wel net dat rauwe randje.

Alleen die rode gordels bij bruin leder…..
Foto 6…..slecht gespoten
via Android app
@730ld: spuitwerk is top, verdiep je anders even in de lakopbouw van mercedes.
Heb al enkele gezien zonder AMG opsmuk en echt mooi kan ik ze niet noemen, zelfs met AMG opsmuk kan zo’n GLC mij niet bekoren. Doorsparen voor een GLE of in Ingolstadt gaan shoppen vind ik.
welke dag van de maand zijn die borrels dan? En wat zijn de verdere ballotage criteria? Mag een Y chromosoom bezitten ook?
Stukken beter dan de GLK dat was (of is) echt een gedrocht.
Wat een geld zeg. Daar heb je ook een Stelvio Q voor met een enorme klap meer vermogen. En betere looks.
Ik zou toch wel twijfelen nu de nieuwe Range Rover Velar verschenen is, maar ik vind de GLC nog steeds een heel geslaagde auto!
Toevallig gisteren bij een zwarte GLC met AMG paketje wezen kijken en vond het ook een erg mooie auto boven mijn verwachtig.
Persoonlijk vind ik het de mooiste suv van Mercedes op dit moment.
Alleen jammer dat er geen 350d versie van is misschien in de toekomst nog?
Wat is hier trouwens AMG aan ??
@lincoln: ah mi gad
Mooie wagen, Mercedes is goed bezig de laatste tijd!
Lekkere video, een beetje drift en Wouter komt helemaal op dreef.
Als je deze nou te duur vindt, speciaal voor Nederland heeft Mercedes-Benz de GLC 350 e 4MATIC Business Milf Solution AMG ontwikkeld. Klinkt misschien een beetje goedkoop, maar het scheelt echt stukken. En als je net als ik vanwege dat hip-hop getwerk het geluid toch al had teruggedraaid maakt het verder nauwelijks uit, de looks zijn even goed en de prestaties meer dan voldoende.
Ten opzichte van de 2.0 uit de a amg vind ik de 367pk wel wat tegenvallen..
geen topsnelheid filmpje in jullie fragment :(
Dan zou ik toch voor een Macan gaan….
Pff, 120k voor een compact SUV.
Zo lelijk, anno 2017, zo’n TomTom achtig media scherm met van die dikke bezels ….. Zo 2010.
Leuk kleurtje
Ik wil graag een pluimpje voor @wouter. Mán wat heb ik weer gelachen. Echt te gek :)
Ik vind deze GLC echt heel erg mooi en van de video word ik best een wel hebberig! Dat geluid… En ook nog eens best praktisch denk ik met voldoende ruimte om mee op vakantie te gaan.
Maar – en dit is nogal off-topic – waar kan je zo’n fraaie aankoop fatsoenlijk verzekeren? In de afgelopen 2 jaar is mijn auto 3x door vandalen beschadigd… Eén keer door een dronken gast die op mijn motorkap is gaan dansen. Daarna is iemand in de parkeer garage mijn tegen de voorkant van mijn wagen aan gereden en zonder iets achter te laten door gereden. En een maand geleden heeft een een of andere eikel met een sleutel ofzo mijn auto rondom beschadigd. De politie doet niets. En de eerste keer heb ik het laten maken, maar ben ik daardoor zoveel treden terug gegaan in mijn bonus-malus dat ik het beter zelf zou kunnen betalen.
Kun je je mooie aankoop fatsoenlijk verzekeren tegen vandalisme? Weet iemand dat?
Wellicht komt er dan ooit nog eens zo’n mooie Merc voor de deur, maar nu durf ik zoiets simpelweg niet…
Die autofabriekanten liggen helemaal in een deuk met dit segment.

Wat geen bedragen zeg voor auto’s die net wat specialer zijn dan de doorsnee gebakjes.

Toch bizar dat mensen zoveel geld over hebben om zich te onderscheiden..

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).