Porsche Macan GTS: rijtest en video

Auteur: , 46 Reacties

Een kleine vermogensstijging, veel zwarte accenten en een iets straffer onderstel.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Het is geen Cayenne GTS
En met deze open deur, probeer ik toch nog een punt te maken. Net als bij de Cayenne, past bij de Macan de GTS tussen S en de Turbo. De Cayenne GTS is echter één van de laatste Mohikanen met een atmosferische V8 met bijbehorende fabuleuze soundtrack. De Cayenne koper heeft dus een reden om de snellere, maar tammer klinkende Turbo links te laten liggen. Voor de Macan GTS gaat dat feest niet op, want de 3.0 bi-turbo V6 is in de basis hetzelfde als het blok uit de Macan S. Porsche rept in het persbericht nog van een aangepast inlaat en uitlaat-traject (met minder tegendruk), maar de vermogensstijging is eenvoudiger te verklaren. De turbodruk steeg met 0,2 bar naar 1,2 bar en daarmee zijn de extra twintig paarden wel verklaard.

Porsche Macan GTS

 
Macan GTS
Met Sport Chrono
Cilinderinhoud2997 cc2997 cc
Vermogen265 kW/360 pk265 kW/360 pk
Koppel500 Nm500 Nm
1650-4000 tpm1650-4000 tpm
0-100 km/u5,2s5,0s
1000m25,0s24,7s
Topsnelheid256 km/u256 km/u
Leeggewicht1895 kg1895 kg

Verder valt er weinig te klagen over V6, hoewel het beter bij Porsche zou passen als de Macan de even grote (en sterkere) boxer-zescilinder uit de 911 zou gebruiken. Dat dat niet gebeurt, heeft er onder meer mee te maken dat de Macan onderhuids sterk is gebaseerd op Audi’s Q5 die ook met diverse V6-motoren leverbaar is.

Met de 3.0 bi-turbo V6 hoef je je verder niet bekocht te voelen. Met Sport Chrono pakket launch controlt de Macan GTS zich in vijf seconden rond naar de honderd. De wegen rond de vulkaan van Tenerife maakten het helaas onmogelijk op de topsnelheid van 256 km/u te verifiëren, maar naar verluidt stampt de Macan GTS wel heel makkelijk naar 200+.

Porsche Macan GTS

Het GTS sausje
Als Porsche jullie inmiddels goed hebben geconditioneerd, dan denk je bij deze drie letters aan twee kleuren. Rood en zwart om precies te zijn. De rode kleur is gelukkig een keuze, want deze tint vind ik persoonlijk nogal stoffig en bejaard. Gelukkig is er keuze zat in het kleurenpalet bij Porsche, maar niet voor de zwarte accenten voor de GTS. Als die je niet bevallen, dan rest er niets anders dan een ander type Macan te kiezen.

Porsche Macan GTS

Raamlijsten, de dakspoiler en vele andere accenten zijn hoogglans zwart. De koplampen en achterlichten zijn donker en de side-blades zijn in stemmig zwart carbon uitgevoerd.

Porsche Macan GTS

Binnenin is het vooral het gebruik van alcantara wat opvalt, hier en daar opgeleukt met wat rode accenten. Gordels, stiksels en de toerenteller vrolijken de boel wat op. Verrassend is het allemaal niet, maar fraai is het wel. Overigens biedt Porsche voor de Macan GTS de keuze uit vier interieurkleuren (zwart, beige, grijs of “zadelbruin”) en de rode accenten maken onderdeel uit van een optioneel pakket.

Porsche Macan GTS

Een mini-Cayenne
De kracht van de Macan is hoe de auto lijkt te krimpen als je het tempo op bochtige wegen omhoog gooit. Met een leeggewicht van 1855 kg behoort de Macan niet in de veder-klasse, maar de remmen (dezelfde als bij de Macan Turbo) schudden de snelheid er goed af. Bochtsnelheden liggen hoog en dankzij de vierwielaandrijving trakteert de Macan niet snel op onder- of overstuur. Dat laatste zou volgens Porsche wel makkelijker moeten kunnen in een Macan met het optionele elektronisch aangestuurde sperdifferentieel (PTV Plus), maar om dat te ervaren laten ons graag nog eens uitnodigingen op een bevroren ijsmeer (hint). Verder rolt de Macan GTS 15 mm lager dan de rest van de Macan familie en heeft standaard Porsche Active Suspension Management (PASM).

Porsche Macan GTS

Conclusie
Je wilt een sportieve Porsche Macan en houdt van zwarte accenten? Dan is de Macan GTS iets voor jou. Uw Porsche dealer vraagt een girale overschrijving van 107.000 euro voor de Macan GTS en daarmee zijn de prijsverschillen met de Macan S van 92k en Macan Turbo (116k) niet levensgroot. De verschillen in prestaties zijn dat ook niet, het rijtje heeft respectievelijk 340, 360 en 400 pk. Daarentegen zal het prijsverschil tussen een aangeklede Macan S en een “kale” GTS ook niet zo groot zijn. Uiteindelijk zal de Macan GTS vermoedelijk dan ook net als bij de 911 redelijk goed verkopen. Filmpje!46 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Porsche cashcow. Heeft ook wel wat weg van een koe.
@jessepinkman: op deze prachtige foto’s ziet hij er in mijn ogen uit als een prachtige wagen.
@zweed: zal wel aan mij liggen maar ik vind er dus niks aan. Dit is gewoon weer een melkkoe van porsche. Geen vernieuwing (interieur gaat al een tijdje mee) en iedere porsche looks the same :)
@jessepinkman: eens! ik vind dit geen porsche, alleen ontwikkeld voor de extra centjes
@maarten020: klopt, want als die extra centjes er niet zijn kan de Porsche niet meer ontwikkeld worden.
@rhellema: Heh? Hoe is porsche dan ooit groot kunnen worden met 911’s? Dikke kul om dit argument bij een merk als Porsche te gebruiken, er worden genoeg 911’s, boxsters en caymans verkocht om het zonder deze nepperds te kunnen doen.
@humpyourdog: Alleen al je manier van reageren heeft me doen besluiten om niet op je vraag in te gaan. Denk maar zelf na!
@rhellema: je bedoelt met DE Porsche niet de 911, maar de 918, dan kan het wel kloppen… Al vind ik dat persoonlijk niet DE Porsche.
@maarten020: eens, maar van die extra centjes worden wel wagens als de 918 gebouwd
@jessepinkman: Van een melkkoe inderdaad! Niet alleen (bepaal)de techniek wordt gedeeld, maar ook de stoelen lijken zo uit een Audi te komen!
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Ik zou hem graag willen hebben, mooie SUV die ook nog leuk presteert!
Bijna 1900 kilo. Voor een redelijk kleine wagen.
Een grotere wagen of een lichter exemplaar lijken me beter, afgewogen waarom je een auto koopt.
Maar goed, de doelgroep zal niet kijken op een rooitje meer of minder.
Oke dus als ik het goed begrijp is het een macan met 20 pk meer dan de S met andere uiterlijke trekjes en wat goodies?

Aan de ene kant zou je zeggen dan pak ik de S wel, maar aan de andere kant kan je GTS pakkenwant daar zijn al een aantal opties aangevinkt die toch wel 15k waard zijn..
Ik vind dit wel een mooie auto hoor. Veel mooier dan de Cayenne, in welke vorm dan ook.
Net als bij de 911 GTS heeft zo’n Macan GTS precies wat je wilt, al is hij wel wat zwaar.
Een kilootje of 150 a 200 minder zou hem goed doen.
De nieuwe Cayenne GTS heeft een 3.6 V6 turbo..
Oke, als je dan toch echt een SUV wilt, neem dan deze. Stiekem zo gaaf!
Is het niet veel logischer om een SQ5 te kopen?,goedkoper en ziet er net wat beter uit. Of in een ander geval de aankomende GLC450 (ik), die o zo lelijke Alpina X3 of allemansvriend de Jaguar F-Pace SVR? (of hoe hij dan ook heet?)
@henkhupelschoten: SQ5 mooier is subjectief. Ik vind de Macan wel wat meer allure hebben. Plus van binnen ziet het er een stuk anders uit. En gaat ook gewoon om (merk)beleving.
@henkhupelschoten: Ik vind persoonlijk de Macan veruit de mooiste. SQ5 is bovendien ook nog eens een diesel, dat is toch wat minder.
@henkhupelschoten: Voor anderen zie jij er in de Macan opvallend vaak beter uit, aldus Wouter in de Macan Turbo rijtest, “maar kijk ff naar die auto’s, totaal anders! Andere technologie, andere motoren.”
De Cayenne had nog eerder dan de Panamera een GTS met V6 en 2 Turbo’s. Al dik langer dan een jaar leverbaar.
Cayenne GTS met een atmosferische V8? De GTS heeft sinds de facelift toch echt een bi-turbo V6 onder de kap.
Lekker voor de wintersport. Overigens vind ik 360 pk uit een drieliter biturbo een beetje magertjes. Daar is vast gemakkelijk 500-600 pk uit te halen.
Prachtige beelden!
Net als de Cayenne en de Panamera is deze Macan de naam Porsche niet waardig!
@maarten020: Tijden veranderen, maar ondanks dat het geen volbloed sportwagens zijn, zijn het toch wel zeer hoogwaardige wagens die snel zijn en met een perfectionisme in elkaar gezet worden zoals dat bij Porsche hoort.
@maarten020: allemaal al in gereden dan ? panamera en macan is volgens mij porsche waardig qua rijden. daarbij is imago van porsche nog steeds prima denk ik.
Weer een zeer amusante video Wouter! De Macan komt vast mooi uit in een fel gele of groene kleur!
Prachtige auto. Iedere keer dat ik hem zie rijden ben ik toch wel onder de indruk. Het rood vind ik hem eigenlijk wel goed staan. En blijkbaar stuurt hij ook nog zeer goed voor een SUV. Bizar overigens dat autofabrikanten tegenwoordig zoveel turbodruk draaien.

Tegelijkertijd blijven auto’s als deze mij toch een dubbel gevoel geven. Het is fysiek gezien een grote en zware auto. Maar toch is het een auto waar in de ruimte vrij beperkt is. Ook zijn de prestaties niet slecht maar voor een auto met 360pk valt het toch tegen.

Ik snap heel goed dat mensen deze prachtige auto kopen. Maar zelf zou ik hem niet kopen omdat hij me te erg het gevoel geeft van “Jack of all trades, master of none”.
Ligt het aan mij of is de kwaliteit van de foto’s zwaar ondermaats? Qua kleuren, ruis e.d.?
@stfu: Dat idee heb ik ook sinds nav jouw opmerking ze nauwkeurig hrb bekeken.
Mischien word ik hier om verguisd; maar dit is echt een flutding, baggersuv’s allemaal!
1900kg schoon aan de haak, maar wel mét carbon stukjes op de portieren! LOL!
En dan het formaat van een Mitsubisihi Outlander hebben, maar dan de binnenruimte van Golfje hebben. Wederom, LOL!
En dan het interieur; allerlei knalrode dingen, maar nog steeds heeft het de uitstraling van een depressieve boekhouder. Ik blijf het zeggen, LOL!
En dat alles voor slechts honderduizend euro! *Proest!*

Goed, snel is ie en ik zou op Wouter vertrouwen dat ie niet omvalt in de bochten, maar jongens wat een giller van een auto. Doe mij maar een knalrode Citroen Cactus…
Wat loopt iedereen nou te janken dat dit geen waardige porsche is. Als dit model er niet was net zoals de panamera en cayenne dan was er geen eens porsche. Ik vind dit de mooiste model auto in deze categorie
Porsche, het nieuwe Volkswagen. Wat een triest eind van ooit een spraakmakend bedrijf. De glorietijd van de 944, 928 en 968 zijn ze helaas uit het oog verloren.
@mclovin: Haha…

Maar stiekem vind ikzelf die modellen die je opnoemt wel top. Nou ja, behalve de 968 dan…die heeft iets teveel early 90s saus over het jaren ’70 ontwerp van ‘onze’ Harm Lagaay gestrooid gekregen.
Ik neem aan dat Prsche Exclusive ook wel raadt weet met de zwarte accenten, mocht je er echt iets tegen hebben 😉 Maar hoe verhoudt deze GTS zich qua rijgedrag zich van de Turbo, is die laatste net zo strak met sturen, of is de GTS toch echt de scherpere van de twee uiteindelijk?
@Teerdz: vind ik ook wel interessant, uiteindelijk zie ik niet zoveel meerwaarde van de GTS, vooral omdat ‘ie het gewone 3.0 Biturbo blok van Audi heeft en niet de 3.6 van de turbòwww. En of je zo’n auto nou echt met een harder onderstel wil dan de turbo om naar de AH en de wintersport te stuiteren…
Wow, wat een mooie locatie! Weet iemand waar dit is opgenomen ?
@thezwart: Tenerife😉.
Wat was die lekker geweest met die zwarte Classic velgen
Leuke video! En wat zou ik graag deze auto willen hebben!
Wat een lelijke stoelen. Doe jij maar een v8 voor dat geld.
Wat is de locatie van deze film, wat een mooi landschap!
Wouter hoe kan je dat nu zeggen in de video? Het voorstel om het helemaal zwart te bestellen, ik had toch zeker een gele kleur verwacht!

Maar hoezo zijn alleen puber kinderen een probleem? Als ik dat kinderstoeltje bekijk dan mogen de kinderen geen benen hebben of die moeten ze op de schouder van de passagier leggen…
Dat gaat dus niet!
Binnenruimte klein is onzin.
Ik heb twee dochters van 8 en 14. En zelfs de bagage ruimte is ruim voldoende.
Auto is net zo groot als een q5 en daar hoor je nooit iemand over klagen. Gewoon een perfecte auto voor een niet te groot gezin. En elke dag genieten😎

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).