Mercedes-AMG S 63 4MATIC+ Coupé: rijtest en video

Auteur: , 57 Reacties

De grootste auto die Das Haus levert, maar dan als onpraktische coupé. Het is nog steeds een package om hebberig van te worden.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER ]

Wat is het
De facelift van de S-klasse coupé. Traditioneel krijgt een facelift modelletje wat meer LED’s, maar dat vond Mercedes niet genoeg en dus kregen de achterlichten OLED’s. Inderdaad, van die schermen die je in je telefoon en je TV wilt hebben. Ook als achterlichten geven die nog meer scherpte, zodat achterliggers kunnen genieten van zoiets eenvoudigs als een remactie of het aanzetten van de richtingaanwijzer.

Mercedes-AMG S63 Coupe

Aan de voorzijde verscheen de Panamericana grille, waardoor het hele front nu meer aan de AMG GT doet denken. Terecht overigens, want onder de motorkap moest de “oude” 5,5 liter grote V8 wijken voor de nieuwe biturbo 4,0 liter V8. De verloren anderhalve liter slaginhoud wordt ruimschoots ingehaald door extra technologie, want qua pk’s gaat de S63-rijder er niet op achteruit. De upgrade van 27 paarden lijkt niet bijster veel, maar daarmee wordt weer een magische grens doorbroken en kan er gepocht worden met 612 pk en 900 Nm aan koppel.

Mercedes-AMG S63 Coupe

Ook lekker voor het cijfergeweld is de versnellingsbak die tegenwoordig negen verzetten biedt en is voorzien van een koppeling die in een oliebad is ondergedompeld. Het moet een flitsende racestart (launch control) mogelijk maken en daardoor lanceert de S63 Coupé in 3,5 seconden naar de 100. Daarmee is de altijd van 4Matic+ voorziene S63 de snelste S-klasse. De van een zes liter grote twaalf cilinder voorziene S65 heeft slechts 18 pk meer, maar rookt bij de staande start eerst een set achterbanden op, om pas na 4,1 seconden bij de 100 te arriveren.

Mercedes-AMG S63 Coupe

Hoe rijdt het
Met dank aan de adaptieve luchtvering, een “klappenauspuff”, de negentraps automaat en stoelen die meer kosten dan de Aygo van je tante: fantastisch comfortabel. Dat is in de Comfortstand, want in standje Race verandert de S63 in een vuurspuwende draak die als hobby asfalt vreten heeft. Laten we het erop houden dat een S63 Coupé niet altijd de meest sociale chauffeur in mij bovenbrengt. Het acceleratievermogen is ronduit ridicuul, alleen een suïcidale motorrijder op een echt snelle fiets kan meer gaatjes benutten dan deze straaljager voor de snelweg.

Mercedes-AMG S63 Coupe

Dat een S63 met meer dan 600 pk hard rechtuit gaat mag je niet echt verbazen, maar ook het bochtenwerk is grappig. Met dank aan 4Matic+ en lekker vet rubber op de vier hoeken rijdt het zoals een A45 of Audi S3, maar dan met twee keer zo veel vermogen en massagestoelen. We sjouwden de S63 naar één van onze favoriete stukjes rivierdijk, met in ons achterhoofd dat dat niet helemaal de plek voor een auto van dit formaat en met dit vermogen is. We hadden het fout, want dit is wat de S63 ook kan. Je rijdt weliswaar gauw 100 km/u te hard, alle weidevogels in een straal van 5 km vliegen verschrikt op en de koeien raken van de leg (ja zelfs die, niet alleen de kippen), maar qua rijden is de S63 Coupé ook op krappere wegen nog steeds in zijn element.

Mercedes-AMG S63 Coupe

Voor de terugweg zet je alles in comfort en de S63 transformeert in een weldadige S-klasse. Hobbels verdwijnen als sneeuw voor de zon, geluid is er nauwelijks en de negentraps automaat houdt het toerental lekker laag. Het is erg knap dat Mercedes al die verschillende karakters in één auto heeft weten te vangen, lang leve de elektronica die alles mogelijk maakt.

Mercedes-AMG S63 Coupe

Zijn er nog minpunten
De prijs uiteraard, want de aanschaf zal niet voor iedereen zijn weggelegd. Het varieert van ongeveer anderhalve ton voor een reguliere versie die al zo snel is dat je eigenlijk niet meer nodig hebt tot dik drie ton voor de twaalfcilinder S65. Er tussenin zit de S63 die kaal in Nederland 220.000 euro kost, op dit exemplaar zat “slechts” voor 30k aan opties, dus de teller bleef steken bij een kwart miljoen. Zelfs met de huidige hype in vastgoed koop je daar op de meeste plekken een fijne eengezinswoning voor.

Het echte minpunt is echter de ruimte, of beter: het gebrek daaraan. De S-klasse coupé neemt verschrikkelijk veel plek op de weg en op de oprit in, maar dat vertaalt zich niet bepaald in een ruim interieur. Nee dat schrijf ik verkeerd: voorin is er ruimte zat en zijn de zetels voorzien van verwarming, koeling, massage en airscarf: voortreffelijk. Achterin is het zo krap dat een A-klasse er een limousine door lijkt. Om je een idee te geven: om een tweejarige achter mij te laten zitten, moest mijn stoel al naar voren.

Mercedes-AMG S63 Coupe

Alternatieven en conclusie
Rationeel gezien is een GLE63 of S-klasse limousine veel handiger, maar juist dat feit maakt de S63 Coupé zo begeerlijk. Het is een belachelijke auto, maar mooi is ie ook en van alle markten thuis.

Voor twee ton is er ontzettend veel te koop, maar de enige echte alternatieven zijn de Bentley Continental GT en Rolls-Royce Dawn. Tenminste, als je hard op zoek bent naar een onpraktische coupé met vier zitplaatsen. Een kanttekening daarbij is dat de Roller wel vier normale plaatsen heeft, maar daarvoor betaal je dan ook veel meer dan voor de beide anderen en dat maakt het dan nog steeds geen goede deal.

De S63 Coupé is dat ook niet, maar oh boy wat een fijne auto. Van ubercomfortable cruiser tot aan alles verschroeiende autobahn-blazer tot aan de auto om een bergweg mee af te blaffen. Het is bijna het perfecte compromis, zolang je maar niet meer dan twee mensen mee wil nemen. Filmpje!57 reacties

Vind het echt een prachtige auto! De kleurensamenstelling van deze vind ik echt heel saai maar er is zat moois te krijgen in dit ding dus dat hoeft geen probleem te zijn. Alleen die prijs he… Want enorm afschrijven doen ze vooralsnog ook nog niet. Helaas.
@e34m5touring: Zilveren lak met een zwart interieur vind ik inderdaad ook de saaiste samenstelling die je maar kunt bedenken. En dan maken de zwarte wielen het ook nog fout. Nee dat kan inderdaad veel beter. Mercedes biedt hele fraaie kleuren aan (diepdonker-blauw, -rood en -groen).
@berlinetta: Ja vooral dat eeuwige zwarte interieur vind ik jammer. Heb ik echt niks mee. Ik probeer altijd een auto te krijgen met licht interieur of in ieder geval met wat kleur. Anders vind ik het al gauw een saaie bedoeling. Snap dat dit qua restwaarde/doorverkoop beter is maar het doet het (in mijn ogen) mooie interieur geen goed.
@berlinetta: Zilver buiten, zwart binnen straalt kracht uit zeggen de mensen van de marketing.
Niet gelogen deze keer.
@wimof: ik geloof jou op je woord dat de marketingmensen dat zeggen, maar we weten allemaal dat marketing mensen het met de waarheid niet zo nauw nemen.
@mashell: Marketingmensen willen anderen graag laten geloven dat het de waarheid is.
@wimof: Neen dat zijn de leasemaatschappijen die dat zeggen. Door dat te pushen, hopen ze van hun restanten makkelijker kwijt te raken. Grijze meuk, daar stoot je niemand mee voor het hoofd. En dat heeft dat weer gevolgen voor de hele markt, inclusief de bovenkant. Nog gelukkig voor Mercedes dat zilver hun racekleur is. Dan heeft het nog iets van historische relevantie.
@bara: Neen het was het hoofd marketing, voor Europa die dat op Tenerife vertelde bij de voorstelling van de Q7 en die stond daar in Lavagrijs.
@E34M5Touring: koop er maar eens 1.
Dan wil ik over een jaartje weten of je een beetje heb afgeschreven.
@hplh: Jong gebruikt scheelt het nog niet heel veel hier. Ik kijk voornamelijk in de US en daar blijven ze nog dichter tegen de nieuwprijs aanzitten. Heb S modellen wel eens harder zien dalen in waarde.
@hplh: Ik heb zo een vermoeden dat de koper die dat aankan het ziet als het ultieme bewijs van toewijding.
Als je niet achterin kan zitten wat is dan de toegevoegde waarde van de S-klasse? Kun je dan niet net zo goed een C63S coupe nemen?
@kilum: Ik denk dat er toch wel een groot verschil zit in de luxe die aan boord is. Zo’n S heeft een heel ander interieur dan de C. Bovendien zie je een S ook niet vaak rijden en een C wel. Dat is toch wat exclusiever. Daarnaast zijn er ook technische verschillen. De S levert flink wat meer power, is ook als V12 te krijgen en kan ook met 4Matic worden besteld. Vooral dat laatste kan wel eens doorslaggevend zijn.
@berlinetta: Het ging mij niet om het verschil tussen een Cen een S. Maar specifiek de C63S vs S63S. De C63S komt ook met 4Matic+ en je kunt deze helemaal aankleden tot aan de nok toe vol voor 150K – 175K. En dan mis je echt geen luxe ten opzichte van de S-klasse meer. Waarschijnlijk heb je zelf meer luxe dan deze S63 met “slechts” 30K aan opties.
@kilum: een C63S is een tweewielaangedreven sportauto, een S63 een comfortabele, snelle GT
@kilum: Qua rijbeleving zal een S-klasse veel rijker voelen vermoedelijk. Dat kan behoorlijk veel uitmaken.
@kilum: zal een wereld van verschil zijn qua comfort.
Briljant + geniaal + held + baas ..
Briljant geniale baas helden bak ..

Goedkoopste C coupe ziet er 20X chiquer uit iig ..
Mooie wagen, maar helaas ook de ultieme wagen voor drugsdealers en pooiers.
@kroon:

Aannemer hier in de buurt koopt elke 2 jaar 2 hagelnieuwe ..
(Wel een aannemer die in de crisis niemand ontslagen heeft) ..
Kan je nagaan hoelang die s coupé al op de markt is.
@kroon: Simpele reactie
via Android app
Prachtige wagen én een heerlijk geschreven blog, keurig! En dat op maandagmiddag.
Ik vind de pre-facelift echt een hele geslaagde auto. Ook in AMG-trim vind ik hem echt schitterend. De facelift vind ik dan toch weer minder geworden. De voorbumper smoelt net wat minder lekker en die nieuwe grille ben ik ook nog niet over uit. Toch blijft het wel een begerenswaardige coupe.
@berlinetta: ik had graag de nieuwe soort koplampen gezien zoals in de sedan versie. Met die drie strepen doet de auto veel nieuwe lijken.
Leuke grapjes in film editing!
@acakoning: Bedankt, ik vind mezelf ook erg geestig, hahaha!
Doe maar gewoon een S500. Vaak mee gereden en dat is een fantastisch ding. Veel beter wordt een auto niet. Veel mooier en stijlvoller ook naar mijn mening.
@kapiteinaudi: Dat is net wat kapiteindacia zei over de A3 waar hij in gereden heeft!
Ik zou voor dit geld toch gaan voor een Aston Martin, dan maar wat minder vermogen maar veel spannendere auto. Niet alleen om te zien maar waarschijnlijk ook om te ervaren. Dan neem ik het vermogens verschil en gebrek aan 4 wiel besturing voor lief!
@pieterpoes: Ik bedoelde natuurlijk 4 wiel aandrijving…
@pieterpoes: Bij Audi heb je ze alle twee.
@wimof: Zeker waar, maar ik kies aston martin toch boven Audi. Maar van een TTRS of Audi rs5 word ik ook al zeer hebberig.
@pieterpoes: Er is hier op AB een dubbeltest geweest tussen een S63 en een Vanquish. Leuk filmpje om te zien. Het maakt ook wel het verschil tussen die 2 duidelijk vind ik. De Aston maakt mij veel hebberiger. Het ziet er veel specialer uit en het geluid van de NA V12 is schitterend. De S63 is daarentegen gewoonweg de betere auto. Vooral als je er dagelijks in rond rijdt, is dat toch wel fijner.
@berlinetta: Ja die heb ik al verschillende keren bekeken! Het verschil in emotie en aantrekkingskracht is voor mij dan al doorslaggevend. Maar voornamelijk de nieuwe db11 vind ik echt prachtig, en daarnaast met de amg v8 zijn deze beide wagens even onbetaalbaar. Mijn keuze is dan heel snel gemaakt.
Ik vind het een ultieme en prachtige machine. Het hoeft niet eens een AMG te zijn, een S500 is ruim voldoende voor een auto als dit wat mij betreft. Ik vind hem onwijs mooi. Donkerblauw met een designo interieur moet een chique auto zijn.
Hoe zit het nou eigenlijk met die 4-matic+? Want zo noemt Mercedes-AMG de vierwielaandrijving op de E-klasses AMG ook, maar dan is het deels weer uit te zetten etc.. Is dat dan ++ of hoe zit dat dus?
@teerdz: technisch gezien zijn de systemen op de S en de E gelijk en daarom hebben ze ook dezelfde naam. De AMG engineers hebben echter die drift-functie niet bij de S ingebouwd omdat ze het niet bij het karakter van de auto vonden passen.
Om eerlijk te zijn.. in het zilvergrijs is hij gewoon fraai!
@wouter De ‘eerst kijken dan lezen’ link geeft een 404 error.

OT; Chris Harris zei ooit: ‘all you need in life is a bmw 320d’.
Ik ben het daar tot op zekere hoogte geheel mee eens, al denk ik dat ik bij deze auto echt NIETS meer te wensen over zou hebben.
Ik heb geen huis meer nodig
Niet zo mooi als zn voorganger de CL, maar god wat zou ik er graag een willen hebben
@janmetdelangeachternaam: stukken mooier juist. Nu kloppen de daklijn en C stijl wel. Voor dit formaat auto merkwaardig elegant. Bijna op C126 niveau.
Dit is dus geen auto maar een “automobiel”.
PS: Wouter, ik lees hem liever dan ik hem hoor.
@alfapeter: nee hoor! Zoals Wouter zegt: een mobiliteitsoplossing. Maar wel een mooie.
Wordt de BMW M8 niet iets wat hier mee te vergelijken is?
De edits waren leuk, de aftiteling een beetje te bescheiden… ;)
Verschrikkelijk pooier gehalte dit. Ik breng zulke bedragen liever naar Modena of Gaydon.
Misschien nutteloos maar zo baas om te zien. Zeker in AMG trim. Heerlijke blaffer
Ik kom er nu pas achter dat de CL idd gewoon de S coupé was, ha!
En ik maar wachten op de nieuwe CL……..
Als je dan toch persé ’t showbeest wil uithangen, waarom dan niet ineens deze : https://www.youtube.com/watch?v=0xrET8cLViI . . . , ’n betere is er voorlopig nog niet . . . , mogelijk wel in order . . .
Ik vind ‘m saai. Mede door de kleurstelling. Wanneer je naar de configurator kijkt lijkt zelfs groen of robijnrood op zwart. Kom op jongens: wanneer ik een kwart miljoen of meer aan een auto uitgeef (hahahaha, dream on!) dan wil ik wel een andere kleur dan doorverkoop-grijs of lease-beige.
Zo is het wel een heel dure taxi…
En dan die ruimte achterin: dat had de C126 beter voor elkaar…
@jeroenwz: als je meer ruimte achterin wenst , dan kan je voor de vierdeurs versie gaan. De limousine S. Mensen die een prachtige coupe wensen, malen om de ruimte achterin.
“Even die motorrijder opduwen”. Ja, geef de buurt daar nog meer aanleiding (dan er nu al is) om te zaniken over vlotte dijkgebruikers. (https://www.ad.nl/utrecht/bordjes-verboden-voor-motorrijders-meteen-alweer-gestolen-van-lekdijk-in-lopik~a23494ba/)
Ik heb vroeger mercedes aklasse gehad slechte autyauto nooit weer

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).