Rolls-Royce Dawn: rijtest en video

Auteur: , 37 Reacties

Voor de (erg) gefortuneerden van deze aarde is er de Dawn, bijna letterlijk een monument van een cabriolet.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

In het persbericht voor de Dawn staat de meest fantastische proza, om duidelijk te maken hoe bijzonder de nieuwe “droptop” van Rolls-Royce is. Vlak voor het dageraad (Dawn dus) is het donkerste deel van de nacht en dat is de tijd dat geesten (Ghost en Phantom) en schimmen (Wraith) naar buiten komen. Zo zijn jullie weer bij over hoe Rolls-Royce aan de namen van hun modellen komt.

Het persbericht gaat vervolgens verder, want de naam Dawn (dageraad) verwijst op perfecte wijze naar de nieuwe kansen die elke nieuwe dag biedt: het ontwaken, het openstellen van de zintuigen en het doorbreken van de zon. Met haar voorzichtige, anticiperende maar zelfverzekerde karakter is de dageraad het moment dat de wereld ontwaakt uit het etherische duister van de nacht. De frisheid van de dageraad in de vroege morgen veroorzaakt een erotische tinteling op de huid, en de zintuigen en passie ontwaken nu de dag begint.

Rolls-Royce Dawn

Deze tekst lispelde ik nog een paar keer in mijzelf toen ik op een tochtig, vochtig, koud en deze dagen vooral ook heel grijs industrieterrein in Eindhoven in de Dawn klom. Niets ten nadele van importeur Cito Motors en hun prachtige pand, maar het weer en de omgeving hebben ze toch iets minder invloed op. Het moment dat ik me in de voluptueuze lederen zetels van de Dawn liet zakken en met de knop de suicide deur liet sluiten, gleden de deprimerende weersomstandigheden en nogal modale omgeving subiet van me af.

Wat een interieur
Hier is het woord autoporno voor uitgevonden. In supercars uit dezelfde prijscategorie kun je jezelf nog aanpraten dat het interieur niet het belangrijkste is, daar gaat het om de rauwe prestaties en of er genoeg mensen hun hoofd omdraaien als je de straat inrijdt. Bij een Rolls-Royce is het anders: de nummer één doelstelling is dat de chauffeur en passagier(s) het fijn hebben.

Rolls-Royce Dawn

Vandaar dat alleen de beste materialen worden gebruikt, met details zoals de meters die een metalen afwerking hebben die je normaal gesproken alleen bij duurdere horloges ziet. Het hout is “book-matched”, dat wil zeggen volledig symmetrisch in een pijlvorm van de middenconsole tot aan het achterdek uitgelegd. Mocht je van mening zijn dat de reguliere premium merken (zoals Audi, BMW en Mercedes-Benz) fraaie interieurs maken, werp dan eens een blik naar binnen bij een Rolls-Royce, dat is van een totaal andere orde.

Rolls-Royce Dawn

Een echte vierzitter
Overige vierzits cabrio’s zijn “antisocial”, wat niet exact hetzelfde is asociaal, volgens Rolls-Royce, want in alle andere open auto’s met een achterbank kunnen daar met goed fatsoen geen volwassenen zitten. En kinderen vaak ook niet, zo krap zijn de meeste vierzits cabrio’s. Met een beetje inschikkelijkheid geeft de Dawn wel plaats aan vier inzittenden, die ook nog eens behoorlijk lekker zitten. De rugleuning van de achterbank staat ook niet zo rechtop zoals in veel andere auto’s. Dat biedt wel meer ruimte, maar is ook minder comfortabel.

Rolls-Royce Dawn

Het is geen open Wraith
Uiteraard deelt de Dawn veel van de techniek met de Wraith (rijtest) en de Ghost (rijtest), maar tegelijkertijd is er veel gewijzigd. Zo maar de zaag in het dak van de Wraith zetten zou te makkelijk zijn en als je tot nu toe enig gevoel hebt ontwikkeld over hoe Rolls-Royce zaken doet, dan snap je dat “makkelijk” niet hoog op de prioriteitenlijst staat. Zodoende is 80% van het plaatwerk uniek voor de Dawn, waaronder een lagere voorruit en dak, inclusief een minder steil aflopende achterruit.

Rolls-Royce Dawn

Ssstt
Één overeenkomst is er wel met Wraith en Ghost: binnenin is het heel stil. Met dank aan een kap met zes (!) lagen en speciale Franse zomen. Persoonlijk snap ik nog steeds niet hoe dat werkt met die stiknaad, maar cameraman Martijn weet het fantastisch uit te leggen, dus kijk die video.

Het openen en sluiten van het dak noemen ze bij Rolls-Royce “The Silent Ballet” en daarvan is geen woord gelogen. Geen gezoem van de elektromotoren of kraken van het uitvouwen van het dak zelf, niets van dat alles, alleen stilte. Gevolgd door de klik waarmee het dak solide aan de stijl van de voorruit wordt gehaakt. En oh ja, dit is na het dak van de Phantom het grootste stoffen cabrioletdak van een productieauto.

Rolls-Royce Dawn

Vermogen: voldoende
Dat is wat er vroeger in de folder stond en feitelijk is dat wel zo ongeveer waar het om draait. Als je de snelste cabriolet wilt aanschaffen, dan hoef je niet bij Rolls-Royce aan te kloppen. Er zijn anderen die sneller over de Nürburgring vlammen en dat is vooral omdat Rolls-Royce daar helemaal niet mee bezig was tijdens de ontwikkeling van de Dawn.

Dat betekent niet dat de Dawn underpowered is, verre van zelfs. Immers; het hebben van een beetje vermogen geeft ook meer comfort. Vandaar ook de Power Reserve Meter, die idealiter nog meer dan voldoende reserve aangeeft.

Verantwoordelijk voor die power reserve is de befaamde V12 die niet alleen 6,6 liter groot is, maar ook nog eens twee turbo’s heeft. Het vermogen van 563 pk en 780 Nm zijn voldoende om de Dawn de spreekwoordelijke vleugels te geven die de Flying Spur letterlijk heeft. Een stoplichtsprint is eigenlijk te banaal voor de Dawn, maar als het moet staat er in 4,9 seconden 100 op de klok.

Rolls-Royce Dawn

Conclusie en concurrentie
Behalve supercars zonder dak zijn er feitelijk geen concurrenten die eenzelfde stevig prijskaartje laten zien. De sticker op de voorruit vermeldt een bedrag van minimaal 425.000 euro en daarmee lijken auto’s als de S-klasse cabrio (rijtest) en Continental GTC (rijtest) de voordeelpakkers van de week. Sturen doen ze beter, maar soms gaat het daar niet om en de gemiddelde Dawn koper heeft daar sowieso nog wel iets anders voor in de garage staan. Filmpje!37 reacties

Afwerking zal op hoog niveau zijn, ik vind persoonlijk het interieur nogal gedateerd.
@dutchdriftking: Dat noemen ze “klassiek” bij RR…
@dutchdriftking: Net zoals bij Bmw dus….
@dutchdriftking: is dat nu echt oranje of is er gewoon iets te heftig met een correctietooltje gespeeld?
@kle500: ik propageer normaal gesproken altijd “kleur in het interieur”. Maar dit is om in Rolls Royce termen te blijven “too much for my taste”. Maar misschien is dat ook omdat ik niet van worteltjes houd.
Wouter kijkt alsof hij aan het poepen is. http://oi65.tinypic.com/1y1tm0.jpg

on-topic: wat blijft dit een dikke bak!
@jeroen92: Komt omdat Wouter ook een ondernemer is zonder een RR Dawn, dus het gaat niet zo goed met hem. Vandaar deze blik
Dit is eigenlijk totaal geen auto voor mij, maar van alle Rolls Royces in het huidige gamma vind ik dit toch wel de mooiste hoor. Ik vind hem echt wel wat hebben. Hij heeft niet dat gigantische ‘kijk mij eens aankomen’ gehalte wat de Drophead Coupe wel heeft.

Maar ja, de keuze hoef ik toch niet te maken want ik kan hem toch niet betalen.
Klopt het nou dat er staat dat ie 48,2 liter verbruikt per 100 kilometer? Is zelfs voor Wouter een nette score! :-)
Heeft Wouter zo’n mooi rood/oranje jasje, doet hij hem nu niet aan in deze toepasselijke situatie.
Dit is toch helemaal geen mooie auto!! Het model straalt helemaal niks uit. En dan er ook nog zo’n saaie kleur op. En dan van binnen verschrikkelijke kleur wat je zeer aan de ogen doet. En dan zo’n groot dun stuur erin die dan weer zwart is.Ik koop mij dan wel een bentley of een s klasse. Hoewel ik bij de s klasse die 2 beeldschermen verschrikkelijk lelijk vind. Blijft er niks ander over dan mooi oldtimer kopen van jaren 70. Was ik toen maar jong. Deze RR vind ik persoonlijk helemaal niks. Hij straalt geen luxe uit en ziet er al oud uit.
@gerjan: De auto straalt geen klasse meer uit. Sinds BMW RR heeft overgenomen is een RR niet meer echt classy he.

Komt ook door middelmatige voetballers als Depay bijvoorbeeld. Erg jammer voor dit prachtige werk
@gerjan: alsof het uiterlijk nog van enig belang is in deze klasse. Mensen kopen het toch wel. Een Mulsanne is ook verre van mooi, maar het verkoopt wel.
Als ik ooit de staatsloterij win, is cito motors het eerste wat ik ga bezoeken..
Een Bentley is te ordinair en een Phantom net te groot. Dit is precies goed. Zo hoort statig er uit te zien.

Misschien kan ik ‘m ooit eens kopen…
De Cadillac onder auto’s ..

Maar dan uit het vulgaire tijdperk ..
Heerlijke auto al zou ik hem zelf niet kopen, too much for me! (afgezien dat ik de pieken niet heb)
Want ja hoe duur is deze auto? Wouter, hij kost je € 459.500,- volgens de site van Cito: http://www.citomotors.nl/rollsroyce/aanbod/nieuw/4725/rollsroyce-dawn-66-v12/
Wat een topper van RR zeg! Deze koning zou ik wel in de garage willen! De garage van m’n luchtkasteel in zuid Europa uiteraard :p het leer is wel heeeel oranje op deze Trouwens. Dat styling van in- en exterieur zijn heerlijk tijdloos. Hier kom je over 30 jaar nog in stijl overal aan.
Natuurlijk is deze niet bedoeld voor de nurburgring; na 1 rondje te hebben gereden is carousel een vlakke rotonde
Vind het totaal geen auto voor Nederland. Zo’n ding is mooi in Monte Carlo of Beverly Hills maar hier sla je er gewoon een modderfiguur mee.
@thomasthomas:

Is ook (net als alle grotere BMW’s) gemaakt voor de Amerikaanse markt ..
De rest is bijvangst ..
@thomasthomas: hier sla je al een modderfiguur met een cash afgetikte auto.. dan ben je namelijk pertitent een crimineel in de ogen van het plebs
Props naar Wouter voor het vermelden van de turbos. Ik twijfelde echt, en nu weet ik dus dat deze auto ook ge-gerardjolinked is. That said, met zon bak kan het me geen ruk schelen en wil ik alleen maar zoeven.

Maar als ik het geld had voor een Rolls, dan had ik ook geld voor een chauffeur en een Phantom IV in mint condition.

Want ogenschijnlijk is de verschuiving binnen BMW voor RR naar ”Commercie” inplaats van “mooiste auto van de planeet” gegaan, wat ze ook bij hun eigen merk al tijdje hanteren, waar je die laatste zin kan vervangen voor Freude am Fahren.

Want waarom is al die aandacht voor het interieur niet naar het exterieur gegaan? Plak er Subaru-embleempjes op en ik geloof je. Alle wooha over nieuwe platen ten spijt, ziet dat voorscherm er nog net zo recht en hoekig en lelijk uit als een Opel Insignia. Sterker, ik vind de Insignia mooier. Zet daar eens de Phantom IV naast: 1 lange glooiende lijnenspel gelijk de mooiste vrouw op aarde. Een chromen bumper voor contrast (veel nieweu autos snappen dat niet) met de gril en 2 echte, ronde koplampen zonder ledpiffle.

Deze Dawn is een voetballersbak voor de reis tussen de tatoeshop en het trainingsveld (hoi Memphis). Het interieur oogt afgewerkt maar die kleur is net alsof er een gebruikte tampon is uitgesmeerd. Het is echt, echt heel erg vies. Dus nee, je mag m houden.
@john4545: De achterkant heeft iets van de laatste Ford Scorpio. Heel goedkoop.
@john4545: ik ben het helemaal met je eens, maar bedoel je niet de Phantom VI ? Van de Phantom IV zijn er maar 18 gebouwd, deze wordt nooit te koop aangeboden en als er wel een te koop zou zijn, zou deze redelijk onbetaalbaar zijn.
@silver: Klopt, maar Rolls Royce was oorspronkelijk bedoeld als iets zeer, zeer exclusiefs. 18 modellen lijkt mij wel in die bracket te vallen. BMW wil duizenden van deze Dawns afzetten in de komende paar jaar.

En ik bedoelde echt de IV. De VI is ook mooi, maar minder mooi. de IV is alles wat ik in een Rolls zou willen. En ik zou m nooit, never nooit zelf rijden. :)
Een beschermde houtsoort gebruiken voor je interieur, zo mag ik het horen!

Verder gaat het bij Rolls Royce’s toch juist om zoveel mogelijk mensen het hoofd laten draaien als je voorbij rijdt? Misschien is het nog wel meer een show dan een supercar. Zeker met zo’n dandy oranje interieur.
Een Rolls als dit koop je alleen omdat een S500 Coupe te saai en standaard voor je is. Het is mij te kitscherig om nog stijlvol te zijn en dat is jammer. Verder blijft zo’n tent op je auto er maar goedkoop uitzie, zelfs op een Rolls.
@reistje:

Palissander mag al sinds de jaren 90 niet meer gekapt worden ..
Dat verbod wordt alleen niet echt serieus genomen ..
Palissander hout kocht je 25 jaar geleden voor 1000 gulden per m3
doet nu tussen de €25.000 tot €30.000 per m3
Wat een geweldig filmpje en een geweldige wagen
Cameraman Martijn en Wouter hebben er weer wat leuks van gemaakt !
Gewoon een prachtige cabrio, vol allure en stijl. Toch zou ik mij er niet lekker in voelen, je bent te opzichtig aanwezig, van kijk mij eens. Maar goed dat hebben de Audi’s met overdreven oversized bling bling velgen ook. Doe maar gewoon en rij op zijn Hollands in een anonieme grijs metalic Golf, zonder petje of poespas.
Néé, ik heb geen Golf, erger … ik heb een gedrocht! Zo noemen sommige mijn Matrix, een ‘ouwe lullen’ hoge instapper. In feite val ik met mijn buitensporige in design zijnde Matrix op bij het ‘hoekers volk’ die minachtig, zo snel mogelijk mij inhalen, want stel je voor, je zou enkele seconden van je tijd verliezen, achter mijn gedrocht en de momenten kunnen verliezen, om de eerst volgende rotonde, deze perfect aan te snijden, zonder de bling bling velgen te beschadigen en heerlijk roggelend de RVS uitlaatpijp zijn werk te laten doen. Ik ga mijn Hyundai Matrix benaming aanvullen met de titel: Not Dawn! Niet te verwarren met not-done, hoewel de petjes dat wel toepasselijker zullen vinden. Ik heb het niet gemaakt maar val toch op in mijn Matrix, hoge zit, oer betrouwbaar, heerlijk uitzicht vooraan in de file, …. en je kan er mee ééns zijn of niet, ik heb tenminste ballen om een gedrocht te kopen, ik hoef niet mij zelf aan te passen wat anderen vinden, of in het gareel te rijden … heel veel overeenkomsten gevonden de de RR Dawn en mijn Matrix Not-Dawn!
Mooi in beeld gebracht met die drone op die dreef!
Gruwelijke spec!
Gaaf. Testvideo’s zijn t beste van autoblog

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).