Met de caravan op vakantie is weer cool

Auteur: , 49 Reacties

Maar is het woord 'cool' eigenlijk nog wel hip?

kramperen

Oh zomer. Wanneer de rokjes weer uit de walk-in kasten komen, de zon onze huiden voorziet van Vitamine D en de Knaus Südwind achter de leasebak (wel netjes bijtelling betalen voor privé-gebruik) gehangen wordt om af te reizen naar een rustig vakantie-oord.

De sleurhut leek echter een tijdje in het verdomhoekje te zitten. Dankzij TopGear werden caravanners neergezet als stoffige, slome oude duikelaars die de wegen verpesten voor ons harde doorrijders. Vervolgens nestelen deze kleinburgerlijke lieden zich op een drassig grasveld, waar ze met de pleerol onder de arm naar de sanitaire voorzieningen struinen en ruzie maken met hun tijdelijke buren over vervaarlijk geplaatste scheerlijnen van luifels. Nee, de moderne Nederlander moest daar niks meer van hebben. Weg met die Kampeer en Caravan Kampioen. Vakantie was pas vakantie als je in een resort op een tropisch eiland zat, of tenminste in een mooie gehuurde villa waar je gewoon met 130 naartoe kon knallen zonder ontsierende trekhaak op je heilige koe.

Doch in 2015 gebeurde er iets opvallends. In ons land nam de verkoop van caravan’s en campers flink toe. Volgens BOVAG werden er in het eerste halfjaar van 2016 4.267 nieuwe caravans en 1.078 nieuwe campers verkocht. Dat zijn stijgingen van respectievelijk 4,7 en 14,3 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het treurige TV-programma ‘We Zijn Er Bijna’ is mateloos populair. Volgens Dokteros Dimitrios Tsivrikos, Consumer en Business psycholoog van het University College of London, komt dat door het volgende fenomeen:

“De caravan wordt voor consumenten steeds populairder als mobiel vakantieverblijf voor een ongelooflijke en authentieke reis. Op die manier hebben reizigers volledig de controle over hun omgeving en de gekozen wegen, en wordt een gevoel van vrijheid en genot gecreëerd die met een andere manier van reizen nauwelijks mogelijk is.”

We willen gewoon weer genieten van dat authentieke, heikneuterige gevoel. Ook steeds meer jonge gezinnen kiezen weer voor de camping. De vaders en moeders van nu brengen zo hun jeugdherinneringen over op hun eigen kinderen. Mensen die dichtbij de grens wonen, horen onze oosterburen af en toe alweer mopperen over de ‘gelbe Platten’ die met hun huizen op wielen de Autobahn komen verzieken.

De paarse broeken van verschillende merken in de autosector is de nieuwe populariteit van caravan’s niet ontgaan. Bij een bekende Japanse fabrikant van voornamelijk vierwielaangedreven auto’s kan je bijvoorbeeld terecht voor de Trek Eropuit-dagen in juli, augustus en september. In het kader van deze dagen kan je een proefrit maken met een Subie, inclusief sleurhut erachter. Op zich een leuke manier om mensen te overtuigen van de voordelen van vierwielaandrijving. Via Facebook kan je bij een bekende bandenfabrikant een spannende overnachting in een caravan winnen.

Sleep jij jezelf deze zomer een sleurhut in, of sleep je die sleurhutten liefst snel van de weg af? Laat het weten in de comments.49 reacties

Wow die camper is echt awesome!
@PeugeotGTI: KLOPT!
@awesome: Zoals jullie zien staat de vrouw lekker een bonte was te draaien (gister was bonte avond) en ik sta zelf lekker te klooien met scheerlijntjes van de voortent.
Zomervakantie is voor mij Vliegen. Maar in de mei vakantie en de herfst ga ik wel een met de auto.
De camping is wel the place to be! Niks reserveren en gewoon kijken waar het leuk is en het weer mooi. De kinderen hebben alle vrijheid om te spelen! Ik wil echt niets anders.
Morgen gaan we weer met de sleurhut heerlijk! Een echte trotse jonge caravanner, elke weg is wel te doen als je maar rekening houdt dat je een caravan hebt wat betekend niet met 30 een helling van 19% op….
Meestal vertrek ik in de “grote vakantie” met een vliegtuig naar een warme bestemming. Maar in de kortere vakanties 2 valiesjes kledij in de kofferbak en gaan! Met twee chauffeurs gaat dat heel gemakkelijk om een bestemming in Europa te bereiken.
Ik ben veel te verwend om met een camper of caravan op vakantie te gaan. Mij zou je niet zo snel, of eigenlijk nooit in een tent, camper of caravan zien liggen. Ik ga liever gewoon in de auto ergens random heen en dan zie ik wel waar ik terecht kom. Maar wel een hotelletje..
Alles komt terug: Pokémon, (hipster) filterkoffie, lelijke hoge broeken voor vrouwen en nu ook kamperen… alles komt samen, wat een vreselijke tijd om in te leven ☺?
@z4coupe30si:


vliegtuigkapers

mini rokjes

topless

schaamhaar

snorren

Mini’s

Fiat spider

Naar Spanje gaan over de Route Nationale

Engelse Peseta’s – sorry Ponden –

en frikandellen mogen ook weer, dank zij Rafael van der Vaart !
@desjonnies: Laat dat schaamhaar maar lekker in de 70’s.
@Edge: dat is het enige wat echt absoluut terug moet!
Ultieme vakantiegevoel is voor mij op pad naar het zuiden met mijn LMC 522K en de Volvo V60 D6 (>3600 kg dus BE rijbewijs).
@spidermann: Je moet natuurlijk wel ff laten weten met wat je vader gaat rijden he
Of een hotel, of in een tent. Er tussenin is meestal net niets. En in 14 uur 1560km naar Italië knallen en dan daar je tent opzetten is heerlijk. Volgende dag op t bootje naar Corsica, helemaal fijn.
@dutchdriftking: precies, het een of het ander. Een caravan is van de duivel!
Geen idee eigenlijk, nooit op een camping geweest… Is het wat?
@svenska_aeroplan_ab: toch eens proberen hoor. Zeker als je kids hebt
Als we dan gaan kamperen, dan wel in een tent ergens in het zuiden, lekker kneuterig koken op van die gaspitjes, aardappelen die elke vijf minuten door het gras rollen en vlees wat nooit gaat wordt. En anders gaan we als nog met de auto. Naar Schiphol. Die tolbrug naar myrtle beach is nog altijd niet klaar
Het woord hip is niet meer lauw
Volgende week een lang weekend erop uit met de caravan, vrij grote camping dat wel ~25.000 mensen maar zeker gezellig.

Locatie: De heilige weilanden van tante rikie

Want alles went behalve een tent.
@328ci: dan sta je goed! Kwam maandag langs Lichtenvoorde, en dat zag er weer goed georganiseerd uit!
@v60germany: het is volgens mij ook helemaal uitverkocht.
We doen zelf ook mee met een vrachtwagen, motor, crossmotor ✌?️
Opzoutuh met die sleurhutjes! Blijf thuis of boek een hotel!
Tenzij je boven de 93km/h blijft rijden met je hok!
@bonzoo: zal er rekening mee houden als ik met mijn sleurhut weer eens een half uur moet wachten op twee inhalende vrachtwagens met hun minimaal snelheidsverschil!
Kan ik nadien terug rustig doorrijden aan 120 km/u’
@phdg: beter dat als een onzekere voor je die denkt dat die 1a 2x per jaar met een sleurhut kan rijden….
@phdg: Met een sleurhut, ook boedelbak genaamd, ben je gewoon een vrachtwagen. Dus Henk Wijngaard in de cassettespeler en lekker rechts blijven en 89 km/h rijden want dat mag! Af toe stoppen bij een Raststätte en dan koffie zetten in de caravan. Vrouw gaat even plassen, voor 70 cent, komt terug even vertelt je dat de koffie bij de Raststätte wel €3,20 kost en jij kunt je dan gelukkig voelen op de parkeerplaats met je bakkie DE snelfiltermaling.
@mashell: of gewoon 120 aanhouden en met de stroom meerijden door België en Frankrijk want dat mag ook.
Playlist van de HDD beluisteren en niet de gierige Hollander uithangen en die 3,20 uitgeven aan een koffie.
Als ik ooit een caravan zou kopen, dan wel met zo’n antislip-regeling; https://youtu.be/VwTryt7maxo
Anders nooit van m’n leven…

Met 90 km/h op een autobaan, dan was ik wel chauffeur geworden. Of bejaarde van 80+
Ik heb alle vakanties al gehad diverse landen in Afrika, tropische eilanden, de USA maar nu met twee kindjes… Heerlijk op de camping!
Gelukkig was ik op weg een een goede combinatie MB viano 3.0cdi met daarachter een hobby 720. Honderd op de cruisecontrol geen probleem!
Ook wij zijn voor de bijl gegaan en hebben dit voorjaar een caravan gekocht. Niet nieuw en niet heel groot (opbouw 3.70m), maar heel nieuwsgierig en zin in drie weken Noorwegen. Nog even geduld…
@astra: ik hoop dat je een diesel hebt… anders dan gaje daar nog wat beleven op de binnenwegen naar de camping.
Appartement/villa absolute voorkeur hier. Meerdere kamers, rustige omgeving, vrije gesprekken in de avonden zonder een buurman/-vrouw op fluister afstand … Ik wil tijdens mijn spaarzame vakantie niet met minder te stellen hebben dan thuis en zie me op een camping niet goed integreren (en eerlijk gezegd, ik probeer het niet eens). Zie ook de meerwaarde niet met kids (wat sommigen beweren), we genieten nu lekker 100% samen zonder platte afleiding, spelcreativiteit zorgen we zelf lekker voor.
Overigens vind ik het fantastisch dat er veel keuze is in vakantie vormen en vind het mooie verhalen van iedereen die wel geniet van kamperen, zeker blijven doen ?
@bischero: very well said!! En vergeet niet de slechte “businesscase” van de sleurhut : die dingen schrijven behoorlijk snel af en kosten bakken met geld om te stallen en te onderhouden. Voorafgaand aan ieder vakantieritje een servicebeurt etc etc. Van de afschrijving alleen al kan je je vandaag de dag gemakkelijk een 4* hotel veroorloven. Zeker met de prijsdalingen in landen als Turkije en Griekenland.
Aan de andere kant: prima die campings, kom je ze niet in je hotel tegen………
Ik snap de lol van een caravan heel goed. Echter verpest het de rit naar de bestemming volledig. Het hobbelt en schudt, beperkt je in de snelheid en maakt je log. De reis is juist het leukste van de hele vakantie, die wil je toch niet laten verpesten door zo’n witte doos!
@lekbak: helemaal met je eens, al heeft t een paar jaar geduurd voordat mijn vrouw een klein beetje begreep dat de. Vakantie begon zodra de achterdeur op slot ging…..
Yep, wij zijn zo’n rijdende blokkade. Maakt me geen moer uit. Lekker binnendoor, kalmpjes an, max 500km per dag. Op naar midden Frankrijk of de Alpen. Ideaal ? Neuh dat niet, maar op dit moment in het leven (qua gezin enzo) wel de beste en meest ontspannen manier van vakantie voor allen. Meest belangrijke is wel dat we een wifiloze camping hebben geboekt in een gebied met zeer belabberde GSM dekking. Heerlijk 3 weken off grid, of in ieder geval het gevoel daarvan.
@dagdromer: he je pubers? Zo ja, hoe laat je hen accepteren dat er geen Wi-Fi is?
@crosscabouter: nope, twee meiden van 4 en 6. Social media is gelukkig nog geen item. Een zwembad en/of meertje, dierenweitje, speeltuintje en een handje kinderen van ongeveer gelijke leeftijd is voldoende. Wij (mijn vrouw en ik) hebben meer moeite met ‘signaalvrij’ vakantievieren. Gaat ons steeds beter af. Zijn er een jaar of 2 geleden mee begonnen en bevalt prima. Door/voor werk ben ik vaak buiten normale NL-de kantoortijden bereikbaar, en dat is geen probleem. De balans werk-privé is top, maar de zomervakantie, die 3 weken, ben ik simpelweg niet bereikbaar. Voor niemand.
@dagdromer: Dr zit een knop op je telefoon die fixt dat de rest van het jaar ook wel.
Tussen de k#t Hollanders op de camping. Lig je ’s nachts naar het gesnurk van je buurman te luisteren. Kinderen die zich overdag kapot vervelen Voor een prijs waarvoor je ook een prima huisje huurt. En dan ook nog tragisch langzaam naar je vakantiebestemming. Wil je kamperen dan ga je met een tent.
Ik geniet elk jaar van men oldtimer caravans achter men auto … nostalgie en basis luxe bij licht gewicht … bourgeois , biod, dereu, constructam … heerlijk …
Het enige waarom ik een sleurhut heb is omdat ik weiger 3000,- te betalen voor 2 weken in een sta caravan in italie/spanje/kroatie. Aangezien ik een camping leuker vind dan een hotel voor de kids.
Kut dingen die altijd in-de-weg rijden in duitsland. 90 op een 3 baans weg en dan komen er ooit een paar aan zetten met 200+ en toch nog met je kut blokken doos helemaal links die 2 vrachtwagens inhalen en ha het was weer zo geel kenteken
“Door Topgear”? Allang voor Topgear bestond waren caravans suf. Met van die stellen die hetzelfde trainingspak aan hadden en witte sokken in rucanor slippers. Ga echt back to basics met een tent aan een rotswand of met een dikke camper door Siberië. De treurige caravanoptocht van Vinexwijk naar Vinexcamping kan ik me niet bekoren.
De markt die gedomineerd wordt door 55 plussers met een spaarcentje die wel weg willen maar niet hun eigen omgeving kunnen missen of gezinnen met een leaseauto met brandstof pas van de zaak, waardoor dit goedkoper is dan vliegen…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).