Minister: “had Audi TT niet naar Pon moeten brengen”

Auteur: , 67 Reacties

Demissionair minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft een probleempje.

Kamp wordt momenteel namelijk tegen wil en dank meegesleurd in een corruptieschandaal dat betrekking heeft op het akkoordje tussen het ministerie van Defensie en Pon. Laatstgenoemde zou enkele jaren geleden medewerkers van defensie hebben “gefêteerd” zoals dat zo mooi heet. De importeur strooide bijvoorbeeld met kortingen op onderhoudsbeurten, gratis winterbanden en dat soort zaken.

Het doel achter deze traktaties is natuurlijk duidelijk. Pon wilde deals binnenhalen waarmee het voertuigen aan politie en defensie mocht leveren, want daar is héél veel geld mee gemoeid. De Volkskrant heeft het over een totaalbedrag van ongeveer een half miljard euro.

Twee ex-medewerkers van defensie hebben nu geklaagd dat minister Kamp in 2006 (Kamp was toen minister van Defensie) zijn Audi TT naar Pon bracht voor een onderhoudsbeurt. Kamp zou daar een fikse korting hebben gekregen. De minister probeerde zichzelf te redden met de volgende verklaring:

„Als ik nu terugkijk op wat er is gebeurd destijds, dan denk ik dat het beter was geweest als ik mijn auto niet naar Pon had gebracht, maar naar mijn eigen dealer in Zutphen. Als ik een factuur krijg van 1200 euro, en er zit een korting op van het autobedrijf, dan moeten ze dat zelf weten. Ik heb daar niet om gevraagd. Ik vraag nooit om korting. Ik heb daar ook geen verstand van.”

Juist ja, duidelijk verhaal. Op de vraag waarom Kamp z’n privé-auto destijds naar Pon bracht in plaats van naar z’n reguliere dealer, gaf Kamp aan dat hij zich dat niet kon herinneren.67 reacties

Zou ik ook zeggen zo achteraf.
@robert110: Ter verdediging van de minister, het lijkt mij eigenlijk sterk dat hij zich persoonlijk bezig zou houden met de aanbesteding van auto’s bij defensie, en dat een ‘kortinkje’ van €250 maar ook iets van invloed heeft op die besluitsvorming van de minister.

En particulier een coulance / korting van €250 op een factuur van €1500 is ook niet heel ongebruikelijk in de onderhoudswereld. Bij PON dan weer wel, maar daar betekend het waarschijnlijk dat je voor alle andere zaken qua prijs dubbel genaaid of voor +€1000 in het schip gegaan bent.

Storm, glas water.
@fiestacruizer: maar goed, ja met de korte achternaam kan niet bij de importeur terecht
@rufctr01: ook jij kan gewoon bij Pon terecht. (Pon dealer group).
Heerlijk Nederlands weer. Deal van half miljard en dan de heren beslissers fêteren dmv korting op een onderhoudsbeurt. En aan iedereen aan de andere kant van de tafel: als je je laat fêteren, moet je het wel goed doen. (imago)schade nu weegt niet op tegen dat beetje korting en die winterbanden zijn ook allang opgebruikt
@ijoost: Ook typisch VVD. Het is al de zoveelste VVD-er die toch niet helemaal schoon blijkt te zijn.

Het is gewoon foute boel. Je hebt je auto in onderhoud bij een dealer in Zutphen, maar je gaat met die auto naar Pon zelf voor korting waar je geen verstand van hebt, in een tijd waarin je minister van Defensie bent en er een omkoopschandaal plaats vond. Maar je wist van niks, jaja.
@fanboy: PON importeert wel vaker auto’s uit Duitsland toch?

Schijnt dat die “€250” was voor het omzetten van het navigatie systeem van Duits naar Nederlands, ik kan mij voorstellen dat meer lui die +€1000,- aan pon hebben afgetikt voor het importeren van een gebruikt TTtje dat als korting hebben gekregen
Minister van economische zaken, maar geen “verstand” hebben van korting..
Minister van Economische Zaken en ‘heeft geen verstand van korting’.

Hahahahahaha.
En ondertussen is er 3 jaar geleden een ambtenaar ontslagen omdat hij €236 korting kreeg op een auto van €35.000. Dus de lagere leger leiding werd geofferd.
@deora: Behoorlijke faal van defensie om daar iemand om te ontslaan. Zelfs al is iemand direct betrokken bij die aanbestedingen.
@fiestacruizer: ontslagen, nog voor de rechtzaak
Ik zou mijn auto ook naar pon rijden voor een bijna gratis onderhouds beurt.

Oons bint zunig
Leuk bedacht. Verkeerd geantwoord.
En steeds verder graaft Kamp zijn gat. O wacht, graven hoeft niet, genoeg gaten in Groningen waar hij ook voor verantwoordelijk is.
Bah, ik ben die vent nu aan het verdedigen.

Maar het is juist de eerste minister van Economische Zaken geweest die gigantisch aan het afbouwen is qua gasproductie hier in grunn.

Ik snap het grunningse gemekker over die gaswinning ook niet echt, die gaswinning vind langer plaats dan de meeste groningers in groningen leven. Woon je in Limburg heb je elk jaar last van Carnaval, Woon je bij schiphol dan vliegen er vliegtuigen, woon je in A’dam-west dan heb je getoeter als Turkije wint met voebtal, woon je in aardbevingsgebid in groningen dan heb je af en aardtrillingen. Geen reden om te mekkeren.
@fiestacruizer: precies, las net dat er meer dan 6000 emo claims zijn in Groningen…
@fiestacruizer: als niet Groninger wil ik daar toch eventjes tegenin gaan.

Ten eerste is de gasproductie ontzettend ver opgevoerd de laatste jaren. Ten tweede is het minder erg dat de boel verrot gaat als wel hoe er mee om word gegaan. Alle baten gaan naar de randstad en als mensen schade hebben moet het bij de helsdeuren vandaan komen om het vergoed te krijgen. Iets waar Kamp wel degelijk mede verantwoordelijk voor is. De enige reden dat er nu minder gas uit de grond komt daar is omdat het echt niet langer kan.

Maar vooral de manier van het behandelen van die mensen is bizar. En met bizar bedoel ik dusdanig bizar dat je niet eens kan bedenken dan een organisatie zo met mensen om kan gaan. Iedereen staat op z’n achterste poten als er een raket op een dorp terecht komt waar die niet zou moeten inslaan. Maar ondertussen is voor honderden mensen de materiële schade net zo groot en in de randstad niemand die zich er druk om maakt. Als ik niet zoveel met Groningers werkte had ik het niet geloofd hoe het er aan toe gaat.
@lekbak:
Ten eerste, in tegenstelling tot het gronings gemekker hier, is de gasproductie niet toegenomen maar afgenomen de afgelopen jaren.

In 2012 het laatste jaar dat Maxim Verhagen minister economische zaken was lag de productie op 47,8 miljard kuub. Sinds Henkie de boel runt is het gedaalt naar:
42,4 Mld kuub in 2014
28,1 Mld kuub in 2015
24,0 mld kuub in 2016
24,0 mld kuub p.j. in 2017 tm 2020
Lijkt mij een daling, een halvering.

De huidige productie is gigantisch veel minder dan midden in de jaren 70, toen lag de prodcutie jaren boven de 80Mld kuub p.j. Behalve in het hele warme jaar 2000 hebben we sinds 1970 nog nooit zo weinig opgepomt als Kamp nu toestaat.

Als je een oud muurtje hebt gebouwd op veengrond dat 150 jaar niet is onderderhouden, dan kan het inderdaad scheuren vertonen als het vriest, of er een lichte aarbeving plaatsvind. Je hebt ook muurtjes die dat niet doen. Ik geloof dat de nam tegenwoordig muurtjes bouwt en financiert die dat niet doen. Uiteraard gaat dat ten koste van de opbrengsten voor de randstad en de rest van NL, en zijn die baten voor de oude huizenbezitters voor slochteren.

Daarnaast heeft overleg onder leiding en sturing van Kamp er ook voor gezorgd dat er €1,5Mld voor het schadefonds wordt vrijgemaakt door de regering. Met 30K inwoners in de gemeente slochteren en omliggende gemeenten lijkt mij dat ruim meer dan genoeg om wat stevigere wandjes en pandjes neer te zetten.

Het is de eerste minister in jaren, die wat gedaan heeft voor Groningen. Het mekkeren helpt, nu dat het zich ook uitbetaald in keiharde cash heb je zelfs een gezin dat in huis een tafel heeft gemaakt met spullen erop in extra wankele constructie, en pingpongbal- & waterconstructies en camera’s erop die 24/7 filmen om zo te faken hoe erg het wel niet is.
@fiestacruizer: echt, het valt gewoon niet uit te leggen hoe ver jij de plank mis slaat. Het maakt me gewoon kwaad.
via Android app
@lekbak: Amen!
@lekbak:
U beeft van woede?
Maar waarom dan?

Kamp heeft als eerste minister ooit zomaar ff €1500.000,- vrijgemaakt voor de regio, naast het overige geld dat al jaren naar de provincie ging
@fiestacruizer: *€1.500.000.000,-
@fiestacruizer: ik word kwaad, dat is heel wat anders dan beven van woede.

En anderhalf miljard is een beetje weinig om een halve provincie opnieuw op te bouwen denk je ook niet? Voor 30k maak je een huis ook echt niet bestendig. En dan is er nog het kleinigheidje dat de mensen bijna niet bij dat geld kunnen komen. Zoals gezegd, het ergst van alles is hoe de mensen daar behandeld worden. Op papier is er vanalles geregeld maar als je daar aanspraak op maakt ben je jaren bezig.
@fiestacruizer: Ik heb net een heel apostel via de Android app getypt maar is dat is verdwenen dus bij deze excuses mocht het dubbel gepost worden.

Ik ben Stadjer en heb nog nooit een beving meegemaakt. Daardoor dacht ik 3 jaar geleden ook, ”man zeur niet zo”.

Dat was vóórdat ik in de gaten kreeg hoe achteloos Den Haag met de Groningers omgaat. Enerzijds begrijp ik dat het economisch niet geheel verantwoord is de gaskraan direct dicht te gooien. Anderzijds is het niet te begrijpen dat er zó ontzettend belangeloos met een hele provincie omgesprongen wordt.

Het verlies van vertrouwen in de politiek kan ik op deze manier absoluut begrijpen. het gaat er niet om dat dhr. Kamp niet direct een oplossing heeft, maar neem Groningers g.v.d. eens serieus. Niets is zo frustrerend dan niet serieus genomen te worden.

De problematiek is wel degelijk iets wat alleen maar erger wordt, de slachtoffers worden door de bureaucratische rompslomp van het kastje naar de muur gestuurd. De grote partijen dienen 1 belang en dat is winst voor de (Staats)kas.
Vraag is of PON inderdaad voorkeursbehandeling heeft gekregen door Kamp of niet. Zo ja, dan moet ie aangepakt worden. Zo nee, dan geef ik Kamp groot gelijk dat ie het gedaan heeft.
Ook al zou ik Koning van Nederland zijn dan ben ik nog steeds geen dief van mijn eigen portemonnee…
@rick-dos: €250 korting op een +€1000,- factuur bij PON betekend nog steeds niet dat je minder hebt betaald dan dat je bij een concurrent zou doen voor soortgelijke handelingen lijkt mij.
Henk Kamp kampt met imagoprobleem.
@jaapiyo: Dat kan korter!
@fanboy: MAND!
@mauritsh: Haha dat wilde ik inderdaad hierna roepen :D
@fanboy: Kamp kampt met kramp door korting…
@jaapiyo:

Henk Kamp(t) met imagoprobleem.
@jaapiyo: hé, die tweede kamp is mijn kamp!
We kunnen wel helemaal moeilijk doen, maar als jij een goede korting krijgt op onderhoud neem je dat toch ook gewoon aan? We zijn toch Hollanders ;)
De reactie van Kamp; ik betreur het ten zeerste en met de kennis van nu had ik anders gehandeld.

Typisch gedrag van een graaiende vvd-er.
@amersfoorter: ja echt he, hij graait zomaar 250 euro niet uit de staatskas, de dief. Dat zijn toch exorbitante bedragen!
Hoezo had hij hem daar niet moeten brengen? Hij had die auto toch ook van Pon gekregen? Of mocht ik dat niet verklappen?
Niet dat het uitmaakt, maar wist niet dat Henk Kamp van de mannenliefde is…
@cloverleaf: het gerucht gaat dat als er eindelijk een nieuw kabinet is hij een kapsalon in Diepenheim opent. Hij twijfelt nog tussen de naam “Kamp’s Knappe Kappers” of “Henk Kamp, hairstylist”.
@mashell: haha, ik heb bij m’n laatste grinder car date vernomen dat Henkie in Maastricht Onno Hoes wil doen vergeten…
Waarom moest zijn auto eigenlijk uit Duitsland komen?
@harrie: Bonaire was wat ver weg.
@harrie: op een of andere manier komen alle Audi’s uit Duitsland, zelfs de in Hongarije gebouwde TT’s.
@mashell:
Ja maar dit was grijze geimporteerd zoals ik het begrijp, want moest nog gekeurd en op kenteken gezet worden en Duitse navi omzetten naar Nederlands. Allemaal service van PON.
Grijze import kan en mag allemaal, maar vreemd dat POn dat regelt en ook een beetje ongeloofwaardig dat je met zo’n constructie daarna komt met ‘snap niet zoveel van korting’.
Korting? Daar heb ik geen verstand van. Dat is dan onze minister van economische zaken. Fijn gevoel he, geef anders nog wat korting aan Griekenland je hebt er toch geen verstand van.
Onderhoudsbeurtjes van 1200 euro… had ik ook maar een Audi.
Z’n eigen dealer zit in Zutphen en hij brengt em naar Leusden (een goeie 100km) voor onderhoud… Economisch een goede beslissing. Dan zou ik ook maar even ‘vergeten’ waarom dat was.
@e34m5touring: samen met zijn chauffeur
Kamp dacht van Opstelten en Teeven geleerd te hebben dat je vooral alle bonnetjes moet bewaren. Helaas, sommige kun je maar beter kwijt zijn. “Auto onderhoud in 2006? Weet ik niks meer van, die bonnetjes heb ik al lang weggegooid” was een veel plausibeler uitleg gweest.
Begreep van de tv uitzending dat Henk Kamp nogal een autoliefhebber was en dat hij “bij wijze van spreke” vrijdagmiddag nog de autoweek bij de kiosk ophaalde om die dan helemaal te spellen. Ook had hij nogal wat op en aanmerkingen op zijn Dienst A6. Die moest van hem worden uitgevoerd met nieuwe schokbrekers. Dan kwam hij terug van een dienstreis en ging dan op de knieën om de nieuwe schokbrekers te controleren. Het werd niet helemaal duidelijk of dit soort verbeteringen werden gefactureerd en zo ja door wie die zijn betaald.
Kamp: stom dat ik auto naar Pon bracht. (zelfkennis is te waarderen)

De VVD minister kan zich niet meer herinneren waarom hij de auto naar Pon bracht en niet naar zijn eigen dealer in Zutphen. (media-training gehad in opmaat naar parlementaire enquête)

Kamp kreeg bij de onderhoudsbeurt van zijn auto bij Pon voordeel in de vorm van gratis navigatie software, gratis “baenden” en kostenloze inbouw van de car kit.

Als ik een factuur krijg en er zit korting op, dan moeten ze dat zelf weten. Ik heb daar niet om gevraagd. Ik vraag nooit om korting. Ik heb daar ook geen verstand van.

(cum laude geslaagd voor het toelatingsexamen minister van Economische Zaken: ik heb daar OOK geen verstand van)
Je mininsters aan de schandpaal nagelen omdat ze zich lieten omkopen met wat verse olie en een setje winterbanden is toch echt een luxeprobleem.
Een Audi TT is een patserbak die hoor je als je het mij vraagt niet te rijden als je op dat niveau voor de overheid werkt en een economisch minister van economische zaken die geen verstand heeft van korting is een clown.
@naamloos3: trol alert
Zijn winterbanden ook al steekpenningen?
@bassx: op z’n minst een mooi geschenk.

Openbare registers (nevenfuncties, geschenken, reizen)

[url]https://www.tweedekamer.nl/sites/default/files/atoms/files/geschenken_26-05-2017.pdf[/url]

.Circulaire Aanvaarding van geschenken door rijksambtenaren van 14 juli 1999. Soms wil een zakelijke relatie je iets aanbieden, of kun je door je werk gebruik maken van bepaalde voordelen. Het kan gaan om een tastbaar geschenk, een dienst, of om voordelen zoals een spaar- of kortingsregeling (bijvoorbeeld airmiles of frequent flyer punten verkregen bij dienstreizen). Hier zijn integriteitsrisico’s aan verbonden. Een belangrijk risico is dat van beïnvloeding en belangenverstrengeling. Kernpunt daarbij is dat je als ambtenaar jouw onafhankelijkheid moet waarborgen. Ook de schijn van beïnvloeding moet je zien te voorkomen. Accepteer daarom niet zomaar een geschenk. Laat je niet verleiden door geschenken en voordelen.
By: ”Kamerstukken”
@bassx: een mooi geschenk.

[quote] Circulaire Aanvaarding van geschenken door rijksambtenaren van 14 juli 1999. Soms wil een zakelijke relatie je iets aanbieden, of kun je door je werk gebruik maken van bepaalde voordelen. Het kan gaan om een tastbaar geschenk, een dienst, of om voordelen zoals een spaar- of kortingsregeling (bijvoorbeeld airmiles of frequent flyer punten verkregen bij dienstreizen). Hier zijn integriteitsrisico’s aan verbonden. Een belangrijk risico is dat van beïnvloeding en belangenverstrengeling. Kernpunt daarbij is dat je als ambtenaar jouw onafhankelijkheid moet waarborgen. Ook de schijn van beïnvloeding moet je zien te voorkomen. Accepteer daarom niet zomaar een geschenk. Laat je niet verleiden door geschenken en voordelen.[/quote]
Kamp is een clown. Korting? Geen verstand van? Je auto in Leusden aanbieden ipv Zutphen?
Ik heb door een fout in de configuratie van mijn Audi magnetic ride van 1240 euro van Pon gekregen. Had hem bij van Mossel in Tilburg gekocht,maar die kreeg het niet voor mekaar . Zelf contact gezocht en zonder problemen gekegen. Is dat ook korting?
@dijan: Een foutje in de configuratie van de configurator waarmee je de bestelling van je keuze bepaalt?!? Of jouw fout?

Zeg ken jij de Mosselman, de Mosselman…
@berkens: Niet mijn fout . Fout in configuratie.
@dijan: je bedoelt dus: fout lag bij de leverancier. Het gaat altijd om de intentie. Was het de bedoeling om jou een geschenk te geven met als oogmerk je flexibel te maken bij het toekennen van overheids aanbestedingen? Dan wel.
Bij de VVD bestaat blijkbaar een beetje integriteit…ondanks dat een eerdere minister eens zei dat een beetje integriteit niet bestaat. Vind ik jammer.
Saving Private Henk!
Joh .. dus het valt allemaal best wel mee ??
We stellen ons maar aan ..

Pon + Kamp weten als geen ander hoe makkelijk NLers te paaien zijn ..
Het enigste wat ik kan bedenken is die man in een TT ???

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).