Volvo XC60 (2017): rijtest en video

Auteur: , 42 Reacties

De XC60 was goed voor 30% van alle verkopen van Volvo wereldwijd en jarenlang marktleider in zijn segment in Nederland. Maar kan de nieuwe XC60 die koppositie behouden?

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Design
De verschillen mogen duidelijk zijn: de vorige generatie stamde in de basis uit 2008 en is na een flinke facelift in 2013 nu definitief klaar om het bejaardentehuis te betreden. Z’n jongere broer heeft de uiterlijke kenmerken van z’n papa gekregen: er zijn duidelijke gelijkenissen met de XC90 (rijtest). Dat betekent dat we een stuk scherpere lijnen zien op de nieuwe XC60: kleinere, strakker gesneden koplampen met de kenmerkende “Hamer van Thor” LED-signatuur. Maar niet alleen de koplampen zijn strakker getekend, ook de overige lijnen zijn strakker en kennen scherpere hoeken dan de voorgaande generatie.

Volvo XC60 rijtest en video
Volvo XC60 rijtest en video

En profil is met name opvallend dat de achterste ruiten nogal schuin oplopen in vergelijking tot de overige horizontale lijnen. De achterkant is misschien wel het makkelijkst te verwarren met de XC90, maar je kan de XC60 herkennen aan de achterlichten die doorlopen op de achterklep.

Interieur
Het verticaal georiënteerde scherm dat we kennen uit andere recente Volvo’s is ook in deze XC60 beland, samen met de kenmerkende verticale ventilatieroosters. Het oogt allemaal wat robuuster en chiquer dan dat van de vorige generatie, die nog het zwevende paneel in de middenconsole had.

Volvo XC60 rijtest en video

Hoewel Volvo deze tech echt vele malen beter in de vingers heeft dan veel andere merken, blijft zo’n enorm touchscreen lastig te bedienen tijdens het rijden. Zeker op hogere snelheden zijn de schaalverdelingen van bijvoorbeeld de airco net te klein, dan werkt een vaste knop gewoon beter. Maar goed, het oog wil ook wat en dit “Inscription” interieur is om je vingers bij af te likken. Fijn leer, mooi hout en een afwerkingsniveau dat in de top van dit segment mee kan. Bovendien zitten de stoelen heerlijk en het digitale tellerhuis is goed afleesbaar, waarbij je alle relevante informatie makkelijk kan vinden. Klein kritiekpuntje nog: er is een prachtige Bowers & Wilkins-installatie aan boord, maar die beschikt niet over een equalizer. Jammer, want we konden daardoor de bastonen niet wat subtieler instellen, wat zowel cameraman Martijn als ik wel wenselijk vonden.

Veiligheid
Verder met minder pietluttige zaken, want bij Volvo draait alles om veiligheid. Het nieuwe SPA platform voorziet in verschillende mogelijkheden voor autonome functies en veiligheidsvoorzieningen. De nieuwe Volvo XC60 kan tot 130 kilometer per uur zelfstandig rijden. Daarnaast heeft de XC60 een nieuwe versie van het City Safety System aan boord, dat ervoor zorgt dat de auto autonoom wegstuurt bij mensen / dieren / objecten* die met alleen remmen niet meer te ontwijken zijn. Ook kan de XC60 automatisch wegsturen bij objecten in de dode hoek én bij tegemoetkomende auto’s.

Volvo XC60 rijtest en video

Eerlijk is eerlijk: tijdens het rijden zouden sommige veiligheidsfeatures iets minder scherp mogen staan. De lane-assist is van het iets te ijverige soort, dus die heb ik eigenlijk direct uitgeschakeld. Ook het systeem dat helpt om te remmen voor voorliggers heeft soms een iets ruime view. Bij het uitkomen van een scherpe bocht gaat het systeem full defcon 5 red alert op een auto die langs de weg geparkeerd staat. Waarschijnlijk een combinatie van een smalle rijbaan, stuurhoek en een vlak langs de weg geparkeerde auto waarbij de Volvo-software denkt “better safe than sorry”, maar als bestuurder schrik je onnodig.

Feit is wel dat de Volvo zich zeer actief bekommert om je persoonlijke veiligheid. In hun “Vision 2020” melden ze dan ook dat Volvo het streven heeft geen dodelijke of zwaargewonde slachtoffers meer te hebben in hun nieuw geleverde auto’s. Dat is bijzonder ambitieus, maar ook bijzonder lovenswaardig. En de voorzieningen die nu geleverd worden zijn pas het topje van de ijsberg. In gesprek met het hoofd van de veiligheidsafdeling van Volvo laat deze meneer doorschemeren dat er nog veel meer aan zit te komen met het SPA-platform. Details konden we niet ontfutselen, maar we kunnen op korte termijn nieuwe veiligheidsfeatures verwachten, waarbij de XC60 zodanig is ontwikkeld dat de betreffende features ook op deze auto toegepast kunnen worden.

Motoren
Wij reden met een T6, die in Nederland dankzij de CO2-straf een paar duizend euro duurder zal worden dan een T8. Het 320 pk sterke blok is echter al lekker vlot: 5,9 seconden naar 100 en een top van 230 kilometer per uur, dat trap je niet snel van je oprit. Qua onderstel, sturen en remmen is de XC60 een prima auto. Het stuurt niet zo strak als een F-Pace of Stelvio, maar dat hoeft ook niet. Mensen die dat zoeken komen toch al niet snel bij Volvo uit.

Volvo XC60 rijtest en video
Volvo XC60 rijtest en video

Het belangrijkste nieuws op motorisch gebied is voor jullie als liefhebber van vlot spul waarschijnlijk de hybride T8 aandrijflijn uit de XC90, die goed is voor 407 pk. Daarmee kan je in 5,3 seconden naar de 100 knallen, dat is serieus rap natuurlijk voor een compacte crossover. Dat is op papier krachtiger en sneller dan bijvoorbeeld de SQ5, om maar een concurrentje te noemen. Ook wel aardig om even te noemen: de vanafprijs voor een SQ5 is 94.005 euro, de XC60 T8 mag vanaf 68.295 euro de showroom uit. Hoe zeg je “prima prijsje” in het Zweeds?

Prijzen
En als we dan toch met prijzen bezig zijn: de vanafprijzen gelden voor de Momentum-edities, waarbij de goedkoopste versie 58.995 euro moet opbrengen. De Inscription-versies zijn 4.500 euro duurder, R-Design kost 2.900 euro meer dan de basis. Verder is een veel bestelde optie het Business Pack Connect. Dit bevat een digitaal instrumentarium en Sensus-navigatie en kost 995 euro. Alle informatie over de andere prijzen zijn hier te vinden.

Volvo XC60 rijtest en video

Conclusie
De Volvo XC60 is een prima machine. Zo’n auto die alles goed doet zonder ergens enorm in uit te blinken tijdens het rijden. Waar de XC60 wel écht goed in is, is veiligheid. En laat dát, in combinatie met prima scores op alle andere vlakken, nu al jarenlang de succesformule zijn voor het merk. Het is ook al jaren de best verkopende compacte SUV van Nederland. Bovendien is de XC60 goed voor 30% van alle verkochte Volvo’s wereldwijd. En wij zien geen enkele reden waarom deze nieuwe XC60 die belangrijke posities niet zou weten vast te houden. Hoe zeg je “goed gedaan” in het Zweeds, eigenlijk? Filmpje!

*doorhalen wat niet van toepassing is



42 reacties

Als T8 lijkt mij dit wel een hele lekkere wagen. Een toegankelijke vanafprijs, goed uitgerust en ook extra opties zijn bij Volvo betaalbaar in vergelijking met de Duitsers.

Daarnaast in zo’n Volvo toch ook een stuk maatschappelijker geaccepteerd als je bij een overheidsinstelling of in een straat vol ambtenaren thuis komt rijden.
@fiestacruizer: “Maatsschappelijker geaccepteerd.” Lekker belangrijk wat anderen van je vinden…
@viezefreddyw: genoeg beroepen te bedenken waarin dat belangrijk is ja. En aangezien de meeste van deze wagens worden aangeschaft door ondernemers of beschikbaar worden gesteld door de baas (afgezien van een groep bejaarden) een belangrijke usp.
@yupyup: alleen al vanwege dit label dat een Volvo heeft zou ik hem juist niet kopen, ziet er verder best goed uit, maar voor de prijs die je er voor betaalt vind ik het niet luxe genoeg uitzien.
@viezefreddyw: Niet iedereen kan een Ferrari betalen ;)
@fiestacruizer: In die straat vol ambtenaren zal wel even na vijven een file staan.
@fiestacruizer: Toegankelijke prijs? Sorry hoor, maar ik sla echt stijl achterover van dit soort prijzen. Hoe krijg je het in vredesnaam voor elkaar om als normale loonslaaf 60k bij elkaar te sparen voor een auto?

Jan modaal verdient € 37.000 per jaar. Dat is een goede € 2.152,- netto per maand. (http://www.gemiddeld-inkomen.nl/modaal-inkomen-2017/)
Haal daar alle vaste lasten (hypotheek, verzekeringen, abonnementen, eten) en overige uitgaven (vakantie, uitgaan, kleding) etc vanaf er er blijft misschien max 750 per maand over. Dan verdien je dus gemiddeld, en een hele hoop mensen minder, en dan moet je dus 80 jaar sparen…

Kan iemand mij uitleggen hoe deze auto zo gigantisch goede verkoopcijfers kan behalen? Zijn er echt zo veel mensen die zo veel bovenmodaal verdienen en dan voor Volvo kiezen?
@timmix: Je hebt nog nooit van lease en financiering gehoord? 90% van dit soort auto’s wordt danwel geleased danwel gefinancierd. Zijn sowieso maar weinig mensen die in 1x vrolijk effe 70k eigen geld op een nieuwe auto stukslaan hoor.
@TimmiX: 750 pm sparen is best veel maar dan heb je dat bedrag na 8 jaar en geen 80 jaar. Er zijn dus ook een hoop mensen die meer verdienen en van die paar miljoen hoeven er maar een paar duizend hiervoor te kiezen.
Goeie review! Opbouwende kritiek: ik denk dat die rare effecten van de laatste paar video’s beter achterwege kunnen blijven. Fijne dag
@tjvisserman: vind ik nu juist niet, zeer vermakelijk!
Goed verhaal Casper!
Bra gjørt
@mauking: bra pris
Ik vind de nieuwe stijl van Volvo serieus mooi geworden. Het is alleen zo jammer dat er veelal van dat verschrikkelijke opgeschoten volk in rijdt (type met een bakfiets in de voortuin, ’s middags aan de cappucino en ’s avonds verplicht aan de sushi onder het genot van een stukje jazz. Dan wel alleen Miles Davis, want meer kennen ze niet).
@zwepp: Net als mensen die van reggae houden en alleen Bob Marley kennen. Of Formule 1-kenners zijn en vervolgens verontwaardigt zijn dat Jos Verstappen niet meer meedoet.
@viezefreddyw: Ooit van ‘figure of speech gehoord’? En het zal je verbazen voor hoeveel het nog opgaat ook. Niet meteen zo happen, daar is het veel te warm voor vandaag :-)
@zwepp: Oh maar zo bedoelde ik het ook niet hoor. Was gewoon een aanvulling op jouw lijstje. Vond hem wel grappig..
@viezefreddyw: Dan heb ik jou verkeerd begrepen! My bad… Toch weer die warmte vandaag ;-)
@zwepp: No worrys buddy! *shakes hand*
@zwepp: Worries bedoel ik natuurlijk… Echt heet he vandaag?!
@zwepp: Je beschrijft precies mijn buren. Alleen hebben ze geen Volvo.
@zwepp: cappucino is anders wel lekker :)
@donstil:

En Jazz is ook één van mijn favorieten, en ik rijd een Volvo.
Alleen de rode broek, golftas, tennistas, hockeytas whatever heb ik niet.
En een bakfiets ook niet.
@zwepp: Amen
Misschien wel de beste auto die je in dit segment kunt kopen. Maar de leukste? Dat niet. Ik zou eerder voor een Stelvio of F Pace gaan, maar ik kan me voorstellen dat naarmate ik ouder word juist eerder voor de Volvo zou gaan.
Ik vind het een heel fraai ding. Stukken leuker dan de vorige XC60 wat ik eigenlijk een beetje saai vond, in alle uitvoeringen. Dit ding lijkt natuurlijk wel veel op de XC90 maar dat is geen schande. Ook al zo’n mooie auto.

Ja, de nieuwe designtaal van Volvo spreekt mij erg aan. De S/V90 vind ik echt heel erg mooi. Moest even wennen aan de kont er van maar ook dat begin ik mooi te vinden. Volvo bouwt weer mooie auto’s, het saaie is er een beetje van af.
@viezefreddyw: Deze is qua styling wat meer uitgesproken inderdaad. De oude met R line en 20″ velgen is trouwens wel stoer om te zien imo.
Ik kijk nog steeds even om als ik een XC90 zie rijden, blijf dat echt een mooie auto vinden. De V90 heeft dat trouwens ook wel. Ik blijf het wel jammer vinden dat alle interieurs precies het zelfde zijn, had bijvoorbeeld het scherm een kwartslag gedraaid, dan veranderd het eigenlijk niets, maar oogt het al weer heel anders. De sprinttijd naar de 100 met de T8 lijkt me echt bizar, dat zit gewoon tegen de sportwagens aan

Heb vorige week gereden in de S90 D5 en het verschil met de 5 cilinder is kleiner dan ik verwacht had, het blok heeft echt altijd kracht en vermogen genoeg.
@dieselkameel: Tof man! Heb nog niet kunnen sturen in een S90 maar het lijkt mij een fijne reisauto. En in de juiste uitvoering echt een parel.
@dieselkameel: “had bijvoorbeeld het scherm een kwartslag gedraaid, dan veranderd het eigenlijk niets”
Als je dan niks veranderd staat alles gekanteld. Dus je moet wel iets veranderen. Eigenlijk je hele bedienfislosofie. Een portrait geplaatst scherm (zoals Tesla, Renault en Volvo dat doen) is eigenlijk behoorlijk logisch in een auto, een landscape scherm veel gewoon lastiger om daar een consistente en logische user interface voor te maken.
Het is mij een beetje te clean allemaal. Echt iets mijn tandarts. Doe mij maar de Stelvio.
@thomasthomas: als de XC60 je tandarts is, dan is de GLC je huisarts, de F-pace de man die je er van verdenkt iets oneerbaars met je vrouw te doen, de Discovery je begrafenisondernemer, de Q5 je pensioenadviseur, de X3 de boze buurman van schuin tegenover dan is de Stelvio je cafetariahouder.
Hee een rijtest en het is niet eens maandag 4 uur ’s middags
Tja, ik weet niet. Kan m’n vinger er niet op leggen maar ik vind em niet mooi. Kan niet echt uitleggen waarom. Maar dat heb ik met de S/V90 ook. Iedereen is er lyrisch over maar ik kan het niet mooi vinden. ’t Zal vast als een dolle verkopen, denk dat de meeste Golden Retrievers al hebben proefgelegen. Nou nog een matching color boerenzakdoek en klaar voor het hockeyweekend!
@e34m5touring: hilarisch, dat proefliggen van die golden retrievers, ik zie het zo voor me.
@E34M5Touring: Ik ben het helemaal met je eens. Die nieuwe Volvo’s doen me niets. De oude XC60 vind ik wel nog steeds geslaagd. Maar het volk wat erin rijdt… Moet je maar eens opletten, als je iemand net iets te hard, lomp en onoplettend ziet rijden, tien tegen één dat het een Volvo is. Als je niet kan rijden neem je een Volvo want dan heb je wat meer kans de rit te overleven of zo.
De styling moet je smaak zijn, het is typisch Volvo. Maar als ik dat interieur zie en alles voelt net zo goed aan als dat het er uit ziet, dan staan ze bij deze direct op dezelfde hoogte als Audi en Mercedes. BMW heeft serieus aan te haken met de 3-serie en moet bijna tot het niveau 5-serie gaan om hier niet achter te gaan lopen. Enkel met “Freude am Fahren” gaan ze er niet komen vrees ik (en hoop ik, voor Volvo).

Het is wat mij betreft wachten op de S60 en hoe dit model zich gaat vergelijken met een comfortabel ingerichte MB of Audi. Qua interieur en techniek zie ik geen reden om Volvo niet in één adem met deze merken te noemen.

Hopelijk wordt er nog een equalizer ingeprogrammeerd. Zonde van een dergelijk systeem om er alsnog onacceptabel geluid uit te krijgen. Bowers & Wilkins heb ik toch hoger in aanzien staan dan het geijkte H&K of B&O, laat staan Bose. Teveel bass is natuurlijk smaakgebonden, maar als het niet kan worden teruggedraaid vernaggelt het je complete muziek.
@karhengst: In het oude high performance systeem van Bose in Volvo zit ook al heel veel bas, gelukkig zit er een equalizer en een tone control op. Wanneer je boem boem boem muziek luistert is die bass misschien leuk, maar bij stemgeluiden en het betere gitaarwerk is de bass te overheersend.

Qua niveau vind ik Volvo gelijk staan met de Duitse 3. Volvo heeft als voordeel dat zij niet zo ontiegelijk veel modellen hebben en dat het daarom wat overzichtelijker is. De Duitse 3 kijken vooral goed naar elkaar en ik heb het idee dat Volvo meer naar zichzelf kijkt en hun visie doorvertalen op de auto’s
@dieselkameel: Ben zelf ook meer van het (stevige) gitaarwerk, maar vind “rock” presets verschrikkelijk klinken, vanwege de door jou aangehaalde redenen. Het H&K systeem van Mercedes in de W204 generatie was om die reden ook geen fatsoenlijk geluid uit te krijgen, bass op -5 en het dreunde nog tot vermoeiens toe… Vraag me soms echt af wat voor dove figuren dergelijke systemen ontwikkelen en afstellen.

Ik denk dat je best in de buurt zit met hoe Volvo ageert. Van eigen kracht en imago uitgaan, en slechts met een schuin oog naar de Duitsers kijken in plaats van de Ring op te gaan om een statement te maken enzo.
Wat een ongelofelijke rotmuziek ertussendoor jongens.
Ik wil nog een keer zeiken voor het niet hebben van 5pitters of meer😜 buiten dat is 5,3sec bizar snel voor een xc60!! Ben benieuwd wat hij daar boven doet want de xc90 met T8 is niet heel veel meer dan. Met mijn 850R in nog standaard trim (240pk) reed ik ze gewoon weg op de snelweg
Je kunt de lage, midden en hoge tonen wel aanpassen volgens mij… zit alleen wat verstopt in een menuutje waar je bij kunt komen door op t scherm van boven naar beneden te slepen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).