Mobiele flitsers zorgen voor flink meer boetes

Auteur: , 41 Reacties

Onoplettende automobilisten spekken de staatskas.

Mobiele flitsers zorgen voor flink meer boetes

Ik kan me eerlijk gezegd mijn laatste boete niet heugen. Een boete naar aanleiding van een mobiele flitser heeft ondergetekende nog nooit gehad. Met dank aan die kekke app genaamd Flitsmeister en een oplettende blik tijdens het autorijden.

Veel automobilisten maken geen gebruik van een dergelijke applicatie, luisteren niet naar de radio of letten simpelweg niet op. Vanmorgen weet het AD te melden dat er tussen mei en september 2017 bijna 550.000 boetes zijn uitgeschreven naar aanleiding van een mobiele controle. Dat is bijna de helft (49%) meer in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden.

Het is vooral oppassen geblazen op de A13 tussen Rotterdam en Den Haag. Daarnaast moet je opletten op de A4, A6, A7 en de N302. Op deze wegen vinden namelijk meer controles plaats. De toename van het aantal boetes heeft niet zozeer met meer hardrijdende automobilisten te maken. De politie kampte naar eigen zeggen de afgelopen twee jaar met diverse software problemen. Die periode is nu achter de rug, waardoor er nu meer controles kunnen plaatsvinden.

Het aantal verkeersdoden neemt sinds 2015 weer toe. Volgens Egbert-Jan van Hasselt van de Nationale Politie heeft dit met de auto’s van deze tijd te maken. Moderne auto’s zijn volgens de politieman zo stil, dat je niet meer doorhebt als je een paar kilometer harder gaat dan de maximumsnelheid. Een bijzonder argument. Dat wordt nog wat met al die elektrische auto’s in de toekomst. “170? Oh sorry, ik hoorde geen geluid. Blijft nog even wennen hè, zo’n elektrische auto.”

Fotocredit: 3x Rolls-Royce op de NLse snelweg, via @arnodk op Autojunk41 reacties

‘Moderne auto’s zijn zo stil, dat je bij een maar kilometers per uur te hard rijden het niet door hebt.’ Ja en hierdoor stijgt het aantal verkeersdoden drastisch? Doe toch normaal man en ga eens terug naar de tekentafel met al deze belachelijke regels en prijzen.
@tuutertuuter:

– merendeel van de moderne auto’s kun je de cruise control instellen op een maximum snelheid.
– merendeel van de moderne auto’s heeft cruise control.
– houd je gewoon aan de voorgeschreven maximale snelheid en er is niets aan de hand. De automobilist is immers zelf de schuldige van de handhaving, er is niemand binnen de wetgever die zegt dat je de snelheid moet overtreden zodat er corrigerend opgetreden kan worden.
@erik2907: eens!! Want als je je aan de snelheid houd kan je niemand omver blazen :P
Oh dus nu komt de toename van het aantal verkeersdoden weer doordat auto’s stiller worden? Het is iedere week wat anders. Misschien moeten we alle stille auto’s dan maar afschaffen en alleen maar auto’s met een NA veelcilinder kopen. Wie is voor?
@berlinetta: ik ben zeer zeer ZEER voor!
@berlinetta: Koos in spee op de autoblog?
Dat toenemde aantal verkeersslachtoffers neemt dus in ieder geval niet toe door het toenemende telefoongebruik achter het stuur.. (mm hm..)
En wat is de veiligheid ermee toegenomen? Voor het eerst meer doden dit jaar als ik het mij goed herinner. Over wordt te hard gereden, nieuwe autos zijn veiliger. Waar vallen de doden dan? Binnen de bebouwde kom. Juist daar waar niet geflitst word. Maar ja, daar valt veel minder te halen en t is slecht voor het aantal uitgeschreven boetes per jaar…
@peug206: over=overal
@peug206: u mijnheer, slaat de spijker op z’n kop.

We hebben haast haast haast, willen dat kwijt op de snelweg. Lukt niet want files, dus in de bebouwde kom maar zo hard mogelijk doorblaffen. Zo sneu. Vooral mensen die gaan seinen als je netjes 30 rijdt in een woonwijk.
@olivier420: voor die mensen hebben ze een pedaal in de auto gemaakt. Het rempedaal.
Het is altijd de snelheid die de schuldige is, maar nooit de incompetentie van de overheid om fatsoenlijke eisen te stellen aan de rijopleidingen. Het ligt vooral aan de mensen die op een lege A15 met 150 rijden, maar nooit aan de mislukte automobilisten die door een slechte examinering van het CBR niet eens weten hoe ze een stuur vast moeten houden (mevrouw Von Klausenburg bijvoorbeeld die het stuur op vijf voor half twaalf vasthoudt als ze 140 rijdt). Het is nooit de maniak die op een woonerf – of überhaupt in de bebouwde kom – het stoer vindt om met z’n Seat Ibiza 80 te rijden. Het is nooit de mongool die met 120 aangereden komt en door plotselinge regen vol op z’n rem gaat en een kettingreactie aan gevaarlijke situaties bewerkstelligt. Het is ook nooit het pittige kroketje met haar kroost in een Citroën C1 die het verstandig vindt om op de A4 met 95 een vrachtwagen in te halen zonder extra gas te geven en zonder terug te schakelen terwijl ze het kleinste gaatje pakt tussen een groepje auto’s die er 130 rijden. Het is al helemaal nooit de schuld van de milieuterrorist die eist dat je met 110 achter hem aan blijft rijden op de linkerbaan terwijl er niemand ingehaald wordt maar je wel vol in de ankers moet. Het is ook zeer zeker nooit de randdebiel die gaat kijken naar een ongeluk op de andere rijbaan en daarmee zelf, op z’n eigen rijbaan, gevaarlijke situaties creëert. En het is al helemaal nooit en te nimmer onze eigen hermandad die op de meest onlogische plekken staat te controleren waardoor veel mensen ineens afwijkend gedrag vertonen op de weg en zorgen voor chaos en hysterie terwijl een kilometer of vijf verder, ergens op de rand van de bebouwde kom, er een moeder met kroost bijna van de fiets wordt gereden door een schlemiel die denkt dat het eerste stukje rood na oranje ook nog te halen is, met z’n afgetrapte 3’er compact, z’n Honda Civic of Peugeot 206.
@vonklausenburg:
Hear hear.

Probleem v.w.b. het rijbewijs : kennelijk bestaat de idee, dat “iedereen z’n rijbewijs moet kunnen halen”. Zelfs schadegevallen, die al de nodige keren examen hebben gedaan en keer op keer hebben aangetoond niets achter het stuur te zoeken te hebben. gewoon door laten gaan tot er een keer een examinator besluit toch maar toe te geven. Want “zielig”.

Probleem v.w.b. veel van de andere constateringen : oom agent (m/v/x) ziet diee voorvallen niet. En kan er dan ook niets tegen doen.
@amghans:
Volgens mij zijn de eisen voor het vak rij-instructeur jaren geleden naar beneden bijgesteld omdat bepaalde bevolkingsgroepen zich achtergesteld voelden doordat zij de Nederlandse taal slecht machtig waren en zodoende het theoretisch gedeelte van het rij examen een obstakel voor deze groep vormde.
Een minister of staatssecretaris zag een gat in de markt (levensgevaarlijk als bewindslieden dit zien) en liet de eisen voor het vak rij instructeur omlaag brengen naar het niveau van een Nepalese Yakmenner.
Derhalve zitten we nu opgescheept met een generatie rand debielen die zich niet weten te gedragen in het verkeer, die altijd menen voorrang te hebben, de richtingaanwijzer gebruiken om zonder te kijken of rekening te houden met mede weggebruikers van rijbaan te wisselen en/of in of uit te voegen, omdat dit gedrag gelijk is aan dat van de Yak.
Gelukkig spelen autofabrikanten in op deze fenomenen zodat we tegenwoordig de beschikking over allerlei hulpmiddelen hebben die rampen proberen te voorkomen en rijden we overdag met daglichten, zodat we onze totale onnozelheid kunnen tonen als het plotsklaps echt slecht weer wordt en we daarmee blijven rijden, zonder maar één moment het besef te hebben dat we minimaal gedimde hoofdverlichting moeten voeren.
@vonklausenburg: Zo, dat is er even uit. Mooi stukje tekst!

Denk alleen dat @peug206 nog even verhaal bij je komt halen strakjes.
@viezefreddyw : waarom? Ik ben me ook terdege van bewust dat een goedkope auto vele nadelen heeft. Waaronder dat tokkies het ook kunnen betalen. Maar dat is hetzelfde met bmw, met audi, om het nog maar niet over een vw golf of polo te hebben…
@peug206: Was eventjes als grap bedoeld…
@viezefreddyw: in dat geval heb ik niks gezegd ;)
@vonklausenburg: koning. We zijn allemaal egoïstisch geworden en denken louter aan ikke ikke ikke en niet aan actie / reactie op een snelweg waar men 100-130 gemiddeld rijdt.
@vonklausenburg: mooi gesproken zeg ik!
‘Veiligheid’ is een volstrekte drogreden, althans momenteel op de N209 waar ze de afgelopen weken bijna iedere (!) dag in de ochtendspits staan. Vaak ook nog op het stuk, waar vanwege het opstoppende verkeer hooguit een kilometer of 50-55 gereden kan worden (80 is daar toegestaan). Zolang de koddebeiers dergelijk gedrag vertonen, moeten ze bij mij niet aankomen met het argument ‘veiligheid’. Daar heeft het meer dan eens niets (herhaal ; NIETS) mee van doen.
@amghans: zolang ze zich nog menen te moeten verstoppen tijdens het flitsen is het argument veiligheid sowieso totale kul. Het wordt pas veilig als je borden neerzet “Over 200m staat een flitser” en die daar vervolgens ook laten staan flitsen. Dán rijdt iedereen netjes de snelheid op de plek waar het anders gevaarlijk zou zijn.
Gemiddeld maak ik 20k per jaar. In die km’s heb ik ieder jaar 1 bekeuring voor te hard rijden rond de 100 euro. Dit jaar was het op de terugweg van vakantie in Duitsland raak. Binnen Nederland zie ik ze meestal wel staan. Valt best mee toch? Gemiddeld zit ik toch wel 20% boven de toegestane snelheid.
Wat -in mijn ogen- een ongewenste ontwikkeling is staat verder op in het AD artikel:
“De politie richt zich met mobiele flitsacties op locaties waar de snelheid te hoog is en potentieel gevaar oplevert. Daarvoor wordt steeds meer gebruik gemaakt van gegevens van navigatiediensten zoals TomTom en Google. Uit die ‘floating car data’ blijkt op welke plekken automobilisten vaak te hard rijden. Van Hasselt: ,,Wij hebben sneller door waar het gevaar toeneemt.”

“Big brother is watching you” via je navigatiesysteem/apps; de navigatieboeren verkopen dus deze data aan de roverheid om deze laatste nóg effectiever bonnetjes te kunnen uitschrijven.
Gelukkig heeft mijn navigatie systeem géén (actieve) terugkoppeling met wat voor bedrijf dan ook…
Zozo, flitsen de mobiele flitsers tegenwoordig ook al als je je telefoon verkeerd gebruikt in de auto? Knap! Want we waren het er inmiddels toch over eens dat die de oorzaak zijn van het stijgend aantal verkeersdoden?
Ik heb in m’n leven voor duizenden euro’s aan boetes afgetikt. Tevens voor een hoop geld gematst.

Nu rij ik automaat en standaard 100, of 90 als er vrachtwagens zijn :) Heerlijk. Ik denk namelijk altijd aan mijn kleine motorblokje. Ik gun mijn motor een fijne opwarmtijd. Meestal ben ik al aangekomen voordat de motor echt warm is.
Op de a6 is het ook feest, gelijk na Lelystad 100km/h tegenwoordig, waarom? En elke dag lekker flitsen. Hectometerpaal 61,2. Ik heb je gewaarschuwd! Walgelijk gewoon
Tja.. Dat meer boetes.. Er staan tegenwoordig ook veel meer controles.. (minimaal 50% meer) dan vroeger dus die toename is niet zo gek. Meer dan 1/3 zijn fietsers.. Die komen al helemaal niet op de snelweg… Vrijwel de helft gebeurt op kruisingen van 80wegen.. En het minst aantal doden vielen op de snelwegen.. Waar het meest geflitst wordt en die ook vaak zelf voor remreacties en ongelukken zorgen! Wel denk ik dat overal een zelfde snelheid op snelwegen en tijdstippen zou zorgen voor minder ongevallen. Want..minder denk van oh hoe hard mag je hier? of is het al 7 uur geweest en mag ik weer 130? Ik denk persoonlijk dat overal en op alle tijden 120 of 130 zal lijden tot minder ongelukken en slachtoffers. Ja je zou kunnen overwegen om van 7-7 standaard 120 en buiten die tijdstippen 130 te kunnen doen. Vrijwel alle onderzoeken tonen aan dat KISS (Keep IT Stupid & Simple ) werkt. Waarom doen wij dan weer moeilijk??? Ik weet het wel… €€€€€ voor de staatskas.
En ja die electromobielen (met name de TESLA rijders) die van 0-100 accelereren in de binnensteden / 60 /80 wegen hebben geen flauwbenul waarmee ze bezig zijn. Zij helemaal niet gewend aan dat dat soort snelheden maar ja het is zo stoer om ff hard op te trekken. Ik hoorde van vriend van mij die bij TESLA werkt hoeveel schades er wekelijks binnenkomen.. Mensen hadden een bocht niet gehaald, knalden achterop enz enz.. Hij zei ik denk dat er 3 x zo veel mensen met schade binnen komen dan bij VW/AUDI waar hij eerst werkte… Dat zegt al genoeg denk ik..
@tvr1974: Wel een grappige conclusie over het aantal schade gevallen bij tesla t.o.v audi/vw. Is natuurlijk een niet relevante vergelijking. Tesla heeft maar 2 repair points in Tilburg en Amsterdam, en Audi/VW zit over het hele land, dus logisch dat er meer schadegevallen binnen komen. Ook wilt Tesla altijd inhouse een reparatie doen omdat zij (zeggen ze zelf) enkel de expertise hebben. Bij Audi/VW worden schades vaak uitbesteed.
Verder denk ik dat het aantal ongevallen bij Tesla meer te maken heeft met het aantal impulsen die je hebt tijdens het rijden, door het scherm i.p.v de acceleratie (wij hebben thuis ook zo’n elektrohok en ik moet zeggen dat het erg verleidelijk is om hierop te kijken).
OT:Het aantal verkeersdoden zullen echt niet gestopt worden door een stelletje berm-boeven en pistoolmeneertjes langs de weg. Het kan hooguit een preventief effect hebben op het rijgedrag van mensen, maar de praktijk leert dat vaak mensen in hun oude stramien vervallen.
Amen.
@occasiefapper: even voor jou dan maar de harde feiten; https://www.autoverzekering-actueel.nl/tesla-rijders-meer-schade/
Nb wil natuurlijk niet zeggen dat jullie thuis meer schade rijden // er wel normaal mee omgaan en betere autocontrole hebben.. Dat mag je ook wel verwachten van de gemiddelde autoblog lezer ;)
@tvr1974: Mooi onderzoek, zo te zien komen de harde feiten uit Amerika van een Amerikaanse verzekeringsmaatschappij triple A.
Ik vind de legitimacy wel ver te zoeken overigens. De Amerikaanse verzekeringsmarkt werkt heel anders dan de Nederlandse, claimcultuur ligt daar bij premium merken veel hoger en er rijden in Amerika natuurlijk percentueel gezien veel minder Tesla’s dan in NL, dus ik denk dat deze niet correspondeert met de door jouw aangedragen situatieschets.
Verder rijdt iedere AB lezer natuurlijk zo goed als maar kan;).
@occasiefapper: deze was er ook nog..
https://www.rtlnieuws.nl/nederland/teslarijders-rijden-het-vaakst-te-hard-omdat-die-auto-zo-stil-is
ennnn.. Momenteel voeren verschillende verzekeraars in NL dezelfde onderzoeken uit als in Amerika. Dus die onderzoeksresultaten komen nog.. Maar mark my words. Ik hoor je wel zodra ze gepubliceerd zijn. Nb een relatie van mij die bij Leaseplan werkt zij het namelijk ook al…
Tja, ondanks dat ik met flitsmeister rijdt, rem ik nog steeds bij auto’s die ik verdacht vind langs de weg, ook als ik net op de max limiet rijdt, beter het risico verminderen dan “zeker weten” dat het een boete word
@spykerboy: ik rem alleen voor busjes. De rest zie je ze wel staan met veiligheidskleding met reflecterende strepen. Dit heeft een nederlander met pech sws niet aan.
@peug206: tja ik heb ook al gehad uit een normale sedan toen dr tijd, zag te laat de camera achter de ruit zitten, sindsdien rem ik ook voor wat normalere auto’s.
Bij ons heb je trouwens een doorvoerweg met enorm veel stoplichten, en die dingen staan ook nog eens verschrikkelijk afgesteld. Je mag daar op die weg 50 maar iedereen jaagt daar door (het lijkt ook wel een dragstrip) om het volgende stoplicht ook te halen. Als ze daar nou een groene golf van zouden maken weet ik zeker dat iedereen netjes 50 zal rijden. Nee wat doen ze, ze staan nou al 2 maanden bijna dagelijks te flitsen.
Helaas zit ik ook in dr statistieken… Duurde even voor ik door had dat Flitsmeister in de achtergrond wordt uitgeschakeld als je de batterijbesparende modus inschakelt.
@dizono: op Bluetooth laten aan/uitgaan met de radio/carkit ;). Voor de motor is dat helaas nog geen optie…
Ik rij tegenwoordig nergens meer te hard. Punt 1 omdat de actieradius van mijn accu dan enorm snel afneemt (bestaat dat trouwens, actieradius van een accu? Of is het gewoon de actieradius? Maar u begrijpt me) en punt twee omdat ik afgelopen jaar zeker weer voor 500 euro aan boetes heb betaald en ik dat wel genoeg vind. Ik doe het niet meer. Ik vertrek 10 minuten eerder en ben niet meer te betrappen op te snel rijden.

Ik denk maar zo; de beste manier om burgerlijke ongehoorzaamheid tentoon te spreiden is door je keurig aan de wet te houden. Harder kun je ze niet pakken daar.
Oké oké, meer verkeersdoden kan kloppen, maar we zijn ieder jaar ook met meer mensen in Nederland…?! Dus enigszins logisch?
Het is de schuld van de mensen die niet anticiperen als ik met hogere snelheid dan de rest aankom

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).