MotoGP-wonderkind krijgt F1-test bij Red Bull

Auteur: , 20 Reacties

Red Bull Honda krijgt een geheel nieuwe betekenis.

MotoGP-wonderkind krijgt F1-test bij Red Bull

Motoren en single seaters zijn van nature bijna niet te vergelijken. Hierdoor kunnen coureurs, bijvoorbeeld, in één klasse de sterren van de hemel rijden, maar in de andere klasse nog geen deuk in een pakje boter rijden. In het verleden is er slechts één figuur geweest die zowel in de Formule 1 als de hoogste klasse van de motorsport een wereldtitel pakte: wijlen John Surtees. Of Marc Marquez diezelfde aspiraties deelt is niet bekend, maar een heuse Formule 1-test zou hem wel eens kunnen verleiden.

Volgens Motorsport.com krijgt het Spaanse supertalent, dat al vier MotoGP-kampioenschappen en héél veel BMW’s won, mag volgende maand een privétest doen in Oostenrijk. Marquez zal hier zijn eerste echte rit in een Formule 1-wagen maken. Marquez reed in het verleden al eens eerder in een single seater, toen hij op de Honda Thanks Day samen met Dani Pedrosa in een Japanse Formule 3-wagen mocht rijden.

Pedrosa zal er ditmaal overigens ook bij zijn. De landgenoten zullen op 5 en 6 juni, samen met negenvoudig wereldkampioen Motocross Tony Cairoli, in een vooralsnog onbekende Red Bull mogen rijden. De kans is groot dat het, zoals gebruikelijk, een Formule 1-wagen wordt uit de periode ’09 – ’13. Het drietal zal voorafgaande aan de test enkele dagen in Milton Keynes, het hoofdkantoor van Red Bull, te vinden zijn om stoeltjes te passen en testkilometers af te leggen in de simulator.

Het is niet de eerste keer dat MotoGP-talenten de overstap maken naar de Formule 1. Energiedrankgigant Monster organiseerde in 2016 een test met Mercedes, zodat Jorge Lorenzo een stukje kon rijden in de Mercedes van Lewis Hamilton, die op zijn beurt weer zijn Yamaha lenen mocht. Het meest bekende voorbeeld is echter Valentino Rossi. De Italiaanse grootmeester op de motorfiets wikkelde halverwege het vorige decennium verschillende Formule 1-tests af voor Ferrari en leek korte tijd zelfs tegen een overstap aan te kijken. Sterker nog, zelfs Die Weltmeister zelve zag in Rossi grote potentie voor de toekomst. Uiteindelijk besloot Rossi het niet te doen. In de jaren daarna schreef hij nog twee wereldtitels op zijn naam.

Beeld: Marc Marquez op Instagram20 reacties

Kan me niet voorstellen dat mannen met zulke joekels van ballen in een F1-auto passen.
@berlinetta: Gewoon twee gaten in de stoel maken waar ze ingelegd kunnen worden…
@joostie: Dan schrapen ze over de grond. Ook niet prettig.
@berlinetta: tijdens het “gieten” van het stoeltje worden ook de ballen omsloten door de hars, dus als het goed is worden ze uiterst zorgvuldig omarmd.
@rhellema: Lijkt me pijnlijk met uitstappen. Maar aan de andere kant is je zak wel lekker glad geharst.
@berlinetta: hahaha dat moet je net tegen iemand zeggen die in plaatjes denkt🤣🤣🤣
@rhellema: iedereen denkt in plaatjes. of jij in woorden? Times New Roman 10pt?
Dit is wel gaaf voor MM93. Zelf geen fan van de beste man in de MotoGP, maar een supertalent is het zeker. De manier waarop hij een motorfiets bestuurt… ongekend
Hij is echt geniaal op de motor, ben zeer benieuwd wat hij kan met een F1 auto.
Formule 1 zou echt leuk worden met Rossi, Marquez, Verstappen en Hamilton.

De MotoGP is altijd wel erg leuk om te zien door alle inhaalacties
@allesmetturbo: Maar waarom zou Formule 1 leuk worden als Rossi en Marquez mee doen dan?
@viezefreddyw: Wheelies in de formation lap!
@fmgarcia: Om vervolgens gridstraffen te krijgen. Want gevaarlijk…
niet heel gek, Schumi kon ook best goed met een motor overweg (ok, niet in de motoGP), en Damon Hill is op een motor begonnen, maar uiteindelijk toch naar de auto’s gegaan.
@rnej: schumacher reed heel behoorlijk inderdaad, is na zijn eerste pensioen bij Ferrari ook gaan motorracen, maar crashte hard op het moment dat ze bij Ferrari net iemand nodig hadden om de door een rondvliegende veer uitgeschakelde Massa te vervangen. Schumi had graag gewild, maar het lukte niet om op tijd fit te zijn. Het heeft hem uiteindelijk wel zo geprikkeld dat hij iets later weer bij mercedes is ingestapt.
Sebastien Loeb, Sebastien Ogier, Tom Cruise en nu dus ook Marquez, Pedrosa en Cairoli. Het lijstje van niet-F1 coureurs dat in een RBR wagen mag plaatsnemen wordt steeds langer. Leuk voor die gasten, ik zou ook geen nee zeggen!
Pas op Chrism! Een artikel over motoren!! Ren weg nu het nog kan!
@gulli: die lerenpakkenbrigade hoort hier ook helemaal niet thuis.. 2 wielen te weinig, paupers.. ga terug naar je eigen blog
Marquez is toch, ondanks zijn klasse, een beetje een crashkid. Soms ook wel Marcrash genoemd. Zou je die wel in een F1 bolide laten testen?
Top idee (voor Marquez dan); who knows is ie erg goed. Voor hem zal het een payrise zijn en qua publiciteit zal het ook geen windeieren leggen.
Om Pedrosa er ook weer in te zetten, lijkt me beetje overbodig: te oud.
Een F1 test doen prima voor een beetje afwisseling. Maar laat ze dan aub weer snel terug gaan naar de motogp. Schouder aan schouder, knie aan knie. Ja daar ga ik altijd even goed voor zitten. Niet die saaie optocht van auto’s die F1 heet. De motogp heeft nu tenminste nog wat de F1 na de jaren 90 zo’n beetje verloren heeft.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).