Mr. Saab Erik Carlsson is op 86-jarige leeftijd overleden

Auteur: , 47 Reacties

Sir Stirling Moss omschreef zijn zwager Erik Carlsson ooit als het beste non-mechanise dat ooit uit Trollhattan is gekomen. Helaas, de rallylegende is niet meer.

Mr. Saab Erik Carlsson is op 86-jarige leeftijd overleden

Rallyrijder Erik Carlsson droeg decennia lang de naam ‘Mr. Saab’. De in 1929 geboren Zweed begon zijn carrière op vier wielen in 1952, toen hij vanwege zijn forse postuur gevraagd werd om achterin een Volvo plaats te nemen. Goed voor de gewichtsverdeling. Later kocht hij zijn eerste auto – een Saab 92 – waarin hij het rallyvak leerde. In dit model verzon hij bovendien de remmen-met-linkervoet-techniek. De drie cilinders van de tweetakt motor liet hij continu op vol vermogen draaien, om de achterkant met bijremmen bij te sturen.

Rally van Monte Carlo

Het werkte, want de fors gebouwde Carlsson wist talloze rally-overwinningen te boeken in de jaren 50 en 60. Allen gereden in Saabs. In 1962 en 1963 won hij zelfs de Rally van Monte Carlo. Ook de Griekse Acropolis Rally en de RAC Rally zette hij op zijn naam.

Hij heeft zich na zijn carrière als rallyrijder nog jarenlang ingezet voor het merk Saab en was bij allerlei activiteiten aanwezig. Vandaag is hij na een kort ziekbed overleden, niet lang nadat het merk zelf expireerde.

Trivia: hij stond bekend als Carlsson på taket (Carlsson op het dak). Want de Saabjes kwamen nog wel eens met de verkeerde kant naar boven op het gravel te liggen.
Mr. Saab Erik Carlsson is op 86-jarige leeftijd overleden47 reacties

Begin de week met Mercedes-AMG, bekijk het HIER!
Kende de beste man eigenlijk alleen van naam, maar dat komt omdat ik me er nooit in heb verdiept.

RIP.
@mercedesclk350: er is zelfs een 9-3 carllson naar vernoemd
@almera-ga16det: klopt. Maar dat was een 9-3 Turbo X Carlsson Edition, exact dezelfde auto als de 9-3 Turbo X, maar dan met alle mogelijke opties en in met witte lakkleur, in plaats van Java Black. Alleen geleverd in de UK volgens mij.

Maar de ‘echte’ Carlsson edition is de Saab 900 ‘Classic’ Carlsson. Met dikke bodykit, sportkuipen, straffer onderstel en lichtgekietelde turbomotor. Een hele mooie doet nu rond de 25k.

Paar nutteloze maar wel leuke Saab Rally weetjes:
1. De carrosserie was dusdanig sterk dat een rolkooi wel verplicht was, maar niet nodig.
2. De handrem zit niet zoals gewoonlijk op de achterwielen, maar de voorwielen. Dit om een sperwerking op de voorwielen te kunnen bewerkstelligen.
3. De handgrepen voelen niet alleen stevig aan, ze zijn het ook. Ze zijn zo ontwikkeld dat als je je Saab tijdens een rally (of zondagsritje) in een greppel rijdt, je een kabel aan de handgrepen monteert en hem eruit kan trekken…
@gtwillem: Jij weet ook werkelijk alles van elke auto….. Maar wel weer een nuttige bijdrage.
@dutchdriftking: graag gedaan! Thuis krijg ik te horen: “Houd toch je kop over die kl*teauto’s! Achterlijke idioot!! Je spendeert veel te veel geld aan die witte Suzuki Corolla met lichthapper, zit tijdens een gezellig filmavondje alleen maar te roepen dat die @jrk68, @desjonnies, @lincoln, @berlinetta, @dutchdriftking en @sir_smokalot het allemaal beter weten en als we dan eindelijk die film kijken en er komt een auto voorbij moet jij weer opmerken dat die velgen eigenlijk van een nieuwer type zijn en niet op dat model thuishoren…”

En ik zit daar, bijna huilend op de bank, af te vragen: kl*teauto’s????
@gtwillem: man man man, gelukkig kun je er hier over praten ;-)
@gtwillem: hahahaha zo herkenbaar. Overigens nog een leuke tip voor de film avond in December, de Nederlandse sinterklaasfilm ‘De Sint’ Daar valt een paard op een golf 5, tijdens het inelkaar zakken is het een golf 3, en aan het einde van de scène is het ineens een Golf 4. Niemand begrijpt dat ik dat 5 keer terug kijk…
@gtwillem: En wat dacht je van bijvoorbeeld de 9000 Carlsson? Minder bekend, maar prachtige wagens en het waren kanonnen in die tijd.
Die sport, in die auto’s, met die bijnaam en dan 86 jaar worden. Dan heb je denk ik best een mooi leven gehad. Treurig voor de familie, maar er zijn er die de helft niet halen.
Veelste jong van ons heen gegaan.. RIP ..
@lincoln: niemand te jong om dood te gaan, helaas.
@mmot05: jij niet misschien. Hij wel.
@gtwillem: sorry jonge, ook bij hem heeft de magere hein waarschijnlijk niet eerst naar zijn leeftijd gevraagd.
@mmot05: ergens nog een “is”
@lincoln: Veels te jong? 86 prima toch?
@Pallas: tis best met je .. Maar ik wil toch echt de 300 passeren voordat ik ga ..
@lincoln: met 301 km/h tegen een betonnen muur?
@philipf: whahaha .. Good one .. + 1 ..
@lincoln: 86 is een mooie leeftijd toch?
@dutchdriftking: ja .. Voor een ander misschien .. Laat mij maar nog een paar jaar 21 blijven ..
Een lengende in de rallysport!

RIP. Mr. Saab!

(Hij lijkt op de onderste foto eigenlijk best veel op John Candy)
Zulke mannen maken ze niet meer..
@norge: Zulke auto’s trouwens ook niet…Ik wordt oud..
@norge:
Kon je vroeger wel spellen dan?
@super: Heb je wel zo’n klote spellings freak…Donder toch op.
@norge: hahahaha comment van de dag!
@super: als je gaat verbeteren, doe het goed. De fout die @norge maakte, en waaraan ik ook vaak genoeg schuldig ben, is geen spellingsfout, maar een grammatica fout.

Zeker met een mobiele telefoon en zo’n woordmaakdingetje dat het typen ‘makkelijker’ maakt schiet zo’n fout er makkelijk in.
@norge: daar ben je zelf bij… Opvoeding enzo…
Een legende!

Carlsson wist als geen ander de andere kant van Saab te laten zien, zowel letterlijk als figuurlijk. Door talloze keren te crashen en over de kop te slaan, en er telkens redelijk ongeschonden uit te komen dankzij de kooiconstructie van de Saabs, een voorziening die destijds nog lang geen standaard was.

Maar ook door de talloze overwinningen. Want de ietwat nuffige Saabjes deden het tegen alle verwachtingen in ontzettend goed met de beste man achter het stuur.
Nog een weetje, hij reed altijd met de kachel op max. dat vond hij tot frustratie van zijn navigator gewoon fijn.

Hij was trouwens getrouwd met de in 2008 overleden zus van Sterling Moss, Pat Moss.
Tot zover mijn Privé bijdrage.
@jrk68: hij reed ook met de kachel vol aan om de motor niet te laten overhitten, volgens mij. Ik heb nog een boek hier ergens liggen: Mr. Saab. Heel veel leuke anekdotes.
Denk dat ‘ie zelf het meest verbaasd zal zijn geweest dat de beste man zo oud is geworden, hij is van de tijd van voor de helmen, veiligheidsgordels en rolkooien waren nog helemaal niet uitgevonden
Voor wie het leuk vindt : 1961 Safari rally docu van Hillman met zijn toekomstige vrouw even in beeld Pat Moss met……een SAAB !

https://www.youtube.com/watch?v=zxJFSTg6VNw
De Saab carlsson edities, daar kan ik zijn naam van, die zijn altijd retegaaf geweest!
@ghost: ik ken em van de elegantere S-klasse ..
@lincoln: Carlsson is toevallig ook de naam van de Mercedes tuning divisie van Hartge…

En naast de Mercedessen getuned door Hartge, nee, Carlsson, hebben ze zich ook uitgeleefd op de eerste en tweede generatie Citroën C5, die je in Duitsland als Citroën C5 Carlsson bij de dealer kon bestellen.
@gtwillem: yep .. En alles behalve elegant ..
@gtwillem: Carlsson = Hartge? Nooit geweten!
@e1000bmw523i: @gtwillem:
Note to self:
Ah, Hartge is in 1971 opgericht door Herbert Hartge (in 1974 verhuisd van Merzig naar Beckingen) en Carlsson in 1989 door de gebroeders Rolf en Andreas Hartge nabij Merzig.

2 bengels in de familie hadden dus een voorliefde voor Mercedes, de ander voor BMW (daar racete hij immers in voordat hij het Tuningsbedrijf oprichtte)… Of het vader en twee zoons is, weet ik niet.
@e1000bmw523i: ik meende dat het broers waren, maar dat weet ik niet met 100 procent zeker. Ik weet wel dat ze vlak bij elkaar gevestigd zijn (paar kilometer verderop) en dat ze veel samenwerken. En dat het beide familiebedrijven zijn van de zelfde familie.
Mooie vent!
Damn shame…
Saab icoon, en ook gewoon een hele toffe vent! Ik heb hem een paar keer ontmoet en dan maakte je eigenlijk altijd wat mee.
Eén keer heb ik als passagier meegereden met hm. Midden in de nacht op een parcours op een ijsmeer. Zat hij te lachen dat de meedraaiende koplampen maar een stomme uitvinding zijn. Ze konden zijn bochtenwerk niet bijhouden!

Een andere keer kwam hij aanrijden op 2 wielen, maakt de motorkap open, pakt een blik knakworst uit de motor en begint te eten. ‘Iemand nog turboworst’? Had hij een roostertje naast de turbo gemaakt. Die word knalheet natuurlijk dus warme worst! En het was toen -31 graden, dus dat wilde wel.

Echt een schoolvoorbeeld hoe ‘jong te blijven’. Tot aan het eind een kwajongen. Geestelijk dan…

RIP
@svenska_aeroplan_ab:
Turboworst, briljant verhaal
@svenska_aeroplan_ab: Komen nog veel verhalen naar boven. Ik heb ook nog een cadeau gevonden die ik van hem kreeg vanwege mijn rijkunsten op ijs: een sleepkabel! 😂
Een grote mijnheer, maar eerder een mythe en veel te intouchable voor iemand van de Mccrae generatie.
Rip
Nog een paar leuke feiten:

– Carlsson was zelfs een keer in staat bewust over de kop te gaan, in de safari rally om een modderpoel te ontwijken. Het journaille geloofde zijn verhaal niet, waarop Carlsson het nog een keer demonstreerde. Het Ford team probeerde het met hun Ford Cortina na te doen, maar veroorzaakte in een koprol meer schade dan in de hele rally.
– DKW verspreidde in Duitsland het gerucht dat Carlsson valsspeelde met een vierde versnelling, die illegaal was omdat de Saab er standaard drie had. Maar toen de bak uit elkaar werd gehaald door de organisatie na een klacht van het Duitse team, bleek Carlsson ze voor de gek te hebben gehouden door onderweg wat met de koppeling te klooien, want het was idd een driebak
Goed artikel over Carlsson, alleen jammer dat de kopfoto niets met Erik Carlsson te maken heeft. De foto laat Per Eklund zien in een rallycross Saab V4 uit de jaren 70.
Erik Carlsson reed nooit een Saab V4 m.u.v. de Baja rally. Erik Carlsson reed met Saabs tweetakt en won bv. de Monte Carlo Rally in 1963 met startnummer 283. Dat was zijn meest ‘beroemde’ overwinning.
Jammer van die foto dus.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).