Liever de afslag nemen en verderop een goedkope onbemande pomp pakken.
De Nederlandse automobilist laat steeds vaker de bemande pompen langs de snelweg links liggen. Dit heeft te maken met de gigantische prijsverschillen in vergelijking met een onbemande pomp van enkele kilometers verderop. Het verschil loopt op tot 20 cent per liter, soms zelfs meer. Op een tankinhoud van 50 liter scheelt het al gauw een tientje. De keuze is dan snel gemaakt.
Het aantal bemande tankstations neemt sowieso flink af, zo blijkt uit cijfers van BOVAG vandaag. Vorig jaar waren de onbemande tankstations voor het eerst in de meerderheid. Dat was vroeger wel anders. In 2003 waren er slechts 575 onbemande tankstations. Het was veel gebruikelijker om bij een bemand tankstation te taken. Als kind kreeg je zelfs nog een snoepie van een pompmedewerker als het meezat. Die tijden liggen achter ons. Inmiddels is het aantal onbemande pompen gegroeid naar 2.098.
De snelwegpompen moeten het vooral hebben van de leaserijders met een tankpas die geen zak geven om de brandstofprijs, maar ook dat is aan het veranderen. Werkgevers vragen medewerkers om niet langer bij een dure snelwegpomp, maar om bij een goedkoper tankstation langs een provinciale weg of in een dorp/stad te tanken. Jan-Reint Vink, Managing Director bij Travelcard, laat tegenover de NOS weten dat 14 procent van zijn klanten bij een dure snelwegpomp tanken. Dat was in 2010 nog 23 procent. De verwachting is dat het aantal onbemande tankstations voorlopig nog wel zullen toenemen. Een ouderwets winkeltje runnen naast een tankstation is vandaag de dag, in de meeste gevallen, niet langer rendabel.
De landelijke adviesprijs van brandstof blijft in de tussentijd oplopen. Nog even en we zitten op het niveau van 2012, toen Euro95 (E5) een adviesprijs van 1,887 euro per liter had. De adviesprijs is op dit moment 1,747 voor Euro95 (E5). Nederland is samen met Italië en Griekenland koploper als het gaat om belastingen voor brandstof. Bijna 70 procent van de benzineprijs aan de pomp bestaat uit belastingen. Om precies te gaat 1,052 euro per liter naar de staat.
Foto: dure tijden voor deze ML 63 AMG via @hhitalia op Autojunk
115 reacties
De Accijnzen op brandstof bestaan voornamelijk uit vaste bedragen. De factor BTW is inderdaad een percentage, maar slechts een percentage. Wanneer de pomphouder of brandstof producent besluit een deel van zijn marge in te leveren, dan lijdt de Staat der Nederlanden slechts een heel klein beetje BTW derving. En vergeet niet, dat is wat de Staat graag wil. Althans, zo hebben ze het meermaals doen voorkomen. Ze hebben meermaals gezegd dat de grote oliemaatschappijen de brandstofprijs wel een stuk om laag kunnen brengen (dat ze zelf voor een flink deel verantwoordelijk zijn voor de hoge prijs, vergeet men graag).
En zolang het bedrag dat autorijdend Nederland voor de schatkist opbrengt middels BTW, Accijns, wegenbelasting en BPM nog vele malen hoger is dan het bedrag dat de Staat investeert in automobiliteit of laten we het breder trekken, transport en logistiek, voel ik me totaal niet schuldig wanneer ik met behulp van een of ander handig app’je de goedkoopste onbemande pomp in de buurt opzoek.
Schei toch uit met dat chauvinistisch gedoe, zowel België als Nederland zijn beter af zonder
Waar trek je dan de grens? De online markt in België word gedomineerd door Nederland, er is geen enkele speler in België die een noemenswaardig aandeel heeft. Bol.com en Alternate zijn de gekendste samen met PostNL die dusdanig veel pakketjes over de grens moest sturen dat ze maar beslist hebben om PostNL België te starten, Nederland heeft niet enkel het online in handen, ze komen het tot in België aan de deur leveren. Enig idee hoeveel btw, belastingen, omzet en werkgelegenheid dat daarmee in Nederland zit in plaats van België?
Wat gewoon meer winst opleverd (omdat er uiteindelijk meer verkocht word) dan het steeds maar duurder maken.
Dat werkt met alles zo.
Jij ben vast heel gezellig op feestjes……
Je manier van discussieren komt over alsof je een puber van 12 bent met zijn vingers in z`n oren.
Je kunt erover praten als je wilt, misschien krijg je zelfs ooit weer vrienden buiten internet!
Gevoelige snaar of niet soms?
Sorry maar ik weet uit ervaring dat het geen nut heeft om de discussie aan te gaan met zulke narcistische jongetjes.
Fijne dag verder en sterkte.
Waar woont u dan? Op dit moment komen de Belgen namelijk tanken in Nederland.
Dan kost het je ook nog tijd, slijtage aan de auto, onnodige verkeersdrukte, onnodige uitstoot en breng je geld naar de verkeerde schatkist.
Hopelijk is het speciaalbier de moeite dan!
Als prive rijder ben je dief van je eigen portemonnee.
Tegenwoordig boeit het me echter vrij weinig. Net hoe het uitkomt.
U tankt niet in België, gok ik.
Als leaserijder, met een brandstof pas van de zaak, vertik ik het alsnog om langs de snelweg te tanken. Niet omdat mijn werkgever dat vraagt maar omdat ik de prijsverschillen belachelijk vind. Ik tank gewoon bij de bemande pomp in de stad, krijg ik nog een stempel voor de wasstraat ook (bij 5 keer tanken, gratis wassen)
Dan krijg ik niet alleen goedkopere benzine maar ook een gratis krasbeurt.. euh wasbeurt.
Zelf tank ik langs de A9 of A27 bij de Tango.
Operationele kosten zijn hoger door personeel wat betaald moet worden en pand dat onderhouden en schoongemaakt moet worden.
Ik tank nooit langs de snelweg. Jakker er 3 tanken diesel er door heen in de week met de lesauto. Zou een dief van m’n eigen portemonnee zijn.
Overigens gebruik ik de directlease app om de actuele prijzen te checken bij pompen in de buurt als de tank leeg is.
Ook snap ik dat mensen die wat minder te besteden hebben graag bij onbemande pompen tanken omdat ze dan nooit meer kunnen tanken dan hun rekening toelaat. Al zitten er ook veel tussen die naar de bemande shop rijden om ook een pakkie peuken erbij te kunnen kopen.
Ook denk ik dat de bemande snelwegpompen vooral wordt gebruikt als broodjeszaak en door vrachtwagenchauffeurs omdat ze dan Ad Blue kunnen tanken en een echte vrachtwagenpomp hebben wat veel tijd scheelt t.o.v. plaatselijke pompen welke alleen zijn voorzien van auto tankpistolen.
En soms nog paar jerrycannen benzine.
Oh ja en nog paar dozen met tabak haha
Bij de weg: als de tankstations langs de autosnelweg ook gewoon pinautomaten installeren bij de pomp en je vooraf gaat pinnen voor het tanken, dan scheelt dat weer heel wat gedoe met proletarisch tankende bezoekers ….
https://www.youtube.com/watch?v=Ozg2UnoruMA op 5:09
En het is gewoon handiger om bij de pomp af te rekenen.