Nederlandse automobilisten blijken veel aan de drugs

Auteur: , 41 Reacties

Hedde drugs op?

R8

Don’t drink and drive zijn leuzen uit campagnes die we al jaren kennen. Er zijn echter genoeg die maling hebben aan dergelijke waarschuwingen en toch met een slok op achter het stuur plaatsnemen. Naast alcohol is er nog zo’n middel die je niet moet combineren met een autorit: drugs.

Al jaren meet de politie alcohol in het bloed door middel van een blaastest. Sinds de zomer van 2017 kan de politie ook een speekseltest afnemen. Zo kunnen agenten controleren of er drugs in het spel zijn. Bijvoorbeeld bij een controle of als een agent merkt dat een automobilist zijn auto niet helemaal fris aan het besturen is.

Het Openbaar Minsterie (OM) heeft laten weten dat sinds de introductie van de speekseltest in juli 2017 meer dan 1.000 automobilisten zijn betrapt die onder invloed waren van drugs. Het gaat in totaal om 1.250 automobilisten. De resultaten zijn schokkend, want in bijna de helft van de gevallen hebben de automobilisten meerdere soorten drugs gecombineerd. Ook zijn er gevallen waarbij bestuurders drugs én alcohol hebben gebruikt. In diverse gevallen komt de rechter met een oordeel. Er zijn tot nu toe 250 zaken voorgekomen. De strengste straf die een rechter heeft opgelegd is een gevangenisstraf van drie weken.

In meer dan de helft van de gevallen had de bestuurder wiet gerookt. Niet zo vreemd, aangezien het gebruik van cannabis gedoogd wordt. Er zijn echter ook gevallen met illegale middelen. Bijvoorbeeld automobilisten die cocaïne of amfetamine (speed) hadden gebruikt. Het OM en de politie zeggen zich zorgen te maken met deze cijfers.

Foto: Audi R8 met Cannabis-wrapje. Via @bartsmid op Autojunk41 reacties

Is “van de straat knuppelen” een erg ongenuanceerde reactie? #ikvraagditvooreenvriend
Zou je harder gaan als je speed gebruikt?
@internetgekkie: ja tuurlijk jonge, harder dan het licht jonge!!!!
@internetgekkie: +50 pk, op z’n minst
@schrik: en met vlammen op de auto (bij de wielen) +100pk
@internetgekkie: Als ik Mariokart moet geloven, moet je dan juist paddo’s eten.
@berlinetta: Ja zit ook wel wat in. Misschien dat daar een keer een rijtest over kan komen(in een botsautootje)
@berlinetta: nee sterren in je mond…
@internetgekkie: probeer het eens, laat je ons daarna weten hoe hard je bent gegaan 😂
Zouden dit mensen zijn die de dag na het drugsgebruik nog in de auto stappen? Want dat zou kunnen betekenen dat mensen zich niet realiseren dat ze nog sporen in hun bloed hebben, dan moeten mensen zich daar meer bewust van worden gemaakt.

Zorgelijk dat mensen nog steeds met alcohol of drugs achter het stuur kruipen. En eigenlijk snap ik ook niet dat mensen niet wachten totdat de verdovende middelen zijn uitgewerkt. Ook met alcohol, je wéét eigenlijk wel dat je de dag erna niet in de auto moet stappen. Je neemt zulke onnodige risico’s, voor jezelf en anderen.
@granlusso: ik zag ergens dat ze tot 3 dagen na het gebruik nog sporen tegen kunnen komen, dus zelfs als je er al lang niks meer van merkt en geen invloed meer heeft op je kan je nog steeds een boete krijgen omdat je nog sporen hebt
@peterpann3nkoek: Eigenlijk vraag ik me af of dat juridisch gezien wel kan, een boete geven alleen op basis van sporen in het bloed (even ervan uitgaande dat de persoon in kwestie daadwerkelijk niet meer onder invloed is). In principe wordt de wet dan niet overtreden.
@berlinetta: vertel hoe dan
@blackmilo: Dit staat in de wet:

Het is een ieder verboden een voertuig te besturen, als bestuurder te doen besturen of als begeleider op te treden na gebruik van een of meer van de bij algemene maatregel van bestuur aangewezen stoffen als bedoeld in het eerste lid, waardoor het gehalte in zijn bloed van de bij de stof vermelde meetbare stof, of in geval van gebruik van meer stoffen als bedoeld in het eerste lid die bij algemene maatregel van bestuur aangewezen zijn als groep, het totale gehalte in zijn bloed van de bij die stoffen vermelde meetbare stoffen, bij een onderzoek hoger blijkt te zijn dan de daarbij vermelde grenswaarde.

Je bent dus pas strafbaar als je over de grenswaarde gaat, niet als het in je bloed zit maar je blijft onder de grenswaarde. Als jij in het weekend een pilletje erin gooit en op maandag weer achter het stuur blijft, is het volgens mij nog steeds traceerbaar in je bloed. Ik kan me echter niet voorstellen dat je dan nog steeds over die grenswaarde zit.
@berlinetta: Gaat om het totale gehalte in het bloed. Of dat totale gehalte nou van de dag er voor is of van een week er voor en/of het dan nog werking heeft doet er dan niet toe. Als het totale gehalte, om wat voor reden dan ook de grenswaarde overschrijdt ben je het haasje. Dit is zoals ik het opmaak uit die wettekst.

@granlusso: is het probleem met alcohol en drugs niet juist dat ze je laten denken dat je alles fantastisch goed kan, dus ook fanstastisch kunt autorijden. Ze vertroebelen je objectieve waarneming.
@mashell: soms is drugs niet eens nodig, bij sommige mensen volstaat ook een groot ego
@mashell: Nou ja, ik spreek weliswaar voor mezelf, maar hoe van de kaart ik ook ooit geweest ben, ik heb altijd een stukje besef over dat ik kan inschatten dat ik niet moet gaan autorijden, dingen moet slopen of mensen in elkaar moet timmeren.
@granlusso: alleen als iemand erom vraagt… They drew first blood!!
@granlusso: Is onbegrijpelijk inderdaad. Maar wat nóg onbegrijpelijker is… Dat de heren en dames (ja, die ook) welke gegrepen worden met een vorm van drug in het bloed, slechts de minimum straf opgelegd kunnen krijgen.
Waar het bij alcohol heel duidelijk aangetoond kan worden hoeveel alcohol er in het bloed zit (Ugl, Promille etc.) is dit bij het gebruik van drugs niet aan te tonen voor de wet. Daarom kan, juridisch gezien, alleen aangetoond worden dát er drugs gebruikt is en daarom, laagste straf mogelijk. Testen zijn er, maar kunnen geen vaste waardes geven zoals bij een alcoholtest. Heeft zeker geen prioriteit voor de verkeersveiligheid…
@numpty: Met alle respect, maar de minimum straf is veel te hoog en te generiek terwijl er zoveel verschillende soorten drugs zijn. Daar tegenover staat dat de pakkans veel te klein is.
Als ze juridisch gezien niet kunnen aantonen of de verkeersveiligheid in het geding is door de hoeveelheid stof in het bloed zal er heel snel meer onderzoek gedaan moeten worden en betere testen / methodes ontwikkelen om dit per drugs soort wel goed te kunnen meten. Ik vind dat in dat geval straffen niet kan. Het gaat om de verkeersveiligheid en niet om het straffen zelf. Drugs die bij wet verboden zijn, zou je hier natuurlijk ook op een andere manier voor kunnen straffen. Drugs in het lichaam is ook een vorm van bezit. Bij soft drugs gaat deze vlieger niet op door het gedoog beleid.
Ik rij zelf 70.000km per jaar en persoonlijk kan me het echt gestolen worden of iemand de avond ervoor een jointje gerookt heeft en heb ik liever dat ze alle appers aanpakken. (tijdens mijn studie (15 jaar geleden) ook weleens softdrugs gebruikt en ondanks dat de uitwerking per persoon verschilt heeft dit toch echt veel minder impact dan alcohol of veel andere hard drugs of een combi van meerdere).
Mijn tip aan de overheid; ga betere methodes ontwikkelen, ga differentiëren per soort en hoeveelheid gebruikt, maak dan pas duidelijk straffen en verhoog met name de pakkans op gebruik van alcohol en appen (deze hebben een vele malen grotere impact op de verkeersveiligheid).
@jeroen83: Helemaal mee eens. Uitgebreid onderzoeken en vervolgens betere voorlichting geven omtrent drugsgebruik, zodat mensen beter weten hoe ze er mee om kunnen gaan.
Inderdaad why drink and drive when you can smoke and fly!
Ik weet niet wat ik hier van moet denken. Het is natuurlijk een goed iets dat mensen geen drugs gebruiken achter het stuur en meer controle zal hier zeker aan bij dragen. De strafmaat en manier van straffen gaat alleen helemaal nergens over.
Met een paar drankjes op krijg je een flinke boete, soms moet je een cursus volgen (afhankelijk van hoeveelheid) en krijg je een korte rij ontzegging. Alcohol moet realistisch gezien gewoon tot de harddrugs gerekend worden. Bij grotere hoeveelheden is alcohol levensgevaarlijk.
Als iemand een jointje rookt kan deze persoon vaak nog goed functioneren (afhankelijk van de gewenning). Wiet is een soft drug. Hoe kan het dat je hiervoor ten alle tijden 800 euro boete krijgt, een onderzoek van 1200 moet betalen en 6 maanden je rijbewijs kwijt bent. Dit is meten met 2 maten.
Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat er hard drugs zijn die niet direct een negatieve impact op rijdgedrag hoeven te hebben (natuurlijk wel verslavend en erg slecht voor het lichaam).
Nogmaals, ik vind het goed dat ze al het drugs gebruik tegen gaan en helemaal voor mensen die denken dat ze alles door elkaar kunnen gebruiken en toch nog gaan rijden. Toch moet er een duidelijkere strafmaat komen voor gebruik van verschillende drugs en de mate waarin deze drugs nog in het lichaam zit. Zoals met zoveel zaken is het veel belangrijker om de pakkans te verhogen, dan straffen erop te zetten die levens compleet kunnen ontwrichten (iemand die in de avond een joint rookt is smorgens echt geen gevaar in het verkeer, waar dat met alcohol wel vaker het geval is). Straffen op hard drugs (inclusief alcohol) zouden mijn inziens hoger moeten liggen als van soft drugs.
Ik ben benieuwd wat andere ervan vinden.
@jeroen83: eens. Had het niet beter kunnen verwoorden.
@jeroen83: Zie boven
@jeroen83: eens, al is de lijst met drugs waarmee je nog gewoon kunt rijden niet heel lang ben ik bang… 2CB is wel een leuke denk ik :p
Ach, zelfs verslaafd bezig zijn met een mobieltje in de auto valt al onder drugs.
@venividivici: en terecht
Knuppels ik dacht dat de politie nu beter kon controleren. Niet dus
Knap zat… de laatste keer dat ik drugs op had kon ik m’n auto niet eens terugvinden
@cavin: nou inderdaad, zat op de bijrijdersstoel angstvallig naar de lantaarnpalen en zogenaamde hekken oo de weg te staren, dood eng. Laat mij maar lekker op de achterbank naar m’n heen en weer schietende telefoontje kijken
@2wheeler: mooi hey die rit terug😂
Ik vraag me altijd af als ze een controle zouden doen na een groot festival als defqon of decibel en echt iedereen controleren wat daar uit zou komen.
@thomasthomas: in Nederland niet.
In Belgie gebeurd het wel op grote schaal na een feest
@thomasthomas: één groot feest in die fuik
In België is net bewezen dat sinds de eerste speekseltest is gebeurt 10% van de testen vals positief geven.
@sntial: afschaffen dus ??
Don’t do drugs
Het is ongelooflijk dat zij je nog steeds beboeten als je THC in je bloed hebt. Er zijn al meerdere onderzoeken geweest dienheb aangetoond dat THC nietperse een negatieve invloed heeft op rij gedrag. Daarnaast blijft THC lang in je bloed zitten. Ik zeg absoluut niet dat je moet smoken achter het stuur, maar een uur na je laatste hijs ben je al vrij nuchter.
Je zou maar reuma patiënt zijn met je jointje, elke dag maar een paar lichte teugen verknalt je toekomst als je je auto gebruikt

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).