Nederlandse P1-eigenaar neemt een Senna in ontvangst

Auteur: , 35 Reacties

Wanneer één gelimiteerde hypercar niet genoeg is.

Senna en P1

De wereld was in 2014 in de ban van de zogenaamde Holy Trinity. Het was de benaming voor de drie hypercars die Porsche, McLaren en Ferrari verdacht dicht bij elkaar in de markt zetten. Met respectievelijk de 918 Spyder, P1 en LaFerrari brak een nieuw tijdperk van auto’s aan. Vergeet enorme W16-aggregaten: alle drie de auto’s waren gebouwd met hybride-technologie. Het zijn technische wonderen. Daar hoort ook een flink gelimiteerde oplage bij: de Porsche kwam er in 918 units, de LaFerrari in 499 en de P1 was de meest bijzondere: 375 stuks.

Daarvan hebben twee Nederlandse kentekens gekregen. Eén van die twee is de gele McLaren P1 van Gerard van der Horst. Iemand die zichzelf niet per definitie in de spotlights zet, maar een lekker dik wagenpark heeft hij wel. Naar verluidt was hij ook één van de eersten die een McLaren MP4-12C kocht in 2011. Daar kwam dus in 2013 een P1 bij en in 2019 mag hij nóg een bijzondere McLaren aan zijn collectie toevoegen.

Yep: Van der Horst is ook één van de vijfhonderd gelukkige eigenaren van een heuse McLaren Senna. Vergeet die hybride-meuk, de Senna doet het ‘gewoon’ met een geblazen V8-unit. Al is de Senna de nieuwe ‘hypercar’ van McLaren: het is moeilijk om te zeggen dat de Senna daadwerkelijk een opvolger is van de P1. De auto’s steken heel anders in elkaar, neem bijvoorbeeld de nieuwe 4,0 liter V8, in tegenstelling tot de welbekende 3,8 uit de P1. Alles aan de Senna schreeuwt circuit, racen en puur bochtenwerk. Wat dat betreft is er geen betere eigenaar dan Van der Horst, die met zijn raceteam niet vreemd is van circuits.

Voor de specificatie is een contrast gekozen ten opzichte van de P1. Die is knalgeel met de gebruikelijke carbonzwarte exterieurdelen. De Senna is juist compleet zwart, met hier en daar juist knalgele exterieurdelen. Dat ziet er naar uit alsof MSO magisch werk heeft geleverd. Voor de BPM-fanaten: de kans is zeer aanwezig dat Van der Horst hem op gele platen laat zetten.

Daarover gesproken: een klein beetje onderzoek en een tip van Bastiaan laat ons denken dat we te maken hebben met het kenteken XP-753-G. Dat is de tweede McLaren Senna op Nederlandse platen, volgens het kenteken een zwart exemplaar. Het zou dan gaan om een duurder exemplaar dan de zwart met oranje Senna: de ‘nieuwe’ heeft een totale aanschafprijs van 1.272.529 euro. Kassa!

UPDATE: nee, het gaat niet om kenteken XP-753-G. Via user @e46coupe kregen we onderstaande foto, onlangs genomen in Nijmegen. Het gaat wederom om een zwarte Senna, ditmaal met grijze details. De Senna van Van der Horst zal dus een ander kenteken hebben/krijgen.

Senna XP-753-G35 reacties

In deze spec en vanuit deze hoek gefotografeerd ziet de Senna er voor het eerst rank en gestrekt uit! Mooi setje voor de eigenaar dit.
@ukbob:
Ja de Senna komt inderdaad het best tot zijn recht op een onderbelichte foto.
@harrie: Op een helemaal niet belichte foto bedoel je. Dit is wel een van de lelijkste auto’s die er is.
@ukbob: moet nog even wennen aan de groene remklauwen en de blauwe velgdoppen in combinatie met die gele spec…
@harmengerritsen: dit is juist briljant! De kleuren van de Braziliaanse vlag verwerken op een Senna!
ontzettend dikke bak! hoeveel zijn er nu in Nederland?
@harmengerritsen: ik dacht 3
@harmengerritsen: 🤦🏼‍♂️
@harmengerritsen: er staat er volgens mij momenteel ook één bij Louwman, misschien zelfs twee. Naar verluidt komen er zo’n vijf naar Nederland in totaal. De daadwerkelijk geregistreerde zijn de XN-981-B en de XP-753-G.
@720s: ik weet dat er een is met een nederlandse vlag, en deze, en die bij louwman en dan nog een oranje bij een verzamelaar die ze nooit op kenteken zet. en dan die tweede bij louwman dan misschien is in totaal dan al 5!
@720s: Die tweede bij Louwman is een press car van McLaren zelf
“Wanneer één gelimiteerde hypercar niet genoeg is.” duhhh, ik zou ook zoveel kopen als ik maar kan als ik zulk geld neer kan telle voor autos…
@spykerboy: zou wel tof zijn als de beste heer nu ook nog een Mcl Speedtail op bestelling heeft staan.
XP-753-G is laatst gespot in Nijmegen. De spec is zwart met lichtgrijze details. In mijn ogen mooier dan de oranje Senna op Nederlandse platen.
@e46coupe: ah, dan zou het dus een andere zijn dan die van dit artikel. Weet je toevallig of er foto’s van zijn?
@720s: ik zal een mail sturen naar de redactie met de foto in de bijlage
@e46coupe: thanks! We hebben de info toegevoegd aan het artikel.
@e46coupe: Waar in Nijmegen? Kwakkenberg?
@smultie: ja
@e46coupe: Thanks, ff met Smultie jr. rondkijken daar, die is helemaal gek van McLaren’s!
Eigenaar was een buurjongen vroeger. Onze ouders woonden bij elkaar in de straat. Heeft hij goed gedaan.
@stephane8200: zit in de categorie ‘komt wel heel erg dichtbij zo’.
@stephane8200: Mijn vader heeft een tijdje geleden wel eens gescharreld met iemand die bij hem op de basisschool heeft gezeten. Ben via die weg toen in 2013 uitgenodigd om zijn nieuwe P1 te komen bekijken, samen met een 458 Speciale! Op z’n zachtst gezegd een onvergetelijke dag!
@jules713: leuk.
@stephane8200: tsja, over “wel heel dichtbij komen” gesproken. Het is een vergezochte connectie, maar hé!
@jules713: is dit serieus? Zo ja. Manmanman…..
Maar 59k aan BPM op zo’n auto, valt mij reuze mee. Een beetje prik doet kennelijk wonderen.
Is die niet de eigenaar van Jumbo?
@baklava: nee.
Nu nog een F1 LeMans GTR in de magische Orange kleur op de kop proberen te tikken en dan heeft hij kwartet (de P1 telt voor 2).
Ik blijf die Senna maar lelijk vinden. Elke keer denk ik weer, het zal wel functionaliteit hebben maar in de end is het gewoon een lelijk ding!
@ghost: mee eens
Brabant weer een stukje mooier waarvoor dank

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).