NEE! GM komt volgend jaar met stuurloze auto

Auteur: , 40 Reacties

Geen stuur, geen pedalen, geen geloofwaardigheid..

Je leven in 2019

General Motors zorgt voor opgetrokken wenkbrauwen door te claimen in 2019 al een zelfrijdende auto te gaan verkopen. Dat autonoom rijden er aan zit te komen horen we al jaren. Toch heeft geen enkele grote fabrikant het tot dusver aangedurfd een volledig autonoom rijdende auto op de markt te brengen. 2019 lijkt dan ook een “ambitieuze” doelstelling. Als het goed is, heeft de auto dan de testfase (of crashfase) achter de rug. En ja, zoals je verwacht wordt de auto elektrisch aangedreven.

De ‘Cruise AV’, zoals de auto gaat heten, zal volledig autonoom zijn. Dit betekent dat een stuurwiel en voetpedalen overbodig zijn. Het interieur bestaat dus uit stoelen en een paar schermen. Jaren geleden begon GM al met auto’s met autonome kenmerken. De Cruise AV is de vierde generatie van de Cruise. De derde generatie was gebaseerd op de Chevy Bolt. Over 18 maanden zal de vierde generatie in productie moeten gaan.

Cruise AV

Een doorsnee persoon raakt direct in de stress bij het idee van rijden in een auto zonder stuur. Daarom benadrukt GM dat veiligheid het belangrijkste was bij het maken van de auto.

Mocht de Cruise AV daadwerkelijk volgend jaar op de straat te vinden zijn, dan kun je de auto ‘aanroepen’ via een app op je telefoon. Dit lijkt nu nog ongeloofwaardig, maar we praten dan ook over de verre toekomst van 2019 hé…

Autonoom rijden is niet alleen op technologisch gebied ingewikkeld. De integratie ervan in het verkeer leidt tot allerlei complicaties in regelgeving. Als twee autonome auto’s op elkaar botsen, wie is er dan aansprakelijk? De fabrikant? Een van de automobilisten? De verliezer van een potje steen papier schaar? Volgende week overlegt de tweede kamer hierover, wie weet is er dan meer duidelijkheid. Waarschijnlijk niet.

UPDATE: nu ook bewegend beeld van het interieur zonder stuur!40 reacties

Nu weet ik niet wat het ergst is. Het feit dat hij geen stuur heeft, of het feit dat het een crossover is.
@cossiekiller: the worst of both worlds
@cossiekiller: Crossover? Ik noem dat gewoon een klein MPVeetje hoor…
Ze hebben er in ieder geval een stevige bumper op geschroefd, voor de fietsers enzo.
Maar serieus, wat gaaf hoe snel de toekomst er aan komt op het moment
Lijkt mij ideaal. Kan ik onderweg naar werk ook werken.
@audirijder: Dat kan bij Mercedes al langer: https://car-recalls.eu/wp-content/uploads/2017/06/mercedes-benz-e-class-taxi-2016-recall.jpg
@Edge: Grappig. Heb je even omgerekend wat het kost als jij elke dag een uur heen naar werk moet en dan terug met de taxi?
@audirijder: Elke dag met de taxi naar het werk zal niet goedkoop zijn, daar heb je volledig gelijk in. Maar laten we wel realistisch zijn, een autonome auto zal dat ook niet zijn, zeker niet als GM de daad bij het woord voegt en in 2019 als eerste en enige een volledig autonoom model aanbiedt.
@audirijder: of chauffeur inhuren
Prijs gaat bepalend zijn voor de succes, en de regelgeving ivm met aansprakeljjkheid bij een aanreiding. Voor koerier bedrijven wel interessant
tja ………….. neem de trein!
@SpiderIV: ja, want het feit dat je zelf rijdt is het ENIGE pluspunt ten opzichte van een trein…
Maak het openbaar vervoer beter. Hoop echt niet dat we deze kant op gaan van het autonoom rijden…
@maxidyne: wat is er zo erg aan?
@Merkelinho? Die naam heb ik nog niet eerder voorbij zien komen. Welkom!
@Edge: Ja inderdaad, een nieuwe scribent, welkom!
Maar waarom zitten er nog spiegels op dan?
@shibby: zitten geen spiegels op. Plaatje van buiten de auto is gewoon nog een zelfstuur versie
@drdre1: Er staat nochtans Cruise op de zijkant van deze Bolt, en die bakjes die eraan hangen zijn vast lidar-toestanden…
Perfect voor taxi soortgelijke taxi…. maar geef mij maar stuur
Ik snap niet waarom iedereen meteen jankt. Ja, omdat het de populaire mening is. Maar waarom niet de verplichte ritten autonoom en de plezierritjes zelf doen?
@beefcake: eens, gros van de bejaarden en overgestresste huisvrouw zo’n autonoom ding. Scheelt een hoop ellende en frustratie er van uitgaande dat deze ook fatsoenlijk kan parkeren.
@beefcake: de rit naar werk en terug is alleen al genieten. Momentje voor mezelf. Autonoom in de file is natuurlijk een hele andere discussie.
@thomasbol: dan rijd je die rit ook zelf. Maar denk aan al die saaie fileritjes die je niet hoeft te rijden. Denk aan al die mensen die niet zouden moeten rijden. En de rest lekker zelf doen. Ik kan me niet voorstellen hoe dit erg is.
@beefcake: dat typ ik eerder ook, file is een andere discussie. Moet je hele wagen daarvoor autonoom worden? Zonder stuur? Nee toch?
@thomasbol: dat hoeft van mij ook niet, maar niet iedere fabrikant zal een stuurloze auto maken. Ondertussen denk ik dat er een flinke markt is voor volledig autonome auto’s, en die mensen wil je ook niet zelf laten rijden. Iedereen blij.
En dan nog stééds in de files staan…….
Enige handige is… centraal dashboard zodat je hem over de hele wereld kunt verkopen!
Tsja, wat zal ik zeggen? Het is nieuw, dus raaar! 😋
Goed dat er aan gewerkt wordt, maar dit gaat hem echt niet worden in 2019.
Je kan introduceren wat je wilt, maar vervolgens kan het ding nergens de weg op in verband met het feit dat het ding nergens aan de geldende regelgeving voldoet. Aangezien er nog geen regelgeving is, laat staan regelgeving die tussen de verschillende landen afgestemd is, kunnen ze deze auto prima in 2019 introduceren. Maar het daadwerkelijk verkopen zal een jaar of 5 later op z’n vroegst kunnen, maar dan GM kan in ieder geval niet verweten worden dat ze achterliepen. Dit keer.
Slim gespeeld GM…
Ben benieuwd hoe je zo’n hok door de apk krijgt. Achja wat er niet opzit hoef je niet te keuren
Het Cruise programma is indrukwekkend en heeft al knappe demonstraties gegeven in onoverzichtelijke buurten in Amerika.
Enige dat ik vreemd vind is de klassieke indeling in de wagen.
Zo als Clarkson al eerder zei. De dag dat Elon (of de GM bobo) zelf in een autonome wagen gaat zitten en de death road in Peru aflegt zonder één moment schrik te hebben is de dag dat ik één koop maar tot die dag..
Mis ik iets of ben jij een nieuwe schrijver?
@rutger97: hij is zeker nieuw! :)
Maar wel bekerhouders.

Dat dan weer wel….
Zou je dan vrolijk met een stevige cocktail het einde van de werkdag mogen vieren in de auto? Of zoveel blowen dat je niet meer naar buiten kunt kijken? Of batsen als een malle op de achterbank met je vrouw danwel hulpverloofde?
Anders hoef ik hem niet.
Ik geloof er helemaal niks van dat dit gaat werken in een stad als Amsterdam. En ik ben programmeur van beroep dus ik weet er wel iets van. Gebakken lucht zeg ik.
Heb ik een paar maanden overgeslagen? Is het al 1 April?
Gaat wel de toekomst zijn, geen auto meer kopen maar oproepen en huren zoals een taxi, maar dan zonder chauffeur. Is goedkoop en geen parkeerproblemen. Regelgeving via Europa, maar daar zitten ze precies nogal stil wat dit betreft. Misschien wat opslag geven om ze wakker te maken. In Nederland is de infrastructuur er klaar voor, in België daarentegen….

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).