New York dumpt al tien jaar oude metro’s in de oceaan

Auteur: , 41 Reacties

In Nederland belanden oude trams en metro's gewoon bij de oudijzerboer, in New York dumpen ze ze gewoon in zee. En dat is niet omdat dat zo lekker makkelijk is.

Stephen Mallon

Integendeel, in New York hebben ze er een goede gewoonte van gemaakt om afgedankte metrostellen compleet te strippen en vervolgens terug te geven aan de zee. De stalen karkassen vormen namelijk een uitstekend kunstmatig rif voor visjes en andere lieve diertjes. Binnen enkele jaren zullen de treinstellen volledig begroeid zijn en een veilig thuis bieden aan duizenden zeedieren. Alle kunststoffen en schadelijke materialen zijn er op dat moment dus al lang en breed uit.

Fotograaf Stephen Mallon legde het bovengrondse proces mooi vast in zijn serie ‘Next Stop Atlantic’, terwijl de heren en dames van New Jersey Scuba Diving ook laten zien hoe dat er onder de zeespiegel aan toe gaat. Dat geeft opeens een heel andere kijk op Jersey’s shore… Misschien kunnen we dit in de Noordzee ook doen, alleen dan met oude auto’s in plaats van treinstellen. Er schijnen namelijk nog wel ergens wat nutteloos geworden Jaguar’s, Bentley’s en Rolls-Royces te staan/hangen/liggen.

Fotocredit: Stephen Mallon41 reacties

Metro: http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/02219/davidson-1_2219114k.jpg

Alleen dan was dit AB-waardig toch?
@stfu: Niet zeuren, er worden auto’s genoemd in het bericht…
@stfu: Hoe was je glas azijn bij het croissantje vanochtend?
@mannetje: vies
@mannetje: dus je vindt het prima als er steeds meer artikelen komen over alles behalve auto’s? Nieuwe buslijnen in Amsterdam, verbouwd vliegveld in Australie en hoe ze plastic van flessen recyclen?
@stfu: labelwriter print, we wachten… Klaar! Kom maar even met je voorhoofd en ja hij zit! Zo, het label authist staat je echt goed man!
@850t5r: en bij jou de sticker kan niet spellen , moeilijk woord he autist
@stfu: Geen interesse? Overslaan…

Doe ik ook met alles wat tuning of ongevallen is…
@Esprit_de_Flandre: Ik kom hier alleen voor de reacties…
@ibmg: Tsss. Ramptoerist…
Leuk artikel, ik neem aan dat de laatste zin het auto-gerelateerd maakt?
-edit: fietsen, metro’s, treinen, je ziet ze allemaal wel eens op Autoblog-
@gtwillem: was de bijdrage zo erg dat het ge-edit moest worden? ;-)
Ik zeg, de prius’en ontdoen van de batterij en zo de plomp in. Wordt het straat beeld er beter op en het is goed voor de ‘lieve diertjes’ in de zee!
Rond Malta ligt het bezaaid met onderzeeƫr,kruisers en ander oorlogsspul uit de WWII.Deels toenertijd gezonken,maar heel veel afgelopen decennia daar naar toe gesleept en afgezonken om een kunstmatig rif te worden.Dat zijn echt te gekke en mooie duikplekken geworden.En nog lekker dichtbij ook.
Oh ja, op Malta rijden ze links om het maar even autogerelateerd te houden..
@sydney: Dit had zomaar een Autoblog artikel kunnen zijn.
@meepinz: Thanks, de sollicitatiebrief is reeds onderweg.
@sydney: ik kan het beamen, want ik woon in Malta :D
Ik zou daar maar niet in de buurt gaan zwemmen, van alle achtergebleven “juices” en verdere bende die de Metro van New York kenmerken zou je nog wel eens een pittig soa’tje of 8 kunnen oplopen.
Vroeg ik mij verd*mme een week of wat nog af wat een vrachtwagenchauffeur op een rampboot te maken heeft met auto’s, nu geldt dit in zekere (kuch, volledige) mate ook voor metrostellen plempen in de oceaan.
De enige link is dat er duizenden kilometers verderop in de oceaan ook blik ligt aan auto’s. Dit is meer een artikel voor het AD…
Stelletje huilebalken hierboven haha intens triest
Hou toch op met zeuren over het autogerelateerde. Ik vind het leuk om dit soort berichten af en toe te lezen, en als het je niet interesseerd dan scroll je toch gewoon iets verder.

Dit soort berichten worden ook niet geplaatst als er enorm veel echt autonieuws is, gewoon mee doorgaan AB
Ik reis dagelijks met de metro. Niks mis mee. En ja, dit is een stuk veiliger en goedkoper dan met de auto.
Ze laten ook boten zinken voor de visjes die dan koraal krijgen
Beetje jammer dat er zo lomp wordt gedaan op de boot.
Puur natuur toch een afgedankte metro in de zee… Ik vind olie drums met nucleair afval ook heel mooi staan op de bodem. Kunnen de visjes lekker slalommen.
@schellekens006: Protip: lezen.
In de Vinkeveense Plassen ligt al jaaaaaren een oude lijnbus als duikobject. Sterker nog, een paar jaar geleden hebben ze ‘m vervangen door een ‘nieuwe’
Wat een hoop zeik reacties zeg, dit is een blog. Als je puur nieuws wilt ga je lekker naar autoweek.

Ik vind dit juist leuke en interessante weetjes.
Stop toch met zeiken. Het heeft wielen en is interessant.
De bodem van de Noordzee ligt bezaaid met duizenden gestripte LADA wrakken, na de val van het communisme werden die per kilo aan de Russen verkocht, die ze onderweg naar huus toe aan boord sloopten en vervolgens dumpten.
rare Amerikanen ..

wij NLers schenken die dingen aan Bangladesh ..
leuk voor de kindertjes daar al dat asbest ..
kunnen ze tenminste snel longkanker oplopen ..
Een leuk artikel!
Leuk een stukje over de Austin Metro…. Nu even lezen…
Bijzonder interessant. Niets op tegen dat het niets met auto’s te maken heeft. Alles op wielen heeft wel z’n charme – behalve fietsen – en zolang het dingen zijn die ik nog niet weet en heel interessant vind, mogen dit soort artikels blijven komen…
Leuke foto’s ook onder de link “onder de zeespiegel”. Al die zuurpruimen hier zouden beter eens naar daar gaan en genieten van de pracht en kracht van de marine natuur…
Waarom gaan jullie zelf niet schrijven voor ab? Jullie kunnen het allemaal zo goed zo te zien? Op elk bericht word er wel gereageerd dat het niet ab gericht is?
Doen ze toch al een dikke eeuw met schepen die wat te oud zijn, zo van die kunstmatige riffen aanleggen. Moeten we in de noordzee absoluut niet gaan doen met auto-wrakken.
Die windmolens en bruggen die erinstaan zijn al meer dan genoeg basis voor geschubt leven.
Ze zijn ook vast niet van roestvrij staal, dus in dat zoute water roesten ze vlot weg. Betere oplossing dan ze ergens op een schrrohoop te gooien (recyclen heeft geen zin, het metaal is te ouderwets).
Misschien dat de NS nog ergens een verdwaalde fyra heeft die we in de noordzee kunnen parkeren. Strippen hoeft niet meer, dat doet de trein onderweg zelf al.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).