Nieuwe auto van de zaak voor het Korps Mariniers

Auteur: , 98 Reacties

Wat zou deze doen in de private lease?

Het wagenpark van Defensie is vernieuwd, al is de kans klein dat je dit nieuwe voertuig tegen het lijf gaat lopen. Waar je naar kijkt is de nieuwe DMV Anaconda 4×4, waar DMV staat voor Dutch Military Vehicles. De auto is onderdeel van een aanbesteding vanuit Defensie voor het Korps Mariniers op Nederlandse Antillen. De auto’s gaan dus vooral Caribisch zand happen.

De Anaconda’s zijn aangeschaft ter vervanging van de Mercedes G280 CDI’s. Het Korps Mariniers op Curaçao had 40 exemplaren van de G-klasse tot de beschikking, maar met de nieuwe aanbesteding is gekozen voor Iveco en niet voor Mercedes-Benz. Er werd onder meer gekeken naar de doeleinden van de voertuigen en daaruit concludeerde Defensie dat de bepantserde G-klasse overgekwalificeerd was.

Hoe bruut de Anaconda’s ook ogen. Ze zullen vooral ingezet worden voor humanitaire hulpverlening. Een belangrijke kwaliteit van de auto is dat de 4×4 veel water kan meenemen. Mocht er toch poep in de ventilator komen, dan is er altijd nog het aanwezige 12.7mm-machinegeweer (.50) op het dak van de DMV.

De Anaconda is in de basis een Iveco Daily 4×4. De auto wordt geleverd in vier varianten (commando, patrouille, general support en les-variant). Het 3.900 kilo wegende apparaat heeft een 180 pk diesel, gekoppeld aan een 8-traps automaat. Het Korps Mariniers krijgt 46 exemplaren van dit nieuwe voertuig. Eind januari werden de eerste 36 stuks geleverd op het tropische eiland.98 reacties

Lijkt me een betere keuze als de vw anorak voor de landmacht.
@aquila2003: anorak? Je bedoelt de Amarok? Compleet andere functie dan dit, is niet te vergelijken.
@aquila2003: anorak? Je bedoelt de Amarok. Dat is een auto met een compleet andere functie, dat is niet te vergelijken.
@sirprize: excuses voor de dubbelpost , de eerste keer ging er iets fout dacht ik.
@aquila2003: ja idd, alle militairen kregen massaal last van anorakxia
@raoufff: lachen
@RubenPriest : nou vergeet je te vertellen dat de naam is verzonnen door de 15 jarige Simon, zoon van een medewerker van DEBA.
Humanitaire hulpverlening !!

Uitstekend plan om dan maar wapens te sturen ..
@lincoln: Irma vergeten?
@eklasse:

Ja idd .. dan heb je aan een .50 wel genoeg ..
@lincoln: weer één puntje vergeten.
@appeltaartislekker: En jij 2 spaties.
@lincoln: Beetje de bevolking overhoop schieten, scheelt weer in de kosten. Ook op humanitaire hulp moet bezuinigd worden.
@robert110:

Onzin ..
Er leven 2. Bevolkingsgroepen die onze bescherming hard nodig hebben ..

De geen belastingbetalers ..
En de belansungonduikers ..

Hoeveel van die dingen zullen er al op voorhand doorverkocht zijn ??
@lincoln: ja want plunderaars laten zich gewoon wegsturen🙄
Bijna geen pantser want dat hebben onze mariniers niet nodig. Onze helden zijn zelf al bulletproof.
@rick-dos: Niet alle voertuigen hebben dikke pantser nodig.
Dit is een basis voertuig welke een ander basis voertuig vervangt, ze hebben hiernaast ook nog gepantserde voertuigen.
@dees: dit voertuig vervangt niet een basis voertuig maar de de gevechtsuitvoering van de MB. Punt is dat er op het eiland maar een relatief kleine aanwezigheid is zonder zwaarder materieel/uitrusting. Als er echt stront aan de knikker dreigt te komen zal er toch versterking vanuit NL moeten worden aangevoerd. Dan kun je net zo goed ter plaatse wat goedkoper materieel inzetten.
@Rick-dos: Vraag ik me ook al af.
Een paar jongens met een Ak 47 in een hinderlaag maaien die mariniers zo uit de auto voor ze die trekker van die zware machinegeweren over kunnen halen.
Of ze gooien even een molotov in die Iveco dan stappen die mariniers ook wel uit denk ik.
@dirkv: Dit type voertuig is ook niet echt bedoelt voor zware gevechten maar eerder voor lange patrouilles, en verkenningsmissies. Daarbij is wendbaarheid en dus een laag gewicht nuttiger en dus belangrijker dan een volledige bepantsering. Kijk maar naar bijvoorbeeld de Mercedes G280, Land Rover Defender WMIK of de Jackal allemaal het zelfde soort voertuig met het zelfde doel en allemaal geen tot lichte bepantsering
@robert110: Aha, voor elk klusje een ander busje.
Bedankt voor de info!
@dirkv:
Of ze pleuren er een atoombom op
Of een onderzeeër van de walrusklasse.
Of 3 miljoen zakken paprika chips
Of Dries Roelvink in zijn gele zwembroek.
@desjonnies: Haha, proost!
Een soort A-team busje dus…
Goede zaak!
@ghost:

NL ambtenaren vinden het idd niet zo heel erg om daar “hulp te verlenen” ..
@lincoln: lol!
@lincoln: opdoeken dat Disney-leger van ons. Totaal overbodig, geef dat geld maar aan de bejaarden en de minder validen in Nederland
@lekkerlinksrijden: jij hebt echt totaal geen idee waar je ’t over hebt. Echt niet. Nee, echt niet…
@sirprize: vertel
@lekkerlinksrijden: 4 woorden: veiligheid is niet gratis.
@sirprize: geef feiten en geen gevoel die nergens is op gebaseerd
@lekkerlinksrijden: doe jij dat dan ook
@bmohnee: feit: al 74 jaar geen oorlog in Nederland, dus ook geen leger nodig. Nu jij
@lekkerlinksrijden: och, och, op basis van dit soort uitspraken zouden ze mensen stemrecht moeten ontnemen. Ontzettend kortzichtig.
@lekkerlinksrijden: defensie doet meer dan vechten en pief paf poef. De fysieke dreiging met binnenvallende troepen mag wellicht steeds minder waarschijnlijk lijken, defensie speelt ook een grote rol in andere vormen van verdediging en bescherming.
@lekkerlinksrijden: lekkere redenatie. Dat geld voor het merendeel van de europese landen en Amerika, dus die zouden dan ook allemaal maar het leger moeten opdoeken? Zal een lekkere puinhoop worden! Of jij bedoelt dat wij dan ons leger moeten opdoeken en dan doen de Amerikanen wel alles voor ons, omdat ze ons zo cool vinden?
@lekkerlinksrijden: hoe zou dat komen? Breekt er bij jou niemand in omdat je goede sloten hebt, of omdat je alles wagenwijd open hebt staan omdat er de afgelopen jaren toch nooit is ingebroken? Jij hebt zeker ook geen brandverzekering, want je hebt toch nooit brand gehad? Kansloos…
@sirprize: grote honden
@lekkerlinksrijden: dankjewel. Je hebt bij deze je eigen redenatie belachelijk gemaakt. Jouw grote honden verdedigen jouw huis. Precies de reden waarom het leger bestaansrecht heeft.
@sirprize: ik zal mijn honden een groen tuigje aan doen
@lekkerlinksrijden: nou ga je echt af, was al kansloos, je inhoudelijkheid, maar nu… crash and burn…
@sirprize: ja of hij is voor eigen bewapening. Ieder persoon zijn eigen omheining, pantservoertuig, uitkijktoren met mitrailleur en bunker in de tuin. Benieuwd wat zo’n dmc in de bijtelling doet.
@bmohnee: haha. Eigenlijk zouden we niet moeten happen, hij hangt wel vaker de troll uit en die kun je beter niet voeren.
@lekkerlinksrijden:
Dat soort dingen dachten ze voor de tweede wereldoorlog ook. Feit is dat niet iedereen zo vredelievend is ingesteld als wij Hollanders en je dus in staat moet zijn om van je af te bijten als het nodig is. Maar dat snap je zelf ook wel.
@lekkerlinksrijden: verdiep je eens in de periode rond 1938 tot 1940. Het allerdomste wat je kunt doen is niet leren van je fouten.
@lekkerlinksrijden hahaha, wat een goede trollgrap. Lees eens een geschiedenisboek zou ik zeggen. Word je slimmer van en zeg je minder domme dingen.
@lekkerlinksrijden: Man man man, jij hebt geen idee waar je het over hebt. Men vond vlak voor de 2de wereldoorlog ook dat we geen leger meer nodig hadden, omdat er toch niks meer zou gebeuren nu alles onder controle was na de eerste wereldoorlog. Toen te tweede wereldoorlog begon was er dus nauwelijks een leger…
@povel: en wat is nu je punt
@lekkerlinksrijden: Dat jij nu dus precies dezelfde fout maakt.
@povel: ja al 74 jaar
@lekkerlinksrijden: er is ook al 25 jaar niet meer bij mij thuis ingebroken, dus ik denk dat ik voortaan de deur gewoon niet meer op slot doe als ik op vakantie ga….
@povel: doen
@povel: maar, laat me 1keer raden….. Jij doet iets in het leger?
@lekkerlinksrijden: ik denk dat jij iets doet in de bijstand?
@sirprize: *niets
@lekkerlinksrijden: nee, niks met het leger te maken.
@povel: dan denk ik dat ik iets meer info heb van binnen het leger hoe er met ons belastinggeld wordt omgegaan. Geloof me, daar wordt heel veel geld over de balk gesmeten. Ik weet het omdat mijn zoon officier in het leger is. Nog 1 dingetje, bijstand? Nee knul, ik werk al 30 jaar mininaal 60 uur per week.
@lekkerlinksrijden: ik zei dat niet over die bijstand. En jij mag van mij best denken dat je het beter weet.
@povel: knul!
@povel:

Top .. jij zit aan de roven en stelen kant van de belastinglijn ..

Terecht dat jij je doodschaamt ..
@lincoln: die snap ik even niet, leg uit.
@lincoln: ik verdien mijn salaris vanuit het buitenland en betaal inkomsten belasting in Nederland verder betaal ik meer inkomsten belasting dan de gemiddelde Nederlander, dus ik snap je opmerking niet.
@povel:
Niet erg hoor, niemand snapt zijn opmerkingen.
@hallokroket: haha, dat was mij ook al opgevallen.
@lekkerlinksrijden: oh jee, alles wat je nu zegt in dit licht, klinkt heel dom, doe jezelf een plezier…
@lekkerlinksrijden: ik ben ook officier bij defensie, over het algemeen moeten we onze uitgaven extreem goed verantwoorden. Van over de balk smijten is echt zelden sprake (ok misschien bij de Landmacht, het autistische broertje van de krijgsmachtdelen), wij worden maximaal op de vingers getikt als er onzinnig gebudgetteerd wordt. Wat een dom gelul zeg… Sentimenten heeft iedereen, en ook niet iedereen vindt een F-35 een goede besteding van belasting geld. Gelukkig heeft de regering daar schijt aan, maar goed ook, we verdienen als NL met onze economische belangen de beste spullen.
@racerx: Jij bent officier bij Defensie, treurig. Zo eentje die ze dus wel kwijt willen. Je schijt in je eigen nest, stakker. Daar winnen we de oorlog wel mee, je prestaties meten aan hoe je je centjes verantwoord en een ander krijgsmachtonderdeel daarmee belachelijk maken. Neppert.
@scorpion80: Hahaha, weer zo’n gefrustreerde internetheld met het IQ van een gebruikte poetslap die nog nooit z’n tentakels vuil heeft gemaakt. Ga nou maar weer op Facebook klagen dat ‘jouw belastingcenten’ elders besteed moeten worden. Presteer daarnaast eerst zelf even wat voor je wijst naar een persoon die je niet kent, die gewoon wetgeving volgt die je blijkbaar ook vreemd is, om zuurpruimen als jij tevreden te houden. Moron. Als je het zelf beter denkt te kunnen had je maar beter je best moeten doen op school. Kansloze schreeuwlelijk.
@racerx: Waar ben jij officier? Dat krijgsmachtdeel vindt er wel wat van, als ze zouden weten hoe jij je hier publiekelijk uitlaat over je collega’s. Jezelf op een internetforum ongevraagd identificeren als militair en officier en vervolgens de Landmacht voor het autistische broertje uitmaken. Onprofessioneel, niet integer en dom. Ooit van gedragscode Defensie gehoord op de KMA? Blijkbaar heb je niet opgelet. Je weet al helemaal niet wie ik ben of wat ik doe, besef je dat goed. Daarnaast weet je niet waar je het over hebt met je misplaatste opmerking. Je moet je schamen, zogenaamd officier.
@povel:
Doe mij ff je adres, dan let ik wel even op je spulletjes 😇
Geen gekke keuze. De civiele Iveco 4×4’s zijn aardig goed.
Ooit hadden we de Leopard II, nu moeten onze jongens het land verdedigen met DPD busjes. Hoe het een land kan vergaan….
@dutchdriftking: Wij kunnen ons land zowiezo niet verdedigen. Dat is wel gebleken.
@dirkv: als je de middelen niet krijgt valt er weinig te verdedigen inderdaad. In de hoogtijdagen van de koude oorlog waren we prima in staat om de deur dicht te houden: 220 F16’s en een nog groter aantal Leo II tanks. Those were the days 🤘🏼
@racerx: hoho, dankzij Trump koopt Nederland binnenkort weer Leopard-tanks. Een stuk of vier, vijf.

Laat ze maar komen, die Russen!
@dutchdriftking: dit is wel een heel erg kromme vergelijking. Het zwaarst gepantserde en bewapende voertuig vergelijken met een niet gepantserd voertuig.
@dutchdriftking: Wees blij dat we spul niet echt nodige hebben.
@dutchdriftking: nee, na 2x klinkt het nog steeds erg dom… 2x dom zelfs
Ooit hadden we de Leopard II, nu moeten onze jongens het land verdedigen met DPD busjes. Hoe het een land kan vergaan….
Pfff, wat een kneuzenbak zeg…
Cool, wordt je marinier, mag je in een iveco daily rondrijden. Niet heel blitz
Hey wat gaaf dat dit op Autoblog komt. Heb zelf meegewerkt aan de engineering en bouw van deze voertuigen. Was een beste eindstage opdracht.
@jarropieters: Voornamelijk Nederlands gebouwd? Of zit er een hoop in van die Iveco-(Fyra) makers?
@gregorius: Ja zijn voornamelijk in Nederland gebouwd, onderstel en versnellingsbak zijn aangepast door Achleitner in Oostenrijk.
Ja mooi, wel optijd AdBlue bijvullen anders wordt je zelf gevuld met kogels!!
Zozo curacao had nog wat geld over??
Gaaf ding.

Kan dat schietgeval op het dak ook 180 gr draaien…

handig bij bumperklevers
Eindelijk… iveco is niet slecht merk. Opendak toe maar
@elemento: eigenlijk is alleen het chassis IVECO.
Maar waarom heeft deze wagen de kleur van een Duitse taxi?
@mashell: Das war ein Befehl!
180 pk en 430nm koppel op net geen 4000 kg ik vraag me af hoe dit het doet buiten de asfaltwegen en verharde zandpaden….
Lol, een Iveco. Die is binnen een week stuk.
Sorry maar ik vind het maar onzin!

Ze kunnen beter een berg gebruikte G-klasse’s of Landcruisers kopen en die oplappen. Die dingen kun je overal ter wereld goedkoop onderhouden.

Voor het transport van water zijn ideale mogelijkheden. Zoiets heet een aanhanger. Je wil niet weten wat bijv. de Amerikanen in ’44 achter hun Willy’s jeeps trokken in aanhangers.

Dit is gewoon een grote geldverspilling net als die VW amok
gaat makkelijk een granaatje naar binnen lijkt mij.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).