Nieuwe Nederlandse baas voor BMW M GmbH

Auteur: , 17 Reacties

Vanaf volgend jaar krijgt M GmbH, BMW's performancedivisie, (alweer) een nieuwe baas. Zijn naam: Franciscus van Meel (48), van Duitschen Hollandschen bloed. Zijn voormalig werkterrein: elektrificatie. Maakt dat de weg vrij voor hybride M-modellen?

Fransiscus van Meel, 2011

Laten we beginnen bij het begin. Van Meel wordt alweer de derde baas van //M binnen 4 jaar tijd. Zijn voorganger, Friedrich Nitschke (59), nam het stokje in mei 2011 over van Kay Segler (thans MINI), maar gaat aan het eind van het jaar al met pensioen. Het zou kunnen dat Nitschke de instelling van een babyboomer heeft, en gewoon al lekker jong dikbetaald ‘leuke dingen wil doen’, maar misschien is zijn vertrek ook minder vrijwillig, we weten het niet.

Feit is dat M de laatste jaren prima heeft gepresteerd, onder andere door de M-performance modellen te introduceren, hetgeen de verkopen flink aanjoeg. Van Meel komt terecht in een bedrijf dat naast de kernwagens M3 t/m M6 waarschijnlijk in november van dit jaar (in L.A.) de nieuwe X5/6 M presenteert, en voor de toekomst een M2 en misschien ook wel een M7 in de planning heeft.

BMW stroopt onze landgenoot van concurrent Audi, alwaar Van Meel tot 2012 verantwoordelijk was voor de Elektromobilitätsstrategie. Hierna verhuisde hij naar van Ingolstadt naar Neckarsulm, om Managing Director van quattro GmbH te worden. Dit schijnt niet helemaal zonder hobbels te zijn gegaan, volgens geruchten is Van Meel al sinds januari van dit jaar aan de kant geschoven, mogelijk onder invloed van Audi’s nieuwe R&D-baas Ulrich Hackenberg. Hij zou eigenlijk een positie in China gaan bekleden, maar dit is om onbekende redenen nooit gebeurd (bron).

De laatste jaren is Van Meel weliswaar gepokt en gemazeld in de wereld der Duitse performancemodellen, maar laten we niet vergeten waar hij vandaan komt: zou BMW zijn ‘elektrische verleden’ als een pre hebben gezien met het oog op eventuele toekomstige hybride ontwikkelingen?

Franciscus van Meel begint op 1 oktober bij M, per 1 januari 2015 start zijn werk als baas.

Foto credit: Bayern Innovativ17 reacties

M.e.El op de achterkant van je 3 serie?
Bij BMW M werken alleen eindbazen. En wat de elektriciteit betreft, verschillende top spelers hebben al laten zien dat high performance en elektriciteit prima samen kunnen gaan. Het lijkt mij, in de nimmer aflatende stroom hippie wetten uit Brussel, niet meer dan logisch dat ook(zelfs) BMW M zich hier meer mee bezig gaat houden.
Hybride M-modellen, waarom niet? Door zo’n elektromotortje aan je benzineslurper te koppelen overbrug je het gat in het koppel, en daarnaast houd je die hippies in Brussel ook nog eens tevreden, zonder dat je aan rijplezier of sportiviteit in hoeft te boeten. Wat mij betreft is het, mits juist gedaan, alleen maar een win-win-situatie
Hybride wordt de nieuwe toekomst. Kijk maar naar Mclaren, Porsche en Ferrari. Om een beetje mee te doen met de rest, zal ook M eraan moeten geloven. Waarom dan niet gelijk de juiste man er voor nemen? Ik gun het hem van harte.
Sheldon?
Wat heeft dit nieuws dan voor waarde in de nabije toekomst?, of gaat het alleen om het feit dat een NL-er bij BMW werkt?. Dan wil ik ook graag van alle andere fabrikanten wel weten wie de “eindbazen” zijn? Tip: Topper der eindbazen: Dacia, wie deelt daar de lakens uit?
BMW M5 atmosferische v8/v10 met electromoteren en geen turbo’s. Zo heb je pk’s zat en kan je het mooie geluid behouden! Wat bij de f10 niet het geval is….
@maseratizzzzzzzz: Ja, en vervolgens heeft BMW de hippies uit Brussel op de stoep omdat elke keer als jij je BMW M5 start, een compleet oerwoud verstikt dankzij je CO2-uitstoot.
@Edge: Een oerwoud is een woud. Een bos. Met bomen en planten. Die worden vrolijk van co2.

En daarnaast is zijn voorstel toch juist om zuiniger te worden door elektromotoren te gebruiken?

Dus je weet jezelf 2x tegen te spreken in 1 commentaar? :-)
@baasbas: Hey, nu je dat zo zegt… Is het een idee om voor elke V10 die je produceert 10 bomen te planten? Zo wordt de V10 van levensbelang voor die 10 boompjes en kun je volledig ecologisch verantwoord genieten van het gebrul. Ik zie een gat in de markt.
via Android app
Straks gewoon M-vermogen met 7% bijtelling
Lastige laatste regel zeg… doordenkertje…
Ik zie een i8 M wel zitten!
De gast die de wielen monteert op een i3 komt uit België. Zo ook weer nieuws!
Prachtig. Post het op je eigen blog zou ik zeggen ;)
Nee? niemand? NEIN NEIN NEINNN!!

Echt waar, ik begrijp het heus wel.. Je moet innoveren, downsizen en ‘maatschappelijk verantwoorde concessies’ doen anno 2014, maar toch lees ik deze berichten letterlijk met pijn in m’n hart als BMW liefhebber.

Steeds meer viercilinders i.p.v. zescilinders. En als er dan al een zescilinder blijft bestaan kan het ook zomaar een V6 gaan worden i.p.v. de legendarische zes-in-lijn.

*snel op zoek gaat naar nog een échte M3 voordat het te laat is. Iets met vroeger… *
Ja dan ook weer de V10 gebruiken want die V8 van de M5 klinkt voor geen meter en kun je beter voor een heerlijk klinkende AMG V8 kiezen dus….en de V8 ook weer terug in de M3 graag. Mercedes blijft toch ook de V8 gebruiken?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).