Nog meer ‘euvel’ om Circuit Zandvoort raceklaar te maken

Auteur: , 70 Reacties

Makkelijk is het niet, een F1-race op Zandvoort.

Circuit Zandvoort

Vanmorgen wisten we jullie al te melden dat de voorbereidingen voor een F1-race op Zandvoort niet zonder slag of stoot gaan. Vooral vanuit de milieuhoek is er nu weerstand. Zandvoort is een mooie plek tussen duinen en natuurgebieden in, dus dat kan voor verstoring van wilde dieren en dergelijken zorgen. Om te bouwen in dit gebied moet je goede vergunningen hebben.

Daar stuit men op een probleem: die vergunning is nog helemaal niet aangevraagd. Met zo veel weerstand en het belang van deze vergunning alvorens er gebouwd gaat worden in november, is dat niet iets wat je tot het laatste moment wil uitstellen. Dat alles blijkt uit een brief die de provincie Noord-Holland stuurde richting de rechtbank van Noord-Holland, met als doel in het achterhoofd om de tegenstribbelende milieu-organisaties af te schudden. Zij willen namelijk de werkzaamheden niet door laten gaan. Dat meldt Nu.nl.

Ook moet het circuit paddenschermen plaatsen, omdat er een zeldzame padden- en hagedissoort in de buurt van het circuit leeft. Deze worden momenteel gevangen en teruggeplaatst zodat ze niet in gevaar gebracht worden door het circuit of de werkzaamheden. De planning voor de verbouwing is nog steeds november, maar er is nog niet duidelijk gemaakt of die planning verandert of niet.

Kortom: het kost wat, hopelijk hebben we straks ook wat. Een hele heisa is het sowieso.70 reacties

Het zal Nederland niet zijn als we hoog van de toren blazen en vervolgens in ons hemd staan als het er op aankomt.
@Rick-dos: Goed nieuws dus voor de politiekfreak die de finale van de Brexit ziet naderen.
@rickthestig: Ik denk dat de eerste race op Zandvoort/Assen al verreden is voordat Brexshit opgelost is.
@marcus: Ik hoop het maar het begint al aardig op die Brexit te lijken.
Greta Thunberg komt persoonlijk het circuit inspecteren en de padden vangen …..
@dwfc: Haha och, dat arme kind moeten ze een abonnement bij de psychiater geven!
@venividivici: trump ond dat ze er gelukkig uitzag bij haar speech …She looked great :-)
@dwfc: Mjah, mafklapper Trump… eveneens rijp voor een goede psychiater!
@venividivici: hadden wij maar een Trump, dan zou Nederland er veel beter uitzien.
@venividivici: die is echt goed bewerkt in de achterkamertjes
@wildbeest: Ja nogal, daarom keek ze ook na elke 2 woorden omlaag op het papiertje wat een andere idealist voor haar opgeschreven had.
via Android app
@venividivici: of ze had het wel zelf geschreven. Niet ondenkbaar toch? Maar lekker onzin lullen is leuker.
@stfu: ik kan me best boos maken over hoe we dingen aanpakken, kenissen en vrienden vinden me dan heus doorslaan…. maar wat Gretha liet zien is wel even een stapje erover.
@stfu: nou ja, onzin, de wijze waarop dat kind de boodschap verkoopt duidt wat mij betreft op een serieuze persoonlijkheidsstoornis…
@venividivici: kan ze wel gebruiken. Is totaal van het padje af.
@dwfc: Heeft de kinderbescherming haar zegje hierover al gedaan?
@rickthestig: ze zou zich meer zorgen moeten maken over ICE nu ze in de VS is….
En wederom ga ik een zak popcorn halen, want deze humoristische freakshow is best vermakelijk 😂 #NLstaatweergoedvoorlul
@venividivici: zoet of zout?
@lekkerlinksrijden: Om in de lijn van Zandvoort aan zee te blijven… zout.
@venividivici: ja, want zo zou hebben we ze nog niet gegeten.
Ik lijk wellicht een azijnkop. Maar ik hoop eerlijk gezegd echt dat deze race er niet komt. Want, laten we eerlijk wezen, het zou echt een kutrace worden. F1 zou moeten bestaan uit de 20 beste coureurs op aarde (is al niet altijd het geval) doe racen in de 20 snelste auto’s op aarde (again, ook open ter discussie) op de 20 beste circuits op aarde (waar Zandvoort zeker niet bij hoort). 22 races komend jaar is ook gewoon veel te veel. Heb echt medelijden met de monteurs die straks maandenlang van huis weg zijn
@wachtmaartotmijnvtecinkicktyo: aan die mensen denkt echt helemaal niemand heh, dat is gewoon serieus zware zaken voor die arme mensen. Ook die back-to-back races, en dan zeker de laatste, van singapore naar sochi. Man…

Hoe haal je het in je hoofd om te denken dat je zonder vergunningaanvraag over anderhalve maand kan starten met de bouw? Heeft er binnen de organisatie van het circuit Zandvoort nog nooit iemand een omgevingsvergunninkje aangevraagd? Worden er in Zandvoort nooit dakkapellen geplaatst aanbouwen gebouwd of schuurtjes in tuinen gezet?
@pomoek: dat zou die gozer van de VVD toch allemaal regelen? Oh is ie weg gestuurd! Hmm zou Assen nog een plekje vrij hebben?
@pomoek: die dakkapellen, schuurtjes en aanbouwen zijn allemaal vergunningvrij. Misschien dacht Jan Lammers dat een circuit ook vergunningvrij kon.
@bernoulli: helaas niet altijd, maar dat is denk ik geen discussie voor hier en nu 😁
Gretha Thunberg heeft zich ook gemeld, wilt een gesprek met Bernard Junior 😂😂😂
Met 2 maten meten is in Nederland heel gewoon. Zeker als er prinsjes/bilderberg invloed komt.. Dan gaan deuren open…
@amersfoorter: de illuminatie! Op naar Area 51 (of ben je net terug?)
Wat een betutteling, gaat echt niet door dit hoor
@wildbeest: Wat zullen die mensen balen die kaartjes op Marktplaats voor héél veel geld hebben overgekocht haha.
via Android app
@wildbeest: betutteling? Het is wel een stuk natuur die tot zekere zin zeker beschermd moet worden.
@stfu: Waarom? Er zijn toch nog meer duingebieden in Nederland? Zo uniek is dit stuk ” natuur” ook weer niet. Ik vraag me ook echt af hoeveel invloed een Grand Prix daadwerkelijk heeft op de omgeving, ik denk veel minder dan er geroepen wordt. Natuurlijk moeten we er geen puinhoop van maken maar die paar races per jaar daar gaat de wereld echt niet kapot van. Natuurlijk moeten de vergunningen in orde zijn maar dat is een kwestie van wat papierwerk.
@rickthestig: Je gaat er nog serieus op in ook… dat soort apen moet je negeren
@stfu: Mee eens, ga daar eens wandelen op zondag. Het is een prachtig gebied, ik ben geen linkse rakker maar ik zie dat liever als een mooi park om rustig van te genieten…
De doos van Pandora is geopend.. man man man…
O, o, Zandvoort, mooi circuit achter de duinen…
De Hunserug, het Scheivlak, de Tarzanbocht…
O, o, Zandvoort, van mij mogen ze alle circuits voor jou verruilen…
Maar iedereen gaat huilen, omdat er één Hagedííííís zou zijn…
Het schijnt dat Nederland weer voorop moet lopen. Ditmaal met stikstof geneuzel.
In de landen om ons heen hoor je er niks over.
Die groen taliban helpt alles naar de kl*ten.
En wij maar betalen. Er blijft steeds minder geld over voor leuke dingen.
En ze schieten zichzelf in de voet: Nederland heeft onderhand het oudste wagen park van Europa, lees onnodig vervuilend tov nieuwe auto’s die niet meer gekocht kunnen worden omdat ze tov andere landen zo zwaar belast worden.
@gezondverstand: Het schijnt dat Nederland dit Natura-2000-circus voor een groot deel zélf heeft opgetuigd, om Europese Subsidies te kunnen binnenharken. Daarbij is men zo doorgeslagen in het aanwijzen van subsidieerbare gebieden dat men zichzelf in de stikstofvoet heeft geschoten.
@technofreak: Klopt. En zoveel Natura2000-gebied hebben we procentueel niet eens (8% van het oppervlak tegen een gemiddelde van 18% over Europa). Het is hier alleen wel een stukje drukker dan in de meeste delen van Europa en daar ga je dus mooi de bietenbrug op. Vooral omdat je een Natura2000-gebied lang niet zo gemakkelijk ‘ongedaan kunt maken’ als in het leven roepen.

Kortom: een subsidie willen binnenhalen, dit met een uiterst matig onderbouwd programma (PAS) proberen te bewerkstelligen, door de Hoge Raad worden teruggefloten, op de blaren zitten.
Hoe zit Drenthe eigenlijk in z’n stikstof en padden? Ik bedoel, het is niet alsof ze een volledig werkend circuit daar hebben liggen, met alle bijbehorende vergunningen, toch?
@technofreak: het motorcrossbaantje in Assen moest ook op de schop voor de F1. En ook Assen ligt strak tegen een Natura2000 gebied aan.
@bernoulli: Motorcrossbaantje is een beetje denigrerend. Modern circuit dat veel minder aanpassingen vereist dan die halve kartbaan in de duinen lijkt me realistischer.
@marcus: het hypermoderne circuit in Assen moest ook op de schop voor de F1. En ook Assen ligt strak tegen een Natura2000 gebied aan.
@bernoulli: Ja, maar veel minder aanpassingen dan in Zandvoort. En allemaal door het circuit bekostigd…
@marcus: je maakt steeds die vergelijking, maar die is niet relevant. Vergunningen voor verbouwingen en evenementen bij Natura2000-gebieden liggen stil. De Raad van State gaat niet zeggen: doe maar Assen, want daar is minder nodig dan Zandvoort.
Bizar dat ze niet alles goed geregeld hadden alvorens ze zo hoog van de toren gingen blazen. Kaarten verkocht en nu laten klappen. Oplichters!
Mensen, er zijn op jaarbasis vele evenementen op het circuit van Zandvoort. Maar nu het ineens om een zeer groot internationaal sport evenement gaat gaan ineens alle alarmbellen af. Lekker naïef.. je hoort er zelden wat over maar nu.. wat een heisa. Iedereen heeft wel een mening, uiteraard, en meerdere partijen hebben hun gelijk of ongelijk. Maar we hebben het nog steeds maar over 1 evenement erbij op een jaarkalender. En ja ik snap ook wel dat de grootsheid ervan heel wat voeten in aarde heeft maar dit gaat wel erg ver.
@densk: Het gaat niet over het evenement zelf.

Het gaat over alle aanpassingen, nieuwe bouwwerken etc etc etc die moeten plaatsvinden om dit evenement te laten doorgaan.

Als het F1 circus op zandvoort kon plaatsvinden in de huidige staat, was er geen enkel probleem
@reactief: nou, geen enkel probleem…dat klopt natuurlijk ook niet. Parkeerprobleem, fileprobleem, openbaarvervoerprobleem enzo blijven dan gewoon bestaan, hoor.
@vroaaaaaaaaaar: Ehm.. Ik zeg ook: als het in de huidige staat kon plaatsvinden was er geen probleem.

Maar dat kan uiteraard niet. Vanwege zaken op het circuit zelf, maar inderdaad ook de dingen die jij noemt.
Die Marc Janssen gaat hier toch een levenswerk van maken, al moet hij alle wetboeken nog een keer lezen, hij zal alles in het werk stellen om dit evenement van de kaart te krijgen…
Wordt er allemaal doorheen geramd hoor, desnoods zonder vergunningen.
Achteraf zullen die milieuclubjes wel wat processen winnen maar voordat dat zover is hebben we al 5 GP’s van Nederland gehad en gaat er niks meer veranderen.
Zandvoort belooft het dan voortaan beter te doen, milieuclubje krijgt een mooie zak glimmende duiten, en glas plas.
Iedereen blij.
Ik snap het niet. Zei die sneue maxgeile Jantje Lammers niet dat ze al in september zouden beginnen? November is dan al behoorlijk wat uitloop… 1/7de zou ik zeggen.
Lekker weekie, Bernhard.
Had het nou niet gewoon een jaartje later gekund? Goede onderzoeken doen, oplossingen vinden, wat meer tijd om te onderhandelen…. En waarom dat nou uiteindelijk Zandvoort is geworden… Leuk circuit hoor, maar ouderwets en hoe je ook wend of keert midden in de natuur. Was te verwachten dit…
Als men in 1985 had gehoord dat de volgende race in Zandvoort mogelijk niet door zou gaan ter bescherming van hagedissen en padden dan hadden ze niet meer bijgekomen van het lachen….
@dutchdriftking: tijden veranderen. In de jaren 80 had je kale bossen, zijn ook maatregelen tegen genomen.
@brammetjedeb: In de jaren “80 hadden de vrouwen bossen. Ook daar is wat aan gedaan.
Wat al een slecht plan was, gebaseerd op louter sentiment en dollartekens in de ogen van foute types, maar dankzij de deuren die opengaan als je achternaam Van Oranje is toch gerealiseerd kon worden, dreigt nu alsnog een fiasco te worden.
Eerlijk gezegd hoop ik dat het niet door zal gaan daar in de duinen, maar alsnog naar Assen verplaatst zal worden. Krijgen we iig een mooiere race voorgeschoteld waar niet allerlei trucs voor hoeven worden uitgehaald om wet-en regelgeving te omzeilen.
In werkelijkheid lijkt het erop dat zelfs onze nationale politici ( bijv. Dhr. Bruins) bereid zijn om alle regels overboord te gooien omdat ze menen naar de populaire stem te moeten luisteren ( en achter de schermen worden beïnvloed door de lobby van De Prins-met-de-bril en zijn jaargenootjes met dure functietitels bij de firma Heineken.)
Ik ben zeer benieuwd hoe ze dit spel gaan spelen om het er alsnog door te krijgen.
Deze prins heeft niet alleen de naam, maar ook duidelijk de mentaliteit van zijn opa aangenomen.
@subzero079: maar wat ook de uitkomst wordt, het is sowieso al vermaak.
Als het er niet van komt in 2020 is het toch zo’n ‘lekker’ gevoel dat die niet-nationlistische opperprofiteur (2 dingen die een Prins niet zou moeten zijn) het niet redt. Heerlijk leedvermaakt.
Ook is het heerlijk als die napraters die zich nu F1-fan noemen (alleen omdat er een getalenteerde gast die na zijn eerste verdiende euro NL is ontvlucht, voor Nederland rijdt) nu allemaal zo heerlijk verslagen zijn.

En als het wel doorgaat dan zijn we ook niet klaar mee; want dan zal je zien dat het grootste gedeelte van het volk (de niet-F1-fans) zich toch gaat afvragen waar die regels nou voor zijn. Ook dat zal pret-discussies opleveren.

Kortom: ik geniet.
@gregorius: leuk dat jij je in leedvermaak kan wentelen. Als ik het hardop mag zeggen (half bloglandschap zal over me heenvallen): ik vind dat een vervelende eigenschap ( en dan maakt het me niet uit of het over een tweederangs prins gaat of over -pakweg- je baas of je buurman). Ik zit hier in Singapore, het meest verlichte (als je het liever hebt: minst vervuilende, al is dat heel erg relatief) land van het Oostelijk halfrond. Voor de race van afgelopen weekend lag (en ligt nog steeds) de halve stad op de schop: hier geen driedubbelpaarsgestreepte zandpad te vinden. Super sfeer, super economieboost en geen tegengeluid te horen (ook niet onder de oppervlakte). Laten we het eens hebben over de CO2/NOX/SO2,/VOS uitstoot van 10 maanden per jaar, ieder weekend in 14 steden houden van een Eredivisie voetbalwedstrijd, met alle heen- en weer rijden van supporters etc. Het land zou te klein zijn. Ik heb niets met voetbal. Ik ben wél F1 fan. Laten we elkaar iets gunnen.
@560pk: mag je zeker zeggen.
Ik vind dat dit een soort leedvermaak is omdat het hier gaat over mensen die wetten/richtlijnen omzeilen om iets mogelijk te maken.
Eerst praat je over het feit of er uitzonderingen gemaakt mogen worden; daarna plan je het event. Nu is het omgekeerd en zo hoort het niet. Daarom is het leedvermaak.
Ben zelf een handvol jaar geleden ook bij de GP in Singapore geweest; mijn schoonouders woonden daar toen. Heerlijk event en inderdaad, een gedeelte van de stad stond op zn kop. Overigens vond ik het zeer indrukwekkend hoe je gewoon in metro kon stappen, uitstappen, langs de checkpoints en in het gebied: allemaal in een minuut of 10. Dat doen die Singaporesen toch goed.
En dat gezegd hebben: op die manier zijn er best gelijkenissen. Singapore heeft rekeningrijden, waarmee ze verkeer kunnen beinvloeden. Singapore heeft een beperking op het aantal autos (door die dure en gelimiteerde kenteken-afgiften).
In NL (waar ik ook niet woon); hebben ze ook richtlijnen voor uitstoot en natuurgebieden enzo. Of die richtlijnen correct zijn (te licht, of te zwaar), dat kan men discussiëren . En dat zal men ook moeten discussiëren want men ziet nu dat bepaalde plannen met draagvlak in de weg zit.
Maar of die projecten wel of niet door zullen gaan (en wanneer), hoort geen invloed te hebben op de discussies; want dat soort dingen hadden van te voren geregeld moeten worden.
Ik hoop dat de race er niet komt, Nederland zou koploper moeten zijn als het gaat om clean tech, formule e had leuk geweest. Wellicht niet zo groot maar het helpt wel om NL op de kaart te zetten als een modern en vooruitstrevend land.
Formule 1: “Assen, here I come!”
Jammer dat we niet nog een compleet race circuit hebben in Nederland.
Ik zie overigens nog altijd véél te weinig kroontjes bij de reacties op alle artikelen. Als je hier zo graag je opinie lucht, neem dan zo’n bijna niets kostend jaarabonnement en steun de makers van jouw favoriete blog! ;)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).