GP van Nederland krijgt het nóg lastiger

Auteur: , 125 Reacties

Het kapitalistische feestje wordt wéér gedwarsboomd.

Max Verstappen

De Grand Prix van Nederland die voor volgend jaar mei in de planning staat is niet onomstreden. Ondanks het feit dat we blij moeten zijn dt er een dergelijk evenement naar Nederland wordt gehaald, zijn er veel partijen die het er niet helemaal mee eens zijn. Nu is het natuurlijk veel te makkelijk om deze mensen weg te zetten als zeurende, klagende, linkse en geitenwollensokken-dragende klimaatdrammers, maar het blijft wel vermakelijk. Wat minder vermakelijk is, voor de fans van de GP althans, is dat de kans dat dwarsbomen succesvol gaat worden, telkens groter wordt.

Er is namelijk een nieuwe partij die de plannen voor de Formule 1 race in Zandvoort dwars wil liggen: Mobilisation for the Environment, zo meldt het Algemeen Dagblad. Er zijn al een hele hoop natuurbeschermers die inmiddels protest hebben aangetekend tegen de GP, zoals Vrienden van de Middenduin, Milieudefensie, Rust bij de Kust (ja, dat bestaat echt), Milieufederatie Noord-Holland en Stichting Duinbehoud. Collega @jaapiyo praat je graag bij in dit artikel.

Het grote probleem volgens Mobilisation for the Environment is dat het circuit van Zandvoort vlakbij een Natura 2000-gebied ligt (Kennemerduinen). De Formule 1 race zal deze duinen gaan beschadigen. Er is een vergunning voor de race, maar deze is blijkt onjuist vergeven te zijn. De vergunning is namelijk op een oude vergunning gebaseerd, die intussen al is komen te vervallen. In 2006 om precies te zijn.

Het grote probleem is dus op dit moment de stikstofuitstoot. Volgens de F1-organisatie worden de normen niet overschreden. De uitstoot gaat gecompenseerd worden, omdat er op andere dagen bewust minder uitstoot zal zijn. Dat schijnt dus niet te mogen volgens diverse hoogleraren en advocaten, die denken dat de organisaties wel degelijk een kans hebben om de race te kunnen dwarsbomen. Mobilisation for the Environment zal naar de rechter stappen om de race te dwarsbomen. Dit hebben ze bij veel andere projecten met veel succes gedaan: op dit moment schijnen er duizenden bouwprojecten stil te liggen dankzij hun inmenging.

In Nederland zijn er ruim 160 Natura 2000 gebieden. Voor de noorderlingen die logischerwijs de race liever in Assen hadden zien plaats vinden, ook dat circuit grenst aan een Natura 2000 gebied (Witterveld).125 reacties

Waarom je de nieuwe Astra nu wilt configureren bekijk het hier!.
Tja, het zou links niet zijn als ze alle leuke dingen in het leven willen dwarsbomen of verbieden… Maja dat krijg je met het nederlandse linkse schoolsysteem… linkse indoctrinatie zou ik haast zeggen op de scholen van nu..
@spykerboy: dit heeft niets te maken met het Nederlandse politieke klimaat, maar regelgeving vanuit de EU. Feit is dat er bij Natura-2000 gebieden veel meer komt kijken dan alleen een omgevingsvergunning aanvragen en beginnen met bouwen.
@silverscope: de regelgeving vanuit de EU is in dit geval aangezwengeld door Nederland, het heet niet voor niets The dutch directive.
@silverscope: heeft wel met landelijke politieke klimaat te maken. Nederland had gerust Natura2000 oplegging kunnen weigeren, maar met natura2000 oplegging kan men Europese subsidie krijgen (sigaar uit eigen doos uiteraard). In Frankrijk is veel meer natuur, maar veel minder natura2000 aangewezen.

Nu pas begint men te beseffen dat we met natura2000 het paard van troje hebben binnengehaald. Nexit krijgt zowaar nog een kans …
@spykerboy: Dit heeft niets met links of rechts te maken, maar met het correct uitvoeren en toepassen van wetgeving.

Zie die Natura2000-gebieden maar als je eigen woning: als er 20 meter verderop een groot appartementencomplex gebouwd gaat worden krijg je overlast, bijvoorbeeld door verzakkingen en scheuren in je woningen. Over het geluid zeg ik dan nog niets. De ontwikkelaar zegt dat allemaal te compenseren door een aantal dagen minder te werken. Op saldo krijg je dus evenveel werk alleen verspreid over meerdere dagen. De eventuele scheuren en verzakkingen aan je eigen woning worden dus niet meegerekend.

De wetgeving dekt jou juist in ook bij schade. Waardoor je zelf geen financiële schade oploopt. De ontwikkelaar moet dus rekening houden met die wetgeving. Doen ze dat niet, dan mag jij naar de rechter stappen om het volgen van de wetgeving af te dwingen.

Dat laatste is nu dus aan de hand: de organisatie lapt – bewust of onbewust – bepaalde regelgeving aan de laars. Het gaat dus niet om links die niemand wat leuks gunt, het gaat erom dat we al jaren wetgeving hebben waar iedereen zich aan dient te houden. Hoe bitter die pil ook mag zijn voor de “vrienden en vriendinnen van de sport”.
-edit: nutteloze bijdrage-
@ff40: deze reactie diskwalificeert jou direct.
-EDIT: ban. –
@ff40: heel knap :) ik ben CEO van het bedrijf.
@vonklausenburg: ieder zo zijn mening, ik denk daar heel anders over, kwa woonhuizen etc ja, want zorgt tohc niet voor economische groei, dit zou allemaal voor de economie goed moeten zijn kwa toerisme etc, dus dan vind ik dat ze echt wel anders ermee om mogen gaan, het millieu gaat alles behalve voor op de economie in mijn optiek, of gaat het millieu mijn leven onderhouden etc? dacht het niet!
@spykerboy:

Een goed milieu gaat niet jouw leven onderhouden.
Een goed milieu houdt je in leven.
@hubert: prachtige burn!
@pomoek: helaas wel bullshit.
@bartteeuwen: grapjas!
@spykerboy: Ik moest echt even lachen om je laatste zin. Wat een waanzin.
@spykerboy: Iedereen mag een mening hebben, maar zorg er dan wel voor dat je een weloverwogen mening hebt.
Dit is gewoon raaskallen dat alles kapot mag als jij het maar goed hebt.
Ik geloof niet dat er iemand in dit land zo dom is om niet in te zien dat we de natuur nodig hebben voor onze overleving. En dan zijn er gelukkig milieugroepen die dit belang behartigen. Dit is niet altijd leuk en ook zij slaan af en toe wat door, maar indien ze de wetgeving aan hun zijde hebben, dan hebben ze gelijk.
@spykerboy: “het milieu gaat alles behalve voor op de economie” dit is wel echt een vd domste opmerkingen die ik sinds lange tijd gelezen heb. Ik ben best blij dat wij in Nederland het milieu hoog in het vaandel hebben staan, en wij bijv jaren geleden het lozen van chemisch afval in de rivieren hebben verboden, ondanks de “economisch nadelige” gevolgen hiervan voor de chemische industrie.
@ometom: milieu en economie kunnen ook samen gaan, zorg dat je als ondernemers innovatief bezig bent, kun je weer geld mee verdienen als je voor loopt op de rest vd wereld
@lekkerlinksrijden: Dat zal ook de sleutel blijken, denk ik. Impopulaire, draconische maatregelen en verboden gaan de wereld wat dat betreft niet redden, want zo krijg je mensen niet aan boord (tenzij je Stalin of een soortgelijke dictator bent). Innovatie kan dat wel, want zo kun je de verandering leuk maken. Wie had er begin jaren ’80 behoefte aan een mobiele telefoon, wie zat er in 2000 op een smartphone te wachten? Wat dat aangaat: wie zat er in 1850 te wachten op een rijtuig zonder paarden er voor?
@vonklausenburg: heldere uitleg, dank voor de duiding! Altijd beter om naar de feiten te kijken dan mee te blaten met de kudde.
@vonklausenburg: dit is lekker omgedraaid hoor. Het natura2000 gebied is express buiten het eerder bestaande circuit gehouden, omdat men destijds niet wist dat er later een grens van 500 meter werd aangehouden. Dit is gewoon de reinste landjepik methode: een heel bedrijventerrein mag niet meer werken (en dus ook niet meer verduurzamen). De rechters zijn veel te ver gegaan met die zone ‘om’ natuurgebieden heen te hanteren. Dat correspondeert niet met de oorspronkelijke situatie en dus ook niet met het oorspronkelijke doel van natura2000 oplegging op die zone binnen 500 meter … Maar laat ze maar lekker die F1 tegenhouden, ze spelen het grote geld er nog meer mee in de kaart
@vonklausenburg: sterk verwoord👌🏼
@vonklausenburg: inderdaad, er is hier sprake van grove oplichting door Jan Lammers en consorten. Belachelijk dat ze überhaupt die kaartverkoop hebben gedaan. Alleen maar voor eigen belang…
@vonklausenburg: toepassen van wetgeving is prima, maar dan moet het wel consequent. Die achterlijke en totaal overbodige en buitengewoon vervuilende luchthaven in Lelijkstad gaat wel gewoon open, omdat het economisch van belang zou zijn….. want we moeten immers collectief met Thomas Cook op vakantie naar het buitenland….. [NOT]
@spykerboy: Andersom kan je er ook wat clichés in gooien hoor.

Lekker rechts zakken vullen, frauderen door regels aan je laars te lappen en een beetje lobbyen met je connecties om dingen voor elkaar te krijgen omdat het zo leuk is allemaal.. kuch… om je zakken wat extra te vullen… Anderen er last van,.. Boeiend, ik ben belangrijker!

En als het één groot fiasco wordt ligt het niet aan jou en mag de belastingbetaler betalen voor al dat leuks en zijn alle ticketkopers gedupeerd. Maar boeiend, salaris was al betaald. Op naar het volgende project.

Tot zover de clichés en laten we vooral de vooroordelen naar ons leggen aub.
@reactief: wat een kul, als zo’n sport zo enthousiast wordt ontvangen door zo verdomd veel liefhebber wereldwijd, dan moet er wel heel veel aan de hand zijn wil het niet door mogen gaan vanwege milieu-effecten. Grofweg 500 miljoen mensen worden bediend door de F1. Dat heeft wel bestaansrecht hoor, zeker als het minder vervuilend is dan het normale verkeer op een zomerse dag …
@por100: 500 miljoen op 8 miljard?

Een schijntje …
@erik2907: precies, dus waar maken we ons druk om. Die zandhagedis (die niet doodging of gaat) of die extra plantjes die de heide en grijze duinen verdringen zijn belangrijker. Ook al was het circuit er eerder, maar hé , aan alles komt een einde …
@por100: huh, het circuit was er eerder dan de duinen, heide, plantjes en hagedissen? Misschien moet je je eens verdiepen in de materie (of gewoon logisch nadenken, dat kan ook) voordat je dat soort onzin post…
@potver7: het bestemmingsplan van het circuit was er eerder dan natura2000 ja. En die plantjes waren er ook niet altijd, daarvoor was het akker (even afhankelijk van kalkarm of rijk –> circuit is lokaal redelijk kalkarm dacht ik) en daarvoor was het afwisselend zee en weer land. Hoe het ook zij, de natuur aldaar is al eeuwen onderdeel geweest van menselijke activiteit en vice versa.

Dus …
@por100: de plantjes waren er al tig miljard jaar geleden…
@por100: Wat een kul? Ik zeg helemaal niet dat het niet door mag gaan. Dus vul dat niet in voor mij, alleen omdat ik als tegen reactie wat rechtse clichés erin gooi.

Want ik hoop zeker dat het doorgaat, ondanks dat ik de manier van zaken doen niet juist vind.

Maar ze moeten wel net als ieder ander voldoen aan de wetgeving. Zo simpel is het.
@reactief: ok die nuance accepteer ik graag en sorry dat ik daar te snel overheen stapte, maar terugkomend op de wetgeving waar iedereen makkelijk mee weg loopt: in 2006 werd natura2000 oplegging geaccepteerd, maar niet met deze vergaande gevolgen. Pas recent is men (de rechterlijke macht) de grens van 500mtr gaan hanteren als zone rondom natura2000 gebied. Als men dat direct bij de invoering van het natura2000 gebied had gedaan, dan was er veel minder natura2000 gebied toegewezen gekregen, want dan was er veel meer planschade! Die planschade is toen niet toegekend, omdat er geen planschade was. Nu is die planschade er wel, maar is het al te lang geleden dat je er aanspraak op kon maken (invoering natura2000 –> 2006). Als iedereen zo graag wegloopt met ja maar we deden het al jaren verkeerd … nee … dat maakt de EU er later pas van en de RvS gaat daar in mee. Nogmaals had men in 2006 geweten dat natura2000 oplegging zo veel gevolgen had, dan had A de politiek daar niet mee ingestemd en B had er heel veel (terechte) planschade claims geweest.
Daar zit dan dus ook de kronkel: de RvS is op de stoel van de politiek gaan zitten. Nogal een probleem als de democratische rechtstaat je lief is. Misschien denkt Hirsch-Ballin en co er mee weg te komen … ik denk van niet.
Dus iedereen die schermt met: ja maar wetgeving, dus niet meer bouwen, die vergeet even hoe de vork werkelijk in de steel zit. Als er niet meer gebouwd mag worden, dan 1. eerst een besluit van de politiek en dan 2. planschade en dan 3. pas handhaven! Nu begint de RvS met handhaven en vergeet stap 1 en 2 even. Ik was altijd anti-brexit, en al helemaal anti-nexit. Maar daar draai ik even 180 graden in …
@por100: Helaas ben ik het er mee eens dat de wetgeving soms krom is.

En daar moet naar mijn mening op gereageerd worden door aanpassingen te doen, maar niet door met twee maten te meten. Zandvoort is een commerciële organisatie en die moet gewoon een gelijk speelveld hebben zoals andere commerciële partijen.

Het Natura 2000 gebied is trouwens niet het enige wat hier speelt. Ze hebben natuurlijk ook een absurde tijdsdruk om zoiets in zo’n korte tijd uit de grond te stampen. Dat wisten ze vooraf, maar dat balletje proberen ze nu als druk te gebruiken om over bepaalde regeltjes heb te stappen omdat het anders te laat is.

Hoog spel wordt er in ieder geval gespeeld. En als het lukt hebben ze dat wel waanzinnig goed voor elkaar gekregen. Maar hopelijk ook gewoon volgens het boekje.
@reactief:
1. dat zandvoort hetzelfde moet worden behandeld als anderen –> mee eens, maar een algemeen spoedeisend maatschappelijk belang valt daar dan ook onder. Dat is met zandvoort veel sneller aangetoond dan met een projectontwikkelaar die 5 huizen nabij een natuurgebied wilt bouwen. Dus gelijk zaken gelijk behandelen, ja. Ongelijke zaken hetzelfde behandelen, nee.

De tijdsdruk is inderdaad behoorlijk eigen schuld, maar om wat voor maatregelen hebben wij het en met welke argumenten wordt het tegengehouden: tribunes erbij, verleggen pitbox en aanpassen Arie Luyendijkbocht en als tegenargument: stikstofdepositie. Er komen geen racedagen bij, de nieuwbouw zal vast en zeker een duurzaamheidsslag maken en bij het grondverzet van die bocht blijven ze ver van natura2000. Dus het is vooral een gemaakt argument in deze zaak.

Het hoge spel spelen de milieu-organisaties en vooral de RvS en Brussel goed, zeker als ze er mee wegkomen. Maar tegen welke prijs. Ik denk dat de RvS echt een te grote broek aantrekt en op de stoel van de politiek gaat zitten. Een groot rechtstatelijk probleem, want hiermee werken ze het gezag niet in de hand, waar het vertrouwen in het gezag al laag is.
@por100: mooi verwoord, ik begrijp uit je reactie dat je vrij goed op de hoogte bent. Fijn om dit soort reacties eens te lezen rondom de Natura2000 gebieden want het is een behoorlijk verwarrend momenteel.
@silenro: verwarrend is het inderdaad. Wat dat betreft zou het niet heel slecht zijn als er een streep door de F1 van Zandvoort komt: dan gaat men het verloop en de processen rondom de natuurwetgeving eens tegen een groter licht houden.
@reactief: De echte uitspraak is : links lullen rechts vullen. Zie Marcel van Dam , Kok , Mathijs Van nieuwerkerrrrrk enz enz
@spykerboy: volgens mij is VVD al een paar jaar aan de macht , niks links. En wat hebben die schoolkinderen ermee te maken ? Alsof zij 400 euro kunnen betalen voor een ticket.
Ik snap het idee van die organisaties wel (en het principe is an zich wel goed), maar ik heb het idee dat dit evenement alleen maar wordt aangepakt om bekendheid te genereren. Beetje profiteren van de bekendheid van de F1, terwijl er een hoop andere races plaatsvinden… laat staan andere events in de rest van Nederland. Beetje makkelijk zo
Ugh… Ik ben zo onderhand toch wel klaar met al die debielen die denken eigenhandig het klimaat te kunnen redden met hun rechtszaken en het dwarsbomen van elk project waarbij ook maar 1 vierkante millimeter natuur in gevaar komt. Ga toch een fatsoenlijke hobby zoeken!

Kijk, klimaatverandering is een ding, dat zal niemand serieus kunnen ontkennen, maar we moeten wel één ding goed in onze oren knopen: al die klimaatdoelstellingen, maatregelen en dat gedram van organisaties als deze hebben geen enkele zin zolang de hele wereld niet samenwerkt. Het is toch van de zotten dat wij als klein kikkerlandje doen alsof we het hele klimaat wel even kunnen redden, terwijl er aan de andere kant van de wereld door vele grotere landen vrolijk door wordt gegaan met ontbossen of ouderwetse, vervuilende industrie?
@edge: china, komende 10 jaar nog meer dan 100 luchthavens en kolencentrales in de bouw… en wij maar moeilijk doen hier… ik ga er dus ook op echt geen enkele manier moeite doen, heeft toch geen zin zolang een land als china nog zo doorgaat…
@spykerboy: kolencentrales? je bedoeld kerncentrales:

China wil tot het einde van dit decennium veertig nieuwe kerncentrales in gebruik nemen. Daarbij wordt ook gekeken naar de mogelijkheid om offshore centrales te bouwen. Dat heeft Xu Dazhe, directeur van de China Atomic Energy Authority (CAEA), gemeld. De bijkomende nucleaire capaciteit moet het land helpen de toenemende vraag naar energie op te vangen.
@spykerboy:

Wel lekker kortzichtig.
@spykerboy: de gemiddelde Chinees vervuilt veel minder dan de gemiddelde Nederlander. Daarbij is de emissie in China voor een belangrijk deel het gevolg van het produceren van onze spullen. Als wij stoppen met het kopen van zooi die we niet nodig hebben, dan hoeven de Chinezen al die zooi moet te produceren en transporteren.
@dondeboer: … niet te produceren…
@dondeboer: ik zit in die transport en al die rubberen hondenpoep hebben we dus gewoon hard nodig! Maar voor de rest helemaal met je eens! 😏
@dondeboer: ja laten we stoppen met producten te kopen, let’s go! Geen producten meer uit China voor een beter klimaat. Wat is er eigenlijk mis met het klimaat? En waar gaan die producten vervolgens wel geproduceerd worden?
@plastichero: Als we die producten niet kopen, hoeven ze ook niet ergens anders te worden gemaakt, dus dat is een beetje een rare vraag. En wat er mis is met met klimaat? Is dat een serieuze vraag? Recent wel eens een krant gelezen?
@dondeboer: dus we gaan stoppen met consumeren? En jij bent de eerste zeker? Krant opengeslagen, ja verschillende, maar de meeste kranten komen met bangmakerij. Heb jij zelf al negatieve gevolgen ondervonden van ‘menselijke’ klimaat verandering? Als het allemaal zoveel moet kosten om op te lossen en van de daken geschreeuwd wordt dat we eraan gaan, is het dan raar dat ik er eerst zelf iets van zou moeten merken? Kom niet met ‘meer branden’.. ‘smeltende ijskappen’.. die meuk is allemaal allang gedebunked. Verdiep je eens in ECHTE klimaat verandering en verdiep je eens in de afgelopen 2,5 miljoen jaar geleden.. ijstijden, warme tussen periodes, etc. Etc.
@plastichero: Uit metastudies blijkt dat het klimaat opwarmt door menselijk handelen. Iedereen die dat ontkent, baseert zich op anekdotisch bewijs en/of individuele en vaak niet herhaalbare studies. En ja, ik probeer mijn verantwoordelijkheid te nemen, en dat is best lastig soms, want ik hou ook van de mooie dingen in het leven. En nee, klimaatverandering raakt mij niet persoonlijk. Dat is namelijk het ding van klimaatverandering, dat gaat geleidelijk, en dan hebben wij ook nog de mazzel dat we in Nederland wonen, waar de effecten sowieso nog niet zo merkbaar zijn. Maar ga alsjeblieft verder met schijt hebben aan de generaties na ons.
@dondeboer: versnelling van opwarming van de aarde, en is dat relatief gezien ernstig? Ik ontken de 1 a 2 graden extra opwarming niet compleet. Ik vraag aan jou, hoe ernstig is die? Honderden miljarden waard die alleen in Nederland al erin gepompt worden? Misschien is die 1 a 2 graden binnen 50 jaar wel in het te niet gedaan als er dan weer een wat koelere periode ontstaat (want zo gaat dat met het klimaat de afgelopen miljoenen jaren). Wat is er erg aan een paar extra graden? Ken jij de feiten? DAT, die feiten, weet niemand, al wordt er gedaan alsof we eraan gaan. Als je echt gelooft dat de CO2 klimaat hysterie allemaal zo ernstig is, zou je nooit meer moeten vliegen, niets meer moeten kopen en ergens in een grot gaan leven.. volgens de zogenaamde kenners. Lees eens wat over de feiten, en nee die lees je niet in de mainstream media. Die willen dat wij paniekeren en geld uitgeven.
@spykerboy: Dat is zo’n dooddoener… Altijd naar de buurman wijzen in plaats van kritisch te kijken naar wat je zelf kunt doen. Bijna de helft van alle investeringen in duurzaamheid wereldwijd worden in China gedaan. Kijk voor de grap ook eens naar de gemiddelde CO2 uitstoot per inwoner – die ligt in Nederland ruim drie keer zo hoog als in China. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Of doe het niet als je het niet belangrijk vind, maar kom niet aan met het ‘het heeft geen zin’-argument.
@spykerboy: Dit is dus precies de kern van het probleem. We kijken en wijzen állemaal naar iemand anders…. Het is echt niet zo dat ik zelf zo’n milieu ridder ben, maar we zullen juist allemaal ons steentje moeten bijdragen. Een goed voorbeeld doet goed volgen…. China bijvoorbeeld heeft al die energie centrales en transport mogelijkheden (lucht en gewone havens) nodig om te produceren wat wij willen consumeren. Dus hier iets minder consumeren, (in welke vorm dan ook, daarin ben je vrij) levert wat op voor de hele planeet.
@dutchdriftking: Die arme Chinezen toch, die moeten produceren omdat wij dat willen…

Die Chinezen verkopen hun rommel dan wel aan iemand anders. Ik denk dat ze in China hard lachen om dit gelegenheidsargument. Lenin noemde dit soort behulpzame figuren nuttige idioten.
@spykerboy: misschien wel sportief om aan je nageslacht te denken.. die moeten straks ook nog op dit stuk land kunnen wonen. Een beetje minder egoïstisch aub..
@brabusrocket: dan ga je er al vanuit dat ik dat uberhaupt wil hebben of heb… dankje de koekoek :)
@spykerboy: Ja, en de troep die daar in de lucht komt, komt het vanzelf met de tijd bij ons langs waaien.
Als Sahara zand hier met de regen naar beneden komt, it het een kwestie van tijd dat hun troep ook hier naar beneden komt, het duurt misschien alleen wat langer voor het hier heen gewaaid is.
Er komt ooit een dag dat onze zeeën vanuit de ruimte niet meer blauw zijn, maar bruin.
@edge: NOGMAALS voor de tigduizendste keer: Dit gaat over de Natura 2000 natuurgebieden. Je weet wel, Circuit Zandvoort ligt MIDDEN in de duinen.
Dit heeft helemaal niks met globalwarming e.d. te maken.

Die Chinezen gaan onze natuurgebieden niet vergallen.
@Edge: stikstof en klimaat zijn twee verschillende dossiers. Sterker nog, door de stilstofuitspraak komen projecten die ten goede komen aan het klimaat, zoals windmolenparken en zonneparken, nu in de knel.
@Edge: wie zijn wij als mensen sowieso om te denken dat wij de wereld kunnen redden?

Als dat überhaupt al nodig is?

1 scheet van de zon, en we zijn allemaal weggevaagd. Wat een waanzin om te denken dat je ook maar invloed kan hebben hierop. Je kan het hooguit voor onze idealen aanpakken, maar dan nog weet je nooit of het daadwerkelijk heeft bijgedragen.

dat hele “Mobilisation for the Environment” heeft geen fb, insta of wat dan ook, denk dat ze bang zijn om publiekelijk aan de schandpaal gehangen te worden en voor de doodsbedreigingen die ze zullen krijgen hierom…
@spykerboy: Je kunt alleen maar hopen dat niemand werkelijk dom genoeg is om een ander met de dood te bedreigen op basis van zoiets triviaals als het al of niet organiseren van een F1-race.
@vaakbenjetebang: michael bleekemolen heeft paar weken terug ook al doodsbedreigingen gehad om een uitspraak etc, je krijgt ze voor niets tegenwoordig joh
@spykerboy: ik heb je een persoonlijk bericht gestuurd. ;-)
@lekkerlinksrijden: Lol, ik vind hem goed!
Deze mensen proberen serieus om vermoord te worden… Elke dag rijden er auto’s op het circuit, bijna elk weekend is er een race, maar de formule 1 (de zuinigste en meest milleu vriendelijke race klasse), dat mag niet. Stelletje azijn zeikers.
@gwnbmw: “de zuinigste en meest milleu vriendelijke race klasse?”
What?
Hoe kom je daar bij?
@gregorius: de fia zorgt ervoor dat alle co2 die wordt geproduceerd door de formule 1 wordt gecompenseert
@gwnbmw: dat is een mooie vertaling en werkt goed voor de marketing.
Maar zoals ik lees: ze stoppen geld in hun eigen trustfund (werkt overigens ook goed om de ‘winst’ lager te laten zijn) en dat trustfund doet dingen zoals bomenplanten en onderhouden enzo.
Nou is het vrijdag en schijnt het zonnetje (hier ten minste) dus ik wil niet negatief zijn. Maar het zou mij verbazen dat als een onpartijdige onderzoeker met alle access er op uit zou komen, dan dit ‘trustfund’ daadwerkelijk alle uitstoot van de race auto’s, transport en transport van alle toeschouwers compenseert.
En dat is overigens erg leuk dat ze dat doen in een tropisch bos in Zuid Mexico: de F1 stoot ook andere troep uit (plus transport en bezoekers) en die troep is om en rond het circuit waar ook mensen wonen.
Compenseren is iets anders dan het gewoon niet uitstoten. Dat is hetzelfde verhaal als een energie provider die zegt dat ze groene energie verkopen: energie opgewekt met kolencentrales in NL, maar ondertussen kopen ze ‘groen certificaten’ elder en mogen ze hun energie als groen / carbonneutraal verkopen. Feit is simpelweg dat ze kolen verbranden in NL om energie op te wekken.
@gwnbmw: die races trekken waarschijnlijk niet 300.000 man. ;). Het gaat niet om die 20 hybrids die 90 minuten lang rondjes rijden.
Al die linkse rakker zijn vroeger vaak overgeslagen op kinderfeestjes. Plezier kennen ze dus niet en daarom verpesten ze het graag voor anderen. Misschien toch nog maar een groot kinderfeestje voor ze organiseren?
@gio_goedhart: en zo is het echt!

Jensen.nl
Het lijkt er op dat het beleid van de overheid op het gebied van stikstofuitstoot één van de grootste bestuurlijke blunders van de recente geschiedenis zal blijken te zijn. Als er vanaf het begin af aan fatsoenlijk beleid was gevoerd in plaats van excuusbeleid, had het niet tot bij de Raad van State opgespeeld hoeven worden met de gekende resultaten. Ja, dat had misschien op sommige vlakken eventjes een beetje pijn gedaan, maar nu doet het overal pijn en nog veel ook – het halve land lijkt tot stilstand gekomen te zijn. En passant hebben allerlei actiegroepen nu ook nog eens een goede stok gekregen om onwelgevallige evenementen of projecten mee te slaan. Nee, dat kun je moeilijk succesvol beleid noemen.
Het zou toch wat zijn zeg, als het hele feest niet door gaat…..
Leuk altijd die knulletjes hier die geen verstand van zaken hebben maar wel een mening. En dan ook met dat gelul komen van “het is links”.
Daarbij ook nog ff pretenderen dat hun plezier belangrijker is dan dat van een ander.

Ik ben ook blij dat F1 weer naar Nederland komt. Al had ik liever gezien dat het in Assen gehouden zou worden maar we moeten het doen met Zandvoort. Laat onverlet dat deze mensen get volste recht hebben om hier een rechtzaak tegen aan te spannen. Als alles netjes en volgens de regels is georganiseerd hoef je je niet druk te maken dat het feestje niet doorgaat. Als het niet volgens de regels is gegaan dan hebben mensen wat uit te leggen.
@rick-dos: Misschien is er wat mis met de regels.
@karaya: ja! Want zo werkt het met regels. Wanneer we er geen last van hebben zijn ze goed. En anders moeten ze worden aangepast of geschrapt.
@jeroenwz: Regels zijn niet in beton gegoten hoor. De wet trouwens ook niet. Men doet altijd net alsof bepaalde zaken onveranderlijk zijn als dat politiek gezien uitkomt.

Regels en wetten zijn er voor mensen, niet andersom.

Dat hele stikstof gelul is er puur voor de bühne. Kunnen een paar zielenpoten zich beter dan de rest voelen.
@rick-dos: en zo is het
@Rick-dos: Amen
@Rick-dos: hoe was het mantra van de rechtse medemens ook al weer? Als je je aan de regels houdt hoef je je nergens zorgen over te maken.

Ik vind het vooral een blunder van de organisatie dat ze dit niet aan hebben zien komen. Waarschijnlijk zal het wel hoogmoed geweest zijn.
@rick-dos: dat is dus de grap: RvS en Brussel gaan te ver! Maar niemand die daar over rept omdat zij de hoogste instantie zijn in hun gebied. Maar op deze voorwaarden (binnen 500 mtr van natura2000 extra toets op uitstoot) is natura2000 gebied helemaal niet toegewezen. Logisch want dan had de politiek daar niet mee ingestemd en als ze dat wel hadden gedaan dan hadden ze flink wat planschade mogen dokken aan die bedrijven en instellingen en particulieren die niet meer hun vergunning/bedrijfsvoering/bouwmogelijkheden mogen uitvoeren.
Een normale bedrijfsvoering van het circuit wordt op deze manier achteraf onmogelijk gemaakt. Prima als de politiek daartoe besluit, maar doet Brussel (is geen politiek!) en de RvS eventjes. Iedereen die zo graag wegloopt met de regeltjes zus en zo, zou hiervan toch op zijn achterste benen moeten zijn: dit is een reinste ondermijning van de rechtstaat!
Maar laat je lekker foppen joh, dan hebben ze jou precies waar ze je willen hebben.
@rick-dos: lol dus volgens jou moet alles volgens de regels dan is het pas goed en mag het ? Vb op autogebied BPM en bijtelling zijn regels is het daarom goed ?? Die rijkswegen in limburg die werden geprobeerd tegen te gaan omdat er een bepaalde kikker was “gespot “ lees geplaatst waardoor auto’s jaren langer moesten omrijden en langer in de file moesten staan ( hallo uitstoot) en op regels op immigratie gebied, waarom krijgen syrieers na 5 jaar permanente verblijfsvergunning als ze gewoon terug kunnen in een paar maanden en hun eigen land kunnen wederopbouwen maar liever hier blijven om de rest van hun leven gratis geld te beuren ( geldt niet voor allemaal maar 50% komt redelijk in de buurt denk ik) dus F off met dat alle regeltjes volgen moet knul.
@rick-dos: P.S. die hele GP zal me aan me biep roesten trouwens maar heel NL gaat (is al) naar de gvd door die stikstof regels alles komt stil te liggen, gevolg economy plat, geen geld , geen geld om milieu te sparen/helpen , waarom begrijp je dat niet ?!?!
Ik ga zo weer een nieuwe zak popcorn halen hoor, want deze humoristische film is nog lang niet afgelopen haha…
Ik ben in 1985 bij de laatste F1 race geweest.

Wat een feest was dat, mensen keken er verheugd naar uit en vrijwel iedereen was er geweldig enthousiast over.

40 jaar later zitten we met ongezond veel mensen op dit kleine stukje land waardoor je tal van dit soort frustraties, klaaggroepen en gezeik krijgt.
@deuxchevaux:

40 jaar geleden zaten we ook vrolijk chroom-6 verf op treinstellen te spuiten en onze schuurtjes te voorzien van asbestdaken.
Gelukkig zijn we nu een stukje wijzer geworden.
@hubert: Maar gelukkig is de gigantische groei van de bevolking geen probleem voor de natuur, zolang we maar een stukje vlees laten staan en roepen dat we ermee bezig zijn.

Schei toch uit, door de bevolingsgroei zal er werkelijk niets overblijven van enige natuur in NL, of je nou vegan bent of niet dat maakt geen klap uit. Stop met de groei dat is de enige echte oplossing.
Tja, andere tijden. Destijds wisten we eigenlijk niet beter. En de mensen die er wel van wisten, die hadden geen platform om dat breed uit te dragen.
Eigenlijk is het ook allemaal heel wonderlijk. Meer dan 30 jaar lang heeft er geen mens, maar dan ook werkelijk geen mens, de behoefte gevoeld aan een F1-race in Nederland. Ook de behoefte aan iets aan CPZ was marginaal. De groep F1-volgers was ook nooit bijzonder groot, als ik mij al eens in de buitenwereld begaf en liet vallen dat ik de F1 volgde en er zelfs voor uit mijn bed kwam om de races in Australië en Japan live te kijken werd ik een beetje meewarig aangekeken, alsof ik net had toegegeven dat ik vol toewijding Magic: The Gathering speelde ondanks dat ik de geslachtsrijpe leeftijd al had bereikt. Vervolgens blijkt er een Nederlander (nou ja, Limburger, wat over het algemeen toch niet helpt om in Nederland in de armen gesloten te worden, laat staan als je niet eens in Nederland geboren bent…) een beetje knap rondjes te kunnen rijden, en in een krappe 5 jaar tijd doen hele volksstammen alsof ze een eerste levensbehoefte wordt afgenomen als er nìet door roeien en ruiten een F1-race op Zandvoort georganiseerd gaat worden.
@vaakbenjetebang: Toch prachtig hoe de commercie en media het volk zo voor hun Formule 1 karretje weet te spannen?

Het kost vrachten gemeenschapsgeld, het milieu heeft er onder te leiden, en de winst wordt afgeroomd door belastingontduikende multinationals en een prins die er weer een zwikkie huisjes voor koopt om het gewone volk nog verder uit te melken.

Geniaal. Jammer dat ik niet meeprofiteren kan.
@vaakbenjetebang: ik dacht eerst dat ik dat zelf geschreven had. Zo zie ik het ook.
@vaakbenjetebang: toen ik geslachtsrijp was (en student en arm (want student)) was ik erg blij dat ik voor die tijd Magic speelde en al mijn spaargeld erin stopte (wie koopt er nou een kaartje van 25 gulden, wat een gek).
Toen zag ik opeens dat mijn beta, arabian nights en ‘unlimited’ kaartjes flink duur waren geworden.
Bleek mijn mama mijn kamer te hebben opgeruimd en duizenden van die stomme kaartjes in die vieze mappen te hebben weggepleurd. Want ja, ik had er toch al een jaar of 5 niet naar gekeken.
Het doet nog altijd pijn!
@gregorius: Ik voel je pijn. Niet qua magic, want nooit gespeeld. Maar wel qua potentiële rijkdom die ik door de jaren heen achteloos heb weggegooid als ‘zooi’. Achteraf weet je alles van tevoren…
@vaakbenjetebang:
Voor de volle 100% met je eens.
Zonder Verstappen had deze discussie niet eens gespeeld.
Formule 1 interesseerde me niks, interesseert me nog steeds niks en zal me nooit gaan interesseren. En zodra Verstappen stopt, denkt 90% van de “fans” er ook weer zo over.
Leuk hoor een F1 wedstrijd in Nederland. Maar organiserend clubje: pak het nou eens serieus aan. Luister eens naar de omwonenden en andere belanghebbenden en maak een goed plan. Punt 1: dit krijg je nooit in een jaar geregeld. Dus doe jezelf een plezier en prik de eerste race voor 2021. Verstappen is voorlopig nog niet met pensioen, het klootjesvolk, wij dus, komt heus wel opdagen.
@pomoek: lol er valt niet te praten met milieu terrorristen die rode platbuik salamander zit dan precies in zijn broed periode vriend. lol @ omwonenden die zijn willens en wetens in Zandvoort gaan wonen naast een circuit ( net als mensen bij schiphol/ overschie 010) en gaan klagen / procederen tegen geluid/mileu vervuiling lol x 1000
@robusa: je hebt lol als een 14 jarig pubermeisje!
@pomoek: lasting he als je geen antwoord hebt lol
@robusa: lieverd, hierbij mijn inhoudelijke reactie: https://youtu.be/oavMtUWDBTM

En nu hup! Aan je huiswerk!
Natura2000 gebieden zijn een Europees initiatief. Daar mag je wat van vinden, maar in de basis zit er een positieve gedachte achter, waarbij onze natuur beschermd wordt.
In Nederland zijn allerlei organizaties en instanties betrokken geweest bij de benoeming van de gebieden in kwestie, wat heeft geleid tot een enorm (!!!) aantal van deze, vaak kleine natuurgebiedjes. Ter vergelijk: in Frankrijk is slechts een handvol Natura2000 gebieden, die echter groter in omvang kunnen zijn dan de gemeente Utrecht. Hier heeft het dus een veel zwaarder effect dan in Frankrijk, waar er nog genoeg gebieden zijn die niet in de buurt van een N2000 gebied liggen.
Nederland laat zichzelf weer een oor aannaaien door de EU. Wij hebben verreweg het meest dichtst bevolkte stukje grond, waar letterlijk weinig ruimte over is voor allerlei initiatieven voor milieu. Wetende dat de must-haves als land- en tuinbouw hier al jaren de dupe van zijn, is het eenvoudiger te begrijpen dat de nice-to-haves als F1 zeker op weerstand zullen stuiten.
Maar goed. Ik ben ook van mening dat we niet moeten janken met z’n allen en dat die linkse hippies het rambam moeten krijgen. Gas erop!
Ik zie het meer als een grote verzameling tot voor kort volkomen onbekende stichtinkjes die van de F1 misbruik maken om even in de aandacht te komen. “Oja, we zijn voor duinbehoud, dus we zijn tegen de F1. Nu moeten wij dus ook protesteren toch? Ja laten we ook maar gaan protesteren, dat is voor de publiciteit ook niet slecht”.
Je zal voor een paar 100 euro of meer kaarten gekocht hebben. Fijn vooruitzicht dit allemaal. Ik denk nog steeds dat het niet doorgaat/verbouwingen nooit op tijd klaar zijn. Benieuwd wat dat de gevolgen zijn voor de kaartkopers.
@terazino:

Gewoon je bezoek aan de formule 1 omzetten in een weekendje weg met Thomas Cook.
Zetten we toch gewoon wat van die -niet-recyclebare- windmolens rondom het circuit, om het stikstof weg te blazen? :-P
1 cruise schip in de haven zal meer uitstoten als de hele ffing GP en hun hotdog standjes tezamen lol waar hebben we het over en nogmaals ik woon niet in NL en als ik dat zou zijn zou de GP me nog steeds aan mijn biep roesten.
@robusa: wie weet kan je als expat (als je dat doet) ooit nog eens een politieke partij beginnen in NL. Petjes laten maken in China met “Let’s make Zandvoort great again”. Of zo.
@jeroenwz: Zandvoort ? Dat strandje wat geterroriseerd door bepaalde groepen jakhalzen NOPE.
Keep Miami great again ! :)
De enige die zijn zakken wel gaat vullen is prinsje 020 woningmarktontwrichtende B jr.
Gretha Thunberg komt zo dadelijk ook nog even om de hoek kijken.

Eist sowieso een gesprek met Bernard Junior!
Tja. Bizar. Het besluit om – ondanks alles – toch naar Zandvoort te gaan was al niet handig en vooral politiek ingegeven en vanuit misplaatst sentiment. Nu gaan allerlei burgers en instanties dwars liggen. Daar kan je van alles van vinden. Ik vind het op zijn zachtst gezegd bijzonder dat de minister van gezondheid bij WNL verkondigt dat “Zandvoort niet mag leiden onder het stikstof-besluit van de Hoge Raad”.
Al het gezeur had voor 99% voorkomen kunnen worden wanneer men (lees: de politiek- en bestuurlijk verantwoordelijken) gewoonweg nee hadden gezegd tegen Benno junior.
In Assen ligt alles: een circuit dat aan 99,9% van de eisen voldoet, een goede infra, beduidend minder omwonenden, en daarmee dus ook minder gehinderden.
Gewoon: niet onterecht nostalgische gevoelens zwaarder laten wegen dan gezond verstand.
Gister zei ik nog dat het mij niks zou verbazen als de kosten nog eens 25% hoger zouden uitvallen. Een dag later al weer een volgend obstakel welke ook niet gratis zal zijn. Vraag mij af of zij dit soort onvoorziene kostenposten hebben ingecalculeerd. Het zal wel weer eens de nodige advieskosten met zich meebrengen.
Het enige rare aan deze club vind ik het feit dat ze succesvol procederen (in geval van de bouwsector) tegen projecten die juist de milieuvriendelijker zouden moeten maken. Hele projecten liggen stil die er juist voor waren voor een beter milieu.
@e34m5touring: De PAS (Programmatische Aanpak Stikstof) was ooit bedoeld als grote vergaarbak. “Ik leg een weg aan/bouw 100 huizen/vergroot mijn boerderij en in ruil daarvoor wordt weg x niet verbreed/komt er elders geen extra bedrijventerrein/gaat de bouw van een varkenspaleis niet door.
Dat was de theorie.
Nu de praktijk: we bouwen en verbreden wegen, blijven huizen bouwen (nodig!) en ook boeren mogen uitbreiden. En nergens doen we ergens wat minder. Daarom is PAS gesneuveld: we beleenden op de toekomst en deden/doen er geen kloten voor terug. Dus: wij kunnen lekker rijden, wonen en varkentjes eten: de generaties na ons lossen het wel op. Of niet. Zelfde met Schiphol. Mag tot en met 2020 niet groeien, daarna weer wel “want de vliegtuigen worden schoner”. Tuurlijk. En ik kak gouden eieren.
@jeroenwz: Dan hoop ik dat het formaatje chocolade-paasei is, want een gouden ei formaatje kip lijkt me geen pretje om uit te moeten kakken!

Verder heb je natuurlijk 100% gelijk. PAS is als een soort hypotheek ingezet en verrassing: dat blijkt formeel niet te mogen. Gegokt en verloren, nu moet je die hypotheek meteen gaan aflossen.
@jeroenwz: heerlijk zo’n onderbouwde reactie ipv eindeloos geklaag. Like it! :-D
Wat een gezeur. Ik ben ook tegen F1 in Zandvoort, vanwege heel veel redenen. F1 in NL, prima! Maar dan wel in Assen.
Vermoeiend.. Zo’n discussie. Iedereen heeft het recht om een rechtzaak te beginnen, of je nou links of rechts bent. De rechter bepaalt en weegt af. Op het moment dat je een F1 organiseert in een natuurgebied is het handig om rekening te houden met de bezwaargevoeligheid daarvan. Dat de landelijke overheid zich heeft vergist in het stikstofdossier en door de rechter op de vingers is getikt – is gewoon dom.. (misschien dachten zij te rechts bij het maken van beleid)
Dat stikstofbeleid is natuurlijk volkomen doorgeslagen nonsens, net zoals die CO2 hoax.
Zandvoort is ongeschikt voor F1, dus daar hoeven we verder niet rouwig om te zijn.
Kies liever een leuk circuit, waar ook ter wereld.
Je kan op meerdere manieren stikstof uitstoten.

1) door te racen. Zandvoort blijkt hiervoor geen goede vergunning te hebben. De vergunning van Assen schijnt wel in orde te zijn.

2) door te verbouwen. Zandvoort moet flink op de schop. En heeft hier nog geen vergunning voor aangevraagd. Assen hoeft niet te verbouwen.

De FIA moet Zandvoort uiterlijk oktober definitief goedkeuren. Dat is nog maximaal 5 weken. Binnen die tijd krijg je nooit een vergunning verleend, inclusief de tijd die men krijgt voor bezwaar. Een hoger beroep naar de Raad van State kan maanden duren.

Dus Zandvoort kan de FIA niet binnen 5 welen beloven onherroepelijk te kunnen voldoen aan de F1-grade eisen van de FIA.

Laten we hopen dat Assen nog steeds beschikbaar is als backup-plan voor 2020.
Laten we Zandvoort nabouwen in China en daar gaan racen.

Stikstofprobleem opgelost. Zijn de sandalen en eco-jurkjes ook weer blij.
Heerlijk!! De hele dag in je sandalen alles proberen te blocken wat je niet leuk vindt.

Welke artistieke bouwval moeten we bestormen om duidelijk te maken dat het een keer te ver gaat?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).