Ontsnap naar dit huis met een vitrine voor je auto

Auteur: , 39 Reacties

We hebben weer een architectonisch hoogstandje voor je opgesnord, dat een hoofdrol biedt aan je auto.

En dat nog wel in LaLa-land, de stad waar het belangrijker is dan waar dan ook om een hoofdrol in de wacht te slepen. Lukt het namelijk niet dan slijt je je dagen als ober, of misschien wel als actrice in een ander soort films. Niet dat we iemand tegen de borst willen stuiten die actief is in een van deze takken van sport…

Enfin, het huis in kwestie is daadwerkelijk een architectonisch hoogstandje, pardoes gebouwd op de rusteloze tektonische platen van de San Andreasbreuk. Het is namelijk een werk van architect Pierre Koenig, een man uit California die vooral bekend werd vanwege het ontwerpen van Case Study House #21 en Case Study House #22.

Zoals de nummers al aangeven werden deze huizen gebouwd in het kader van het Case Study House Program. Dit programma werd in 1945 opgezet door John Entenza, redacteur van het magazine Arts & Architecture. Het zou lopen tot 1964. De bedoeling van het programma was om een nieuwe manier van huizen bouwen op te zetten.

De verwachting was namelijk dat er na de tweede wereldoorlog een enorme toename zou komen in de vraag naar huizen. Architecten werden aangemoedigd om met behulp van materialen die gedoneerd werden door grote bedrijven betaalbare huizen te creëren, liefst op een manier die repliceerbaar was. Alle huizen binnen het programma werden nadat ze klaar waren enkele weken opgesteld voor mensen die ook interesse hadden in zo’n soort huis.

Case Study House #21 werd door Koenig ontworpen voor het echtpaar Bailey in de Hollywood Hills en wordt daarom ook wel ‘The Bailey House’ genoemd. Het is een huis met een stalen frame en veel open leefruimtes. Ook is er plaats voor een auto, die je van binnenuit kan zien. Vroeger stond daar bijvoorbeeld een Amerikaanse slee. Een virtuele gratis AB-mok ligt klaar voor degene die het merk/model identificeert.

Oldtimer

Inmiddels is het echter een Los Angeles Historic-Cultural Monument. Het betaalbare huis van weleer is dan ook behoorlijk prijzig geworden. In 2007 werd The Bailey House verkocht voor 3,1 miljoen Dollar, maar nu bedraagt de vraagprijs van Sotheby’s 4,5 miljoen. Toevallig weet ik echter dat het optrekje al een tijdje te koop staat. Een beetje afdingen en je hebt er zo die 911 gratis bij.

91139 reacties

Mooi vind ik het huis niet. Net of je in een verbouwde garagebox woont, met dat rare plafond.
Auto doet me denken aan een DeSoto, maar ik zal er wel naast zitten.
@danmar: inderdaad! Plafond is wel erg heftig, de keuken ook trouwens…. Gewoon, nee!
55er Ford Fairlane natuurlijk ..
@lincoln: *drinkt virtuele koffie uit z’n virtuele AB-mok*
@lincoln: i dare to say: Ford Country Sedan/Squire.
Afschuwelijke kille, lelijke hut. Een huis voor hele chagrijnige, nare mensen.
@cpp1: Perfect voor jou!
@dutchoutlaw: heb zelf een vrijstaand jaren ’30 huis, dus nee dit is niet bepaald voor mij.
@cpp1: Als je goed naar de foto’s kijkt dan is dit huis heel smaakvol met verwijzingen naar de Stijl en daarmee Rietveld gedaan. Grappig genoeg is het Rietveld-Schröder huis ook uit de jaren 30. Maar anders dan de bekende tochtpaleizen met hun erkers, glas in lood en enkel glas oogt dat nog steeds modern. Over die vreselijke moderne “jaren 30” dingen in de nieuwbouw wijken wil ik het niet eens hebben.
@mashell:

Mwah .. NLse nieuwbouw van de laatste 10 ziet er best goed uit hoor ..
Chique bakstenen .. mooi voegwerk .. houten kozijnen ..
Mag die retro Berlage wel ..
@cpp1: Dit is meer jou ding? https://i.ytimg.com/vi/ofQ70LlCEBY/maxresdefault.jpg
@pomoek: moet eerlijk zeggen dat dit mij idd meer aanspreekt, igg een stuk meer karakter.
@pomoek: LOL! Denk wel dat menig ABer dat in de toekomst zo’n beetje als eigen huis in gedachte heeft
@cpp1: jij kan het weten!
@toniominestrone: klopt, zit nu 17 jaar in het vastgoed, dus denk dat ik het op dit gebied beter weet dan 99% van de mensen hier.
@cpp1: ik kan mij voorstellen dat je een beeld hebt van wat de gemiddelde Nederlander mooi vindt. Maar wat de gemiddelde Nederlander vindt is vrijwel altijd k^t. En naar mijn mening geldt dat vooral als het gaat om woonhuizen. Daar snapt de gemiddelde Nederlander niets van. Case in point: http://www.bestaandewijk.nl/wp-content/uploads/2012/08/panorama021.jpg
@pomoek: wat de gemiddelde Nederlander vindt of wil is waarschijnlijk héél anders dan diens budget toelaat.
@cpp1:

De eerste makelaar met verstand van architectuur moet nog geboren worden ..
@cpp1: zo,zo, nou, eerlijk gezegd heb ik niet zo op de vastgoed boeren, nog een slechter soort als een tweedehands autoverkoper.
@toniominestrone: moet eerlijk zeggen dat dit mij idd meer aanspreekt ja. Heef iig een stuk meer karakter.
@cpp1:

Zonder Ikea meuk snapt den Nederlander er nix meer van ..
@lincoln: mee eens. Casestudy houses zijn een hoogtepunt in de architectuur.
@pomoek:

1 van de 1000den iig ..
Dingen hebben hun eigen charme en bouwfilosofie in de juiste omgeving ..
@lincoln: Yes, de genius loci. ‘Geest (of verhaal) van de plek’. Dat kregen we als een van de eerste zaken aangeleerd bij de studie Architectuur. Naast het leren tekenen van rechte lijnen uit de losse hand… :)
@123bat:

Rechte lijnen tekenen deden ze in het oude Egypte ook ..
3 was genoeg ..
@cpp1: de eerste eigenaar was psycholoog…
Leuk dat er ook foto’s uit de jaren 50 in het artikel staan.
Beetje te saai en kil.
vier-en-een-half miljoen. En dan heb je nog steeds een golfplaat plafond.
Mooi huis. Wel een beetje knullig gepresenteerd met die zwart-wit foto’s.
Absolute hoogtepunten in de architectuur.
Als je dit vergelijkt met de armoe in het Nederlandse straatbeeld (ik bedoel dan de nieuwbouw in het “duurdere” segment, met boerderettes en jaren 30 retro-meuk), dan is dit zo veel mooier.
Ik zoek geen nieuw huis meer, maar toen ik dat nog wel deed, tot een jaar of 5 geleden, werd ik heel droevig van het nieuwbouwaanbod hier rond Rotterdam
@560pk: hier in het oosten is het best te doen. Veel meer waar voor je geld en in de nieuwere wijken worden er imo prima uitziende huizen gebouwd en afgeleverd.
Een goede garage is wel een vereiste voor een huis vind ik. Zo’n vitrine lijkt me dan weer niks, altijd pottenkijkers en je kan het elke keer staan lappen.
Liever een mooie woonboerderij met een stal die is omgebouwd tot garage, inclusief brug en olieput.
Prachtig huis! Een moderne strakke vormgeving, mooie meubels ook.
Alleen ziet zo’n huis er altijd uit alsof er niemand woont, alles is daar zo netjes. Alsof je in een duur woonblad zit te loeren.
In nl laten wij daklozen in zeecontainers wonen.
@hplh: in andere landen leven ze op straat zonder enige vorm van bescherming… What is the point
@dieselkameel:

Hij vindt het op een zeecontainer lijken ..

Of hij denkt dat er geen dak op een zeecontainer zit ..
Voor mij iets te hoekig
De kunst van dit huis is dat het in de jaren vijftig is gebouwd en nog steeds modern is, als het een auto zou zijn was het een Citroën DS.
https://cache.mrporter.com/journal-images/production/a8dd876b-e087-4706-a8e6-3b32f52d24b6

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).