Ontwerp STR11 moest op de schop na komst Ferrari-motor

Auteur: , 19 Reacties

Want een blok van Renault laat zich natuurlijk niet vergelijken met een Italiaans raspaardje.

Vrome-Met-Ferrari-power

Het is bijna zover, komende maandag gaat de nieuwe Toro Rosso voor het eerst de baan op. Nog niet met de nieuwe kleuren, maar wél met de nieuwe motor. En ik verras niemand meer als ik zeg dat die krachtbron afkomstig is van Ferrari. De verwachting is dat de bolides van Max Verstappen en Carlos Sainz een flinke stap voorwaarts gaan maken, maar dat kwam niet vanzelf.

Volgens Autosport.com heeft het namelijk nogal wat voeten in de aarde gehad om de auto aan te passen aan de nieuwe motor. Het was namelijk pas in november duidelijk dat de Rode Stieren met de (oude) motor van de Scuderia Ferrari de baan op zouden gaan, maar de auto van 2016 was toen wel al grotendeels ontworpen. Met een Renault krachtbron in het achterhoofd. “Het koelsysteem is anders, net als de elektronica, de software en de energieopslagsystemen. Iedereen heeft drie maanden lang keihard gewerkt om het voor elkaar te krijgen”, aldus TR-directeur James Key.

Maandag is dus zoals gezegd de vuurdoop en Key houdt tot die tijd een slag om de arm. “We moeten maar zien of het allemaal goed werkt en mocht dat zo zijn en wij zijn sneller dan vorig jaar, dan zijn er meerdere teams die met de 2016-motor van Ferrari van start gaan. Die zijn waarschijnlijk nog altijd sneller dan wij”.

Teambaas Christian Horner van het grote Red Bull denkt dat het kleine zusje het wel heel goed gaat doen. Sterker, hij denkt in de eerste helft van het seizoen geklopt te worden door Toro Rosso. “De Ferrari-motor zorgt voor een tijdwinst van bijna een seconde per rondje, dus ze gaan ons voorbij”, zegt hij. Maar in de tweede helft van het seizoen denkt Horner dat de verhoudingen weer worden rechtgetrokken. “Renault is hard aan het werk om alles sneller te krijgen”, zegt hij.

We gaan het allemaal zien. Voor wat betreft Toro Rosso; eerst mag Carlos de baan op, een dag later volgt Max. Op 20 maart gaan de punten daadwerkelijk verdeeld worden, dan is namelijk de openingsrace is Australië.19 reacties

Ze staan bij RB en TR wel te trappelen om te zeggen dat ze de traagste van het setje zijn…niet echt de juiste instelling.
Ik denk dat de Renault motor ons dit seizoen gaat verrassen. Misschien niet gelijk, maar nu ze een fabrieksteam hebben zullen ze niet weer voor paal willen staan.
@dieselaer: dat is precies wat ik denk. Ben ook heel benieuwd naar de Honda motor dit jaar.
@aquila2003: Ja, ze zouden bezig zijn geweest met een wat innovatievere motor was altijd het verhaal en dat ze daardoor nog niet genoeg ontwikkelingstijd hadden gehad. Hopelijk kunnen ze dit jaar oogsten!
@dieselaer: begin deze week gelezen dat het Honda blok voor dit jaar al een drama is. Zwaar onbetrouwbaar, met name de turbo’s begeven het met grote regelmaat.
@dieselaer: Haha, dat viel mij ook op :D
@dieselaer: Het is dan ook een jaar van niet-ideale oplossingen voor beide teams. Red Bull wilde graag een Ferrari of Mercedes krachtbron en moest uiteindelijk (door eigen toedoen weliswaar) genoegen nemen met de Renault-blokken die ze al hadden maar nu met een TAG Heuer-sticker erop. En Toro Rosso had de pech dat ze héél laat pas de bevestiging kregen dat ze met een Ferrari-blok zouden gaan rijden en krijgen dan ook nog eens (weliswaar hebben ze er zelf voor gekozen) een blok dat geen progressie meer zal boeken. Dat zijn wat mij betreft prima redenen om de verwachtingen enigszins te temperen. Dit kun je beter hebben dan Ferrari dat jaren achter elkaar roept dat dit hét jaar van Ferrari moet worden en ze vervolgens weer niet mee kunnen met de top.
Open deur van de dag?
De software van het motormanagement is in de F1 gestandaardiseerd, daar kan het probleem niet zitten.
@mashell: Klopt, maar op de door McLaren ontworpen ECU na zijn de teams vrij om hun eigen elektronica te ontwerpen en gebruiken. Ik kan me dus prima voorstellen dat het e.e.a. bij een Ferrari-blok anders is geregeld dan een Renault-blok.
Ik ben echt heel erg benieuwd naar de prestaties aankomend jaar, van zowel Red Bull als Toro Rosso. Ik denk dat het geprietpraat van Red Bull allemaal wel mee zal vallen, Renault heeft namelijk wat recht te zetten en ik heb er vertrouwen in dat ze dat ook gaan doen. Het heeft misschien even tijd nodig, maar Renault zal weer terugkeren waar het behoort, de top. Verder moeten we gaan hopen dat de andere teams niet te veel progressie boeken waardoor Toro Rosso coureurs niks gaan presteren. Het afgelopen seizoen was natuurlijk een topseizoen voor ze, laten we hopen dat ze die lijn kunnen doortrekken. Ook hoop ik dat Ferrari nog meer kan aanhaken bij Mercedes en dat Honda weer wat gaat laten zien zodat het bovenin weer spannend gaat worden. Ik kijk er weer naar uit, de wekker staat op de 20e van maart.
Het wordt de top tien dit jaar voor Max! http://www.duimspijker.com/sport/de-kansen-van-max-verstappen-in-2016/
@woutel: gast, hou eens op.met dat linkje in elk F1 item droppen.
@awesome: Ben bang dat hij de site aan het promoten is kijkend naar zijn laatste reacties. Afgelopen week de eerste reactie geplaatst sinds ruim 3 jaar, en allen met een link naar die site…
Dit is toch logisch. Andere leverancier andere afmetingen. Dus hele engine compartment en cover moeten op de schop.
@sanki: Klopt, enkel de punten waar het blok op het chassis geschroefd wordt is standaard. In theorie zou je, als je zonder engine covers rijdt, dus eenvoudig een Mercedes-blok in een Ferrari moeten kunnen leggen en vice versa.
Erg veel zin in het seizoen. Ik hoop dat Toro Rosso mee kan doen in de subtop. Dat zou voor veel spektakel zorgen en lekkere inhaalacties van Max en Carlos.

Daarnaast ben ik benieuwd naar de prestaties van Renault, Honda en Ferrari. Ik hoop dat Renault de weg naar de top terug heeft gevonden, Honda eindelijk progressie boekt en dat Ferrari dit jaar eens echt concurrentie kan bieden aan Mercedes. Als dat allemaal zo blijkt te zijn, voorspel ik een mooi seizoen.
Honda had slechts 2 jaar om een motor te ontwikkelen met de nieuwe regels en nog nooit met kers ervaring gehad. En ja met slechts 4 motoren en je in de tussentijd heel weinig kan updaten en testen is het een lange weg…Renault liep daar ook tegenaan met hun kwakkelende motor.

Honda heeft 223pk extra tov 2015 motor en de turbo problemen moeten opgelost worden..

Denk dat het een leuk competatief veld wordt met Renault er ook weer bij!!!
En toch moet je niet raar staan te kijken als renault ineens met een waanzinnig goed blok op de proppen komt. Want dat ze winnende F1 motoren kunnen bouwen laat de historie wel zien
Eerst zien dan pas geloven en niet in slaap vallen tijdens de race natuurlijk……

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).