
De Mercedes SL ‘Pagoda’ is zonder de welbekende 2.8 nog steeds een beauty, of is het heiligschennis?
Je kan momenteel een Mercedes SL kopen. Eigenlijk is dat een nieuwe naam op wat simpelweg de Mercedes-AMG GT Roadster moet opvolgen. De SL groeide namelijk uit tot een soort relaxte cabriolet met ruimte voor vier (in theorie) en sportiviteit optioneel. Dat recept begon een beetje met de W113 SL uit de jaren ’60 en ’70, want de naam (die staat voor Sport Leicht, weet je dat ook weer) stamt dan weer af van de Mercedes 300 SL (W198). En dat was alles behalve een luie cruiser, dat was een serieus snelle auto voor zijn tijd.
Mercedes ‘Pagoda’
De opvolger was dus uit iets ander hout gesneden, want met 170 pk had je vergeleken met de 300 SL niet echt een grote upgrade te pakken (vergeleken met latere 300’s zelfs een flinke downgrade). De W113 was dus eigenlijk een iets anders uitgevoerd recept die de racerij even een beetje links laat liggen. Maakt allemaal niet uit, want de ‘Pagoda’ (of Pagode in het Duits, een naam die deze kreeg vanwege de hardtop die op een pagode is gebaseerd) blijft een bloedmooi apparaat.

Geen 2.8
Ook al was het technisch gezien mogelijk, Mercedes stopte geen V8 in de SL Pagoda. Je kon kiezen uit drie zescilinders: 2.3, 2.5 en de grootste 2.8 in de 280 SL. Het exemplaar van vandaag heeft geen van die drie opties. Het is een restauratie, maar daarna flinke modificatie (bedenk zelf maar welk woord dit perfect omschrijft) voor het klassieke recept.

Everrati
Bij het noemen van de firma die de ombouw heeft gedaan gaat misschien een belletje rinkelen. Dat is namelijk Everrati. Ja, de eerste twee letters verraden de aandrijving van de SL: EV. In het geval van deze SL mag je kiezen tussen een 54 kWh groot accupakket en een 68 kWh grote unit, goed voor een leeggewicht van 1.430 kg of 1.500 kg. In combinatie met 300 pk aan e-motoren sprint je naar 100 in 8 seconden en jakker je door naar iets boven de 200 km/u. Dat was precies het doel, want Everrati wilde de specs gelijk houden aan de originele 280 SL.




Behoud
We openen wellicht nu een spreekwoordelijk blik met wormen als we je vragen of de Everrati 280 SL heiligschennis is of niet, maar goed, het is een optie. Goedkoop is het namelijk niet, want het bedrijf vraagt 300.000 dollar voor de ombouw en dat is exclusief de 280 SL die je zelf moet aanleveren. Het wordt niet helemaal duidelijk of Everrati voor dat geld ook het koetswerk oppoetst, anders betaal je dus drie ton voor een elektrische SL met wat goudeerlijke patina. Wel leuk: de motor en aandrijving die eruit gehaald worden kan Everrati voor je gebruiken als kunstobject, of om op te slaan. Daarmee wordt niet duidelijk of ze ook de EV-conversie weer ongedaan kunnen maken.
Ook met de verkeerde motor is de pagode niet te versmaden ja. Ik moet er haast van janken MIERCIDIES.
Waardeloos, genoeg fatsoenlijke nieuwe EV’s te koop om niet een fraaie klassieker te hoeven verpesten.
Maak dan een MB Pagode 280 SL met de periode conforme 6.3 ltr M100 moter.
NEIN NEIN NEIN zei een beruchte duitser ooit…
Dat was een Oostenrijker…
Een mummy is een gebalsemd lijk. Je ziet het lichaam, je ziet de huid en het is een kunst maar zonder echt kloppend hart is en blijft het zo dood als een pier. Net zo als deze EV Mercedes.
Dan liever één, die onder handen is genomen door Mechatronik.
In dit geval geen enkel probleem met een EV conversie. Niemand koopt deze klassieker voor zijn motor. De aantrekkingskracht zit m bij de Pagode in het uiterlijk. En dat blijft in tact.
Mensen kopen dit omdat ze liefhebber zijn van klassiekers en oude techniek en omdat ze deze zaken willen bewaren. Dat kan allemaal niet met dit.
@shiva: Dat zal zeker gelden voor een deel van de kopers. Maar, wat je misschien ook wel met je eigen klassiekers doet: vaak blijven ze niet geheel origineel, meestal vooral ook om zo’n auto bruikbaar en inzetbaar te houden. Contactpuntjes? Doffe ellende, snel een elektronische ontsteking er in. Carburateurs, ook best wel tobben (is mijn persoonlijke mening) – hup, er uit met die knoeiboel, en ombouwen naar injectie. Trommelremmen? Leuk voor een aanhanger, maar verder… En zo kunnen we wel even doorgaan.
Zo zijn er ook massa’s klassiekerliefhebbers die (gek genoeg) niet veel affiniteit hebben met de techniek en die in hun hele leven nog geen bougie vervangen hebben. Die willen gewoon die fraaie oude auto om op een paar mooie zomermiddagen in het jaar een ijsje te gaan eten in een pittoresk dorpje. Die willen dat het ding die 750 kilometer per jaar feilloos maakt en verder niets. Die zitten niet te wachten op een verzopen motor, verbrande kleppen en meer van dat soort getob.
De markt voor een dure EV-conversie van klassiekers is vast een kleine, maar ik denk oprecht dat er klanten voor rondlopen. Zal ook vooral afhangen van het soort auto; bij deze Pagode of bijvoorbeeld een Citroën DS zie ik het veel meer voor me dan bij een 911 of een Dino 246.
Ik denk dat dit echt beperkt is tot een handvol onwetende kopers… Het is echt volledig absurd zo’n EV conversie, nog los van dat het ‘not done’ is, de EV techniek zal heel snel hopeloos verouderd zijn, wanneer je hier na zoveel jaar problemen mee krijgt ga je niemand vinden die het kan repareren… In tegenstelling tot de originele techniek. En dat voor die gigantische prijs en dan nog veel grotere milieu impact die niets opleverde door het beperkte gebruik ervan. Gewoon benzine blijven rijden en in de nabije toekomst synthetische benzine.
@coupedriver: waarom zou het ‘onwetend’ en ‘not done’ zijn? Wat ik al zei, ik denk dat de markt erg klein is, maar als iemand er het geld voor (over) heeft, waarom niet? Ik zie in wezen niet veel anders dan wat bijvoorbeeld een Singer doet: een charmantere jas hijsen om moderne(re) techniek voor een rationeel gezien absurde prijs. Of die conversie je vervolgens aanspreekt of niet is een kwestie van smaak.
En ik moet ook wel een beetje lachen om het ‘verouderde techniek’-argument om deze conversie van nog veel sterker verouderde techniek niet te moeten willen.
Voor de goede orde: al mijn auto’s rijden ‘gewoon’ op benzine en ik denk dat er niet eentje zou opknappen van een EV-conversie. Maar ik zie echt totaal niet waarom je bij wijze van spreken met fakkels en hooivorken te hoop zou moeten lopen als iemand een keer een auto waar er meer dan voldoende van gebouwd (in het geval van de Pagode, een stuk of 50.000?) zijn ombouwt naar een anderssoortige aandrijflijn. Laat een ander lekker met zijn of haar auto doen wat-ie zelf wil. En als er geen markt voor is of de zaak wordt niet goed gerund, gaat zo’n club vanzelf op de fles, net als dat Automobiles Extraverts.
Vind je ‘verouderde techniek’ grappig? De technologie ontwikkeling gaat razendsnel bij EV’s, de originele techniek zal altijd te herstellen zijn, en de kennis ervan zal ook beschikbaar zijn. Dat zal bij die EV conversie helemaal het geval niet zijn als die ombouwer binnen een aantal jaren al een tijdje failliet is… Uiteraard doe je wat je wilt, maar dat maakt het niet minder absurd. En enig ander argument dan dat “een klant het wilt” is ook nonsens.
@mc96: ik heb er ook geen enkel probleem mee.
Ik vind het overigens knap hoe ze een 54 kW groot accupakket in zo’n ranke carrosserie kunnen wegwerken. Maar goed, daar zal een serieus aandeel van die 300k aan investering in terug te vinden zijn.
Ik denk dat juist 99% deze auto ook mede koopt voor de mooie sound van de 6 cilinder bij relaxt cruisen. De motor is super betrouwbaar, Ja de techniek is oud maar als je hier niet dagelijks in gaat rijden ga je weinig technische problemen ondervinden. Een EV conversie is echt compleet absurd.
Precies, dat denk ik ook. Aandrijflijn is juist belangrijk onderdeel van de beleving en daarbij ook nog mega betrouwbaar dus miens inziens win je niks met deze conversie en verlies je juist een belangrijk onderdeel van de beleving en reden om te kopen.
Zonder die zes cilinder is het geen historisch voertuig en dus oninteressant voor de liefhebber. Van mijn part kan hij zo de shredder in. Het enige dat ik er nu nog in zie zijn carrosserie delen om een niet verprutste te redden. Serieus wie betaalt 300.000 voor dit. Voor dat geld kan je met de originele motor 3.000.000km rijden.
Daarom gaat er in brabant een ev bouwer failliet.
SL staat voor Sportlich und Leicht toch? En de SLK kreeg de toevoeging Kurz.
@Estate_of_Mind: nu ik het nakijk spreken meerdere bronnen elkaar tegen, ik dacht Super Leicht maar zie nu ook Sport Leicht veel terugkomen.
Ik haakte af bij de 4e regel onder het kopje “Evverati”.
Heilig schennis. Ik zou hem in Duitsland niet aan een laadpaal durven zetten. Ik denk dat je geluncht wordt. Duitsers zijn niet zo content met EV’s.
Maar houden daarentegen kennelijk wel van een kannibalistische middagmaaltijd?
Wat een schitterende auto is dit toch! Alleen wel gewoon lekker met een zes cilinder alstublieft
Enigste nadeel is dat hij 200000€ te duur is.
Ik zou hem direct kopen als daily driver.
Heb de Pagode altijd al een vierkante doos zonder enige emotie gevonden… *duikt nu weg*
De voorganger de 190sl is inderdaad velen malen mooier. Snap de enorme bewondering voor dit model ook niet perse, net iets beter dan zijn opvolger, maar daar is dan ook alles mee gezegd
En die EV tech is over 10 jaar zou ouderwets en volledig niet mere uptodate te krijgen dat het een bak oud ijzerwaarde krijgt.
Beste Autoblog, kunnen jullie de EVs en al die woke bende niet in een aparte sectie doen? Ik merk dat ik veel minder op jullie site kom, kijk of comments plaats vanwege al die ellendige EV shit. EVs hebben niets met benzinebloed te maken. Dat de politiek of fabrikanten dat door je strot willen drukken akls a-b middel is prima, maar het heeft niets met liefde voor techniek van autos te maken, en elke 3 maanden zijn zaken dusdanig verouderd dat je eigenlijk een soort electro of software plaadje gaat worden. Dank.
Heerlijk met de kap open en in stilte rondrijden, ik ben er wel voor. Nu nog een goede audio er in en gaan! [einde unpopular opinion]
Al zou ik voor de electrificatie van een klassieke Mercedes het bedrijf Monceau kiezen. Nederlands bedrijf met toffe gasten.
Een klassieker koop je voor de emotie, is nooit een rationele aankoop. EV’s kunnen fantastisch zijn als dagelijkse A naar B auto maar bij 99% van alle EV’s ontbreekt aandrijflijn karakter en dus emotie. Per definitief dus geen match met een klassieker en de kopers hiervan. Enkel in de gevallen van zeer (technisch) onbetrouwbare klassiekers zou het een oplossing kunnen zijn om ze toch op de weg te houden en er wellicht meer mee te kunnen rijden en van genieten tov de onbetrouwbare verbrandingsmotor
Nein!!!
Zal best al aan de orde gekomen zijn, maar “SL” staat toch echt voor “Sport Leicht”.