
Carbon is een schadelijk materiaal, aldus de EU.
Van sierdelen in het interieur tot complete carrosserieën, carbon fiber is niet meer weg te denken uit sportauto’s. Het wordt als sinds de jaren ’80 gebruikt, maar het is vandaag belangrijker dan ooit. Zelfs mét carbon zijn sommige auto’s nog zwaar, kun je nagaan wat het gewicht zou zijn zonder carbon.
Er is echter slecht nieuws voor alle sportwagenfabrikanten: Brussel dreigt carbon fiber uit te bannen. De EU heeft namelijk een voorstel gemaakt voor nieuwe richtlijnen omtrent ‘End-of-Live Vehicles’. Daarbij gaat het dus om het recyclen van auto’s.
Nu komt het: in het voorstel is carbon fiber aan de lijst met schadelijke materialen toegevoegd. Wat is het probleem? Bij de sloop kunnen er geleidende deeltjes in de lucht komen. Die zouden kortsluiting kunnen veroorzaken en er zijn gezondheidsrisico’s. De deeltjes zouden pijnlijk zijn als deze in contact komen met de huid of slijmvliezen.
Op dit moment worden onder meer lood, kwik en zeswaardig chroom aangemerkt als schadelijke (auto)materialen door de EU. Dit betekent niet dat deze stoffen helemaal niet gebruikt mogen worden in auto’s, maar er gelden wel strenge voorwaarden.
Als carbon straks in hetzelfde rijtje wordt geplaatst, zou dat flinke consequenties hebben voor de auto-industrie. En natuurlijk de carbon fiberindustrie. Maar misschien wordt de soep niet zo heet geheten als ze wordt opgediend. Het is ten slotte nog een voorstel, dus er staat nog niks vast.
Als de EU dit voorstel daadwerkelijk door wil zetten, zal er ongetwijfeld weerstand komen vanuit de industrie. Toray – de grootste producent van carbon fiber, deels in handen van Mitsubishi Group – heeft al aangegeven dat bedrijven dit samen aan moeten pakken. Hier is het laatste woord dus nog niet over gezegd.
Bron: Nikkei
Foto: BMW M3 CS met het nodige carbon fiber, gespot door @ecnerualcars
Ach ja. Alsof carbon überhaupt nog enig nut heeft op die hedendaagse mastodonten van 2500+ kilo…
Functioneel carbon fiber heeft altijd nut, als in, het heeft een functie. Als interrieur accentje of spiegelcover is het volkomen zinloos en mag het wat mij betreft ook verbannen worden. Daarnaast tekent het de auto enorm, het is een “hippe optie” van deze tijd, maar over een paar jaar ziet het er eigenlijk heel dom uit, net als dat ze in de jaren 80 overal turbo logos op plakten.
In heel veel gevallen is de toepassing van carbon fiber eerder een marketinginstrument dan effectieve gewichtsreductie. Ik durf de stelling wel aan dat 9 van de 10 kopers van een M3 het in het weggedrag niet zouden merken als het dak van aluminium of zelfs staal zou zijn ipv van koolstofvezel.
Maar los daarvan: productie van koolstofvezel kost vrij veel energie en er komen schadelijke gassen vrij (maar dat gebeurt bij wel meer stoffen), de verwerking van het goedje is behoorlijk milieubelastend (fijnstof anyone?) en recycling is nog wel een dingetje.
Kortom: het is voor de juiste toepassing een prima materiaaltype (want heel licht en heel sterk), maar het gebruik als marketingtrucje om snelle auto’s sneller te verkopen…? Dat de EU wat barrières wil opwerpen vind ik niet zo heel vreemd eerlijk gezegd.
Als je kijkt naar de Lambo die Matt Armstrong nu aan het bouwen is, dan zie je dat zelfs het voorste subframe van carbon is gemaakt, net als de remmen. Daar heeft het zin als je bekijkt wat het zou wegen als het van aluminium of titanium was.
Maar al die carbon opsmuk als spiegelkapjes, spoilertjes en andere meuk…. dat voegt weinig toe behalve de sticker price. Laat dat dus maar lekker zitten.
Je ebt tegenwoordig ook vlas. Een plantje, google mar op flax. Heeft Porsche wel eens gebruikt en worden tegenwoordig hele lichte boten van gebouwd. Recyclebaar, milieu vriendelijk etc…
Vlas is inderdaad mooi spul, het groeit vanzelf en neemt Co2 op. Glasvezels en koolstofvezels kosten daarentegen enorm veel energie om te produceren.
Het kan koolstofvezel niet altijd vervangen want dat heeft nog steeds een superieure massa/stijfheid ratio maar de eigenschappen zijn wel grofweg vergelijkbaar met glasvezel en daar is het een prachtig alternatief voor.
.
Maar recyclebaar? Dat is bij vlas in een vezelversterkte toepassing met epoxy net zo godvergeten moeilijk als bij glas- of koolstofvezel.
Dit is wat mij betreft wel een gevalletje doorgeslagen regelzucht. Ja, alle bezwaren tegen het gebruik van koolstofvezel zijn valide. Daar wil ik niks aan af doen. De vraag is wat mij betreft of dit probleem zo groot is dat het een oplossing met dwingende regels behoeft. Koolstofvezel is vooralsnog zodanig duur dat het, op de totale hoeveelheid materiaal die gebruikt wordt voor het bouwen van auto’s, volgens mij behoorlijk te verwaarlozen is. Volgens mij liggen er nog wel grotre akkertjes braak op recyclinggebied. Goed, een whataboutism is nooit een sterk argument, maar dit voelt toch alsof de regelgevers hier over euro’s heen lopen om centen op te rapen.
In een ideale wereld zou een materiaal als koolstofvezel alleen gebruikt worden om functionele constructies mogelijk te maken die van een ander materiaal niet gemaakt kunnen worden, maar helaas wordt het in veruit de meeste gevallen gebruikt als een marketingtool. Een koolstofvezel dak op een ‘hardcore sportsedan’ (ik gebruik deze term met enige ironie) van een ton of twee schoon aan de haak die wèl elektrisch bedienbare zijruiten, een infotainmentsysteem en een airco heeft? Dan kom je toch van het lachen niet meer in slaap.
Dit voorstel zal wel geschreven zijn door de staalindustrie. Compleet bezopen om carbon te verbieden. Zeker als constructief materiaal is het heel duurzaam: onverwoestbaar. En licht, mits goed toegepast. Zie bijvoorbeeld de 12 jaar oude i3 als uitstekend voorbeeld. Er moet juist meer met carbon (Kevlar, Twaron e.d) geproduceerd worden mits de auto lichter, veiliger wordt en langer meegaat.
Hmm, duurzaam zou ik het niet per see noemen. Het is namelijk niet recyclebaar. Metalen kun je weer omsmelten en hergebruiken, dat gaat met carbon niet lukken.
Ik denk dat Chinese kunststoffen die hier massaal gedumpt worden in de vorm van goedkope artikelen meer schade toebrengen dan Carbon in dure auto’s.
Volgens mij komt dit niet zozeer voort uit de auto-industrie, maar is het balletje gaan rollen bij de recycling van bijvoorbeeld windmolenwieken. Die worden inmiddels maar gewoon begraven omdat ze niet recyclebaar zijn. Dan is de auto-industrie een logische volgende…
Meer dan logisch, om het te bannen, het is totaal “NIET” Recyclebaar, de Carbon fiber windmolen wieken worden begraven in de woestijn, omdat ze niet weten wat ze er anders mee moeten doen.
Fijn malen is ook niet mogelijk, want dan wordt het helemaal een probleem voor de volksgezondheid.
Carbon fiber kan gezien worden als het moderne “ASBEST” van deze tijd.
Brusselse ambtenaren bedenken de stomste wetten ooit. Als Carbon Fibre niet meer mag, worden vliegtuigen, auto’s zwaarder, en gaan ze meer verbruiken. Lekker slim bezig daar….(Not ! )