Opel-dealers passen in het geheim vervuilende Zafira’s aan?

Auteur: , 79 Reacties

Volgens Het Journaal van de Belgische VRT zijn officiële Opel-dealers sinds een paar maanden in het geheim vervuilende Opel Zafira's aan het aanpassen.

Opel Zafira update

Een Belgische journalist die zelf in een Opel rijdt kwam dit op het spoor, al kwam de uitstoot van de Zafira al eerder onder de aandacht. Hij heeft kunnen vaststellen dat in een aantal gevallen de uitstoot duidelijk daalde na een update bij de dealer. Het gaat daarbij om de Zafira Tourer 2014 met een 1.6-dieselmotor. De betreffende terugroepactie gebeurde vlak na de bekendwording van het dieselschandaal bij Volkswagen. De originele software van de Opel Zafira drijft de prestaties van de auto’s op, maar duwt ook de uitstoot van stikstofoxides omhoog, volgens experten honderden procenten boven de toegelaten Europese norm. Dealers zouden het bewuste softwarepakket nu veranderen zodat de auto’s minder vervuilend worden.

Volgens de woordvoerder van Opel België -vanaf het autosalon in Brussel- is er echter geen aanpassing gaande in verband met de uitstoot of motorsturing. Daarnaast worden er door Opel uiteraard vraagtekens gezet bij de betreffende testprocedure en emissiemeting, het zou natuurlijk raar zijn als ze dat niet deden. De gehele aflevering van het Belgische journaal is hier terug te kijken.

De uitstoot van een tweetal Opel Zafira’s, voor en na de update:

Zafira uitstoot, voor en na de update

INSTANT UPDATE: we hebben ook mail van een Belgische Opel-rijder die dit verhaal kan beamen. Hij heeft zelf een brief gekregen met het voorstel tot een checkup. Dit was voor software aan de elektrische handrem, enkele maanden geleden. Aangezien er nooit problemen waren met dit onderdeel, heeft hij dit vriendelijk geweigerd.

UPDATE 2: een andere lezer mailt ons en rijdt momenteel met een Opel Zafira 1.6cdti (augustus 2013) en is vorige week op groot onderhoud geweest. Het eerste wat de garage vertelde was dat er ook een software update voor de motor diende te gebeuren. Op de vraag waarom gaf men geen specifieke reden. Hij merk echter niet dat de auto nu trager of “luier” geworden is.

UPDATE 3: niet alleen de Zafira krijgt updates vanwege de handrem, zoals de officiële lezing is, ook een Nederlandse Astra Sports Tourer-rijder en AB-lezer moet volgens MyOpel.nl naar de dealer om zijn wagen aan de computer te laten hangen. Overigens heeft de elektronische handrem in zijn geval wel één keer dienst geweigerd.

Mochten er meer lezers zijn met ervaringen hierover dan horen we het graag via [email protected].

Met dank aan Maxim voor de tip!79 reacties

Sterk verhaal, maar niet onmogelijk. Maar als klant merk je toch dat je vermogen mist lijkt mij? Ik moest zelf bij de term VRT overigens aan iets anders denken. Maar dat zal wel door mijn voorliefde voor VR6 motoren komen.
@dutchdriftking: ik weet niet of je bv 10PK echt merkt als je het niet weet. Niet iedereen zijn liefhebbers zoals wij, die zo met hun auto bezig zijn.
@camber24: Op een obesitas Zafira met een eco dieseltje mis je denk ik elke pk, maar inderdaad zou m`n moeder er geen last van hebben :P
@dutchdriftking: mee eens, je mist dan elke PK, haha
@camber24: in de reportage spreken ze van 1kW. Dat is nog geen 1,5 pk. Duidelijk te meten maar mensen zullen dit niet merken.
Het is één groot schandaal binnen de Autowereld..
@gilettelubbers: Een beetje minder PK’s voor een wat schonere luchtkwaliteit is toch niet zo erg?

Iedereen heeft baat bij schonere lucht in de praktijk.

Nu is de giftige diesel-uitstoot in de praktijk, een van de oorzaken dat het vebreden van bestaande rijkswegen tegen gehouden wordt, waardoor we met zijn allen meer in de file staan, en meer gezondheidsklachten hebben.
@martinus: ik persoonlijk vind het niet erg. Vind het wel erg dat zulke grote bedrijven niet eerijk kunnen zijn over de producten die ze verkopen aan de consument
@gilettelubbers: Wat je moet begrijpen, is dat het niet zo goed gaat met Opel Gilette.

Ze sluiten om de paar jaar grote fabrieken in Europa en draaien al 17 jaar verlies. Als bij Opel zo’n zelfde schandaal zou spelen als bij VW, met dezelfde Megaclaims in de VS, dan gaan ze heel snel failliet.

Daar heeft niemand wat aan.
Nu lossen ze het probleem van de klanten (giftige uitstoot) al op, nog voor dat iemand het opmerkt.
Nog voor dat het probleem bekent en erkent is, werken ze al aan een oplossing.
@martinus: schonere lucht is niet erg. Maar als ik een nieuwe auto koop met een bepaald vermogen en dat wordt later minder door een update zou ik toch behoorlijk nijdig zijn. Dat zij de boel bedonderen zou hun probleem moeten zijn, niet die van de consument. Het ergste is nog dat ze het stiekem doen.
Een beurtje geven met nieuwe olie en filters doet wonderen tegenwoordig..
@norge: Hij maakt hem gewoon….
@norge: groot gelijk, mijn zafira leasesl*t gaat na elk onderhoud makkelijk een liter per 100 km. minder verbruiken. Lijkt mij ook normaal als je 30.000km met dezelfde olie en filters moet rijden volgens opel.
Langzaam komt de stront aan het licht, en @martinus lacht het laatst!
@knipperlichtje: Ken je het merk Exota nog?

Dat was van die heerlijk zoete koolzuurhoudende frisdrank in glazen literfles van Nederlandse bodem. Tot in de jaren ’70 enorm populair. Totdat één of andere linkse geitenbreier het nodig vond om in zijn consumentenprogramma te laten zien dat deze flessen spontaan ontploften, als ware het Molotovcocktails. Vele jaren later en vele rechtszaken verder bleek één en ander met grote zekerheid in scène te zijn gezet. Helaas was de fabriek toen al failliet.

Dit staaltje Belgische riooljournalistiek is al even suggestief en nietszeggend. Zolang er geen keihard meetbaar bewijs door een onafhankelijk en bekwaam instituut is geleverd is er niets aan de hand bij Opel. Helemaal niks, noppes, nada, nul komma nul…
@moveyourmind: wat is er dan suggestief aan de reportage? Men laat de 2 wagens meten door een universitair labo. Dit lijkt mij redelijk onafhankelijk. Het gaat ook niet om de exacte uitlaatcijfers wel over het feit dat opel geen verklaring heeft voor dubbele uitlaatcijfers voor het garagebezoek. Dergelijke verschillen kan je niet verklaren door een meetfout. In beide gevallen was ook het vermogen naar beneden.
@moveyourmind:
Die geitebreier was Marcel van Dam, alom geliefd bij de linschmenschen woont in een grote vrijstaande villa en heeft zijn kont er goed in weten te draaien
Eigenlijk het prototype van de links-lullen-rechts-zakkenvullen salon socialisten !
Zet er een grafiekje bij en mensen geloven alles.
@motoragent: lies, damned lies and statistics
Kijk, das ook lekker sjoemelen. Niet met de software, maar met de waarheid.
Nou, deze journalist heeft er werk van gemaakt zeg! Zijn onderzoek bestaat uit testen met maar liefst twee Zafira’s. Lachwekkend zeg. En vervolgens op het journaal Opel door de modder trekken. Gelukkig neemt de rest van de wereld België niet serieus.
@riddertevoet: klopt. Klimaatplan hebben ze nog niet, en laadpalen heb ik er ook nog nooit gezien. Hoeveelheid windmolens is ook echt om te janken. Als er een land niet met het milieu binnen west europa bezig is, dan is het belgie wel. Erg ironisch dan ook, dit soort journalistieke berichtgevingen.
@camber24: Als Belg kan ik je alleen maar gelijk geven maar enkele zaken zou ik toch willen nuanceren. We hebben wel degelijk een klimaatplan, het is echter zo dat we er 3 hebben (Vlaanderen, Wallonië, Brussels hoofdstedelijk gewest) en er nog onderling wordt gediscussieerd over enkele details. Ten tweede hebben we enkele windmolenparken op zee en werkt België grotendeels op kerncentrales (geen uitstoot). Wat die laadpalen betreft heb je groot gelijk maar er is goed nieuws op komst: onze overheid geeft nu eindelijk premies voor auto’s op aardgas, elektriciteit, etc. En niet te vergeten: qua recyclage van afval staan we aan de top van de wereld.
@uselessblogger: ik woon als Nederlander in Belgie, met veel plezier. Wist niet dat er al een plan/plannen waren. Subsidie op aardgas, mooi!! Hoop echt dat er meer mee gedaan wordt, want waar voorheen de groene auto’s zwaar ruk waren, wordt het steeds leuker! Kernenergie, mee eens. Ben een voorstander daarvan. Snap alleen niet dat stroom en gas dan nog steeds zoveel duurder is dan in Nederland.
@camber24: Ik apprecieer het dat je mijn kant gewoon leest en de bal niet komt terugkaatsen met andere problemen maar gewoonweg met een volwassen reactie afkomt, daar zouden meerdere hier een voorbeeld aan kunnen nemen!

Wat die prijs betreft: hoogstwaarschijnlijk omdat electrabel nog steeds een groot deel van de markt in handen heeft en dus de prijs ietwat kan bepalen, de overheid de belastingen op electriciteit heeft verhoogt van 6 naar 21% en anderzijds zal het beperkt aanbod (we importeren uit buurlanden bij te korten) ook wel meespelen.
@uselessblogger: wist ik niet, ik leer veel bij! En dank je wel. Volwassen reacties zijn toch ook gewoon leuker en genuanceerder idd ;-)
@camber24: Wij hebben zwarte piet, nah…
@camber24: http://www.mo.be/nieuws/zoveel-windmolens-staan-er-vlaanderen

Belgen wekken meer MW windenergie op per inwoner dan NL, informeer u eer ge onzin uitkraamt.
@crusader: bedankt voor de fanatieke/agressieve benadering. Altijd prettig dat Belgen zich zo verontwaardigd voelen naar Nederlanders zo. Dan voel je je echt welkom. Eén Europa. Met je landgenoot hierboven had ik een prettiger conversatie. Maar goed. Over de inhoud. Heb je artikel vluchtig even doorgelezen. Belgie scoort in de middenmoot. Vlag mag uit zeg!! Geloof het overigens niet, wat je zegt. Belgie heeft ongeveer 485 windmolens. Nederland ongeveer 3000. Je kan mij niet wijsmaken dat die dingen in Belgie vijf keer zoveel energie opwekken. Daarbij; Nederland is veel duurzamer gezien onze benadering ten aanzien van motorvoertuigen. Belgie loopt daarin jaren achter. No offense naar Belgie hoor. Ik woon er nogmaals met plezier. Maar het loopt gewoon enorm achter. Denk daar eens over na als je weer onnodig lang bij het stoplicht staat te wachten. In Nederland liggen er sensoren in de weg. Stuk efficiënter. Geeft je echter nu de tijd om hierover na te denken. Prettige avond, en ik hoop dat je in het vervolg je iets minder fanatiek/aangevallen opstelt. Zou je sieren.
@crusader: ik zit nog even te googelen; als ik kijk naar de totale capaciteit windenergie obv windmolens waarbij Nederland vs Belgie, komt Nederland als winnaar uit de bus. Toegegeven, zijn cijfers uit 2013. 2015 (of 2014) kan ik zo 123 niet vinden. Als jij die wel kan vinden, erg graag. Ben heel erg benieuwd.
@camber24: lees dat artikel eens fatsoenlijk gast. Bekijk ook de grafiek eens waar het aan MW windenergie per inwoner dat een land opwekt staat weergegeven, daar staat België voor op Nederland. Natuurlijk hebben jullie meer windenergie in totaliteit maar jullie hebben ook ruim 6,5 miljoen meer inwoners. En wat betreft het aantal windmolens, in NL staan een hele hoop oude kleine windmolentjes terwijl België er later mee begonnen is maar gemiddeld veel grotere exemplaren heeft die meer opwekken. Verder woon ik net omgekeerd als Belg in NL. Jullie investeringen in windenergie is de laatste jaren serieus stilgevallen terwijl men in België enorm ah investeren is, vooral in offshore windparken. En wat betreft mijn agressiviteit, ik moet wekelijks zulke onzinverhalen over vlaanderen of belgie aanhoren. Nederlanders denken altijd de waarheid te weten over de Belgen…omgekeerd zijn de Belgen meer op de vlakte en gaan al zeker zulke uitspraken niet doen als ze er niet de juiste informatie over hebben.
@crusader: ‘gast’? Kan me niet herinneren dat we bij elkaar op school hebben gezeten. Als je nu eens die vijandigheid laat varen… Voel je toch niet zo aangevallen steeds joh… Zie dat je vaker reageert op belgie gerelateerde artikelen. Ja, Nederlanders en Belgen geven altijd op elkaar af. Maak je toch niet zo druk…
Wij horen ook altijd dat Heineken geen bier is, we arrogant en luidruchtig zijn, et cetera. Een van de nadelen van migreren naar een buurland. Die ken jij dus ook.
Wat je zegt over die windmolens; prima, per inwoner misschien iets meer. Feit blijft dat belgie achterloopt op milieugebied, en dat was nu juist net mijn punt. Nederland heeft zaken nu eenmaal sneller geregeld. En dat komt nu eenmaal omdat we met meer zijn. Meer geld. Meer mogelijkheden. Zo simpel is het. Wat betreft die kerncentrales; NL en BE centrales zijn niet te vergelijken met elkaar. Feit blijft dat men met die centrale in Doel toch wel een flater heeft geslagen. Wat betreft milieuplan; Belgische media hier noemt Belgie zelf het lachertje van Europa. Ik stigmatiseer niet, ik citeer nu. We kunnen zo over en weer aan de gang blijven, maar niks is lekkerder dan zo mopperen op je nieuwe land. Doe ik ook. En als het allemaal echt zo slecht was, dan was jij allang terug naar Belgie, en ik naar Nederland.

Case closed ;-)
@camber24: ik geef niet af op Nederland, ik geef enkel af op jou, al was je een marsmannetje…je verteld gewoon totaal de waarheid niet. De Nederlanders doen het allesbehalve beter op milieuvlak:

1) windenergie: hebben we het al gehad, doen wij een grotere inspanning als jullie per capita
2) zonne-energie: belgië 3 x zoveel als Nederland
3) vervuilende steenkoolcentrales; Belgie 0 , Nederland 7 waarvan 2 nog maar pas gebouwd waar ook heel wat heisa rond was id Nederlandse pers
4) kernenergie en de centrales in Belgie die stilgelegen hebben omwille van haarscheurtjes kn het reactorvat. Exact dezelfde haarscheurtjes zijn gevonden in jullie centrale in Borssele maar jullie waren na een paar maanden reeds “klaar” met het onderzoek terwijl wij het grondiger hebben gedaan. Achteraf geeft NL ineens toe dat ze dezelfde onderzoeksmethode ook gaan toepasen in Borsele. En by the way, het reactorvat waar zoveel om te doen is is van Nederlandse makelij….ipv op onze centrales te kakken beter even je eigen productie van reactorvaten onder controle krijgen

Ik ben niet meer pro België of tegen Nederland, ieder land heeft zijn pluspunten…zo heeft België een klote wegennetwerk en Nederland 1 vd beste. Ik ben de eerste om goeie punten van een ander te erkennen maar jij vertelt hier gewoon onzin gebaseerd op een journaaltje dat je ooit eens op de VRT hebt gezien. België had wel een milieuplan maar daar is de vlaamse gemeenschap op teruggekomen wegens oneerlijke verdeling tss de gemeenschappen. Dat was een politieke kwestie, niet 1 van onwil tov het milieu. Ja jullie waren eerder aan de gang met windmolens enzovoort maar de laatste 20 jaren hebben jullie amper nog geïnvesteerd . Je kan het zien als jullie nationale elftal…ooit hadden jullie een wereldelftal maar de tijd staat niet stil. Waar staan ze nu? En wat jullie wagenpark betreft, dat moet zogezegd groener zijn? Toch is de gemiddelde leeftijd vh wagenpark in België jonger dan Nederland. En nergens rijden zoveel oldtimers als in Nederland. Mss in Cuba nog wat meer…
@crusader: eerst bracht je nog wat feiten naar voren, maar die mis ik nu. Sorry, maar Nederland loopt toch echt ook op dit gebied nog jaren voor op belgie. Je argumenten kunnen mij niet overtuigen, en ik jou blijkbaar ook niet. Zoals ik al eerder zei, maak je er niet te druk om.
@camber24:

1) dit punt is al bewezen, enkel de moeite nemen de links te openen hierboven
2) https://en.m.wikipedia.org/wiki/Solar_energy_in_the_European_Union tabelletje midden pagina
3) https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_elektriciteitscentrales_in_Belgi%C3%AB , die ene centrale is ondertussen gesloten, woon er op 10km van, 0 steenkoolcentrales dus
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_elektriciteitscentrales_in_Nederland , even tellen, tzijn er zelfs 8
4) http://www.express.be/sectors/nl/auto/steeds-meer-oldtimers-in-het-belgische-wagenpark/180331.htm , 180.000 dus
http://nos.nl/artikel/2049592-minder-jonge-oldtimers-door-hogere-wegenbelasting.html , 300.000 ruim het dubbele dus…, serieuze vervuilers zelfs…
Voor de rest moet je maar door Belgie en nederland rijden om te zien wie er steeds in de laatste nieuwe modellen rijdt.

Kijk, jij bent nu al uren ah schrijven dat Nederland voorop loopt inzake het milieu en dat België achterloopt, doch ik zie jou nergens iets staven met cijfers of onderzoeken. Of moeten we jou gewoon geloven op je buikgevoel? Je kan hier uren blijven lullen dat mijn punten slechts aannames zijn, ik zie enkel iemand die zijn kop in het zand steekt en de feiten niet onder ogen wil zien. Ze staan er, klik er op en leer.
@crusader: sommige van de dingen die je aanhaalt is natuurlijk appels met peren vergelijken. Oldtimers 2012 BE vs 2015 NL. Daarbij; hoeveel kilometer maakt een oldtimer per jaar? Juist. Zeker sinds regelgeving veranderd is worden die dingen niet meer dagelijks gebruikt. Toegegeven, wagenpark BE is nieuwer (tov NL). Komt door ons verschillend belastingstelsel ten aanzien van leaseauto’s. Wat je echter vergeet; in NL wordt veel meer het openbaar vervoer gebruikt dan in BE. In BE is het veel aantrekkelijker om een auto te hebben tov NL. Dat zie je niet aan her wagenpark, als je in NL op de snelweg zit.

Dat we meer energie moeten produceren; klopt. Onze energiebehoefte ligt hoger. We zijn met meer. Maar juist dat is Nederland aan het aanpakken. Daarom groenere auto’s (hybride, tesla, et cetera). Nederland pakt de bron aan. Minder energie afname/behoefte. Belgie doet nog aan symptoombestrijding. Subsidie op aardgas is leuk, maar natuurlijk ook een energiebron die eindig is. Subsidies op zonne-energie is er wel meer ja. Goed teken. Goed initiatief. Oh, en als ik ook linkjes moet aanbrengen, komt ie:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_carbon_dioxide_emissions

BE meer CO2 uitstoot per capita dan NL. De bron dus, die aangepakt wordt.

Nog een linkje:

http://www.duurzame-mobiliteit.be/artikel/europese-commissie-sleept-belgi%C3%AB-voor-de-rechter-wegens-fijn-stof

Belgie presteert ver onder de maat wat betreft fijnstof uitstoot. In Nederland is dit de afgelopen jaren sterk afgenomen.

http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/natuur-milieu/publicaties/artikelen/archief/2015/uitstoot-verkeer-en-vervoer-daalt.htm?RefererType=RSSItem

Goed. Je vroeg om linkjes, die heb je nu. Onze aanpak verschilt van elkaar. Dat kan. Mijns inziens is het ook een stuk efficiënter als je de bron aanpakt. Mocht je dat anders zien, dan zie ik wel weer een lijst met linkjes tegemoet komen ;-)
@camber24: meer windenergie per capita, meer zonne-energie per capita… Dat is allemaal de bron niet aanpakken nee…juist, het verschil tss carbon uitstoot tss Belgie en NL is verwaarloosbaar op dat grafiekje, jij doet bijna alsof wij saoudi arabie zijn. Niemand zegt hier dat jullie niet meer energie mogen opwekken in totaliteit. Jij begint het onderwerp van richting te veranderen. Jij doet hier straffe uitspraken dat België geen klimaatplan heeft en dat hun aantal windmolens om te janken is. Geef nou eens toe dat je daar fout had en dat België helemaal niet achter loopt inzake windenergie.
Ik ben de eerste om toe te geven dat jullie veel meer hybrides hebben en electr wagens, komt ook door de subsidies, niet omdat jullie bevolking meer milieubewust is. Hetzelfde verhaal was voor onze PV installaties, mensen hebben die massaal gelegd omdat ze een hoop subsidies kregen…niet omdat ze milieubewust waren….ne mens en zeker ne hollander denkt eerst aan zijn geld en dan ah milieu.
De vergroening inzake het nieuwere wagenpark is in Belgie al meerdere jaren ingezet, er worden nu een pak minder diesels verkocht, gaat nog minder worden sinds de laatste BIV (BPM) en wegentaks die stilaan naar nederlandse normen toekruipt….ook gedaan dus met die dikke bakken in België.

Ondanks de oldtimerregeling in Nederland hebben jullie nog altijd een pak meer van zulke auto’s, en diie rijden in NL ook meer rond, je ziet ze ook meer ih straatbeeld. Op 2 jaar tijd gaan we heus niet naar elkaar toegegroeid zijn, dat is een nichemarkt.

Oh en wat het fijnstof betreft, je moet er wel de laatste metingen bijnemen: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.2186758
@crusader: Belgie loopt wel degelijk achter, je geeft zelf ook namelijk toe dat ze er later mee begonnen zijn. Dan loop je tochc achter? En ja, dan koop je later in, met dus efficientere technologie, ten opzichte van het moment wanneer Nederland ermee begon. Dat dat resulteert in een hoger rendement, meer dan logisch. Wat ik aangeef over de bron aanpakken; ik bedoel daarmee dat Nederland de energiebehoefte probeert in te dammen, terwijl Belgie juist het aanbod probeert te ‘vergroenen’. Kan ook hoor, maar is toch minder efficient?
Wat betreft klimaatplan; ten tijde van de klimaattop in 2015 was Belgie het enige land in Europa dat nog geen (eenduidig) klimaatplan had.

Zie onderstaand:

http://www.knack.be/nieuws/planet-earth/klimaatconferentie-parijs-al-183-landen-stuurden-klimaatplan-in-belgie-enkel-6-ministers/article-normal-629913.html

Okee, komt door de absurde manier waarop Belgie bestuurd wordt, met zes (!!) regeringen, maar dat is een bijzaak……..

Feit blijft; Belgie hobbelt altijd achteraan. Zonne-energie; weet niet wat de reden daarvoor is. Wel weet ik dat die panelen nu niet bepaald een hoog rendement is toegekend, laat staan over een langere periode gemeten.
Windenergie; zie wat ik hierboven melded. Nederland had de technologie eerder, wat minder efficient. Vind het verschil van 3000 molens tegenover 485 nog steeds wel erg fors.
Daarnaast, en daar hoor ik je niet meer over; hoeveel laadpalen heft Belgie? Heb er nog niet eentje gezien, in dit krappe jaar dat ik hier woon.
Oldtimers; die auto’s rijden rond. Klopt. Mijn broer heeft er ook een. Is een leuke hobby auto, waar hij nog geen paar duizend kilometer per jaar mee rijdt. Als jij in de waan wilt leven dat oldtimers voor het leeuwendeel van de vervuiling zorgen, vooral doen.

Overigens zou ik Belgie nooit vergelijken met een total verdorven land als Saudi Arabie. Waar we in Europa trots op moeten zijn is onze vrijheid, zo ook in het prachtige Belgie
@camber24: dus later beginnen is achterop hinken, jij denkt krom. Jij bent meer trots op het feit dat je 3000 palen hebt rechtstaan die amper renderen. Nog steeds weiger je toe te geven dat Belgie inzake windenergie nu voor loopt. Je blijft maar doordrammen op wat jullie hadden, het gaat over NU. En een week nadat klimaattop begonnen was hadden de BE regeringen een verbeterd akkoord. Ma soit, jij ziet jouw waarheden. Ik kan ook linken van oud nieuws gaan bovenhalen. En wat betreft die laadpalen, waarom laadpalen als die technologie het niet gaat halen. De toekomst is electr rijden op waterstof…dat is een drager die toekomst heeft. 150 jaren batterijtechnologie heeft nog altijd niet de gewenste vooruitgang geleverd…ik heb trouwens afgelopen zomer met een tesla naar italie meegereden, sorry hoor maar dat is allesbehalve efficient, je bent constant van laadpaal naar laadpaal ah rijden en doet er dubbel zolang over.
@crusader: amper renderen. Je overdrijft wel heel sterk hoor… We hebben nog steeds meer totale MW dan BE. Maar goed.

Nee, het punt wat ik continu al probeer te maken, dat Belgie symptoombestrijding doet, en Nederland probeert de energiebehoefte in te dammen, snap je nog steeds niet. Dat is erg spijtig, maar ik kan je moeilijk dwingen iets te begrijpen.

Ik dram niet door op wat we hadden. Nederland is in elk opzicht innovatiever dan Belgie. Belgie probeert nu een inhaalslag te maken, en je meent direct beter te zijn. Goed dat er verbetering gezocht wordt hoor. Maar wel realistisch blijven….

Goed. Laten we deze discussie afronden, mijn agenda staat dat vanmiddag ook niet meer toe namelijk. Bottomline; we zijn het oneens, en gaan het ook nooit eens worden. Het zij zo. Geniet van je dag verder, hoop dat het zonnetje ook in Nederland schijnt ;-)
@camber24: bottom line is dat jij denkt dat NL de bewoonde wereld is en BE een achterlijk land. Waarom blijf je er eigenlijk? Als ik jou was zou ik me deftig zorgen maken over mijn gezondheid in zo’n vervuild land met zo’n vuile uitstoot id lucht. Jij kent maar de helft van wat er in België gebeurd. Wat weet jij nu van innovaties in NL vs BE. Jij baseert je gewoon op een superieur gevoel dat je hebt maar dat er absoluut niet is.

NL: 7000 windmolens voor 2800 MW
BE: nog geen 500 windmolens voor een kleine 2000MW

Wie is er dan innovatief, wie heeft er dan het hoogste rendement? Wat je zegt dat BE de bron niet aanpakt is onzin, jij wil dat niet zien, wij hebben geen 8 kolencentrales meer want dat is oude technologie…en wat betreft die gassubsidies….wij (BE overheid) hebben evenzeer subsidies voor electrowagens, enkel wij zijn zo zot niet om te investeren in technologie die binnen 20 jaar niemand nog gaat gebruiken. De toekomst ligt niet in electrowagens op batterijen. Ik weet niet hoe ik dat aan je krijg aangeleerd maar we zullen het wel zien binnen 20 jaar. Het grote verschil is dat wij eerst eens nadenken over zogezegde innovaties, en ze niet halsoverkop toepassen als even later blijkt dat ze niet ideaal zijn.
@camber24: hier nog even de naakte feiten: de windenergieproductie per land in de EU…

Nederland: 16.947.909 inwoners, 2805MW windenergieproductie: dus 16,6MW per 100.000 inwoners

België: 10.449.361 inwoners, 1959MW windenergieproductie: 18,7MW per 100.00 inwoners

En dat is dan nog zonder het grootste off shore park meegerekend dat op termijn 1000MW gaat produceren…

Case closed.
@camber24:
AND THE WINNER IS!!!!!!!!!!!
Mensen hou toch eens op met dit soort onnozele welles-nietes spelletjes! Dit is AutoBlog! Zowel voor de Belgen die in Nederland wonen als de Nederlanders die in België wonen: Het gaat hier over AUTO’S!!! Weten jullie wel? Dat zijn van die blikken dozen op – meestal – 4 wielen, waar een motor in zit en die je – meestal – op een fossiele brandstof van A naar B kunnen brengen. Het gaat hier dus absoluut niet over windmolenparken, zonnepanelen, kolen- of kerncentrales. Daarvoor heeft de gemiddelde autoblogger absoluut geen belangstelling! Dus: Rot alsjeblieft op met dergelijke nutteloze discussies, want die horen hier echt niet thuis!
@9000cse: je kunt ook doorscrollen he, je hoeft het niet te lezen als je niet wilt. Kan allemaal hier.
@riddertevoet:

Ze zijn dan weer wèl helemaal van de onveilige kerncentrales zoals het gescheurde Doel en Thiange ……………………….vlak bij Nederland !

http://www.omroepzeeland.nl/sites/default/files/2016/01/06/Doel1en2_BF3D5BFDB76CAB8FC1257F0D002A090E_0.jpg
@desjonnies: die minder problemen per reactor heeft dan Borssele… Dus kom niet af met die lulkoek.
@nemus: Doel minder problemen? Dacht het niet. In NL zoeken ze het eerst goed uit, ipv trial and error met een kernreactor. Niet voor niets dwingen Nederland en Duitsland af dat ze hier meer zeggenschap over gaan krijgen. Belgie heeft dit zaakje gewoon helaas niet onder controle. Erg spijtig, maar het is gewoon zo. Veiligheid zou hier in Belgie juist voorop moeten staan!
@camber24: nee jullie gaan nog steenkoolcentrales bouwen op de maasvlakte…wat is het volgende, een electriciteitscentrale op houtvuur? Kwa zonneenergie stellen jullie ook al niets voor, belgië maar liefst 3 x zoveel Electriciteit uit PV installaties…. Je denkt dat NL groener, de feiten spreken je tegen. Maak jij je maar zorgen over je eigen centrales, die centrales in Doel en ook die in Wallonie zijn de eerste in Europa die die haarscheurtjes onderzocht hebben terwijl de NL centrales die haarscheurtjes nog eens niet onderzoeken want zij hebben ze ook. Nu pas gaan ze met dezelfde technieken die haarscheurtjes in NL onderzoeken.
@crusader: spoken like a true crusader. Nu foetsie met je geleuter over kerncentrales en zonnebanken, dit is AUTOblog.
@camber24: ik ben Preventieadviseur (bij jullie heet dat MVK of HVK) en ik kom op de kerncentrale van Doel. Ik weet wat daar gebeurt. En laat ik als afsluiter zeggen dat het spijtig genoeg de pers is die elk verhaal opbmaast tot ongelofelijke proporties. Transformator stukgesprongen op Doel (niet-nucleaire gedeelte): paniek. Grotere transformator springt stuk op het grootste chemiebedrijf van België? Niemand weet dat..

En om het autogeralteerd te houden: je zet een auto in de garage, laat hem daar een paar jaar staan en probeert hem dan terug te starten. Denk je dat die dat zonder enig probleem zal doen? Nee. Hetzelfde onmangs met de reactor 1 van Doel.

In heel deze discussie wil ik toch toevoegen dat we zullen moeten zien naar grotere elektriciteitsproductie als iedereen hybride of elektrisch gaat rijden. En dan is een kerncentrale beter dan steenkoolcentrales.

En wat Duitsland gedaan heeft is ook niet goed (kerncentrales dicht, bruinkoolcentrales open). Ik kom als preventieadviseur op die centrales, en laat me zeggen dat ik liever op een kerncentrale rondloop…

@desjonnies: Zolang de centrale doel en niet doei heet gaat het nog goed.
@riddertevoet: Tegelijkertijd ook twee onafhankelijke Dealers/garage bedrijven die op video zeggen dat de 1600 Diesel niet meer zou voldoen aan de emissienormen.

De honderden procenten overschrijding van voor de software update is trouwens ook door de Deutsche Umwelthilfe gevonden.

Iedereen kan wel schande roepen over al dan niet Fraude-software.
Ik vind het niet zo belangrijk (alleen voor de aandeelhouders en de overheid)

Kern is dat Opel door de update, de Zafira’s schoner maakt in de praktijk.
Dat dat wat PK’s kost.. is niet zo erg, daar gaan mensen alleen maar veiliger van rijden.
@riddertevoet: en maar lachen met die Belgen he….gij zijt me toch ne domme kloot man. België wekt meer MW windenergie op per inwoner dan Nederland. En de toekomstige offshoreparken die ze ah bouwen zijn id Noordzee (grootste van Europa!) gaat die kloof enkel nog maar uitdiepen. Informeer u ipv hier onzin uit te kramen: http://www.mo.be/nieuws/zoveel-windmolens-staan-er-vlaanderen
@crusader: lief zijn is ook een optie ….
@remcott: de waarheid vertellen ook
@crusader: dat bestrijd ik ook niet, maar kan het met @camber24 eens zijn dat de toonzetting anders zou kunnen.
Overigens meng ik me niet in de discussie wie er gelijk heeft.
Wel denk ik dat het gedeelte groene energie sowieso lastig in te schatten is.
@remcott: lees even de linken door die ik hierboven gepost heb. Camber24 zegt heel veel dingen, en ik kan me voorstellen dat het buikgevoel zegt dat NL groener is maar het moet wel onderbouwd zijn. Ja NL is het land vd windmolen, maar we leven niet meer in 1700, vele landen zijn jullie al voorbijgestoken, jullie zijn zeker geen betere leerling dan België, niet op windenergie, niet op zonneenergie, niet op uitstoot van jullie wagenpark waar dubbel zoveel oldtimers in rijden en de kritiek op de kerncentrales die kan je evengoed op je eigen kerncentrale hebben die dezelfde issues had. Verder hebben jullie nog een hoop vervuilende steenkoolcentrales waar ook heel wat rond te doen is geweest.
Als dit waar is dan zou het nog erger zijn dan VW die is immers door het stof gegaan en heeft openheid van zaken gegeven.

Maar het zou ook zomaar een onzin erhaal kunnen zijn. Die emmisie testen zijn zeer precies en alle tests na het schandaal diei k gezien heb was veel op aan te merken.
Een dikke maand geleden toonde de Duitse media al aan dat diezelfde Opel Zafira verschillende uitstootwaarden had naargelang de achterwielen niet (zoals in de officiële test) of wél (zoals in het echte leven) meedraaiden. Ze suggereerden dan ook dat Opel software had ingebouwd die zulke omstandigheden zou herkennen. Opel ontkende de aantijgingen staalhard en trok -net zoals hier- de procedure en meetgegevens in twijfel.

En dan nu blijkt dat ze -in België althans- stiekem de software aan het aanpassen zijn geweest zodat de uitstoot in reële omstandigheden dichter ligt bij het officiële cijfer? Niet volledig koosjer me dunkt..

Zou zo maar even kunnen dat ze dus niet enkel trachten te verdoezelen dat hun wagens serieus meer uitstoten dan het officiële cijfer (wat legaal is en te wijten valt aan idiote testprocedures), maar ook (illegale) VW-achtige sjoemelsoftware proberen uit te faseren..
@ikke8866: klopt, er was al eerder sprake van, artikel staat ook gelinkt:
http://www.autoblog.nl/nieuws/opel-verwerpt-beschuldigen-sjoemelsoftware-81355
Natuurlijk ook Opel… elke fabrikant behalve schijnheilige Dieter van Mercedes niet maar elke fabrikant sjoemelt met de uitstoot en software.
@bmwm3gtr: Honda niet.
Die hebben aangegeven destijds liever geen auto’s te verkopen, dan de boel te belazeren. Verbruik van de folder en realiteit komen dan ook redelijk overeen.
Het is jammer dat het ze in de kont heeft gebeten. De golf zat met hetzelfde werkelijke verbruik een bijtelling schaal lager waardoor zelfs de lieverhebber van het ontwerp hem niet bestelde.
@theiz: Honda’s worden niet verkocht omdat ze teveel slaag hebben gehad van de ugly stick. Zal vast betrouwbaar zijn met topservice (iemand die de auto knuffelt en schoonlikt als ie voor een beurt naar de garage moet), maar veel mensen moeten er blijkbaar toch niks van hebben.
Nee, het is vrij normaal dat de dealert software updates en aanpassingen uitvoert.
Bij iedere beurt
Ooit hier een Renault bestelwagen na een jaar of twee pas bij de dealer voor een beurt gebracht, ze waren een halve dag bezig geweest de wagen te updaten
DUS :

http://www.o21.nu/wp-content/uploads/2014/01/broodje-aap.png
@desjonnies: updates zijn inderdaad volkomen normaal, maar het lijkt me niet dat updates waarbij de uitstoot enorm omlaag gaat en het vermogen daalt ook normaal zijn. De vraag blijft natuurlijk nog of een Zafira ook tests wist te herkennen, dat is niet helemaal duidelijk aan dit bericht. Leuk linkje naar de kern van het verhaal: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/economie/1.2549598
Is er een causaal verband tussen de vermeende software-update en een verandering van prestaties?

Volgens een van de monteurs in de reportage ging het niet eens om software maar om een sensor. Sensoren en verbindingen willen wel eens stuk gaan die onder de vlag van een “stille terugroepactie” hersteld zouden kunnen worden. Dat doet Opel (en niet alleen Opel) wel vaker. Zo werden in het verleden zwakke bouten van de gordels bijvoorbeeld bij een normale beurt allemaal vervangen.

Anyway, wat er exact gedaan is weten we niet. Voor hetzelfde geld is de boel krapper afgesteld, zijn er kleppen schoongemaakt of is er iets heel anders gedaan.

Zet die wagens uit de test eerst eens naast een nieuwe van net voor die veronderstelde software-update werd ingevoerd door Opel? Zijn er misschien EGR kleppen of andere onderdelen van het systeem die na verloop van tijd voor slechtere milieu-prestaties zorgen? Is er überhaupt gekeken naar de oorzaak of wordt er willekeurig een aanname gedaan naar aanleiding van onvolledige onderzoeksresultaten? Op z’n zachtst gezegd zijn er behoorlijk wat vraagtekens te zetten bij het hele verhaal.

De hele opzet van de reportage riekt naar goedkope journalistiek. Een “maanden durend onderzoek” – ahum, dit “onderzoek” kan in het tijdsbestek van een week makkelijk uitgevoerd worden. En nog veel grondiger ook, door bijvoorbeeld vooraf de software uit te lezen als binary blob en die later te vergelijken met wat er na de “reparatie” in zit. Is er een sensor vervangen? Laat maar zien! Maar dat wordt zeer zorgvuldig ontweken…

Natuurlijk *kan* het zo zijn dat Opel nieuwe of aangepaste software gemaakt heeft. Maar zonder bewijs kan je niet spreken van zorgvuldige journalistiek en krijgt Opel voorlopig het voordeel van de twijfel.
De mensen die nog steeds geloven dat VW de enige is die sjoemelsoftware hebben dragen zeker ook nog steeds trots hun Lance Armstrong armbandje.
Op naar de volgende sjoemelaar..
Gebeurd toch altijd bij goed onderhoud, dat ook de software geüpdatet wordt als er een nieuwe versie is. Hoop gejank om niks.
@trustmeiamanengineer: Volvo heeft er zelfs radioreclame mee gemaakt. Maar als iemand die zelf automotive software schrijft zeg ik: “if it ain’t broken, don’t fix it”.
Let op, hier volgt een complot theorie: Misschien betaald VW zulke mensen om andere autofabrikmensen onder de aandacht te brengen. Eerst de inval bij Renault, dan nu weer Opel, who is next?
Was GM niet de eerste die aangaf geen sjoemelsoftware te hebben gebruikt? Na dat het vw gebeuren naar buiten kwam?
Foei, foei, foei…..
Ik ben zelf monteur bij Opel. De elektronische handrem updaten we inderdaad altijd bij Astra/ Insignia en Zafira. Oudere 1.6 cdti’s motoren in de Astra J en Zafira C krijgen ook een motor update i.v.m. de turbo die te weinig olie krijgt en dan kapot kan lopen. Als wij zien dat de motor de oude software heeft updaten wij hem altijd.
Als de grote jongens liegen dan doen de kleintjes het vaak ook.
Denk dat heel veel automerken dit soort dingen aan het doen zijn
Kan dat Opel er mee tussen zit. De afwijkingen zijn wel enorm. Maar lijkt mij wel straf dat Opel een stiekeme terugroepactie bij alle dealers in Europa kan opzetten (waarom alleen België?) voor de uitstoten te verdoezelen zonder dat er lekken optreden naar de pers? Zeker gezien niet elke dealer even geloofwaardig een reden omtrent de upgrade kan verzinnen. Tenzij ze natuurlijk zelf de dealers een smoesje wijsmaken omtrent waarom de software upgrade noodzakelijk is.
@ty5500: in duitsland had men ook al grote verschillen aangekaart bij de Zafira. En ook de BBC had de Zafira al getest met als conclusie dat de uitstoot te hoog was. De reportage is dus niet nieuw en komt laat. Maar het nieuwe zit in het feit dat de zafira plots beter begint te scoren na een garagebezoek. Een halvering van de uitstoot is niet iets wat je kan verklaren door meetfout. Opel heeft ook nog geen verklaring en ontwijkt de vraag door de test aan te vallen. Maar zelfs als de test niet 100 procent conform zou zijn dan is er nog geen verklaring voor de uitstoot halvering.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).