Opel vertrekt al na een jaar uit Australië

Auteur: , 25 Reacties

Ik weet niet welke Einstein bij Opel verzonnen heeft dat ze dringend de (piepkleine) Australische markt moesten bestormen, maar al na een jaar krijgen ze het lid op de neus. Wegens tegenvallende resultaten wordt de stekker er alweer uitgetrokken. Joh.

Bye bye, mate!

Hoewel Opel absoluut in de hoek zit waar de klappen vallen, is de outlook eigenlijk helemaal niet zo negatief. Er zijn veel frisse, nieuwe modellen met een aardige styling (o.a. Cascada, Adam, Insignia facelift, en de Mokka is ook vrij nieuw), en er is veel geïnvesteerd in een nieuwe motoren-lineup, die er op papier prima uit ziet. Bovendien liet het concern zojuist weten 350 ingenieurs te werven ‘om het lopende productoffensief van het merk te ondersteunen‘. Dankzij GM stroomde de laatste jaren iets meer geld uit de kraan dan bij bijvoorbeeld PSA, die de kar in zijn eentje moest trekken.

Wat ik echter niet snap is de trend waarin we zien dat de zwakste broeders van de grote autoconcerns (Opel bij GM, en Seat bij VAG) zich plotseling op nieuwe markten (waar ze nul naamsbekendheid hebben) moeten gaan begeven. Heel verstandig, om, als je het al moeilijk genoeg hebt het hoofd boven water te houden, met dat soort projecten te beginnen, in plaats van je met je core business bezig te houden.

Een voorbeeld: Opel wil nu in China 3 modellen gaan verkopen (Insignia Sports Tourer, Astra GTC en Zafira Tourer), en dat terwijl de Insignia er reeds als een Buick Regal/Lacrosse-rebadge wordt verkocht. Dafuq, Opel?

Dat een concern als PSA zich meer concentreert op met name de Aziatische markt is logisch, want dit concern heeft alleen Citroën en Peugeot. Met andere woorden: er is geen zustermerk dat ze er voor de voeten loopt, en groei in Europa zit er even niet in. Hoe anders is dit met GM en VAG, die allebei al een zeer sterke aanwezigheid hebben op met name de Chinese markt.

Maar we hadden het over Australië: wat was Opel denkende om zich te gaan begeven op een automarkt in een land dat weliswaar qua oppervlakte een van de grootste ter wereld is, maar slechts 25 miljoen inwoners telt, haast niet verder weg van de productielocaties kon liggen, en waar bovendien een sterke voorkeur is voor robuuste pick-ups of goedkope muscle Holdens. Laatstgenoemde is overigens ook een GM-merk, maar dan met een heel andere lineup dan Opel. Een overlap was in ieder geval niet aanwezig. In 2012 (v.a. augustus) werden er welgeteld 542 Opels verkocht, dit jaar nog geen 1.000. Applaus.

Wellicht heeft het iets te maken met het enorme verloop in bestuurders bij het concern het afgelopen jaar: als je elke week een nieuw poppetje op een sleutelpositie neerzet, dan zwalkt de te volgen beleidslijn meer dan een dronken redneck in zijn Dodge-pickup.

Bovenstaande moet niet te veel als rant tegen Opel geïnterpreteerd worden; ik vind het een sympathiek merk, waar bovendien genoeg potentie in zit, maar alsjeblieft Opel: dit soort rare strategische keuzes ondermijnt je geloofwaardigheid. Vind nou eens een solide beleidslijn, kijk hoe je goed binnen de rest van GM bent in te passen, en bouw van daaruit je afgebrokkelde positie weer op. En ja, dit is makkelijker gezegd dan gedaan, dat weten we.25 reacties

Ik voel weer een discussie aankomen met priemiejum gelul e.d….
Waarom niet gewoon een gerebadgede Opel als Holden verkopen.
@Thelis: idd, en is veel goedkoper dan een nieuw merk te lanceren.
Dat was al veel slimmer geweest inderdaad: iedereen in Australie kent Holden, Opel zegt ze niets.
Maar ja, de modellen zijn zo verschillend, misschien zagen ze dat als te afwijkend voor het Holden-imago.
@sir_smokalot: inderdaad, het zou vergelijkbaar kunnen zijn met de Chryslers die hier als Lancia worden verkocht. Niet goed voor het merkimago. En Lancia is sowieso geen heel grote speler, maar in Australië is Holdem oppermachtig en van enorm belang voor GM.
@duckje: Of vergelijk het met de Spark en Corvette van Chevrolet: Daar heb ik vandaag nog een ‘grap’ over gemaakt elders op AB. Die modellen passen niet bij elkaar. Maar wacht: Chevrolet valt ook onder GM, dus wat houdt ze eigenlijk tegen? In de ogen van GM gewoon een top idee. Poets een “budget”merk (Daewoo) weg, door d’r een ander merkje op te plakken (Chevrolet).
@sjamp: Chevrolet is ook bedoelt als Skoda-alternatief van GM. Okal slagen ze iop het moment van schijven kwa prijszetting nog niet echt in. Maar dat is wel de bedoeling en Opel moet dan hoge middenklasse worden.

En een Nissen GTR en Nissan Micra passen ook niet bij elkaar. Trouwens, de Corvette hóórt gewoon bij Chevrolet. Dat veranderen zou het iconische aan dat model serieus doen afnemen. En je moet zo’n sportwagen ook een beetje zien als een imagobooster.
@duckje:

De Camaro en de Corvette zijn de enige 2 modellen die (nog) onder de Chevrolet vlag rijden die enige roots hebben. De Corvette wordt trouwens al een beetje als apart merk weggezet, maar is ook te vinden op de Chevrolet website, tussen de Captiva’s en Aveo’s.

*warning: personal opinion in following part of this posting may not be inline with readers point of view*


Opel en hoge middenklasse? Meh. Dat is net zoiets als Volkswagen een premium middenklasser noemen. Een Golf is een gemiddelde middenklasser. De defacto standaard.

Een BMW 1 serie, een Audi A3 en een Mercedes A; dat zijn ‘hogere middenklassers’. Opel kan dan wel doen alsof, maar bungelt nog altijd (ver?) onder Volkswagen (Golf) en Ford (Focus). Het is dat ’t duits klinkt en daardoor de Nederlander Opel als ‘kwalitatief beter’ inschatten t.o.v. bijv. Peugeot/Citroën, maar qau afwerking en bouwkwaliteit past t misschien beter ‘iets boven Renault’. Andere merken zoals Hyundai en Kia ( Hallo @norge ) doen het op de Nederlandse markt al jaren goed, en dat komt waarschijnlijk vooral omdat deze merken wéten dat ze moeten presteren om de klant voor zich te winnen. Opel wìl wel, maar verlies ’t van deze ‘nieuwkomers’ omdat die nieuwkomers nu eenmaal meer bieden voor minder.
@sjamp: Nu is Opel inderdaad nog gewone middenklasse,naar het is wel de bedoeling dat ze zich hoger in de markt gaan positioneren. En heb jij al eens gekeken naar de prijzen van de Golf? Die zijn redelijk hoog hoor. BMW 1 serie, Audi A3, Mercedes A zijn de premiumhatchbacks die nog hoger spelen, welke anders?
@sir_smokalot:

Ze verkopen anders ook diverse `Chevy´s` onder de Holden naam, dus dat is het probleem niet denk ik.
Daarbij is de Holden Commodore tot voor kort altijd een omgekatte Opel geweest.
De eerste (VB) bijvoorbeeld, was een Opel Rekord E1 met de neus van een Senator…
@Thelis: omdat Opel dan de inkomsten niet krijgt maar Holden.
@ej20g: maar dat doet er toch niet toe? Het komt toch allemaal in dezelfde pot bij GM!
@Thelis: Dacht toch ook dat dat logischer was aangezien Opel-Vauxhall-Holden steeds modellen overnemen.
Iets met stuurlui en een wal.
@hetvijfdewiel: Dus jij dacht dat dit wel een heel goed idee was van Opel, met kans van slagen? Een zet die bovendien ook nog eens flink verschil kon gaan maken in de totale afzet?
@sir_smokalot: Toch lijkt me een jaar vrij kort om conclusies te trekken smoke.Als je zoiets begint moet je een tien jaren plan hebben waar je de eerste drie vrijwel zeker verlies draait.
@norge: Maar dat zegt Smoke toch ook; zwabberen is kansloos. Na een jaar al opgeven is slecht voor zowel de financieen als het imago …
@sir_smokalot: De doelstelling was om 15.000 auto’s per jaar te gaan verkopen in 2015. Ik zit er niet bij in de vergaderkamers van opel dus geen idee of dat voldoende verschil maakt blijkbaar wel anders hadden ze het niet gedaan. Daar kan ik netzomin over oordelen als dat jij dat kunt.
Aangezien de best verkochte auto in australie vorig jaar de mazda3 was met 44.000 stuks, kun je mij er niet van overtuigen dat jij vooraf had kunnen zeggen dat dit niet zou slagen. Waarom zou opel geen 15.000 auto’s in een jaar kunnen verkopen als mazda van 1 model in hetzelfde segment er 44.000 wegzet?
Ik weet niet wat voor rapporten of onderzoeken jij nog hebt liggen waaruit het tegendeel blijkt, maar puur op basis van de cijfers had ik vooraf niet kunnen concluderen dat dit een slecht idee zou zijn.
GM moet Opel wat vrijer laten, zodat ze in meer landen kunnen gaan verkopen. Voor mijn part trekken ze in sommige landen Buick terug. Op deze manier helpen ze zichzelf én Opel echt niet.
Is het niet Buick Regal ipv Lacrosse?
De Lacrosse is de iets luxere variant van de Regal, beiden delen hetzelfde platform. Heb Regal even toegevoegd.
Dat er zoveel managers zijn gewisseld en iedereen een andere visie had kan een reden zijn, maar het meest waarschijnlijke lijkt mij nog dat het antwoord heel simpel is: Opel wou gewoon wat extra afzet om de capaciteiten die ze hier niet kunnen benutten te compenseren.
Wat ik hieraan niet snap, is dat ze al jarenlang wel degelijk Opels verkochten daar, als Holden. Onder andere de Astra, Corsa, Combo en Antara zijn of waren daar gewoon te koop als Holden. Wat jullie daarover beweren is dus niet geheel waar. Maar waarom dan per se Opel daar willen introduceren?
@timmmehhhh:

Dat klopt inderdaad.
Maar deze modellen zijn niet meer in productie.
Dus hebben ze ze maar vervangen voor de veel goedkopere ´Chevrolets´.
@ sjamp; das ook de reden dat Opel zich zeer opzichtig als Duits merk wil profileren. Hoor de reclame spits… Tssss. Gm is het.. Met daewoo techniek. Ja Trololololoolo

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).