Paniek om waterverspilling bij autowasstraten

Auteur: , 17 Reacties

Het lijkt alsof steeds meer mensen gebukt gaan onder de brandende temperaturen.

Paniek in Belgische wasstraten

Gisteren schreven we al over Franse buschauffeurs met hun actie tegen de hitte en vandaag is het raak in België. Door de aanhoudende droogte heeft de Vlaamse minister Joke Schauvliege besloten dat er geen water meer verspild mag worden. Wie toch zijn kostbare leidingwater gebruikt om bijvoorbeeld zijn auto te wassen, een zwembad te vullen of het gras te sproeien, kan rekenen op een sanctie. Eerder werd er al opgeroepen tot zuinig watergebruik, maar de watermaatschappijen zagen bij het verbruik toch nog steeds een stijging van 40 procent.

Doordat er geen leidingwater meer gebruikt mag worden om auto’s te wassen, is er paniek ontstaan bij onze zuiderburen. Mensen gaan massaal naar professionele wasstraten, omdat ze bang zijn dat deze ook gesloten worden. Dit is alleen niet het geval en om de Belgen hierover in te lichten is er zelfs een belangenvereniging genaamd BBRV opgericht. Deze organisatie laat weten: “De meeste wasstraten houden zich strikt aan de huidige normen en regels. Zo recyclen ze bijvoorbeeld al het water, waardoor er bijna geen verspilling is.” Dat je verspilling nog beter tegen kan gaan bewijst Ford overigens.

In Nederland is dit anders geregeld legt Tom van Gurp van TankPro uit. “Het verschil tussen Nederland en België is dat ze in België verplicht zijn om water te hergebruiken en hier is dat niet het geval. In ons land beslissen de wasstraten zelf hoe ze met hun water omgaan.” Wel is het zo dat bedrijven in Nederland steeds meer gaan investeren in duurzaam gebruik, omdat dit een hoop geld bespaard. Of er in Nederland ook een algemene verplichting komt is volgens Tom nog niet zeker: “De laatste jaren heeft het niet op de agenda gestaan van de Nederlandse politiek en het kan goed zijn dat ze er pas over gaan praten als we voor eenzelfde situatie komen te staan als België.” Zolang we in Nederland dus nog voldoende water beschikbaar hebben, lijkt er niks aan de hand te zijn. Wel hebben verschillende drinkwaterbedrijven in Nederland verzocht om het waterverbruik tijdens piekuren te matigen.17 reacties

ik vraag me wel af of ze in Belgie een korting krijgen op de waterfactuur. Want je betaald tenslotte voor je water en de zuivering ervan maar mag niets gebruiken.
@Jantje_555: wanneer je niets gebruikt zal er ook niets op je factuur staan lijkt me.
@vrs18vt: zo is dat met elektriciteit ook…je betaalt daar meer aan taksen, dan aan stroom zelf
@Jantje_555: vast driemaandelijks bedrag op basis van je gezinssamenstelling. Op het einde van je loopjaar krijg je de eindafrekening, hetzij opleggen, hetzij terugkrijgen.
@Jantje_555: Hahahaha you wish…
Ja ..
Schone auto belasting dus ..

Als een ambtenaartje voor weergod gaat spelen weet je al hoe laat het is ..
Goh.. De mijne wordt toch om de paar maanden gewassen.
@misterdrogba: dat is nog vaak ;-)
@misterdrogba: de mijne was ik, uitsluitend met de hand, 2X per maand
Na vandaag weer genoeg water toch?
@dutchdriftking: Hier in het Zuiden des lands niet. Heb de hele dag nog geen druppel water uit de lucht zien vallen.
Dan maar je auto laten wassen zonder water. Greenest Carwash
Wassen in Kriek Lambik is geen optie?
Goh in Duitsland mag je helemaal niet zelf je auto op de oprit wassen. Geen ambtenaren die dat controleren, gewoon je buren 👀
@doublechevron65: hier in Nederland ook
@heat59: verschilt per gemeente. In Amsterdam mag je gewoon op straat je auto wassen bijvoorbeeld.
Ze zoeken het maar uit. Blijf gewoon doen wat ik altijd doe. Water genoeg!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).