Peugeot pompt 300 pk in de 3008

Auteur: , 35 Reacties

De crossover uit Frankrijk is een tikkeltje spannender geworden.

Bij spannende crossovers is Peugeot ongetwijfeld niet het eerste dat in je opkomt. De Fransen hebben echter een leuke hybride aandrijflijn op de plank liggen die in elk geval positief uitpakt voor het vermogen. Deze HYbrid4-setup werd vorig jaar aangekondigd voor de 508 en de 3008. We zijn nu een jaar verder en nu kondigt Peugeot de productievariant van die 3008 GT HYBRID4 aan.

Even een kort verhaaltje over de 3008. In Nederland zie je ze af en toe rijden en dus is er een kans dat je denkt; doet dit model er toe? Ja dat doet ‘ie zeker. De automarkt is groter dan Nederland (echt waar) en Peugeot heeft er sinds 2016 al 700.000 stuks verkocht. Deze dikkere variant kan dus een vervolg geven aan dat succesverhaal.

De 3008 GT HYBRID4 is een vierwielaangedreven crossover. Peugeot combineert een 200 pk 1.6 PureTech turbomotor met twee elektromotoren. Eentje van 110 pk op vooras en eentje op de achteras van 112 pk. Je kunt die waarden niet zomaar bij elkaar optellen, maar het systeemvermogen komt uit op 300 pk. Met een lithium-ion accu van 13,2 kWh is het mogelijk om 59 kilometer (WLTP) volledig elektrisch te rijden. De batterij opladen duurt 1 uur en 45 minuten in combinatie met een Wallbox.

De Europese introductie van de 300 pk sterke 3008 GT HYbrid4 is in oktober. In het voorjaar van 2020 volgt er een minder krachtige variant van deze aandrijflijn met 225 pk en voorwielaandrijving. Wat de plug-in hybride moet gaan kosten is nog niet bekend.35 reacties

Tof dat ze het doen, maar de grote vraag is of een hybride in NL nog relevant is.
@JanJansen: lijkt me een vrij eenvoudige vraag: nee, niet relevant
@stewie: de vraag mag eenvoudig zijn. Het antwoord is wat gecompliceerder.
Als je een phev verkoopt aan een kilometervreter: dan nee, niet doen.
Als ik kijk naar mijn autogebruik en toekomstig gebruik dan is een phev zeker interessant, alleen verpest de nl-regering dat effectief.
Over ca 2 jaar zal mijn gebruiksprofiel zwaar veranderen. Ik zal dan ook van 2 auto’s (1 diesel 1 benzine) naar 1 benzine gaan. De benzine drait nu ca 5.000 km per jaar. Die zijn bijna allemaal voor boodschappen in de directe omgeving. Er verdampt meer benzine dan dat er verreden wordt. Voor deze toepassing zou elektrische aandrijving uitstekend voldoen. Maar de overige 10.000 zijn ofwel in combinatie met woonwagen ofwel verder van huis dan 50 km. Dan hoef ik toch zeker niet een 100 kWh batterij continu mee te slepen? Als minder dan 15 kWh volstaat? Voor mij zouden 2 auto’s ideaal zijn, nl. De MB GLC en de Volvo XC60, beide als hybride. Maar dankzij de NL-regering betaal je zoveel meer MRB dat het weer niet interessant is.
@JanJansen: laag verbruik is voor zowel de particulier als de leasemaatschappij relevant. Denk het dus wel. Hybride lijkt me sowieso the way to go. We maken met zijn allen heel veel korte ritjes. Ideaal voor dit soort auto’s. Op vakantie ook comfort van actieradius en snel tanken.
@mark997gt3: toch merk je in de praktijk dat de actieradius zo klein is dat die dagelijkse ritjes niet volledig elektrisch kunnen (of veel te snel afneemt naar je gevoel), plus zijn veel mensen te lui om de stekker erin te steken.
@pindakoning: dat laatste ligt aan een mentaliteitsverandering die zal moeten plaatsvinden, niet aan het concept van de PHEV.
@joost1990_2: helemaal mee eens. Wij stekkeren iedere dag. Woon/werk is 30km enkele reis. Rijden 2.000 km per maand en tank gemiddeld 30 liter benzine per maand. Op vakantie geen stekkerstress. Wat mij betreft dus nog steeds perfect concept en lijkt mij voor veel meer mensen perfect.
@pindakoning: wel voor 2ct per liter omrijden, maar niet voor de helft aan energie kosten de stekker erin stoppen. Raar volk zijn wij.

Of een PHEV een goed concept is sterk afhankelijk van je gebruik. Voor de meeste zal een volledige elektrische auto zoals de e-Niro een betere keus zijn.
@mark997gt3: bij mijn werkgever zijn plug in hybrides verboden, juist omdat ze bekend staan als enorme zuipers. Ze zijn zuinig in de stad maar zuipen als tempeliers op de snelweg (want relatief zwaar).
@mashell: Is er reeds naar dieselhybride gekeken ook? Voor de veelrijder die ook in de stad moet zijn, of er woont, is het een ideaal compromis.

Benzine hybride snap ik daarentegen weer niet. Benzine ligt voor steden amper onder vuur en op de snelweg zijn zowel benzine als elektrisch niet optimaal.
@mark997gt3: bovendien zullen er over 30 jaar ook nog wel brandstofauto’s rondrijden, dan kunnen we er beter voor zorgen dat het hybrides zijn i.p.v. auto’s alleen op benzine of diesel
@JanJansen: minder co2 dus minder BPM dus zeker relevant
@renskuhh: precies! Leuk maar duur voorbeeldje: de panamera turbo is duurder dan de panamera turbo S.
@JanJansen: alles behalve.
Of Hybride relevant is doet in deze denk ik niet echt ter zake. Alternatief voor deze hybride aandrijflijn is de 130pk 1.2. Als je een beetje power wilt, is dit dus een goede oplossing.
Ondanks dat ik niks met Franse auto’s heb vind ik de 3008 een erg geslaagde auto!
@rutgerg: Het idee om hun MPV eruit te laten zien als een SUV blijf ik geniaal vinden.
In België zie je ze net op iedere straathoek. Bij jullie niet dan?
Neen, want in Nederland niet relevant. Daar is het alleen relevant als het dat is voor de leasemarkt. Paritkulieren worden daar blijkbaar niet serieus genomen. @breakingpoint:
@joki: particulieren kopen in Nederland ook alleen maar Aygo achtige gebakjes als ze eens nieuw kopen.
@mashell: Omdat het ook niet te betalen is…
@breakingpoint: Ik struikel hier over deze dingen dus ik snap ook niet waarom Ruben zegt dat je er af en toe eentje ziet.
@breakingpoint:
In Nederland zie je ze ook op iedere straathoek, of je bent hartstikke blind. Sinds 2017 zijn er al rond de 14000 verkocht in Nederland, dat zegt genoeg. Voor je beeldvorming, er zijn dit jaar tot nu toe ongeveer net zo veel 3008en verkocht als Volkswagens Tiguan.
Hybrid systeem zal goed meewerken om de Co2 taks re verlagen en zodoende ook de aanschafwaarde.
Het kan aan mij liggen, maar hoe komt het dat vrijwel elke keer de term crossover gebruikt wordt bij alles wat niet van de Duitse 3 stallen afkomt, en bij hen wél een SUV genoemd word?
Peugeot doet dit wel handig: waar een hoop merken hun Golf-achtige model gewoon ophogen + plastic spatborden, gebruikt Peugeot de mogelijkheid om hier gewoon 2 echte elektromotoren in te rammen.
Wat dan wel net weer jammer is, is dat ze er maar 13.2kWh in gooien. 13.2 lijkt precies zo’n getal waardoor je bij al die WLTP’s goed voor de deur komt. Het VW concern doet het ook in die orde van grote. Waarom nou net niet iets groter. 30-50km is een hele normale rit richting werk. Dus effectief 60-100km elektrisch zou de kansen vergroten. Als je er dan een 200pk motor bij hebt voor het invoegen & inhalen en voor als de elektriciteit op is; dan heb je een goede combinatie.
Maar nu zullen de meeste toch nog benzine stoken op saai ritjes.

Daarnaast vind ik het hok er nog steeds lelijk uitzien en lijkt het dashboard erop also het uit een ruimteschip komt van een slechte jaren 90 film.
@gregorius: als je 100 km per dag rijdt kan je beter een EV zoeken die in de winter 200 km per dag haalt (zodat je niet elke dag moet laden) zoals de nieuwe Ioniq (35k). Voor die uitzonderlijke keer dat je meer dan 200 km per dag rijdt kost het je dan tot een half uurtje extra. Hoe vaak je daar last van hebt is persoonlijk, maar dan hoef je nooit meer te tanken! Daarnaast bespaar je aanzienlijk op onderhoud.
@gregorius: persoonlijk vind ik de 3008 de meest geslaagde crossover op de markt. Strak uiterlijk en origineel interieur, fatsoenlijk panoramadak en Opel AGR stoelen verkrijgbaar. Het motorenaanbod is wel een beetje krap (een paar benzine en alleen een te dure dikke diesel). Ook deze hybride heeft eigenlijk weer een te zware benzinemotor. Met een wat grotere batterij en een lichtere brandstofmotor (110pk is wel zat) was de wagen interessanter.
Vet!! Ik heb sinds een paar jaar een zwak voor Peugeot. Toffe auto’s, en ze weten zich qua design en soms ook qua techniek meer en meer te onderscheiden van de gevestigde (Duitse) orde. 300 pk in zo’n ding; gewoonweg gaaf. Mooi om daarmee een 320d even te pesten ;-)
@camber24:
Hoe voelt dat dan? Met een auto, in dit geval een Peugeot met 300PK, een auto met max 190PK pesten?
@faith: ROFL. Het zit je dwars hè? Tip; relativeer eens wat meer, vent. Let it go. Gefrustreerd persoon…
@camber24:
Het is door volk zoals u dat mensen uiteindelijk gefrustreerd geraken, onnozel ventje! Maar troost u, ik ben niet gefrustreerd door zulke broeksventjes als u… Ga jij nog wat mensen pesten die meer als 100pk minder hebben dat voelt ge u goed/beter…
@faith: hahaha, ik vind het een prachtig verhaal. Maak je niet te druk man. Zoals ik al zei, drink een pint. Geniet van je weekend man.
300pk op zo een zwabberbak? Rechtuit is prima, elke bocht een gok …
En het verbruik? Vond de normale 3008 waar ik een tijd in heb gereden al niet echt economisch..

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).