Phantom Badger: Legervoertuig op jet fuel

Auteur: , 19 Reacties

Weet u nog? Toen de Willys MB het verschil maakte in WOII? Na zeventig jaar presenteert Boeing hun eigen moderne versie van de oer-Jeep. Hij heet Phantom Badger, je wil er geen ruzie mee maken.

Deze opgefokte Willys gaat op jet fuel

Onder de kap heeft Boeing een 3.0-liter V6 turbodiesel uit een Jeep Grand Cherokee verstopt. De motor van de 4WD Badger produceert 240 pk en 420 Nm trekkracht, genoeg vermogen om dik 120 km/u te kunnen halen op een verharde ondergrond. Het mooiste? Hij loopt niet alleen op diesel, maar ook op jet fuel. Komen wij aan, met onze Amarok.

Uiteraard moet een voertuig als deze zich staande kunnen houden in militair geweld, maar er is meer. Zo is ervoor gezorgd dat hij technisch simpel in elkaar zit, waardoor onderdelen over de hele wereld verkrijgbaar zijn. Geen futuristische poespas dus.

De Badger is – in slechts zes maanden tijd – zo ontworpen dat hij van achteren omgebouwd kan worden naar de manier die het beste bij de uit te voeren missie past. Tot nu toe zijn er tien verschillende bilpartijen ontworpen. Hoe dat vast zit? Met zes bouten. Easy does it. Daar doe je niks tegen met je Dacia Duster. (Via BBC)

Met dank aan Matty voor de tip!

Check ‘m in actie op Armyjunk.nl.19 reacties

Best een kek ding. snel, wendbaar, universeel en eenvoudig.
De landmacht had gewoon de Mercedes G moete houden of bij kopen, die amorok’s zijn leuk op een heuveltje maar voor het echte werk zul je zien dat de G verder gaat waar de amorok stopt, het liefste natuurlijk een 6×6 :)
@henkhupelschoten: de VW gaat worden gebruikt voor ondersteunende taken, niet voor gevechtshandelingen, daar blijft de G voor in dienst. Ik was ook sceptisch maar denk dat het een verstandige keuze is geweest van onze landmacht.
Dag hummer, welkom badger. Nu even wachten op een burgeruitvoering.
Lijkt me niet echt bermbom bestendig. Maar verder lijkt het me een slim ontworpen ding. Zou nog mooier zijn als ie ook op benzine zou kunnen lopen.
Leuk, mijn favoriete leger bak blijft toch de HMEE van JCB.
Pak een LM002 en haal t dak ervanaf
@nvhuijkelom: Ja, en dan?
@norge: dan heb je perfect legervoertuig
@nvhuijkelom: Met die V12 die daar in ligt? Neen te gevoelig , verder gewoon een gaaf ding.
@norge: haha laten we het houden op gaaf ding dan
Doet mij maar een Duster dan.
volgens mij rijden alle diesel voertuigen op schiphol ook gewoon op kerosine, het smeert minder goed en het blok gaat er wat minder lang van mee, maar het werkt prima, en het is goedkoper.
Er zijn overigens veel legervoertuigen die op kerosine rijden omdat het simpelweg makkelijker is in sommige situaties. Niet heel byzonder dus.
@MrSkyline: geen acijns of andere belastingen op kerosine toch? Dat scheelt nogal ja.
@MrSkyline: Kerosine is hetzelfde als petroleum, dus je kunt er ook kacheltjes mee stoken of een runderlapje in zes uur mee gaar stoven.
Een militair voertuig waarmee je de bestuurder met een goed geworpen steen uit kunt schakelen. Heel handig. Kunnen ze in Syriƫ binnenkort ook MLB spelers trainen.
Ziet eruit als een grote Iltis, wat ook qua techniek vernuftig in mekaar zat
Het ding is ontworpen om, anders dan de Hummvveeee, achter in een MV22 te passen.
De mariniers die met dat ding werden afgezet hadden tot nu toe geen mogelijkheid om voertuigen mee te nemen.

Wanneer ze nu 400 km landinwaarts vliegen kunnen ze voertuigen meenemen. Daarin neem je extra wapens, water, eten en munitie mee en je voert er bijvoorbeeld gewonden mee af naar een basiskamp dat nu wel buiten het bereik van vijandelijke mortieren kan liggen. Da’s best handig.

Niche voertuigen zijn er dus ook in het leger. Zuig daar maar een puntje aan Audi en BMW.
Oud nieuws. Alle Amerikaanse leger voertuigen rijden op jetfuel. Hummers, tanks, apc’s etc. Zodat de Amerikaanse leger geen drie verschillende brandstoffen hoeft te vervoeren. Dat scheelt heel veel logistieke inspanningen en vooral mankracht. Dus badger vormt geen uitzondering.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).