Pirelli komt in Chinese handen

Auteur: , 23 Reacties

Dus: Formule 1 wordt volgend jaar Formule Drift. Lekker met die inferieure Wanli-meuk over Monza glijden en elke race minstens 10 pitstops doen. Bernie's broekje bolt al bij de gedachte. Of zal het zo'n vaart niet lopen?

Pilerri

De grote producenten in de bandenwereld zijn behoorlijk gespreid: je hebt de Fransen (Michelin), Japanners (Bridgestone, Yokohama), Koreanen (Hankook), Duitsers (Continental), de Anglo-Amerikanen (Goodyear-Dunlop) en in de marge een verdwaalde Fin (Nokian). Collega Dennis wijdde er al eens een lijstje aan.

Echter, zoals dat in meer bedrijfstakken gebeurt kloppen de nieuwe economieën met diepe zakken aan de poort. Het oer-Hollandse Vredestein werd enkele jaren geleden door de Indiërs van Apollo opgeslokt, en nu is het Italiaanse Pirelli aan de beurt. Het Chinese staatsbedrijf ChemChina koopt namelijk het complete belang van Pirelli’s belangrijkste aandeelhouder. Hierna zal ChemChina een bod uitbrengen op de rest van het bedrijf, zo maakten de Chinezen vandaag bekend.

Met het bod dat wordt gedaan wordt de Milanese bandenfabrikant op iets meer dan € 7 miljard gewaardeerd.

Terugkomend op de intro: die aannames zijn wellicht een tikkie overtrokken. Goedkope inferieure troepbanden blijven lekker uit China komen, en ook het Chinese hamstergedrag zal af en toe de kop opsteken, dat zijn constante factoren.

Met Pirelli kopen de Chinezen nu ook de prestige en de kennis, wat in de toekomst alleen maar in hun voordeel kan werken. Wellicht dat we vanaf dit jaar wat meer Chinese tietjes op de welbekende kalender te zien krijgen (in 2008 was China al het thema), maar de bandenkwaliteit zal natuurlijk onveranderd hoog blijven.23 reacties

Chinese tietjes ….Die kalenders worden dus safe for work?
@norge: of niet. Grote kans dat het een kalendertje wordt dat op de grens van pedofilie ligt…
@e1000bmw523i: is bloot niet verboden in China?
@dutchdriftking: Nu je het zegt…
@norge: safe for wok…
Ik rijd alleen Pirelli’s omdat de garage er een kalender bij doet…
Met de Chinezen op zich heb ik geen moeite maar ik vind het wel een kwalijke zaak dat steeds meer Europese bedrijven indirect eigendom worden van een communistische, totalitaire regering. Natuurlijk staat het iedereen vrij om lekker kapitalistisch aandelen te kopen, maar de controle over onze bedrijven uit handen geven aan een relatief onbetrouwbare overheid aan de andere kant van de wereld. Ik voel me er niet heel lekker bij.
@mgmgb:
Wen er maar aan, zolang de bankiers het hier voor het zeggen hebben zal er niets veranderen.
En die zijn net zo totalitair of nog erger dan de Chinese regering.
@mgmgb: De ironie is dat juist door doorgeslagen kapitalisme deze bedrijven in communistische handen vallen.

Overigens zijn de communisten betere kapitalisten dan de kapitalisten zelf, die zelf weer communistisch worden. De belastingdruk en subsidies in menig Europees land is nog hoger dan China bijvoorbeeld.
En weer een europees merk weg….. Overigens ik mis firestone tires uit de usa
@henkhupelschoten: Firestone valt onder Bridgestone
@sir_smokalot: De anglo-amerikanen Goodyear en Dunlop, maken al weer enkele decennia deel uit van de Sumitomo Rubber Industries, inderdaad een Japanse onderneming.
Volgend jaar weer Michelin onder de F1 auto’s?
Jason Plato zei ooit eens in Fifth Gear: ‘Op al mijn auto’s zet ik altijd P-Zero’s’.

Zelf ook eens wat P-zero’s genomen en was er blij mee. Sindsdien ook alleen P-Zero’s & SottoZero’s gehad.
Prima bandjes.
Maar of the ‘kwaliteits’ concurrentie nou slechtere of betere maakt: geen idee.
Ik rij ovation… Nederlands volgens mij
Pilelli…
Pilelli?
Dat niemand dit nog niet heeft gezegt joh..
@brutus: Omdat het niet grappig is
Dat eerste stukkie! Geweldig haha :’)
Formule drift.. Laat maar komen hoor!
Straks krijgen alle ADO spelers als opslag een extra set banden
Nee he! Dat mag niet gebeuren..
Pirellis zijn echt de beste banden met Michelin maar pff zo duur en voor een stuk minder zijn er ook goede banden te koop. Dunlop heb ik meestal.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).