Porsche 993 Carrera RS: rijtest en video

Auteur: , 50 Reacties

Tegenwoordig zijn Porsches met "RS" label die van de band rollen allround genoeg om je moeder er op zondag boodschappen mee te laten doen, maar het is nog niet zo lang geleden dat dat héél anders was. Midden jaren negentig maakte de toevoeging Renn Sport haar naam nog méér dan waar: de Porsche 993 Carrera RS is namelijk geen poesje om zonder handschoenen aan te pakken. Na jullie enthousiaste reacties op dit artikel besloot ik dat toch te proberen.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Toen er met vaktermen als “porn” werd gesmeten in de reacties, besloten we dat er dan ook maar eens mee gereden moest worden. Aangezien er maar 1050 exemplaren van de Porsche 993 Carrera RS zijn gebouwd en er daarvan slechts drie op Nederlands kenteken zijn geleverd door Porsche, zou je kunnen denken dat dat een behoorlijk ambitieus idee was. Echter, Autoblog zou Autoblog niet zijn als we het niet voor elkaar zouden krijgen. En zo geschiedde: op een koude decemberochtend draal ik rond de stationair lopende Porsche 993 Carrera RS op het terrein van Porsche Centrum Gelderland, die deze auto aan ons ter beschikking wilde stellen. Schijnbaar ging de eerste eigenaar van deze auto op safe want in plaats van een lekkere Riviera Blau, Speed Gelb of Indschrot is deze auto gewoon Schwarz. Het is tot nu toe het enige nadeel wat ik kan vinden. De schitterende driedelige aluminium wielen, de prachtige brede heupen en de net iets agressievere voorbumper maken de auto behoorlijk af. De dikke spoiler op de kont zou je even in verwarring kunnen brengen met een 993 Turbo maar hij is echt anders, iets slanker en lager.

Toerenteller Porsche 993 Carrera RS

Laat ik het maar toegeven: ik ben een klein beetje zenuwachtig. De details van deze auto verschillen nogal per bron die je raadpleegt en zoekende naar de juiste input voor onze video kwam ik ook een aantal rijtesten van (online)magazines tegen. Hoewel de 993 RS vaak geprezen wordt als de ultieme en laatste luchtgekoelde Porsche 911 (na de 993 kwam de 996 met watergekoelde boxer) zijn er ook meldingen van, nou ja, laten we zeggen bijna-doodervaringen. Als alle spullen achter de lichtgewicht sportstoelen en onder het klimrek (op de plek van de verwijderde achterbank) zijn weggestopt besluit ik dan ook om rustig te beginnen. Dat doe ik altijd wel met een vreemde auto, maar de Renn Sport is het niet met me eens. Het is een vrij zware en sportieve koppeling dus ik rijd met wat meer toeren dan normaal weg, tot zover geen probleem. Door naar zijn twee maar bij 2000 toeren half gas begint de RS te bokken en te stuiteren. Hier is mevrouw niet van gediend. Terug naar de eerste versnelling, iets langer door en zorgen dat je boven de 2500 toeren de volgende versnelling kan inschakelen lost dit gelukkig op, maar dan nog moet je het gas niet te lafjes intrappen. Dit is geen auto voor een rustig tourritje op zondagmiddag, dat is me de eerste honderd meter al duidelijk.

Porsche 993 Carrera RS Varioram motor

Deze aangepaste versnellingsbak (de eerste drie verzetten zijn aangepast voor sportiever rijden) en koppeling werden in de 993 RS voor het eerst aan het Varioram blok gekoppeld. De oude vertrouwde 3.6 van de gewone Carrera werd vervangen door een 3.8, al moeten we die benaming met een korreltje marketingzout nemen. De motorinhoud bedraagt namelijk 3746 cc en zou in feite dus 3.7 genoemd moeten worden. Het blok is daarmee goed voor 301 pk bij 6500 tpm en een koppel van 355 Nm bij 5400 tpm. Niet gek in een auto die slechts 1238 kg weegt. Dat gewicht was bij de RS 50 kilogram lager dan bij een standaard Carrera, mede dankzij het verwijderen van de achterbank, koplampsproeiers, airbags en radio én middels de montage van lichtere onderdelen zoals een kofferdeksel van aluminium, kartonnen deurpanelen, lichtgewicht stoelen en dunner glas. Ook werd de RS ontdaan van vrijwel alle geluidsisolatie. Bestelde je het ding als “Clubsport” dan werd er in totaal zelfs honderd kilo gewicht bespaard doordat ook zaken als de airco (die deze 993 RS nog wel gewoon heeft) het onderspit moesten delven in de strijd tegen de kilo’s.

Porsche 993 Carrera RS

De Carrera RS is ten opzichte van een gewone Carrera vier centimeter verlaagd en flink stugger. Hoewel ik had verwacht mijn eerste vullingen vrij snel kwijt te zijn valt het me na de eerste kilometers reuze mee hoe hard de auto is. De respons op al je signalen is echter verbluffend direct. Met de huidige trend van elektronische stuurbekrachtiging zou je soms bijna vergeten dat het ook kan zoals bij deze auto: je voelt elk steentje -wat zeg ik, elk herfstblaadje- onder de voorwielen en het insturen van een bocht gaat met verbluffend gemak en een verslavende precisie. Langzaamaan gaat het tempo een beetje omhoog en na elke bocht gaat de naald van de toerenteller iets verder richting het rood. De zescilinder boxerroffel en de aandrijflijn vullen keer op keer de cabine, niet gehinderd door enige vorm van isolatie. Wat is dit verschrikkelijk lekker zeg!

Porsche 993 Carrera RS

In vijf seconden naar de honderd en een top van 277 kilometer per uur is niet eens buitenaards snel, maar het is vooral de manier waarop deze auto zijn kracht levert die het allemaal zo indrukwekkend maakt. Om een vrije interpretatie op een recent hitje te gebruiken: Gas, revs, shift, repeat. Dit ding blijft maar duwen en blijft maar gaan zo lang je de naald boven de 3000 toeren houdt. En dat doe je, want daaronder rijdt de auto zoals eerder gemeld niet heel comfortabel. Met het groeiende vertrouwen komen ook de steeds latere rempunten. Dat men bij Porsche besloot dat deze auto de remmen van een 993 Turbo nodig had, ondanks het feit dat de Carrera RS 150 pk minder in de kont heeft, geeft wel aan wat het snelheidspotentieel is. Als je écht hard gaat remmen merk je dat de voortrein wat gaat zoeken, maar echt eng wordt het niet. Je moet gewoon goed op blijven letten.

Porsche 993 Carrera RS klimrek

Porsche 993 Carrera RS Whaletail

Buiten het feit dat ik behoorlijk verslaafd begin te raken aan alle geluidjes, geuren en andere indrukken die deze auto op mij maakt, moet ik bekennen dat ik nog weinig van de spookverhalen die over deze auto de ronde doen heb mogen ervaren. Maar het is vochtig, koud en hier en daar liggen natte bladeren op de weg. Niet per sé de best denkbare combi, vooral met de brede plakken zomerrubber die in goed gebruikte toestand verkeren, dus ik blijf bij de les. Bocht uit ga ik daarom steeds met beleid op het gas want het laatste waar ik zin in heb, als nog niet zo lang getrouwd man, is de nickname “widowmaker” van de voorvader van deze 993 in praktijk brengen. We vinden een paar heel langzame bochtjes met wat hoogteverschil en cameraman Martijn wil hier wat shots draaien voor de video. Na hem twee keer voorbij te zijn gereden besluit ik om niet laag in z’n twee maar hoger in z’n één voorbij te rijden, de bocht is zodanig langzaam dat me dat mooier lijkt voor het geluid en zoals eerder gezegd: hoger in z’n toeren rijdt deze auto nu eenmaal wat prettiger. Ik stuur in, kom bij het midden van de bocht en begin rustig aan wat gas te geven. Vrijwel direct voel ik wat slip op de achterwielen, terwijl ik helemaal niet het idee had op het randje van de grip te rijden. Het is allemaal makkelijk op te vangen maar het is een goede reminder dat dit een auto is die je kan verrassen als je niet wakker blijft. Opperste concentratie is vereist bij wat soms de eenvoudigste handelingen lijken.

Porsche 993 Carrera RS interieur

Het was een mooie dag met deze 993 RS. Vaak genoeg is mijn conclusie na het rijden met een moderne, snelle auto dat er ook prima rustig mee te rijden is en dat hij prima te gebruiken is voor alledaags gebruik. Dat is natuurlijk heel prettig als verkoopargument en zeker een merk als Porsche heeft daar verschrikkelijk veel baat bij. Deze auto illustreert perfect het verschil tussen het Porsche van midden jaren negentig en het Porsche van nu. In die tijd ging het niet bijzonder goed met Porsche en dat was mede te wijten aan sportwagens als deze: compromisloze auto’s verkopen nu eenmaal minder goed dan allemansvrienden. Mede daarom zien we bij Porsche (en bij een hele hoop andere sportieve merken) dat de aandacht verschoven is naar auto’s die nog steeds heel snel zijn maar die te rijden zijn door bijna iedereen. Er zijn gewoon heel weinig auto’s meer die het uiterste van je vragen, inclusief een bovengemiddelde concentratie. Auto’s die alleen tot het uiterste gedreven kunnen worden door zeer ervaren en getalenteerde bestuurders. De keuze die merken daarin maken is voor de romantici (en ik geef toe: daar ben ik er één van) misschien niet leuk maar wel begrijpelijk: auto’s die bovengemiddeld vaak rond een lantaarnpaal of boom gevouwen worden, zijn nu eenmaal geen goede reclame voor je merk.

Porsche 993 Carrera RS

Porsche 993 Carrera RS

Mocht je jezelf onder de zeer getalenteerden bevinden of -net als ik- gewoon heel erg hebberig geworden zijn van deze auto. En mocht je het geheel misplaatste gevoel hebben dat je het beest met genoeg oefening wel zult kunnen temmen: de Porsche 993 Carrera RS is schaars en duur. De goedkoopste in Duitsland moet een kleine anderhalve ton opbrengen, een goed exemplaar gaat zelfs al snel richting de €200.000 euro. De prijzen schieten de laatste jaren overigens omhoog, want een jaar of zeven terug wisselden ze nog ruim onder de ton van eigenaar. Let bij aanschaf goed op want veel van de RS’jes zijn als circuitauto’s ingezet en kennen derhalve een “kleurrijk” verleden. Ook is er veel namaak op de markt, iets wat mede te danken is aan het feit dat de auto in Amerika nooit een typegoedkeuring heeft gehad en daar dus veel normale Carrera’s werden omgebouwd naar RS-achtigen.

Na elke auto die ik rijd stel ik mezelf eigenlijk altijd dezelfde vraag: wil ik deze hebben? Het antwoord is ja. Heel, heel graag zelfs, maar ik denk dat het voor de mensen die mij liefhebben een hele geruststelling is dat ik hem nooit zal kunnen betalen. En dan te bedenken dat de 911 2.7 RS van begin jaren zeventig nog veel heftiger schijnt te zijn, misschien moeten we die ook maar eens gaan proberen? Filmpje!50 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Hoeveel bijtelling?
Gaaf! Leuk dat jullie ook een beetje terug in de tijd duiken.
Wat een prachtige auto, gaaf dat jullie ook dit soort auto’s testen!
@lenny98: Ja, graag meer van dit soort (oudere modellen/youngtimers) zoals: MB W124 E500 – BMW E39 M5 etc.
@bsxc2: E34 M5 en alpina varianten ook graag :-)
@3246cm252kw: E28 M535i is ook niet verkeerd… ;)
Leuk leuk! Vaarwel maandagblues!

P.S. Airco was ook op deze RS een optie (zelfs ook op de Carrera destijds). En het officieel gewicht van de 993 Carrera RS was 1270 kg, ten overstaande van 1370 voor de 993 Carrera…
@StijnB: wat betreft de airco: dat kan kloppen maar op een CS werd hij überhaupt niet geschroefd voor zover ik kon achterhalen.

Wat betreft het gewicht: er werd op veel manieren gemeten, maar dit is wat volgens mij het gewicht is zoals men dat in Nederland op kenteken zette.
@CasperH:

Wat Porsche opgaf is natuurlijk inclusief lichte bestuurder enzo, maar geeft wel aan dat een RS circa 100 kg lichter weegt dan een Carrera.

Klopt betreffende de airco, ook wat onlogisch om dat op een CS te nemen. Zou ook eens met de 964 Carrera RS gaan rijden, dat wordt pas een hardcore ervaring! De 993 RS was reeds wat softer geworden, maar wat een mooie machine!

Bizar evenwel dat inhouden laag in de toeren, de koppelrijke boxers staan daar niet voor bekend (trekken meestal gretig door met een crescendo richting rode zone). Algemeen genomen kan ik eenieder aanraden een 993 Carrera (of Carrera 4), met soundpakket en M030 sportonderstel, te nemen als funcar. Niet de ongemakken van een RS maar wel 90% van het plezier…
@StijnB: ik denk dat jij en ik qua funcar-ideeën aardig op één lijn zitten ;-)
@CasperH:
Zou wel eens best kunnen!
Super toffe rijtest weer @CasperH! Je begint langzaamaan dé Porsche connaisseur te worden bij autoblog redactie. Keep up the good work.

On topic: Het filmpje en het artikeltje bevestigd elk vermoeden van mij omtrent de 993. Het is wellicht de enige 911 Porsche die bij mij rijdersbegeerte in grote mate oproept. Het is magnifiek apparaat. Nuff said.
Droomwagen. Ik prefereer deze uitvoering boven de Cup-versies. De 993 wordt overigens begeerlijker met de jaren. Tof dat dit icoon de revue passeert!
Mooie test, prachtige auto! 993 is sowieso mijn favoriete 911, dus dit is helemaal genieten. Mooie omgeving ook, de Veluwe, kan je leuk rijden.
Mijn droomauto!
Superdikke rijtest Casper, thanks!
Autoblog/Autojunk, ik denk dat we binnenkort ook een top 10 kunnen gaan maken van meest vervelendste ads op jullie websites. Begin me er laatste tijd steeds meer aan irriteren ….
@arashrsf: adblock.
Oh wat is de Posbank toch mooi :)
Geweldige rijtest Casper, echt heerlijk om deze auto langs te zien laten komen.

Mijn vader heeft recentelijk een 993 Carrera met 40 000km op de teller aangekocht, wat is dat al een geweldige auto, ik kan me nauwelijks voorstellen hoe een Renn Sport kan zijn.
en een leuke review! heb eerst gereageerd uit enthousiasme voordat ik ben gaan kijken en lezen hihi.
het is HOOGtijd voor HD heren van Autoblog!!!!!!!!!!!
Die 911 2.7 RS is allang geregeld (en waarschijnlijk van dezelfde eigenaar als deze 993), dus dat is een makkelijke vraag om te stellen!

Maar doe maar :D.
Als ik toch eens het geld had…. tjonge jonge wat een lekkere wagen!!!
En van de mooiste auto’s die jullie tot nu toe hebben getest! B.. E.. A-UTIFUL!
Speciale 911jes blijven vaak leuk. De 911 blijft wat dat betreft een auto waarvan je soms denkt…hebb0n! maar soms ook ‘mwah…leuk maar doe mij maar iets speciaals’.

Zo herkeek ik gisteren nog even wat stukjes van de laatste TG special en dacht ik op het laatst als Jeremy in een Vanquish rijdt en Hammond in een rode 991 Carrera dat de laatste toch wel erg schril afsteekt tegen ‘een echte dikke sportwagen’ als de Vanquish…Maar dan zie je vandaag dit en dan is het toch weer ff zoeken op mobile.de dadelijk…al is het maar voor een kort prijsonderzoek naar hoeveel nieren ik hiervoor zou moeten verkopen.
@jaapiyo: ik ben bang dat dat meer nieren zijn dan er in jouw lichaam zitten. Maar misschien helpt dit: “maar edelachtbare, ik moest deze mensen wel vermoorden anders kon ik geen Porsche kopen!”
Kapot lekker, ik ga helemaal wocky op deze ride!
Mooie repro! @CasperH met welke setup zijn deze mooie plaatjes geschoten?
Ik heb hier zeer van genoten! Prachtige opnames van een zeer mooie, tijdloze en pure wagen. De laatste echte 911 in mijn opinie. Heerlijk rauw luchtgekoeld 6 cilinder boxer geluid. Wat zou ik graag zo’n wagen willen hebben zeg, maar ja die prijzen… laten we hopen dat het winnende lot hier valt dit jaar…
Dat dus. @CasperH Dankjewel.
De eerste en enige achterwielaandrijver die ik serieus heb mogen rijden is de (in pk best laffe) Carrera van die generatie. Op Zandvoort. Nat Zandvoort.
Zelfs die al: wat vraagt het veel van je. En ja, ik ben er achterstevoren afgegaan (zachtjes maar, hoor). However, na drie uurtjes rijden: Het duurt uuuuren voor er weer wat bloed door je testosteron en adrenaline zit.
Een 911 is altijd goed. Bedankt voor dit artikel!
Leuk om te lezen (zijn de foto’s te krijgen zonder dat autoblog logo?)
Fantastische auto en leuke test! Graag meer van dit! Kunnen we niet iets van een blits bezit rubriek doen van de reagluurders en dan af en toe een rijtest met zo`n auto? E30 M3 190 Evolution? Clio Williams 1e generatie Focus RS, kan leuke filmpje opleveren!!
Mooie plaatjes op de posbank en Meinerswijk, Op zijn minst uitdagend voor deze auto met dat weer.
Erg fraaie 993, goede rijtest ook. Meer van dit soort auto’s!!!
@StijnB het liefst een Carrera 2, dan heb je echt de funfactor! Dan nog een verlicht vliegwiel en dan heb je idd het beste recept, voor 5 x zo weinig geld dan een echte rs kost!
@porschefan993:
Onder droge omstandigheden merk je die 5% van het koppel die bij een 993 C4 naar de voorwielen wordt gestuurd niet. Het meergewicht van de viscokoppeling was ook slechts 50 kg. En de C4 had standaard reeds een sper en nog wat andere goodies. Zou een 993 C4 dus zeker niet laten staan.

Maar inderdaad een licht aangepaste 993 is zo lekker!
Vind een gewone 993 al zo prachtig, maar dit is gewoon PORNO! Echt wauwie wat een test! Meer van dit als het kan AB!
Geweldige wagen!
@StijnB daar heb je zeker gelijk in, Is meer uit principe!
De 993 altijd al een lelijke 911 gevonden en zeker in deze versie met die velgen. Zal uiteraard zeer gave auto zijn om mee te rijden maar ik sla even over. Mocht iemand nog een 964 cabriolet in het zwart met beige interieur hebben staan dan mogen ze wel aankloppen.
Eén duimpje maakt nog geen Wouter….maar ’t is een mooi verhaal.
@baseone: true that! Auto : 9 .video 10. Pres 4
Prachtige wagen! Voor een volgende rijtest een 964 RS, is mijn absolute droomwagen.
Wauw, dat interieur alleen al.. <3
Mooi geluid, de laatste echte Porsche. prachtig. hierna ben ik def. afgehaakt. Heb 1x mee mogen rijden in de IMSA Turbo van T. Hezemans op Zandvoort, heerlijk was dat.
ok de laatste 911 bedoel ik dan, de Carrera GT en 918 vind ik ook mooi. kom der maar in….

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).