Porsche Carrera GT: rijtest en video

Auteur: , 87 Reacties

Als autoliefhebber heb ook jij waarschijnlijk een lijstje met auto's die je ooit zou willen rijden. Vandaag streep ik er één van die lijst af: de Porsche Carrera GT.

Begin jaren ’90 bouwde Porsche een 5,5 liter V10 voor het Formule 1 team van Footwork, maar Porsche deed er verder weinig mee. Totdat eind jaren ’90 de regels voor de LMP1 auto’s op Le Mans veranderden en de V10 weer werd afgestoft. Hij werd iets opgeboord tot 5,7 liter en in een prototype gehangen, maar na twee dagen testen besloot Porsche om zich volledig te concentreren op het bouwen van de Cayenne omdat daar meer geld mee verdiend kon worden.

Porsche Carrera GT Concept
Toch wilde een paar mensen bij Porsche graag iets met de V10 doen en dus werd deze in 2000 in een prototype voor de Autoshow van Parijs gelepeld. De concept werd Carrera GT genoemd en beschikte over een 5,5 liter V10. De reacties waren overweldigend en doordat Porsche ondertussen flink wat geld aan het verdienen was met de Cayenne werd besloten om het concept in een straatlegale maar vrijwel ongewijzigde vorm in productie te nemen.

Porsche Carrera GT
De auto werd in de destijds nieuwe fabriek in Leipzig in een gelimiteerde oplage gebouwd. Er werden 1500 auto’s gepland, maar in 2006 kondigde Porsche aan de auto niet langer te blijven produceren vanwege veranderde wetgeving rond airbags in de Verenigde Staten. Daardoor bleef het totaal aantal geproduceerde Carrera GT’s uiteindelijk steken op 1270 stuks.

Porsche Carrera GT
De Porsche Carrera GT kreeg de 5,7 liter versie van de V10 aan boord, goed voor 612 pk en een koppel van 590 Nm. Dat was fors meer dan de 558 pk sterke conceptcar, die was uitgerust met de 5,5 liter versie van de V10. Dankzij het bizarre vermogen zou je van 0 tot 100 moeten kunnen sprinten in 3,5 seconde als je de handgeschakelde zesbak en koppeling optimaal weet te bedienen. De topsnelheid bedraagt 330 kilometer per uur,

Porsche Carrera GT
De Carrera GT was enorm vernieuwend. Het is de eerste productieauto ooit die beschikte over een keramische koppeling, bijvoorbeeld. Die koppeling is bovendien bijzonder compact, om het zwaartepunt van de auto zo laag mogelijk te kunnen houden. De Carrera GT was ook de eerste auto met een monocoque van Carbonfiber Reinforced Plastic (CFP). Die techniek werd destijds alleen in racewagens gebruikt, maar Porsche wilde dan ook zoveel mogelijk racetechnologie in deze auto stoppen.

Porsche Carrera GT
Zo is er een volledig vlakke carbon bodemplaat, een diffuser en een onderstel dat rechtstreeks van de Porsche 911 GT1 komt, de auto die in 1998 de 24 uur van Le Mans wist te winnen. Al die zaken zorgen er samen voor dat er op topsnelheid een neerwaartse druk op de achterwielen wordt gegenereerd van 4000 newtonmeters. Dat is omgerekend alsof je ongeveer 400 kilo op de achteras drukt. Ook zijn er centerlock wielen gemonteerd met daarachter keramische remschijven. Die schijven zijn overigens 15 inch groot aan de voorzijde, de velgen zijn vooraan 19 en achteraan 20 inch groot

Porsche Carrera GT
Eigenlijk zie je de Carrera GT altijd open rijden, maar mocht je het willen dan kan je twee carbon dakpanelen (2,4 kilo per stuk) monteren om droog te zitten. De panelen passen in de voorste bagageruimte als je ze mee wil nemen. Er waren vijf kleuren leverbaar op de Carrera GT: Guards Red, Fayence Yellow, Basalt Black, GT Silver en Seal Grey.

Porsche Carrera GT
Binnenin wordt de technologie uit de racerij verder duidelijk: de stoelen zijn vervaardigd uit lichtgewicht materialen. Er is gebruik gemaakt van carbon en kevlar om ze zo licht mogelijk te maken, elke stoel weegt niet meer dan 10,3 kilo. De schakelpook is zo dicht mogelijk bij het stuur geplaatst. De middenconsole is ook van carbon, gecombineerd met magnesium en verankerd aan het chassis voor extra stevigheid.

Maar genoeg over al die mooie techniek, vandaag is de dag dat ik mag rijden met deze jeugdliefde. Sinds Porsche deze auto aankondigde wilde ik erin rijden, iets wat met name met mijn liefde voor de Formule 1 destijds te maken gehad zal hebben. Want laten we eerlijk zijn, veel dichter bij het rijden van een Formule 1 auto kan je niet komen.

Porsche Carrera GT
Als ik de motor start gaat er letterlijk een rilling door mijn lijf. Dat geluid van tien cilinders die zich in beweging zetten met een grommende roffel, de trillingen die door de lichtgewicht stoelen mijn lichaam bereiken: het bezorgt me letterlijk kippenvel. Tegelijkertijd voel ik wat zenuwen. De keramische koppeling schijnt niet de meest gebruiksvriendelijke te zijn en ik heb spookverhalen gehoord over de vervangingskosten. Ik trap het koppelingspedaal in, schakel de eerste versnelling in. De pook beweegt zwaar en mechanisch. En dan nu de grote truc: niet klooien met het gaspedaal, gewoon héél rustig de koppeling op laten komen en de auto regelt de rest. Ik hoor het gas iets aanzwellen zonder dat mijn rechtervoet een pedaal geraakt heeft. De koppeling pakt, we rollen.

Porsche Carrera GT
Deze auto heeft een hele lage kilometerstand en ik heb de mensen bij Gina Classics beloofd dat ik hem onder de 2000 kilometer houdt. Dat houdt wel in dat we veroordeeld zijn tot de landweggetjes rond Drachten. Het laatste wat ik wil is een telefoontje moeten doen naar Gina Classics met de mededeling dat er iets in een sloot ligt. Voorzichtig geef ik een beetje gas, de respons is resoluut maar niet bangmakend bruut. Met een rustig gangetje schakel ik door naar twee en naar drie en terwijl ik de auto rustig op bedrijfstemperatuur laat komen voel ik al dat deze auto een stevige hand nodig heeft. De enorme banden en het lage gewicht zorgen ervoor dat de auto gevoelig is voor sporen en oneffenheden. Even niet opletten en de auto kiest zijn eigen pad. Handjes stevig aan het stuur dus en de pook zit aangenaam dicht bij het stuur zodat ik het nooit lang hoef los te laten. Goed over nagedacht, Porsche!

Porsche Carrera GT
Als de auto warm gereden is durf ik een keer gas te geven. De V10 jankt het uit, wat een fantastisch geluid maakt deze auto toch! Natuurlijk heb ik wel eens een Carrera GT gehoord, maar nu ik erin zit en zelf de symfonie van die cilinders kan controleren is het nog vetter. Die enorme gierende, huilende schreeuw is werkelijk verslavend. Als je alleen maar denkt aan het veranderen van richting heb je dat al gedaan. Op deze wegen kan ik nog niet een tiende van het potentieel aanspreken, maar toch voel ik me een tikkeltje geïntimideerd. De Porsche 918 Spyder die ik vorig jaar reed voelt als een boodschappenautootje in vergelijking met de Carrera GT. De Carrera GT is een auto voor mannen met borsthaar dat groeit op de borst van hun borstharen.

Porsche Carrera GT
Stiekem zou ik er nu vandoor willen gaan en nooit meer omkijken, maar ik besluit hem toch maar netjes in te leveren. De auto die wij leenden komt uit de stallen van Gina Classics. Uitgevoerd in Basalt zwart is deze auto door Gina Classics gekocht van de tweede eigenaar uit Portugal. De Carrera GT heeft net geen 2000 kilometer gereden sinds hij de fabriek in november 2005 verliet. Een echt verzamelstuk dus, al kan ik het begrijpen als de aanstaande koper zich niet kan beheersen en er toch gewoon mee gaat rijden. Dit is het soort beest dat je wilt leren temmen.

Porsche Carrera GT
Vandaag streepte ik een Carrera GT van mijn lijst, maar stiekem blijft hij (net als bij de Porsche 918 Spyder vorig jaar) een beetje staan. Precies hetzelfde gevoel dat ik met de 918 Spyder had, heb ik nu namelijk weer: ik wil nog een keer met deze auto rijden op wegen die me meer ruimte geven om deze auto’s écht te kunnen uitlaten. Op een circuit of in de Beierse Alpen of iets dergelijks: bredere wegen met meer ruimte en mooie bochtencombinaties. Eigenlijk heeft deze eerste kennismaking me alleen maar nieuwsgieriger gemaakt, maar ik ben oprecht dankbaar dat ik de kans heb gekregen om in deze auto te rijden. Een jongensdroom (om het marketingverhaal van Porsche erbij te halen) is uitgekomen vandaag, waarvoor mijn dank aan Gina Classics!87 reacties

Wat een klotebaan heb je ook. Niemand zal jaloers op je zijn op deze site….
@jozef879: nou idd!
@jozef879: waarom zit je hier?
@pudi: domme vragen bestaan niet is mij altijd geleerd…. Moet bekennen dag deze toch akelig dichtbij komt ;-).
Geweldig dat jullie het voor elkaar hebben gekregen om deze prachtbak te mogen rijden.
Nu even lezen. :)
@mclarenf1lm: Maar 2000KM, als investeringsobject snap ik het wel, maar toch doet het een beetje pijn. Als ik zo’n auto had zou ik er op ieder geschikt moment mee rijden dat ik kan.
@mclarenf1lm: Gina had weer een reclamefilmpje nodig… ;-)

Niet dat ik er nee tegen had gezegd trouwens. :P
@donvincenzo: Geloof het of niet, dat hebben ze niet nodig.

Kwaliteit verkoopt zichzelf en het is alleen kwaliteit bij Gina…
@marikoelolo: Ze lenen die dikke auto’s niet alleen uit omdat ze zo sympathiek zijn. Er zit ook een zakelijk belang achter. En daar is niks mis mee.
@donvincenzo: inderdaad. Het is een win-win situatie. En volkomen terecht. AB mag rijden in de pareltjes van Porsche, en zij verwerven naamsbekendheid bij een jonger publiek.
@marikoelolo: Al zijn ze wat aan de prijs daar bij Gina.
@donvincenzo: Ik vermoed dat ze in een week een heel zooitje auto`s van Gina hebben gedaan, lijkt me opzich geen beroerd klusje…..
Leuk stukje Casper, jij ik lees graag.
Eerlijkgezegd ben ik wel stik jaloers dat jij met dat meesterwerk van de Nederlandse designer Harmen Lagaay hebt mogen rijden.
Ik kan me voorstellen dat je hem liever iets langer had uitgelaten.

Ps, die V10 voor Footwork zal 3.5l geweest zijn, dat was immers de maximale inhoud in die jaren.
@jrk68: volgens mij heet hij gewoon Harm hoor
Prachtige auto.
Sjongejonge @CasperH wat ben ik jaloers! Het is je gegund. Leuk al dat achtergrondinformatie, ik heb ervan genoten. Nooit geweten hoe prachtig een Carrera GT in het zwart kan zijn. Wat een tijdloze schoonheid.
aaah fantastisch! :)
Echt zooo prachtig en tijdloos en ja die V10.. Wauw.
918 Spyder? neuh, deze graag.
Grrrr wat dik! Pik mijn volgende even op woon vlakbij drachten ;)

Gina had samen met autoleitner 3 Carrera gt’s staan op techno classica dit jaar, heb hun stand uitgebreid bezocht. Wat een collectie !
@bofkont: Beetserzwaag? Gorredijk?
@autoriteit: vlakbij oosterwolde/Appelscha :)
@bofkont: haha echt? Daar ben ik geboren :)
@autoriteit: Ah leuk man , waar woon je nu dan ?
@bofkont: ik woon tegenwoordig in Groningen
@autoriteit: leuke stad :)
@bofkont: absoluut :).

OT: wat een indrukwekkende auto, vooral die jankende V10 is ongeëvenaard.
@bofkont: Wat tof, mijn linkshandige schoonmoeder is daar overleden!
@SCscreamGT2: lol :)
@SCscreamGT2: ze was wel goed met de linkerhand…
@awesome: #stop
@bofkont: verkeerde kant op. Het favoriete weggetje van Casper ligt tussen Opeinde en Oudega.
@lekbak: Ah thx goed om te weten.
Ik dacht eigenlijk altijd dat slechts de voorkant van de 918 een hommage was aan de Carrera GT, maar nu zie ik dat de gelijkenissen (optisch) bijna overal zitten! Sorry als mij dit een slechte autoliefhebber maakt.
Blijft een prachtige auto, met een prachtige motor. En hij heeft alles om een klassieker te worden, hij was vooruitstrevend, exclusief, heeft een historie en is mooi. Het interieur is wel gruwelijk lelijk in die kleur.

Ik heb er ooit een zilveren zien rijden. Ik reed er ver achter en kon niet goed zien welke auto het was, uiteindelijk hem ingehaald wat niet mee viel (in een Golf 2 GTI vol gas). Toen glimlachte de chauffeur en gaf hij pas echt gas, wat een geluid en wat een snelheid waarmee hij verdween.
Automobiele perfectie. Geweldig!
Ik vind t aardig van Gina dat ze je dit laten doen. Die Z1 had ook al vrijwel geen km’s.
Vraag me verder af of ze dat ding echt sneller zullen verkopen door een videotje op internet. Laten we het hopen, krijgen we nog meer van dit soort leuke video’tjes te zien.
Waar kan ik solliciteren?!
Verkoop filmpje beetje jammer. Zoek even op YouTube dan zie je dat zo n ding echt even word uitgelaten.
Als we het over droomautos hebben.. Prachtig!
Gina Classics? Klinkt betrouwbaar
@schellekens006: werkt samen met autoleitner , absoluut wel betrouwbaar, de bedrijfsnaam vind ik dan weer wat minder gekozen ;)
Geweldig zeg. De 918 en de widowmaker gereden. Mooi stukje.
Potverdomme wat staat die zwarte kleur goed zeg. In combinatie met dat cognac kleurige leer echt een droomauto!
Genoeg liefhebbers hier zo te lezen, dus dat ding zal zo verkocht zijn!
@alcantara: nu is de vraag hoeveel miljonairs lezen autoblog, want dat moet je helaas zijn wil je dit kunnen betalen :(
@kevin82: Ik zeg: start een crowdfundinkje…
Geweldig, een porsche die ik echt mooi vind. Wat een bak!
Jaloers! En niet zo’n beetje ook. Damn, wat een auto.
De Carrera GT heeft een heerlijk blok het is en blijft een mooie auto, tijdloos die je ook na vele jaren verrast.
Top video heb genoten.
Ik heb liever de SLR 722s. Heb het nooit op deze Porsche gehad.
@henkhupelschoten: Je maakt het wel moeilijk die SLR 722 is ook een echte beest. Jammer dat er geen vervolg kwam op de SLR.
@michaelcorleone: Murcielago sv voor degene die van snelle stieren houden hebben we ook nog
@henkhupelschoten: Dan ga ik voor de Murcie SV, omdat ik die mooier vind dan de Carrera GT en de SLR. De Murcie SV vind ik ik meer bijzonder en nog tijdlozer dan de Porsche CGT.

De 918 Spyder vind ik ook mooier dan de Carrera GT. De 918 vind ik de mooiste van het heilige trio, die staat erg hoog op mijn lijst. De Aventador en de Murcie zijn gelijkwaardig voor mij ik beiden prachtig, daaruit kan ik niet echt kiezen :)

Je zou het mij moeilijker maken als ik moest kiezen tussen de Murcie SV/Aventador of de 918 Spyder.
@michaelcorleone: Uhu.. Ik snap dat de 918 en de Carrera gt op elkaar lijken maar alleen de 918 kwam 9 jaar later nadat de Carrera uit productie ging dus die telt niet mee…. Overigens doe mij maar de slr 722 of ik moet nog wat losse flappen hebben en dan doe mij maar de Stirling moss
@henkhupelschoten: Ik weet dat de 918 Spyder een nieuwe Porsche is, maar ik bedoel dat ik de 918 Spyder veel liever heb dan de Carrera GT. Vind de die gewoon prachtig.

De SLR is bruut, maar er zijn gewoon auto’s die hoger op mijn lijstje staan.
@CasperH: Ik ben er vrij zeker van dat de 0-100 tijd 3,9 seconden is. De Engelstalige Wikipedia pagina spreekt over een 0-60 mph tijd van 3,5 seconden, en de Nederlandstalige Wikipedia pagina lijkt simpelweg deze 3,5 seconden overgepakt te hebben, zonder de verrekening te hebben gemaakt. Overigens zie je rechts in de kolom wél 3,9 staan.
@SimonMc: 0.4 seconden voor 4km lijkt mij eerlijk gezegd wel een beetje overdreven veel.
Haha ik had deze van de week te koop zien staan en wilde al gaan vragen wanneer de review kwam maar jeetje wat een vette bijdrage wederom! Top!
Na dit filmpje is bijna elke andere rijtest overbodig
4000 newtonmeter op de spoiler is niet best!! :p volgens mij moet dat 4000 newton zijn, dat komt namelijk wel in de buurt van 400 kg, wat overigens nog steeds wel indrukwekkende specs zijn.

Wat een super gave auto
Wat een beauty! Kan geen P1, huaylaja, laferarrie, en 918 tegen op!
“Begin jaren ’90 bouwde Porsche een 5,5 liter V10 voor het Formule 1 team van Footwork, maar Porsche deed er verder weinig mee.”

Zo dan…stelletje valsspelers daar ook bij Porsche. 5,5 liter terwijl het reglement maar maximaal 3,5 liter toestond. Zo kan ik ook winnen.

/pedante manier om aan te geven dat dit niet klopt
Wat moet hij gaan kosten? Ik verwacht een bijdrage van de overheid vanavond. ;)
Helemaal geweldig! Een auto naar mijn dromen, dat geluid is subliem, ook dit zou ik ooit willen rijden, geweldig !!
Mooie wagen. Die kilometerstanden blijven altijd enigszins onzeker. Er is wel iets te bedenken om wel te rijden, terwijl de kilometerteller stil blijft staan. Verder altijd benieuwd naar het aantal revuurtjes.

Maar hoe dan ook, rijden met zo’n wagen. Die verzamelaars verpesten de markt.
Briljante bak. Matig filmpje.
Was Wouter ziek of is Porsche automatisch Casper?
@ikbenmnzus: Alle Gina classic filmpjes worden door Casper gedaan, en daar ben ik stiekem toch wel blij mee.
@ikbenmnzus: Ik vond het filmpje wel oke. Het is tenslotte een reclame filmpje met wat feitjes hier en daar. Waar niets mis mee is als het zoals nu, op een goede manier gedaan is.
@meridian: ze hebben iig wel geleerd geen prijzen erbij te vermelden want zoals iedereen onderhand wel weet durft gina classics wel wat te vragen… wel coole bak overigens.
Een droomwagen van me, maar ik had ook graag meer geweten over het interieur, ok de houten knop op de pook, fijn detail, maar wat krijg je ernaast quasie technologie? Mocht ik plek hebben dan zou ik toch graag weten wat de gebruiksvriendelijke technologie doet allemaal, enfin, prachtige auto, whut a classic.
Klopt, het is ongeveer 4000 Newton, Newtonmeter is de kracht x een armlengte.
De kracht delen door je gravitatie versnelling is ongeveer 400kg.

Laatste analoge supercar helaas.
zoveel cooler dan de 918
Casper, ik ga deze keer geen commentaar leveren op de skijas aangezien dit echt één van de dikste bakken ooit is. Fenomenaal!
Ik ben zo jaloers! Dit is vanaf het moment dat deze auto uitkwam ( en ik nog een klein ukkie was) mijn ultieme droom auto. Heb deze auto zien staan op een beurs in Essen. Ze vragen er serieus geld voor en prijzen zitten nog steeds in de lift.
Ik dacht dat iedereen hier cabrio’s gay vond??
@Svenska_Aeroplan_AB: Cabrio’s, ja. Niet de roadsters. Snap dat dan. ;)
@e1000bmw523i: en spyders natuurlijk ook niet…
Staat er eerst kijken en dan lezen, nou in het filmpje lult die de eerste 2 a 3 minuten alleen maar een stom verhaal en in de tekst staat de info die je eigenlijk wilt tegen komen in het filmpje. Jammer weer
Even ernstig. Hoe slaag jij er in elk filmpje zo saai te krijgen? Echt? Een filmpje met de porsche GT en ik wou het uitzetten… Niets tegen jou als persoon, maar doe er iets aan.
@hollow: als je dan ‘feedback’ geeft, onderbouw het een beetje. Kunnen de jongens bij Autoblog er misschien in het vervolg rekening mee houden…
Wat een negatief gezeur over AB zeg.. Vanwaar die frustratie?
Top stukje tekst en top video!
Leuk dit!
Een van de weinige pareltjes uit het moderne tijdperk van Porsche…
Qua profiel vind ik het niet eens een bloedmooie auto, maar de details zijn om te smullen. Bedankt voor dit artikel met beeldmateriaal!
Wat een geweldig mooie auto. Het geluid ook echt top.
Oei oei oei…
Niet verwacht dat we de gaafste porsche ever ooit op AB zouden krijgen maar het is toch gebeurt…
Als je ooit eenmaal in een V10 hebt gereden vergeet je dat nooit meer.
Ik zou haast spreken van een doodzonde dat de auto ( of het motorblok ) een vervolg heeft gekregen.

Ik snap dat het filmpje heeft “geleden” onder het feit dat je er alleen een blokje mee om mocht maar toch..
Je enthousiasme haalde het 918 filmpje toen lekker omhoog en precies dat mis ik nu…
Als je de auto dan niet wat meer laat spreken ( wat jammer is maar begrijpelijk ) zorg er dan voor dat je je eigen emotie er lekker uit gooit.
Dát geeft het dat beetje extra wat een goed filmpje geweldig kan maken.

Een van dé bucketlist auto’s hier op de site…
Ik ga even dweilen hier..
Moet echt wel fantastisch zijn die wagen te rijden, maar ik blijf hem lelijk vinden.

@casperh is de Mclaren F1 opeens geen wegwagen meer?
Wat een super auto is dit. Porsche Carrera GT, met 10 cilinders. Wat zou ik graag een blokje om in deze machine. Groeten, Hiranjgarbh K K Missier. By the way, niet te geloven dat het ook gewoon een auto uit 2005 is!
OMG! Wat een heerlijke test en wagen zeg!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).