Porsche 918 Spyder Weissach Package: rijtest en video

Auteur: , 69 Reacties

Het leek onmogelijk, maar het lukte ons toch: we reden met de Porsche 918 Spyder. En dat hebben we natuurlijk op video vastgelegd!

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

“Nee” was het antwoord wat we kregen toen we bij Porsche vroegen of we met de 918 mochten rijden. Niet dat Porsche Nederland daar heel veel aan kon doen, de tickets voor testritjes werden gewoon in heel beperkte mate uitgedeeld door de bobo’s in Stuttgart. We hebben gesmeekt, gebeden en stiekem de auto van Autoblogger verkocht om aan geld te komen om een Porsche-medewerker om te kopen, maar het mocht niet baten. De Porsche 918 Spyder rijden was geen optie. Tenminste, totdat we contact legden met Porsche Centrum Gelderland. We mochten daar al vaker gaaf en exclusief spul lenen. Hoewel ik eigenlijk geen seconde de illusie had dat het zou lukken, heb ik het er toch maar op gewaagd en een tijdje geleden de vraag der vragen gesteld: “Als er één komt, mogen we er dan mee rijden?” Het antwoord was simpel: “Er komen er twee, als we er één op kenteken zetten is dat wat ons betreft geen probleem, mits jullie er niet teveel kilometers mee maken.”

Het grote duimen kon beginnen. Er ging wat tijd voorbij maar een paar weken geleden kwam de eerste Spyder binnen. Een witte, prachtige auto. Niet veel later volgde een grijze 918, uitgevoerd met het Weissach Package. En toen uiteindelijk bleek dat die laatste 918 op kenteken gezet ging worden kon ik mijn lol niet op. Er werd een middag geprikt, Wouter vroeg nog voor de zekerheid of ik echt niets anders te doen had. Maar toen ik ’s morgens wakker werd, bleek het buiten te regenen als een malle. Shit. Een ochtend lang zat ik Buienradar en andere weerapps te checken maar het bleef slecht. Een flinke teleurstelling, maar gelukkig was het geen enkel probleem om een paar dagen later alsnog langs te komen. Dagen waarin ik keihard zat te duimen dat in ieder geval niemand de auto zou kopen, want in dat geval ging het rijden ook aan mijn neus voorbij.

Maar uiteindelijk stapte ik een paar dagen later op een zonnige ochtend met cameraman Martijn uit de auto bij Porsche Centrum Gelderland in Heteren. De auto staat al klaar, maar ik besluit niet als een enthousiaste puppy meteen rond het ding te gaan rennen. Eerst even rustig naar binnen. Na een fijne kop koffie en een handtekening onder een papiertje waarop staat dat ik zelf m’n boetes moet betalen, lopen we naar de auto.

Nu ben ik de afgelopen jaren aardig verwend geraakt qua auto’s maar de 918 heeft zo’n enorme impact als hij voor mijn neus staat. Dit is al de zesde of zevende keer dat ik er één kan aanraken en ik heb er ook al eerder in gezeten, toen deze auto nog in de showroom stond, maar het blijft gewoon een bruut ding. Zo laag, zo breed, functioneel maar toch heel mooi. En hier ga ik zo mee rijden, ik heb nota bene de sleutel in mijn hand!

Porsche 918 Spyder Weissach Package

Een druk op de knop, de auto is van het slot, we kunnen instappen. Cameraman Martijn heeft een idee. “Zet hem maar voor het pand, mooi plekje om de statische beelden te schieten.” Dat wordt een kort ritje dan! Ik stop de sleutel in het contact en zet mijn voet op de rem. Een draai aan de sleutel en je verwacht een enorme brul van de 4.6 liter grote V8 die tot leven komt. In plaats daarvan hoor je wat elektrische schakelingen en een licht zoemend geluid. Ik haal mijn voet van de rem en de auto begint te rollen, de 918 Spyder beweegt elektrisch. Ik trap het “gas”pedaal een beetje in en het gezoem zwelt verder aan terwijl de auto iets versnelt. Om de auto op de juiste plek te krijgen voor de opnames moet ik een stukje in de achteruit, laten we het erop houden dat ik blij ben dat er een achteruitrijcamera op de 918 zit.

Porsche 918 Spyder Weissach Package

Terwijl Martijn bezig is met het schieten van de beelden maak ik een paar foto’s en kan ik nog eens goed naar de auto kijken. De voorspatborden zijn geïnspireerd op de Porsche 917 en de B-stijl op die van de RS Spyder, zo zegt Porsche. Ik vind het allemaal prima, ik vind de 918 gewoon een heel fijn op het netvlies liggende bruut. En het interieur mag er ook wezen trouwens. De zitpositie is 4 centimeter lager dan in de Carrera GT en je zit in lichtgewicht kuipstoelen die een stukje voor- of achteruit kunnen, maar that’s it. Het stuur is verstelbaar en er is eigenlijk best veel comfort aan boord: veel leer, Burmester stereo, 2x usb, wifi, een 8 inch display plus extra touchscreen in de middenconsole en een airco, ook in dit Weissach exemplaar dat eigenlijk geen airco en radio zou moeten hebben. Wat wel typisch is voor deze Weissach-uitvoering is dat al het aluminium in het interieur is vervangen door carbon. Ook zijn de lijsten van de voorruit, de buitenspiegels en de dakpanelen van carbon. Voor bagage is ook nog een beetje plek in de neus: er is 107 liter bagageruimte voorhanden.

De elektromotoren zijn goed voor 286 pk, de voorste levert 129 pk en stopt met zijn assistentie bij 265 kilometer per uur. Op dat moment doet alleen de elektromotor op de achteras nog mee, deze levert 156 pk. De prik komt van een lithium-ion accupakket dat vloeistofgekoeld is en 6,8 kWh vermogen heeft. Het ePTM (electric Porsche Traction Management) verdeelt het vermogen van al deze motoren tussen de vier wielen. Als laatste is er nog de 4.6 liter V8. Deze levert 608 pk bij 6800 toeren per minuut en kent zijn redline bij een zieke 9150 toeren per minuut. Het blokje stamt af van de LMP2 krachtbron die Porsche in raceauto’s stopt en weegt 135 kilo. De uitlaten op het bovendek zien er niet alleen gaaf uit, ze zitten daar ook om zo snel mogelijk hitte af te voeren.
Het korte uitlaatkanaal zorgt voor minder tegendruk wat resulteert in minder verbruik en betere prestaties. En met die prestaties is weinig mis, als we alles bij elkaar optellen komen we tot een gecombineerd vermogen van 887 pk, meer dan 800 Nm koppel tussen 800 en 5000 rpm en een piekvermogen van 1280 Nm aan de krukas in zevende versnelling.

Porsche 918 Spyder Weissach Package

Na het opnemen van de shots en een stukje inleiding is het dan eindelijk zo ver: we gaan écht rijden. Ik start de auto en rijd van het terrein af, nog steeds elektrisch. Eerst even het industrieterrein achter ons laten voordat we herrie gaan schoppen, zeg maar. In de E-Power modus heb ik al de beschikbaarheid over een topsnelheid van 150 kilometer per uur en 450 Nm koppel. We kunnen maximaal 30 kilometer elektrisch rijden en alleen als we de kickdown gebruiken gaat de V8 meedoen.

Na een klein stukje rijden richting een paar weggetjes die ons zijn aangeraden door mensen van PCG schakelen we over naar de stand Hybrid, waarin we ook “rustig” kunnen rijden. Dat doet de auto elektrisch waar mogelijk, de V8 doet alleen mee als het moet. We hebben echter weinig tijd dus we schakelen meteen door naar Sport Hybrid: nu is de V8 altijd aan. De elektrische motoren springen bij als het nodig is maar niet op vol vermogen. In Race Hybrid is de V8 ook altijd aan maar doen de elektrische motoren mee op vol vermogen. Schakelen met de zeventraps automaat gaat nog sneller en de vleugel komt iets verder naar buiten voor meer downforce. En dan is er nog de modus “Hot Lap” die met het rode knopje in te schakelen is vanuit de Racestand, de batterijen leveren nog iets meer vermogen, wat op de Nordschleife zou resulteren in vier seconden tijdsbesparing per rondje. De snelst geklokte tijd met een Porsche 918 Spyder op de ‘Ring is overigens 6:57.

De kaarsrechte landweg voor me is leeg, Race Hybrid is de gekozen stand. Ik zet de 918 stil, tijd om de acceleratie te ervaren. Voet van de rem, gaspedaal naar de bodem, we gaan. Allemachtig, we gaan! De versnelling is zo intens dat ik hem eigenlijk alleen met een paar flinke krachttermen zou kunnen illustreren. Laat ik het hier netjes houden en vrij vertalen naar allememaggies, nondeju, donders, allememaggies, donders! Nondeju! Dit is bizar, binnen 2,6 seconden naar de 100 en binnen 7,2 naar de 200 is mogelijk met deze auto. 19,9 seconden naar de 300 schijnt ook mogelijk te zijn, maar daar heb ik de ruimte en het lef niet voor op dit moment, ook niet met allerlei mooie hulpsystemen als PTV Plus (Porsche Torque Vectoring) dat volledig variabel en elektrisch het differentieel aanstuurt. Of met de magie van PASM (Porsche Active Suspension Management) dat het onderstel aanpast aan wegdek en rijstijl. Overigens merk je weinig van al die systemen, ze doen hun werk ongetwijfeld super maar ik ben vooral onder de indruk van hoe direct en puur de hele ervaring is.

Porsche 918 Spyder Weissach Package

Het enige wat iets minder direct voelt is het stuur. Niet dat er ook maar een beetje precisie of scherpte ontbreekt, maar je voelt minder van de weg door het stuur dan door je stoel of je voeten. En over voeten gesproken: het rempedaal doet zijn werk ook prima, er is enorm veel stopkracht voorhanden dankzij de keramische remmen met schijven van 410mm voor en 390mm achter. Die schijven zijn verstopt achter velgen in de maat 20 inch voor en 21 inch achter. Alle vier de wielen sturen mee (de achterwielen uiteraard veel subtieler dan de voorwielen) en zijn voorzien van een centrale wielmoer. Magnesium wielen zijn optioneel, ze horen bij het Weissach Package en besparen 14,9 kg rondom. Porsche Centrum Gelderland heeft echter andere wielen laten monteren. De remkracht van de elektromotoren wordt overigens ook gebruikt om de accu’s bij te laden bij remacties. Soms merk je dat in het pedaal als je heel lichtjes remt maar hinderlijk is het niet, het is één van de kleine details die bevestigt dat er meer gebeurt in de auto dan je zelf kan bevatten.

In de beperkte tijd die ik met de auto heb kan ik een aantal vlotte bochten nemen. Ik weet zeker dat ik het chassis, een monocoque van CFRP (Carbonfibre Reinforced Polymer), nog niet voor de helft op de proef aan het stellen ben. Ik merk overigens ook weinig van het gewicht van de auto dat in een verdeling van 43% en 57% over respectievelijk de voor- en de achteras hangt. Oh, wat zou ik graag willen proberen om op een circuit of iets dergelijks richting de limiet te gaan met deze auto, om daar de grenzen van grip op te zoeken en de actieve aerodynamica écht te gebruiken. Helaas is daar geen tijd voor nu. Om alle prestaties écht te kunnen testen, zoals de sprint naar 300 in 19,9 seconden, de topsnelheid van 345 kilometer per uur of de tussensprint van 80 naar 120 in 1,2 seconden heb ik echt een keer een circuit en/of een stuk autobahn nodig. Dan kan ik natuurlijk ook meteen de allerbelangrijkste test uitvoeren: HET belangrijke verschil tussen de Weissach 918 en de non-Weissach 918: de CO2 uitstoot en het verbruik. De Weissach gebruikt namelijk 3.0 liter benzine per 100 kilometer en stoot daarbij 70 gram CO2 per kilometer uit. En dat is flink minder vervuilend dan de gewone 918. Die is zwaarder en daardoor wordt er door die auto 3.1 liter benzine verbruikt en 72 gram per kilometer uitgestoten. Dat moeten we natuurlijk wel een keer écht testen. En ik stel voor dat we dat middels een duurtest doen en dat we ook kijken wat de invloed is op bomen en vlinders in de omgeving. Hoe langer men mij met die twee auto’s laat rijden hoe betrouwbaarder het onderzoek wordt. Laten we beginnen met een jaar. Of twee. Ja, dat lijkt me een goed plan.

Porsche 918 Spyder Weissach Package

Ik wil Porsche Centrum Gelderland héél hartelijk bedanken voor deze kans om met hun Porsche 918 te rijden. Nu hoop ik alleen maar dat ik ooit nog weer een keer plaats kan nemen achter het stuur van deze fantastische machine om het ding écht op de proef te stellen. Zo heb ik wat te dromen, dat is ook mooi. Filmpje!69 reacties

FINALLY!
-edit: check-
Jammer genoeg niet in het geel :(
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Mazzelaar!! Mooi stukje tekst, leuk hoe je dat enthousiasme verwoordt.
Een weekje langer op moeten wachten, maar de moeite waard
1640 kilo….
Echt, doe mij maar een 4C spyder. Lichter, spannender en veel minder snel, waardoor op bergweggetjes en binnenwegen veel leuker om te rijden.
Van die overige 325235341234124124 euro’s ga ik wel lekker op vakantie.
@fiatsco: onbegrijpelijk
@jmeverts: Wat is er onbegrijpelijk aan het feit dat een auto met dit vermogen onmogelijk op de max te rijden is op de openbare weg?
Of je moet het leuk vinden om continu te wachten op een recht stuk van 500 meter voordat je het vermogen kwijt kunt. Mij lijkt het eerlijk gezegd alleen maar irritant. Al is het alleen maar omdat gas geven in de bocht leuker is dan gas geven op een recht stuk.
Tenminste, in de meeste sportwagens. In deze dan niet… als je hem langer wilt houden.
@fiatsco: Een sportautotje boven een hypercar prefereren. Tuurlijk is een 4C veel rijdbaarder/bereikbaarder etc. dan een 918. Maar HÉ kom op! een 918!? Opvolger!? van de befaamde carrera gt!
@maxx1:
Hoe mooi ik de 918 ook vind, ik geef hem gelijk, maar dat komt waarschijnlijk omdat wij in de echte wereld leven waar we met onze eigen verdiende centen echte auto’s kopen.
@maxx1: “Sportautootje”… De manier waarover je er over praat is veelzeggend. Je leeft in een wereld van cijfertjes. Want ja, 2,7 naar 100 is natuurlijk beter dan 4,7.
En als er over 10 jaar auto’s met 2000PK zijn, dan stelt natuurlijk deze 918 ook helemaal niets meer voor, want dat gaat wel in 2,1 seconden naar de 100.

Dat er op de openbare weg (waar 99% van de kilometers met een auto wordt gereden) niet meer normaal mee te rijden is, dat boeit verder maar niet. Overdaad schaadt….
@fiatsco: +1, de 4c lijkt me ook wat voordeliger in onderhoud ;)
Heerlijke auto. De persfoto’s doen hem geen recht aan want toen vond ik hem saai overkomen, maar op de video’s is hij echt prachtig! Veel mooier dan zijn twee concurrenten. Dat ie wat langzamer naar de 200 is zou mij een worst wezen.
@CasperH Waarom hebben jullie tijdens Supercar Sunday niet gereden op het circuit? Wouter heeft wel met de P1 een aantal rondes gereden. Deze 918 spyder was daar ook op het circuit te bewonderen.
@ewoudhoed: wat een aanfluiting was dat zeg dat rijden met de hypercars tijdens Supercar Sunday…..
Wat een heerlijke auto. Goed stukje.
O wat gaaf!!
Het geluid vind ik niet zo geweldig. Het klinkt wat dof, als een 458(nou niet bepaald de mooist klinkende V8 Ferrari).
De P1 klinkt veel mooier en ziet er naar mijn mening mooier uit.
geluid valt echt tegen zeg. en zoals ik al eerder zei het is gewoon kwa uiterlijk een opgefriste carrera gt. that’s all
@henkhupelschoten: nog nie bekant
Holy Shit ! 6,41 sec 0-194 kmph !
Wat een prachtige machine is het
Leuke review Casper, lekker enthousiast!
Wow wat een wagen…
De V8 is afgeleid van de race motor van Porsche???? WTF…welke racemotor c.q. raceauto is dat dan???? De 911’s hebben 6 boxers en de Le Mans heeft een 2 liter (4pitter?!). Voor de rest een kei van een auto.
@wolf: Weleens gehoord van de RS Spyder?
@Original_Arnoud: en anderen. Da’s een auto uit 2005 !!!!!!!!!! Da’s een basis van 9 jaar geleden!!! Duhhhh. Kortom marketinggeneuzel……
@wolf:
Dus die mochten ze van jou niet gebruiken?
@wolf: uitgeboorde versie van de 3.4l uit de rs spyder denk ik
@wolf: Dit ding, waarmee Verstappen ook nog Le Mans LMP2 won trouwens. http://www.autoblog.nl/archive/2006/10/02/2007-porsche-rs-spyder
Leuk verslag en mooie video. Vooral de beelden van de 918 voor de showroom.
Ik hoop dat je nog plezier aan betaalbare auto’s kunt beleven hierna Casper.

Top van de heren in Gelderland!
Ontzettend mooie auto!
Mooie review Casper!

De timing van de 918 blijf ik jammer vinden, als je de cijfers naast die van de La Ferrari en P1 legt is hij gewoon “de loser”. Deze vergelijking word nogal snel gemaakt (wat logisch is) en dat doet de Porsche niet veel goeds. Maar als die twee even vergeet zijn de prestaties ongelofelijk, bovendien was de ring-tijd ook ongelofelijk Bij de acceleratie in de video zou je bijna denken dat je alleen maar wheelspin hebt omdat het zo soepel en snel gaat.

En als ik die vergelijking dan toch heb gemaakt, ik vind de Porsche veruit het mooist!
@reistje: nouja, de “loser”. De Carrera GT was wat later dan de Enzo maar ook daar was de Porsche de “loser”. Maar heeft dat iets uit gemaakt voor de status van de Carrera GT? Nee. Die staat gewoon in hetzelfde rijtje als de Enzo. Dat is nu ook het geval. Eentje moet toch de minst snelle zijn en het is bovendien bekend dat Porsche behoorlijk behoudende cijfers opgeeft.
Pr0n!!!!!!!!
BTW een filmpje van 8:39 min waar je makkelijk 20 minuten heerlijk beeld van uit kan zenden… Waarom geen langere filmpjes ?
Respect hoor voor PCG, om die auto op naam te zetten.Als ze niet een dealtje met PON hebben kunnen of willen maken hebben ze ‘m toch maar mooi betaald.
Super mooi apparaat
Hier droop het enthousiasme vanaf!
Gaf mij echt het gevoel dat ik ooit een keer zo’n auto zou moeten rijden,
En dat gebeurt niet vaak via een video.
Heel gaaf zo’n review van zo’n ongelogelijk stuk techniek, maar mijn mening is wel dat het filmpje een stuk professioneler kan. Kom op zeg met hamsters, CO2’tjes puffen, holyshits, ect. Volgende keer maar weer Wouter achter het stuur of Sjoerd van Stokkum. Die hangen tenminste niet met hun tong uit hun mond en zeggen dat ze balen dat ze in zo’n auto rijden, omdat ze niet wat langer mogen rijden.
@audiworker: is toch mooi man
@audiworker: Zuurpruim. ;-)
Je kunt de achterliggende techniek en de daarbij horende specificaties zo op internet terugvinden. Je hebt autoblog.nl kunnen vinden op het internet, meer moeite gaat het je echt niet kosten mocht je ook iets informatief willen. Wat maakt Top Gear zo succesvol denk je?

@CasperH: Goed verhaal. Wel een beetje jammer van de elektrische stuurbekrachtiging. Aan de andere kant. De gamestuurwielen hebben nog nooit zo nauwkeurig de realiteit weten te simuleren. ;-) Ik zal met die gedachte weer wat rondjes in GT6 rijden m.b.v. mijn G27. :”-)
@AutomotiveDesigner: nee tuurlijk, ben ik met je eens, ik kom denk ik wat te zuur over, maar wat zou jij doen als je verslaggever bent bij zo’n unieke auto? Ook je tong uit je mond hangen? Als je als enige van Nederland in staat bent een videoverslag te maken, moet je denk ik zo’n moment gebruiken als “visitekaartje” van je redactie, wat past bij het totale automotive publiek in NL. Enthousiame is erg belangrijk, maar de manier hoe is ook erg belangrijk.

Maar hier even buitenom; Autoblog top dat jullie het wel voor elkaar krijgen!
@audiworker: dit achterlijke gedoe is in mijn ogen juist wat de filmpjes van Autoblog nét wat leuker maakt dan die van hun collega’s. Dat stijve gedoe zien we al vaak genoeg.
@audiworker: Tja jij zult net zo saai zijn als de gemiddelde audi ;)
@audiworker: ja daar heb je wel gelijk in……

Alhoewel ik het enthousiasme wel kan waarderen, hoort bij een auto van bijna 1 miljoen wel een iets volwassener / diepgaand verhaal…….
heerlijk wat een passie!
K kan het niet vaak genoeg zeggen: de 918 is toch wel de geilste Porsche sinds de CGT! Zo sexy! Ook al is ie niet zo sexy als de CGT, toch…

Man man man wat een toffe test zeg! Gaaf dat Porsche Centrum Gelderland het mogelijk heeft gemaakt
Autoblog wat houd ik van jullie! Dankjewel voor een lach op mijn gezicht op deze sobere maandag avond!!
Geweldig filmpje en review!
Geweldig filmpje en super dat Porsche Centrum Gelderland het mogelijk heeft gemaakt.!
Ok jongens, eerlijk. Wie heeft eerst alles gelezen dan het filmpje gekeken? Niemand hé. :P:P
Een prachtig verslag van een auto die ik tijdens Supercar Sunday een beetje uit het oog verloren ben door het overweldigende gebrul van de aanwezige Koenigsegg.
Als Autoblog ooit nog de kans krijgt om de Porsche goed uit te laten op een circuit dan wel zorgen dat de magnesium wielen (die bijna 15 kg van het onafgeveerd gewicht afsnoepen) worden gemonteerd.
Een compliment voor Porsche Centrum Gelderland, nu maar hopen op meer gulle dealers.
Trouwens, een piekvermogen in Nm, heb ik liggen slapen tijdens de natuurkunde lessen ?
Misschien zijn we wel een beetje verpest omdat we op youtube al wat meer uitgebreide filmpjes hebben gezien…
Ik snap het op zich wel ; als je langs de gewone weg geen tester kunt regelen dan is dit natuurljk een buitenkans.
Toch ben ik van mening dat je met iets bijzonders als dit echt groots moet uitpakken , dit zijn de auto’s waar je community het voor doet.

Genoeg commentaar op het filmpje ; de auto ;)

Feitelijk moeten we dit dus als opvolger van de GT zien.
Dat kan ik simpelweg niet doen omdat ik die hemelse V10 gewoon te veel mis.
Daarnaast vind ik de sound van de V8 nou niet echt orgineel ; krijg het idee dat het erg in de buurt komt van enkele ferrari blokken..
Dat het een technisch hoogstandje is die er voor porsche begrippen nog vrij brutaal uit ziet moge duidelijk zijn ;)
Maar de P1 en de La ferrari zitten technisch in hetzelfde schuitje ( al heeft de ferrari een v12 ipv een 8 pitter zoals bij de mclaren en de porsche ) en lelijk zijn die auto’s ook niet…

Spoiled for choice denk ik… ;)
Wat een droomwagen..
Bedankt autoblog voor deze fantastische rijtest! Heb weer goed gelachen om Casper zijn uitspraken (en om zijn gezichtsuitdrukkingen bij het optrekken, geniaal!)
Eindelijk weer een mooie Posche… na al die SUV / en dat andere lelijke hok!
Heb erbij gestaan toen de auto van de trailer werd gereden bij Van Der Valk in Assen, vlak voordat we gezamenlijk naar TT reden. Even brutaal geweest en heb er dan ook als enige even in mogen plaatsnemen. Wat een auto, ongelooflijk. Ik vond echter de stoelen niet heel fijn zitten voor een auto van zo’n gigantische waarde, was dat ook jullie ervaring?
Kerel, je gebruikt te veel man
Erg leuke rijtest en wat is de 918 een mooie auto zeg!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).